Kirjastotyö ja maahanmuuttajat - monikulttuurinen kirjastotyö Keskuskirjastokokous 3.2.2011 Leena Aaltonen Turun ammattikorkeakoulu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Monikulttuurinen järjestötyö
Advertisements

Suomalainen koulu ulkomailla syntyneen opettajan silmin
TERVETULOA TAMPEREEN LYSEON LUKION EUROOPPA-LINJALLE!
XX RESPONSE KEHITTÄMISKUMPPANUUS RESPONSE-KEHITTÄMISKUMPPANUUS
Monikulttuurisuus opetuksessa
A w a i l a b l e Ammatillista täydennyskoulutusta kansainvälisissä tai kulttuurisesti monimuotoisissa työyhteisöissä ja monikulttuurisessa asiakastyössä.
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
FinELib 10 vuotta Kuntarakenteen muutoksesta kirjasto- ja tietopalvelujen kannalta Kristiina Kontiainen Etelä-Suomen lääninhallitus.
Samran Khezri Turun yliopisto Kasvatustieteen aineopinnot
Kirjasto mediakasvattajana Koulun “käsikassara” vai itsenäinen toimija? Kirjastot ja media kyselyn satoa Vaasan kaupunginkirjasto Pohjanmaan maakuntakirjasto.
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Maailma muuttuu - pysyykö kirjastolaitos mukana? Suomen tieteellisen kirjastoseuran Kirjastosihteerien työryhmän Asiakaspalvelupäivä - teemana muutos -
Opiskelijan arviointi työpaikalla
AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN VASTUUOPETTAJIEN TAPAAMINEN ANNELI AIROLA ESR AHOT-KATSAUS.
”Siellä minä olen heidän keskellään”
Osaava Verso III Ammatillisten opettajien osaamisen ennakointi ja osaamisen kehittäminen verkostoissa, sosiaalisen median toimintafoorumeissa sekä koulutusorganisaation.
Markku Salakka KTK 258 ALAKOULUN USKONTO Markku Salakka KTK 258.
PAOK/PIRKO Kehittämisprojekti kevät 2010 Moodle-verkkokurssit Anna-Kaija Yli-Orvola.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Joensuun yliopisto PL Joensuu puh. (013) fax (013) Erilaiset konstit kansainvälistyä kotona Mari Ikonen Joensuun.
Turun esi- ja perusopetuksessa
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
Samran Khezri Tampereen yliopisto Kasvatustieteen syventävät opinnot Koulutuksen laatu ja vaikuttavuus
Helsinki/Kluuvi 1 Korkeakoulutetut maahanmuuttajat työmarkkinoilla –työnantajanäkökulmia Helsingin Kluuvin TE-toimistosta Riitta Ylätalo työvoimaohjaaja,
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
ISOK – Itäsuomalaisen osaamisen kehittäminen – Anni Karttunen – Savon koulutuskuntayhtymä
Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen Päivi Jokitalo Kirjastoverkkopäivät 2010.
TYÖN AIHE Oma nimi ja ryhmän tunnus
Ohjaa ja kannusta OK–koulutus 2 op Arvioi ja innosta AI–koulutus 2 op
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Ylermi Perusteluja Uusien toimintatapojen ja uusien tuotteiden luomiseen.
Kamut-projektin päättöseminaari Marja Sierilä
1 Maahanmuuttajanuorten VaSkooli Nuorten maahanmuuttajien koulutustakuumallin kehittäminen ja käyttöönotto Turun ja Salon seutukunnissa –
FUAS Kielet ja viestintä
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Kirkou – käynnistystilaisuus Maria Repo Helsingin kaupunginkirjasto.
Yliopistokirjastojen näkemys Kirjastoverkkopäivät, Helsinki, Leena Järveläinen.
Hankkeilla räätälöityä toimintaa kuntiin Muutoksessa mukana - Maaseudun Sivistysliitto.
KIRJASTOLEHTI 2011 Asiakaslehti + ammattilehti. KIRJASTOLEHTI 2011 Ilmestyy 4 kertaa vuodessa Koostuu asiakaslehdestä, jota kirjastot voivat tilata asiakkailleen.
Samran Khezri Kieliparlamentti, Helsinki
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Osmos-loppupuheenvuoro Riitta Vartio. mitä kuulin tänään?
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
TURKU Monikulttuurinen opetus 1.jakso Ulla Rasimus & Leena Nousiainen.
Kaija Ray: Siirtymät sujuviksi Antti Maunu: Yhteisöjen aika Kommenttipuheenvuoro Petteri Ora Petteri Ora1.
KJYn verkostotapaamiset PEDAGOGISEN OSAAMISEN JOHTAMINEN Millainen asema koulutusorganisaation pedagogisella johtamisella on muiden johtamisen.
Kuka minä olen? Identiteettikysymyksiä kurdinuorten elämässä Samran Khezri DIDAR-Hanke Tampere samran.wikispaces.com.
Työpaja 2: KansainväliSYYSpäivät Lahti Tiina Sarisalmi.
Vieraat kielet Opetussuunnitelmassa Kieltenopetus Pöljän koululla Englantia opettaa Juhamatti Kalima, ruotsia Sari Korhonen. Saksan hoitavat etäopetuksena.
SUOMI ON MONIKULTTUURINEN MAA!
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
Nopolan koulu Opettajien veso
Tiimijaksolla Turun Lyseon lukiossa
Kulttuurienvälinen viestintä
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Cultura Yhdistävä tekijä
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KUNTOUTUS -TYÖPAJAN KOOSTE
TYÖNOHJAUS MONIMUOTOISISSA TYÖYHTEISÖISSÄ
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
eNORSSI TYÖSEMINAARI JYVÄSKYLÄSSÄ
Mikko Lahtinen Tunne itsesi
Esityksen transkriptio:

Kirjastotyö ja maahanmuuttajat - monikulttuurinen kirjastotyö Keskuskirjastokokous Leena Aaltonen Turun ammattikorkeakoulu

Monikulttuurinen kirjasto  Edistää maahanmuuttajien integroitumista yhteiskuntaan  Edistää maahanmuuttajien oman kielen ja kulttuurin säilymistä ja vahvistumista  Edistää eri kieli- ja kulttuuriryhmien keskinäistä vuoropuhelua yhteiskunnassa  IFLA Multicultural Library Manifesto, 2008  Eri kieli- ja kulttuuriryhmille suunnatut palvelut ovat osa kirjaston peruspalveluja 2

Kirjastotyö ja maahanmuuttajat - monikulttuurisen kokoelman kehittäminen  ”Kirjasto on maailman kansikuva”  Kenen tarinan kirjaston kokoelmat kertovat?  Näkyykö yhteiskunnan monikulttuuristuminen kokoelmissa? Millainen suomalaisuus kokoelmiin on koodattu ja kuviteltu?  Miten kokoelmat kuvaavat ”niitä toisia” maita ja kulttuureja, joihin maahanmuuttajilla on siteitä?  Näkyvätkö väestörakenteen muutokset julkaistavassa kirjallisuudessa?  Kokoelmien suhde suulliseen kulttuuriin?

Kirjastotyö ja maahanmuuttajat – kulttuurienvälisen kommunikaation kehittäminen  ”Kirkossa ja kirjastossa”  Kirjastoammattilaisilla malttia kuunnella ja taitoa ymmärtää puutteellisesti puhuttua suomea  Virkamiesmäinen kommunikointi  Lyhytsanaisuus ”kaksi, kolme sanaa, hyvin virallisesti,kuin saksella leikaten”  Järjestelmäkeskeinen sääntökulttuuri  Tasa-arvoa vai joustamattomuutta?

Kirjastotyö ja maahanmuuttajat – monikulttuurisen työyhteisön kehittäminen  ”Kuin teräsneula läpi kiven”  Ammatti-identiteetin uudelleen määrittely  Maahanmuuttajan käsitys omasta ammattiosaamisesta ja sen arvosta / työyhteisön käsitys maahanmuuttajan osaamisesta ja sen arvosta  Koettu osallisuus / tarjottu jäsenyys työyhteisössä ja muissa verkostoissa  Tarjotut työtehtävät, näytön ja oppimisen mahdollisuudet, palaute ja sen tulkinta

Me ja muut – itse ja toinen  Toiseuttaminen  Kantasuomalaiset ja maahanmuuttajat  Tutun ja vieraan, normin ja poikkeuksen välinen suhde  Valtasuhde, jossa joku tai jokin ymmärretään paitsi erilaiseksi myös alemmaksi  Miten puhua eroista vahvistamatta niitä?  Kulttuuriset hybridit – kulttuuriset häiriköt Löytty, O. (2005) Rajanylityksiä

Lähestymistapoja erilaisuuteen  Vastustaminen  Tasa-arvoiseen kohteluun pyrkiminen  Businesshyödyn tavoitteleminen  Oppiminen  Oppimisen kaksisuuntaisuus = monikulttuurisuus Sippola (2007)

Paikallisesta monikulttuuriseksi kirjastoksi  Johtamisen korostuminen  Monikulttuurisuusstrategian laatiminen  Henkilöstöjohtamisen korostuminen  Monikulttuurisen työyhteisön kehittäminen  Koulutusorganisaatiot mukaan  Monikulttuurisen opetussuunnitelman kehittäminen  Monikulttuurisen työryhmän perustaminen Kirjastoseuraan keväällä 2011

Lähteet  Aaltonen, L. (2010). ”Että hyväksyvät, että täällä on maahanmuuttajia, jotka osaavat paremmin” – kirjasto monikulttuurisena työyhteisönä. Tampereen yliopisto.  Matinheikki-Kokko, K. (2007). Monikulttuurisuuden haasteet työelämässä. teoksessa Anneli Eteläpelto, Kaija Collin & Jaana Saarinen (toim.). Työ, identiteetti ja oppiminen. Helsinki: WSOY,  Sippola, A. (2007). Essays on human resource management. Perspectives on diversity management. Vaasa: Vaasan yliopisto. Acta Wasaensia nro 180.