Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma 1.2. 2011-31.12.2013 Anki Sundqvist, projektijohtaja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
NATU -neljä askelta tulevaisuuteen
Uraohjaus Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa
NUORET JA TYÖTTÖMYYSTURVA
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
- kuraattori/opinto-ohjaaja/erityisopettaja suosittaa HOJKS- opiskelijoille, jotka ovat tippumassa tai tippuneet opiskeluryhmästä - puu- ja metallialan.
Kyselyyn vastasi:Espoo 23/25 Kirkkonummi3/4 Kauniainen0/1 Ilman jatko-opiskelupaikkaa jääneet nuoret Kesäkuu Espoo146 Kirkkonummi20 3 koulua, joissa kaikki.
Seinätön paja – verkostotapaaminen Helsinki Tuettu työllistyminen ja seinätön valmennus- yhteistyötä vai kilpailua? Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Sosiaality ö opiskeluterveydess ä Opiskelukuraattorin työ Kopparitoiminta.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
Haukipudas-Kiiminki –työpajahanke Tenho Jaakola
Jatkokoulutukseen hakeutuminen
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
LVI-kehitysprojekti RAKETTI OPI Synergia Työpaja Janne Santala.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Suurin satsaus kotoutumistyöhön Suomessa Tarkoituksena on kehittää ja kokeilla uusia toimintatapoja, koulutuksia ym. joita voisi sitten levittää koko.
Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä.
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Kolmas sektori ja koulutus kotouttajana
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
Miten menetellä ongelmatilanteissa
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kiipulan ammattiopistossa
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä Kokkola Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
Peruskoulun tuki ammatinvalinnassa
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa
Opiskelijan kannustaminen työssäoppimiseen ja näyttöihin Kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinnossa Nakkila Pirkko
Uusi Väylä Ammattiin asti Toteuttaja Tornion Työvoimalasäätiö Osatoteuttajia: Meri-Lapin Työhönvalmennussäätiö Kuhankosken erityisammattikoulu.
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Lapissa - LÄPSY Toteuttajatahot Rovaniemen koulutuskuntayhtymä: Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Laajennettu työssäoppiminen: toplaaja.purot.net toplaaja.wikispaces.com Hidas, tuettu polku.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
Valmius tulevaisuuteen Arto Saloranta.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
TOPLaaja Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Porvoo International College.
Miten hallita haasteellista ryhmää/opiskelijaa JIPOT JA JEKUT Loimaa Erityisopettaja ja opinto-ohjaaja Anu Parantainen, Turun ammatti-instituutti.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
OTE ammattiin – KIINNI elämään Kotityöpalvelujen ammattitutkinto tuettuna oppisopimuskoulutuksena.
Joustavuutta oppimiseen Tavoitteet: -verkoston yhteiset tavoitteet joustavat opintopolut osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen -AmisURA-hankkeen.
Tuula Savikuja, Helsingin seudun erilaiset oppijat ry./HERO
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
MAST – Maakunnallisen ohjausmallin ja asiantuntijaverkoston kehittäminen ja vakiinnuttaminen Varsinais-Suomessa Nuorten kuuleminen Läpäisy ja työelämään.
E N E M M Ä N O S A A M I S T A LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN, La - To OPH:n valtakunnallinen hanke La-To kokeilu ollut Hyvinkäällä
Ohje Primus-HOJKSin täyttämiseen Työryhmä: Vesa Pulkkinen Riitta Jalonen Rauni Valkama Hanna Koskinen Eeva Panttila Mari Ilveskoski Anneli Muuronen.
-kuraattori/opinto-ohjaaja/erityisopettaja suosittaa HOJKS-opskelijoille, jotka tippumassa tai tippuneet opiskeluryhmästä -opiskelijoita voidaan ohjata.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
NUORTEN PAJA Anu Lounatvuori Johto Perhe- ja sosiaalipalvelut Perhepalvelut Aikuisten psykososiaaliset palvelut Mielenterveys- ja päihdepalvelujen.
Työ elämään 2015 nuorten ammatti- ja kesätyötreffit Ti klo Oulun kaupunginteatterilla Kaarlenväylä 2, Oulu.
NUORISOTAKUU ON ASENNE!. Jokainen järjestö ja toimija voi osaltaan tehdä nuorisotakuusta totta. On monia keinoja auttaa nuoria löytämään oma paikkansa.
Perustiedot Valmentavaa koulutusta KAO:lla vuodesta AVA, MAVA, Ammattistartti ja nyt VALMA VALMA:ssa 50 opiskelijapaikkaa Opetustiimi: 3 opettajaa,
Nuorisolain uudistaminen
Etsivä nuorisotyö Ohjaamoissa – seminaari Mikkeli 9. 2
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Miten edesauttaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten siirtymistä ammatilliseen koulutukseen ja työelämään? Seija Eskola Validia Ammattiopisto.
Pieksämäen kaupunki Hiekanpään koulu
Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12
Tiedä, tavoita ja ohjaa – nuorten seurantajärjestelmää kehittämässä
Opinnoista töihin KP OTE Hyvinvointitiimi
Taina Seppälä-Kolkka / S12!78
Jenita Rantakokko, Jenni Hätälä, Maarit Kinnunen, Inka Hyttinen
Yhteinen monialainen asiakas-suunnitelma
KP OTE Opinnoista töihin
Hyvinvointitiimin pilotti
Esityksen transkriptio:

Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja

lyhyesti. Kansallinen hanke jonka tarkoituksena on torjua nuorison syrjäytymistä rakentamalla siltoja työelämään.

Miksi ?  OptiMera2 hankkeen tulosten perusteella  Tarve kehittää opiskelijahuoltoa ja varsinkin vaihtoehtoisia opintopolkuja. (Maxi-opetus ja tuettu/mukautettu oppisopimus)  Nuorten elämänhallinnan taidoissa parantamisen varaa.  Meidän pitää asettautua uuden nuorisolain vaatimuksiin, kokonaiskoskevaan yhteistyöhön seuraavien tahojen kanssa:  KELA, T&E-toimisto, Sosiaalivirasto, nuorisopajat j.n.e.  Kysyntää kouluttaa suomenruotsalaisia työhönvalmentajia Tuetun työllistymisen menetelmässä.

- kenelle? Erityistä tukea ja ohjausta tarvitseville opiskelijoille ja työnhakijoille. Opettajille, opinto-ohjaajille, opiskelijahuollossa toimiville henkilöille Työpaikkaohjaajille ja yhteistyötahojen henkilökunnalle. Työhönvalmentajille – Työhönvalmentaja koulutus tuetun työllistymisen menetelmässä ja ohjausta jo valmistuneille työhönvalmentajille.

Miksi ja milloin Maxi-opetus? Opiskelijat, joilla on sosiaalisia tai psyykkisiä ongelmia Opiskelijan poissaolot ovat ensimmäisiä merkkejä siitä ettei kaikki ole kohdallaan. Usein poissaolot puolestaan johtavat puutteellisiin opintosuorituksiin, mikä voi johtaa opintojen keskeyttämiseen. Maxi-opetuksessa toimii yksi opettaja ja yksi ohjaaja.

Maxi-opetuksen kohderyhmä Opiskelussa erityistä tukea ja ohjausta tarvitsevat (sisältää työssäoppimispaikan ja työpaikan hakemisen opiskelun jälkeen). Opiskelijat, joilla on opiskelua vaikeuttavia, opintojen keskeyttämiseen johtavia tottumuksia. Opiskelijat, jotka eivät ole vielä aloittaneet opiskelua toisella asteella ja jotka eri syistä ovat epävarmoja opiskelun onnistumisesta, tai jotka ovat epävarmoja ammattialan valinnasta. 16 – 19-vuotiaat nuoret, jotka ovat keskeyttäneet ammatilliset opintonsa tai joilla on syrjäytymisen riski. Nuoret, jotka eivät opiskele tai käy töissä. Nuoret, jotka etsivä nuorisotyö on tavoittanut.

Maxi-opetuksen tavoitteet Elämänhallinnan tiedot (vuorokausirytmi, aikojen noudattaminen, vastuun ottaminen, kunnioituksen osoittaminen jne.) Lisäaikaa, motivaation puutteesta kärsiville opiskelijoille. Toisen ympäristön ja toisenlaisen ohjelman kautta löytää opiskelumotivaatio/työ. Löytää keinoja, joilla opiskelija voi onnistua opiskeluissa/työssä "Supported employment" menetelmän avulla. Mahdollisuus kartoittaa, millaista tukea opiskelija tarvitsee selvitäkseen opiskeluista / työstä jatkossa. Opiskelu on vapaaehtoista ja perustuu sopimukseen sekä henkilökohtaisiin tavoitteisiin. Opiskelija hakee Maxi-opetukseen. Ne jotka valitsevat toisen vaihtoehdon (ei osallistua), saavat ohjausta erityisopettajalta, kuraattorilta, työhönohjaajalta, etsivältä nuorisotyöntekijältä.

Polku Maxi-opetukseen Opettaja Erityisopettaja ja/tai opiskelija- huoltoryhmä Informaatio Maxi- opetuksesta opiskelijalle. Opiskelija hakee Maxi – opetukseen. Tavallinen opiskelija- ohjaus; erityisopettaja, kuraattori jne. Kirjallinen sopimus osallistumisesta Maxi-opetukseen. Rehtorin päätös Maxi-opetuksen opiskelupaikasta.