Kvali-työpaja Laadullinen asennetutkimus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Haastattelutekniikat
Advertisements

Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä
M M o o V V E E Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen Modeling Vocational Excellence.
Kaisa Koskinen Gradunteon eväät
Kulttuuri, mieli ja kasvatus
Tekstilajeja Pääkirjoitus, kolumni, kommentti, pakina, yleisönosastokirjoitus, vastine, arvostelu, haastattelu.
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
Metodologian ja menetelmien valinta
Tutkimussuunnitelma…
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
Tuplatiimi -työmenetelmä
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Tiedon kuvaaminen Opasnet-wikissä Virpi Kollanus THL / YMAL Avoimen arvioinnin ja Opasnetin käyttökoulutus -seminaari
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Tieto, tietäminen, tiede laadullisessa sosiologiassa on erilaisia perinteitä, ei yhtä totuutta suhteessa ontologiaan, epistemologiaan, metodologiaan ja.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
TASAPAINON RAKENTAMINEN
LAADULLISEN TUTKIMUKSEN TUTKIMUSSUUNNITELMA
Tiimien kaksoisprosessin tarkasteleminen 1. Pyritään etenemään kohden tavoitteita (tehtäväorientaatio) 2. Viedään läpi yhteistoiminnallisia prosesseja.
Haastattelu laadullisessa tutkimuksessa
AINEISTOLÄHTÖINEN (eli LAADULLINEN) TUTKIMUSPROSESSI
Heikki Salomaa TYÖELÄMÄSEMINAARI –LUENTO 1 Heikki Salomaa
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
Diskurssianalyysi mediatutkimuksessa
Teemu Rantanen Vastuu ilmastomuutoksen ehkäisystä on meillä kaikilla 1 Täysin eri mieltä 2 Osittain eri mieltä 3 Ei samaa eikä eri mieltä 4 Osittain.
Kontekstinhallinta ja muut rajapintatarpeet Mika Tuomainen Juha Mykkänen SerAPI-projekti, HIS-tutkimus Kuopion yliopisto, Tietotekniikkakeskus, Centek.
AHOT KORKEAKOULUISSA KIELTEN JA VIESTINNÄN OSAAMISKUVAUSHANKE Sisko Mällinen FT/ TAMK projektipäällikkö.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Mitä sosiologia on? -luennot (II) Pekka Räsänen
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Käsikirjoitus oppimisaihiotuotantoa varten. Perustiedot Tuotantorenkaan nimi: Koordinaattori: Teema: Tämän teeman oppimisaihioilla tuotettavat opintopisteet:
Tutkimussuunnitelma Leikin mahdollisuudet äidinkielen opetuksessa 1. ja 6. luokalla Tanja Kaspala.
Anneli Niikon tulkinta fenomenografisen analyysin vaiheista kirjassa Fenomenografia kasvatustieteellisessä tutkimuksessa (Joensuun yliopisto 2003)
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Teoria yhteiskuntatieteessä  teoria voi tarkoittaa –yleistä viitekehystä, kohdeilmiötä koskevaa aiempaa tieteellistä keskustelua.
Laadullinen asennetutkimus
Sankarit ja sankaruus Venäjällä Makula, kevät 2015 Tavoitteet, suorittaminen ja aikataulu.
Seminaarityön rakenteesta
Vaatimustenhallinta.
”Arviointi on kuin kamera, jolla voi ottaa kuvia osaamisen tasosta, oppimisprosessista tai opetuksen laadusta. Kuvat ovat usein luonteeltaan staattisia.
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Laadullinen asennetutkimus
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
S Ihminen ja tietoliikennetekniikka Harjoitustyön tutkimussuunnitelma, Ryhmä 2: Simo Hakkarainen, 69085B (ryhmänjohtaja) Antti Ratilainen,
1 Mitä käyttäjäryhmää tutkitaan? -Pyritään haastatella mahdollisimman erilaisia ihmisiä (nuoria, vanhempia, etninen tausta, uskonto tausta) 2 Millainen.
Analyysissä huomioitavaa
Tutkimussuunnitelma 1. Mitä käyttäjäryhmää tutkitaan?
Mervi Väisänen OPINNÄYTETYÖSUUNNITELMAN ESITYS JA OPPONOINTI.
KAUPUNKIELVI SEMINAARI klo Elvi-projektit 1. Ikääntyneiden kotona selviytyminen Kyläelvi Kolmas ikä pohjoisissa suomalaisissa.
Tutkimustyypit ja aineistonkeruun menetelmät
Haastattelu aineistonkeruumenetelmänä
Kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tutkimus
Tutkimustyypit ja tutkimusasetelmat
ÄIDINKIELI JA kIRJALLISUUS 1. KURSSI
Persoonallisuuspsykologian peruskysymyksiä (kertaus)
USKONTO YHTEISÖSSÄ.
Ylioppilastutkintolautakunnan kriteereitä
Välitehtävän palaute Huomioita vuorovaikutuksesta
R6: IKÄNÄKÖKULMA - TUTKIMUSSUUNNITELMA
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Mikä on elämänkatsomus?
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op)
TE3- seurantatutkimus Seurantajakso n. 1 viikko ( )
MYYNTITYÖN KEHITTÄMINEN LAADULLISIN MENETELMIN
Esityksen transkriptio:

Kvali-työpaja Laadullinen asennetutkimus Teemu Rantanen

Väittämien muodostaminen Tavoitteena tuottaa kommentointiaineistoa: Väittämien oltava kiistakysymyksen kaltaisia Väittämät voivat olla myös sellaisia, joista voitaisiin olettaa vallitsevan yksimielisyys Väittämiä voidaan muodostaa aiempien tutkimusten, esitutkimuksen tai muun esiymmärryksen pohjalta Väittämien muotoilussa voi pohtia mm. kysymyksiä: Yleisiä vai spesifejä? Yleisluontoisten väittämien kautta voidaan kartoittaa perustelujen kirjoa (vrt. Teemahaastattelu) ja spesifien väittämien kautta kantaa tiettyyn määriteltyyn kysymykseen Myönteisiä vai kielteisiä? Minämuodossa vai ei? Tosiasiaväittämiä vai normatiivisia (”pitäisi”) väittämiä? Pitääkö väittämien olla yksiselitteisiä

Haastattelut ja aineiston esikäsittely Väittämämetodissa haastattelut puolistrukrutoituja: väittämät esitetään järjestyksessä yksitellen ja haastateltavia pyydetään ottamaan kantaa niihin ja perustelemaan näkemyksensä Väittämät voidaan esittää samanaikaisesti myös paperilla Haastattelun kuluessa esitetään tarkentavia lisäkysymyksiä Litterointitarkkuus?

Retorisen analyysin lähtökohta Kun on kyse yleisestä kiistakysymyksestä, ihmiset tuntevat erilaisia julkisuudessa (ja yksityisesti) esitettyjä kantoja ja perusteluja Nämä toimivat resursseina, joita ihminen osaa hyödyntää puheessaan Haastattelutilanteessa ihmisen rakentavat kantoja ja perusteluja väittämiin ottaen huomioon haastattelutilanteen luonteen -> haastattelutilanteessa tapahtuvaa kommentointia ei voida suoraa tulkita haastateltavien omien mielipiteiden tai henkilökohtaisten asenteiden ilmaukseksi

Retorisen analyysin yleisperiaate Ilmaistu kanta Vastakanta (usein implisiittinen) Perustelu Perustelun locus (yleisesti jaettu arvo tai olettamus)

Analyysi Jokainen tutkija rakentaa itse analyysitapansa; ei tarkoin määriteltyä normia siitä, miten analyysi pitäisi tehdä Laadullisessa asennetutkimuksessa tyypillisesti luokitteleva analyysi etenee väittämäkohtaisesti Ensin analysoidaan kannanotot väittämään Positiivisten ja negatiivisten kantojen erottelu Kohteen erittely: Mihin asiaan otetaan kantaa? Huomio kiinnitetään myös arvottamisen ulottuvuuksiin, arvottamisen mahdolliseen voimakkuuteen Tämän jälkeen perustelut väittämään Perustelujen aineistolähtöinen erittely -> perustelukuokat

Tulkinta Kaksi perusreittiä Kontekstin tarkastelun kautta vuorovaikutuksen analyysiin ”common places” –näkökulma avaimena kulttuurisiin jäsennyksiin Esim. eri väittämien perustelujen yhteydessä viitataan samaan asiaan tai arvoon Tai samaan asiaan tai arvoon viitataan sekä kannan että vastakannan perustelun yhteydessä Periaatteessa tulkinnalliset käsitteet voivat olla (lähes) mitä tahansa sosiaalista todellisuutta jäsentäviä käsitteitä Tulkinnallinen näkökulma aina teoreettinen valinta

Lopuksi Laadullinen asennetutkimus ei pyri oleman survey-asennetutkimuksen ”kilpailija”. Tutkimuskysymykset erilaisia Ne voivat joissakin tapauksissa olla toisiaan täydentäviä Laadullinen asennetutkimus retoriseen sosiaalipsykologiaan perustuva lähestymistapa Lähestymistavan erityisluonne liittyy omaan metodologiaan (joka on saanut vaikutteita myös asennetutkimuksesta) Laadullinen asennetutkimus on lähestymistapana joustava

Laadullinen asennetutkimus ja luotettavuus Keskeistä prosessin ja raportoinnin läpinäkyvyys Luokittelun läpinäkyvyys Tulkintojen suhde aineistoon Tulkintojen uskottavuus rakentuu lisäksi käsitevalintojen teoreettisen perustelun kautta Yleistäminen: yksittäisestä kommentoinnista voidaan päätellä yleistä (esim. kulttuuristen resurssien olemassaolo tietyn ryhmän keskuudessa), mutta ei yksilötason yleistyksiä Tutkijan reflektioon ei erillistä metodiikkaa Tutkijan roolin analyysi tärkeää, joskaan ei yhtä luotettavuuden näkökulmasta aivan yhtä kriittistä kuin avoimemmissa lähestymistavoissa