Mitä ihmeen globaalikasvatusta?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
OPS-TYÖSKENTELYÄ LUOKISSA pe klo
Advertisements

Mediakasvatus MLL:ssa
Kasvatuksen keinot Pedagogisia näkökulmia rasisminvastaiseen työhön
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MIKÄ MLL? • Valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi •
Miten puhua vaikeista asioista oppilaille ?
Käytännön työkaluja globaalikasvatuksen tueksi
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Mediapedagogi kouluissa (1) havaintoja kentältä ja kentän laidalta havaintoja kentältä ja kentän laidalta.
Mitä on kansainvälisyys?
GLOBAALIKASVATUS Nomadic Lass cc flickr. Globaalikasvatuksen tavoitteena on ….... avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille...
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Opintopolku.fi palvelu
1/17 NIVELVAIHEEN TOIMINTAMALLI Luonnos
Vauhtia ja virikkeitä koulujen kv-suunnitelmiin Keväinen kv-koulutus Tampere Tiina Sarisalmi.
W w w. a m k. f i Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen verkko-opinnot, 15 op Terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen opinnoissa hankitaan tietoperustaa.
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
Studia Generalia –luennot vuonna 2009
Turun perusopetuksessa
Turun esi- ja perusopetuksessa
Työryhmätyöskentely , TVT ja verkko-opetus Tuomo, Tammi, Ari Myllyviita, Mikko Horila,
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
Kulttuuri- ja liikuntapolku Espoossa. Valtioneuvoston asetus peruskouluille 1435, 3 § ’Opetuksen tulee antaa oppilaille perusta laajaan yleissivistykseen.
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
ASPnet-koulujen keskinäinen yhteistyö ja verkostoituminen Työpaja UNESCO-koulujen seminaarissa Opetushallitus Vetäjä: Tiina Sarisalmi.
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
LAPSEN OIKEUDET.
Opetussuunnitelma, koulun kehittäminen ja arviointi 5op
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Yrittäjyys- opetus-menetelmä!
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa. 2 Nykyiset linjaukset…  Oppilaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että päättöarvosanat on annettu samoin.
TIETOA VAPAAEHTOISEN A2-KIELEN (SAKSA, RANSKA) VALINTAAN LIITTYEN
Ylöjärven opetussuunnitelmaprosessi Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Esi-ja perusopetuksen opetuksen oppilashuollon palvelurakenteen kehittämishanke Kuratiivisten palvelujen kartoitus 9 kunnan alueella.
Markus Talvio Quest-kouluttaja, tutkija, luokanopettaja Lions Quest tunne- ja vuorovaikutustaitojen ohjelmien laatukriteerien valossa
Ympäröivä yhteiskunta rikastavana oppimisympäristönä
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
Oppiaine-kokonaisuus
Ops seminaari Askola.
KESTÄVÄ KOULUKULTTUURI NIINA MYKRÄ TOIMINNANJOHTAJA, SUOMEN LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUJEN LIITTO KASVATUS JA YHTEISKUNTA –TOHTORIOHJELMA, TAMPEREEN YLIOPISTO.
1. vuoden opiskelijoiden vanhempainilta Jani Syrjälä, rehtori.
Työpaja 2: KansainväliSYYSpäivät Lahti Tiina Sarisalmi.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
MAAILMANKOULU TAMPEREEN SEUDULLA Tarja-Kaarina Lääperi.
Kestävää tulevaisuutta rakentamassa-hanke
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
Kuinka toteuttaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia?
Kansainvälisyys uudistetuissa opetussuunnitelmissa – Lupa sanoa!
Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?
HS HS Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää Onko koulunkäynti nyt pelkkää projektia ja teemapäivää? Vai riittääkö yksi.
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Maailmankansalaiseksi kasvamisen ja kasvattamisen haasteita ja oivalluksia Koulutus- ja verkostoitumispäivä kansainvälisyyden valtionavustuksen hakijoille.
Heinävaaran koulun vanhempainilta ( E-6)
Ideointia Oulussa
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Kenian lasten puolesta
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Opetushallitus, kansainvälisyys ja kielet
Alakoulusta yläkouluun
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Nokian kaupungin liikuntapalvelut
ERO LAPSIPERHEESSÄ –KOULUTUS tiistaina klo 9-15
Tulevaisuuden koulu 2016 peItsarin koulu
Kielivalinnat 2. ja 3. luokalla
Esityksen transkriptio:

Mitä ihmeen globaalikasvatusta? Maailmankoulu Opettajien ja kasvattajien globaalikasvatuksen tukipalvelu Luennon tavoitteet: Tarjota lyhyt katsaus ja kokonaiskäsitys siitä, mitä globaalikasvatus on Antaa esimerkkejä ja ajatuksia siitä, miten globaalikasvatuksen teemoja ja menetelmiä voi hyödyntää opetuksessa (itsenäisesti ja järjestökentän avulla) (Antaa esimerkkejä siitä, mitä gk-työtä kansalaisjärjestöt jo tekevät, eli miten tukevat kouluja ja opettajia) Kepa ry on globaalien kehityskysymysten asiantuntijajärjestö. Kepa on 300:n kehitysykysymyksistä kiinnostuneen kansalaisjärjestön kattojärjestö ja kehityspolitiikan järjestöasiantuntija. Kepan tehtävänä on innostaa suomalaisia toimimaan oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Kepa tukee kattojärjestönä suomalaisia globaalikasvatusta tekeviä kansalaisjärjestöjä. Kepa koordinoi vuosina 2001-2004 EU-rahoitteista hanketta, jolla vahvistettiin suomalaisten kansainvälisyyskasvatusta tekevien järjestöjen toimintaa. Kepan nykyinen työ globaalikasvatuksen tukemiseksi on tämän hankkeen peruja.

Globaalikasvatuksen tehtävänä on avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille herättää heissä halu rakentaa oikeudenmukaisempaa, tasa-arvoisempaa ja ihmisoikeuksia kunnioittavaa maailmaa Maastrichtin kansainvälisyyskasvatuksen julistus 2002 http://www.ted.com/talks/chimamanda_adichie_the_danger_of_a_single_story Yhden tarinan vaara: Stereotypiat, yleistykset. Oma sisäryhmä (me) nähdään heterogeenisinä yksilöinä. Ulkoryhmä (muut) nähdään keskenään samanlaisina. Tärkeää olisi avata ihmisten silmät ja mieli maailman erilaisille todellisuuksille. Oppikirjat kuvaavat ihmistä länsimaisesta näkökulmasta. Afrikkalaiset kuvataan mediassa usein aliravittuina ja katastrofeista kärsivinä.

Globaalikasvatus Rivikansalainen vastuuta kantavaksi maailmankansalaiseksi Elämänmittainen prosessi Opettajalla ja koululla merkittävä rooli. Mitä globaalikasvatus tarkoittaa koulun arjessa? Käytännön esimerkkejä. Post-it lappuja ryhmässä/yksin fläppitaululle. Fläppitaululle jaoteltu alakoulu/yläkoulu/lukio

GLOBAALIKASVATUKSEN KENTTÄ: (Maastricht 2002) RAUHAN EDISTÄMINEN JA KONFLIKTIEN EHKÄISY Arjen ristiriitatilanteet Maailman konfliktit ja rauhan rakentaminen Väkivallattomuus Rauhan esikuvat Mikä globaalikasvatuksen osa-alueista on sinulle tutuin? Mikä vähiten tuttu? Miten sen asioita voisi tuoda mukaan omaan opetukseen?

” " Ollakseni heidän todellinen opettajansa minun on kosketettava heidän sydämiään. Kun sydämiä on kosketettu, ajattelu voi muuttua ja kädet ja jalat saadaan liikkeelle". - M. K. Gandhi

Arvojana Globaalin vastuun käsitteleminen ei ole opetussuunnitelmatavoite. Perusopetuksen arvopohja perustuu ihmisoikeuksien, tasa-arvon, lasten oikeuksien sopimuksen ja demokratian kunnioittamiselle. OPSin tulisi entistä tarkemmin velvoittaa opettajia globaalikasvatukseen. Se on. Löytyy perusopetuksen opetussuunnitelman arvopohjasta sekä lukion opetussuunnitelman laaja-alaisista kokonaisuuksista sekä oppiainesisällöistä (esim. katsomusaineet). Kyllä. Nämä ovat myös keskeisiä globaalikasvatuksen teemoja (globaalikasvatuksen kenttä). OPS2016 luonnoksessa globaalikasvatus on sekä laaja-alaisissa kokonaisuuksissa, tavoitteissa että kaikissa oppiainesisällöissä. Siirtyy siis arvopohjasta sisältöihin.

Arvojana 4. Opettajan tehtävä on järjestää tilaa, aikaa ja mahdollisuuksia oppilaan maailmankuvan laajentamiselle. 5. Tietoja ja taitoja lisäämällä voidaan muuttaa ihmisen toimintamalleja. 6. Kokemuksellinen oppiminen avartaa oppilaan perspektiiviä enemmän kuin teorian opiskelu. 7. Haluan kokeilla uusia toiminnallisia menetelmiä opetuksessani. 8. En tiedä, miten linkittäisin globaalikasvatusta opetukseeni. 4. Kyllä. Tämä kohta löytyy OPSista ja se velvoittaa kaikkia opettajia. Ei saa jäädä vain mielipide tai henkilökohtaisen innostuksen kysymykseksi. 5. Tiedot ja taidot ovat tärkeitä, mutta eivät yksin riitä. Vasta kun asenteet muuttuvat, niin toiminta voi muuttua. Toiminnan muuttuminen on oppimista. 6. Kokemuksellisuus mahdollistaa asian syvällisempää ymmärtämistä, perspektiivin laajentamista, toisen asemaan asettumista, teorian linkittämistä käytäntöön. Ei koulua vaan elämää varten. 7. Draama, kirjallisuus, sadutus, videot, näytelmät, pelit, leikit, ryhmätyöt.. 8. Sirpaleisuuden poistaminen, kokonaisuudet, ilmiöpohjaisuus, eri oppiaineiden yhdistäminen. Maailmankoulun nettisivut, matkalaukut, koulutukset

MAAILMANKOULU ON OPETTAJIEN KEHITTÄMÄ TUKIPALVELU OPETTAJILLE JA KASVATTAJILLE Hankkeen käynnistivät vapaaehtoiset opettajat Oulussa v. 2006 (Krapu ry) Nykyisin toiminnasta vastaa Rauhankasvatusinstituutti ry ja hankkeen rahoittaa Ulkoasiainministeriö Maailmankoulu toimii tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla, Oulussa, Turussa, Kokkolassa, Satakunnassa ja Tampereen seudulla.

Maailmankoulu kouluttaa Maksuttomat koulutukset seuraa Maailmankoulun Tampereen nettisivuja tai Tampereen seudun koulujen kansainvälisyyden kehittämisohjelman wiki-sivua http://www.maailmankoulu.fi/node/581 https://tampereen-seutu-kv.wikispaces.com/Maailmakoulu+-+Tampereen+seutu

Koulutus on suunnattu alakoulun opettajille ja muille opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille sekä opiskelijoille. Aika: 11.3.2015 klo 13.00 - 16.30 Paikka: Kokoustila Strömmer, Monitoimitalo, Tampere. Osoite: Satakunnankatu 13 Kouluttajat: Annukka Toivonen, Rauhankoulun koordinaattori ja Heidi Meltovuo, Maailmankoulun koordinaattori Globaalikasvatus on toimintaa, joka avaa ihmisten silmät ja mielen maailman eri todellisuuksille ja herättää heissä halun toimia oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Draaman keinot puolestaan ovat välineitä aidon dialogin mahdollistavalle pedagogiikalle, ne ovat ikään kuin ajatteluprosessia tukevia rakennuspalikoita, joilla "näkymätön tehdään näkyväksi" luokkahuoneissa. Koulutuksen tarkoituksena on: Saada omakohtainen elämys tai idea, miten toteuttaa globaalikasvatusta oppilaiden kanssa. Tarjota (globaalikasvatukseen) toimiva kokonaisuus, draamatarina, jota osallistujat voivat suoraan hyödyntää alakouluikäisille suunnatussa globaalikasvatuksessa.   Koulutuksesta saat itsellesi materiaalipaketin! Koulutuksessa on kahvitarjoilu. Koulutus on maksuton. Ilmoittautumiset viimeistään 04.03.2015 heidi.meltovuo@tampere.fi tai puh. 040-3579684 Koulutukseen otetaan 15 ensimmäiseksi ilmoittautunutta.

Maailmankoulun materiaalit Valmiit aktivoivat ja toiminnalliset tunti-suunnitelmat ja materiaalit globaalikasva-tukseen teemallisissa matkalaukuissa Tule tutustumaan Maailmankoulun avajaistempauksessa 11.11.14 klo 9-14 uunituoreisiin laukkuihin, Monitoimitalo 13 (Satakunnankatu 13, Tre)! Tuo luokkasi/ryhmäsi toiminnalliseen pajaan!

Maailmankoulun materiaalit Alakoulu: Lapsen oikeudet-laukku Moninaiset perheet-laukku Mistä sadut tulevat-laukku? Rauhaa!-laukku

Maailmankoulun materiaalit 1. Historia opettaa (yläkoulun historia ja ET, lukion HI3, HI6, PS1, AI, ET3) 2. Tavat, arki ja yhteisöllisuus- suuret maailmanuskonnot (yläkoulun uskonto ja ET, lukion UE4, ET1, ET4) 3. Afrikan monet kasvot (yläkoulun maantieto ja historia, lukion GE2, GE3, GE4, HI6, HI8) 4. Musiikin sanoma - oikeudenmukaisempi maailma (yläkoulun musiikki, lukion MU3, MU4)

Matkalaukkujen lainaus Varaus sähköposti-ohjelman Outlook-kalenterista hakusanalla MK vaka/alakoulu/yk_lukio Laina-aika 4 viikkoa Lainaus ja palautus: Tampereen Vanha kirjastotalo (Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen hallintorakennus) koordinaattorin huone 111

Sähköiset materiaalit Runsas materiaalipankki Jaoteltu aiheittain, aineittain, teemapäivittäin ja ikäryhmittäin www.maailmankoulu.fi

Tampereen seudun koordinaattorin yhteystiedot Heidi Meltovuo puh: 040 3579684 sähköposti: heidi.meltovuo(at)tampere.fi Vanha kirjastotalo Keskustori 4 33101 Tampere huone 111

Kiitos ja mukavaa koulutusiltapäivää!