Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Valtion kotouttamisohjelma. 2 Lähtökohdat Nyt • ulkomaan kansalaista ( ) Vuonna 2020 •Jo ulkomaan kansalaista Vuonna 2030 •Puoli.
Advertisements

Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Fahrenheit 9/11.  Paljastustarina tapahtumista Yhdysvalloissa syyskuun 2001 tapahtumien jälkeen.  Käsittelee mm. Bushin suhteita Bin Ladenin sukuun.
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
KANSALAISVAIKUTTAMISEN HAASTEET Aaro Harju filosofian tohtori, pääsihteeri.
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Lupamenettelyt ja valvonta/ erityisryhmien asuminen Aluehallintoviraston toiminnan kannalta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Aila.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
ITÄMERI-STRATEGIA JA ITÄ-SUOMI ESKO ANTOLA.
1 Demokratia- ja kieliasioiden yksikkö Johanna Suurpää.
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Väkivaltainen ekstremismi Suomessa
Koonnut Anna-Liisa Kiiskinen Keski-Suomen ELY-keskus KESYTYS-hanke (korostukset kokoajan)
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Lasten osallisuutta kartoittamassa
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
KU-selvitys Demokratiamallit Järvenpää-talo.
LAPSEN OIKEUDET.
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
TASA-ARVOVIIKONLOPPU 17. – ANU-TUIJA LEHTO.
Elinvoimainen kaupunkiseutu - tulevaisuuden vaihtoehdot vaikutuksineen Kjk
_______________________________________________________ Tasa-arvotyön perusasiakirjat Brighton Declaration 1994 Piikkarit-toimikunnan mietintö.
Mitä uusi kotoutumislaki voisi tarkoittaa käytännön työssä ?
Susanna Lehtonen Erityisasiantuntija Romaniväestön koulutustiimi
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 2011 Monikulttuurisuustyöpaja
Tapaus Keski-Suomi MYR-neuvottelupäivät, Jyväskylä Jyväskylä Ylijohtaja Juha S. Niemelä.
Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen
Viestintäsuunnitelma
Euroopan muuttoliikeverkoston kansallinen seminaari
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
YHDENVERTAISUUSSUUNNITTELUN HYVÄT KÄYTÄNNÖT
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
Kulttuuri osana terveyden edistämistä Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelma seminaari/kuulemistilaisuus
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Uusi kuntalaki (410/2015) VVM. Uusi kuntalaki voimaan Uudistuksen taustalla yli kahden vuoden valmistelu: Valmistelutyöryhmät ja parlamentaarinen.
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
Esteettömän opiskelun huominen Opetusneuvos Birgitta Vuorinen ESOK-hankkeen loppuseminaari Iiris,
Keskustan politiikka keskustan kunnallispolitiikkaa johtaa kunnallisjärjestö kunnallisjärjestö hyväksyy kunnallisvaaliohjelman, ohjaa valtuustoryhmän nelivuotiskauden.
VAMPO:n seuranta 2012 VANE Jouko Kokko.
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Yhteistyösopimuksen laadinta
Strategiaperusta ja ohjelmat
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
Työpajakeskustelu nuorille
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
ERITYISTAIDEKASVATUS
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
Erityisasiantuntija Jaana Joutsiluoma
Yhdenvertaisuus koulussa
YH 1, OPS Aloitustunti.
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
ICCS 2016: aihealue ICCS tutkimuksen aihealue: yhteiskunnan rakenteista ekologisuuteen ja moraaliin Opetussuunnitelman perusteiden mukaan tutkimuksen.
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Osallisuus maakunnissa ja niiden valmistelussa
Espoo – Kauniainen – Kirkkonummi – Vihti -selvitys
Palvelukulttuurin muutos
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Osallisuus voi toteutua monella eri tavalla
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä Hankesuunnitelun tueksi käydystä yhteisestä.
Esityksen transkriptio:

Demokratian ja oikeudenmukaisuuden edistäminen Suomessa Niklas Wilhelmsson Oikeusministeriö, Demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikkö

Lainsäädännöllistä taustaa Suomen perustuslain (393/2000) mukaan julkisen vallan velvollisuutena on perustuslain (14.3§) mukaan ”[…] edistää yksilön mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan ja vaikuttaa häntä itseään koskevaan päätöksentekoon”. Kotoutumislain suositus; kunnat sisällyttäisivät kotouttamisohjelmiinsa suunnitelman hyvien etnisten suhteiden ja kulttuurin välisen vuoropuhelun edistämisestä, johon liittyy maahanmuuttajien osallisuuden vahvistaminen

Lainsäädännöllistä taustaa Perustuslain 2 §:n 2 momentin mukaan kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristöönsä Kuntalain 4 § luku velvoittaa turvaamaan kuntalaisten kuulemis- ja vaikutusmahdollisuudet Lisäksi monet kansainväliset sopimukset edellyttävät demokratian kehittämistä monella eri osa-alueella Maahanmuuttajien poliittiset oikeudet ovat Suomessa verrattain laajat, poliittinen ja yhteiskunnallinen osallistuminen on alhaista

Osallistuminen strategioissa ja tutkimuksissa Suomi sijoittuu kansainvälisissä demokratia tutkimuksissa keskimäärin kärkimaiden joukkoon Suomi on yleensä osallistumista lukuun ottamatta vahvoilla kaikilla osa-alueilla Erityisenä ongelmana nähdään osallistumisen eriarvoistuminen

Osallistuminen strategioissa ja tutkimuksissa Valtioneuvosto teki 4.2.2010 periaatepäätöksen demokratian edistämisestä Suomessa Periaatepäätöksessä linjataan mm. että: eri väestöryhmien yhdenvertaisia osallistumismahdollisuuksia tulisi vahvistaa tuetaan eri väestöryhmien välistä vuoropuhelua Lisätään tietopa vähemmistökulttuureista sekä yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden periaatteista Sukupuoli-, yhdenvertaisuus- ja esteettömyysnäkökulmat valtavirtaistetaan kaikkeen demokratiapoliittiseen valmisteluun

Demokratiaselonteko 2014 Hallitusohjelmassa linjataan, että äänestysaktiivisuutta ja kansalaisvaikuttamista kehitetään kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelman, demokratian edistämistä koskevan periaatepäätöksen ja valmisteltavan demokratiapoliittisen selonteon pohjalta Selonteon tavoitteena on vahvistaa pitäjänteistä ja suunnitelmallista demokratian edistämistä ja sitoutumista demokratiapolitiikan toimeenpanoon kaikilla tasoilla. Selonteossa tarkastellaan harjoitetun demokratiapolitiikan tavoitteita ja niiden toteutumista sekä osallistumismahdollisuuksien ja yhdenvertaisen osallistumisen kehitystä viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana.

Oikeusministeriön toimenpiteet Monikielinen ja monikanavainen vaalitiedotus Monikielistä tiedotusta osallistumisoikeuksista ja mahdollisuuksista OM ja SM/ETNO kouluttaa eri maahanmuuttajaryhmistä ns. ”demokratialähettiläitä”. Samalla koulutetaan ELY keskusten henkilökuntaa Järjestöyhteistyö

Poliittiset oikeudet ja mahdollisuusrakenteet Mipex indeksi mukaan

Maahanmuuttajien yhteiskunnallinen osallistuminen Suomessa

Äänestysaktiivisuus kunnallisvaaleissa 1992-2004 (%)

Onnistuneen poliittisen osallistumisen osatekijät Luottamus Kiinnostus Tieto Pelisääntöjen noudattaminen (tasapuolisuus, rehellisyys) Politiikan vaihtoehtojen esille tuominen ja keskustelu. Suorien vaikutus-mahdollisuuksien lisääminen.

Suosituksia osallistumista tukeviksi toimintamuodoiksi Yhteiskunnallisen osallistumisen tukeminen tulisi huomioida integraatiosuunnitelmia laadittaessa Monikielistä tiedotusta osallistumisoikeuksista ja mahdollisuuksista Toiminnalliset esimerkit, osallistumisen työkalupakki ja tietoa syrjimättömyyden ja yhdenvertaisuuden periaatteista koulutuksen tueksi Järjestöyhteistyö Työpajatoiminta