Millainen on hyvä digitointistrategia ja toimintasuunnitelma?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kansallinen digitaalinen kirjasto – missä mennään? Keskuskirjastokokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Advertisements

JÄRJESTÄMISSOPIMUKSEN HAKEMINEN
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
KDK:n Kansallisen näkymän ryhmän työskentelystä
Kansallinen digitaalinen kirjasto - lyhyt johdatus Jukka Liedes
Kansallinen digitaalinen kirjasto
Digitarium / Riitta Tegelberg
Innostavan esityksen muistavat kaikki. Ideasta käytäntöön NY 12h –leirin esitys2008.
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
UUSI ARKKITEHTUURI – PAREMMAT PALVELUT KDK: asiakasliittymähanke 9. 5
ASIAKASLIITTYMÄ FinELib-päivä Ere Maijala Kansalliskirjasto.
Kansallinen digitaalinen kirjasto & digitointi Erikoiskirjastopäivät Minna Karvonen.
KDK:n Asiakasliittymä haasteet ja uudet vaihtoehdot Ari Rouvari.
Aineistonhallintasuunnitelma osana tutkimuseettistä lausuntopyyntöä
ASIAKASLIITTYMÄ Triangelipäivä Ari Rouvari Kansalliskirjasto.
Finna ja kokoelmapalvelut – totuus ja teko
Järjestelmäarkkitehtuurin kehittäminen OPM Kristiina Hormia-Poutanen.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri UUSI ARKKITEHTUURI – PAREMMAT PALVELUT Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet Ari Rouvari ja Esa Kurki.
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
KDK-asiakasliittymä – linjauksia 2012 Keskuskirjastokokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
KAM-JURIDINEN YHTEISTYÖ Pekka Heikkinen.
Avoin tieto – keskusteluteemoja Mitä avoin tieto julkishallinnossa tarkoittaa? Mitä siihen sisältyy? Mitä esteitä on tiedon avoimuudelle? Missä kulkevat.
Muistiorganisaatioiden aineistokyselyn satoa Suunnittelija Tapani Sainio, KDK Sovellussuunnittelija Jukka Pennanen, Kirjastoverkkopalvelut, Kansalliskirjasto.
UKJ Työpakettien tilanne TukityöpaketitResurssitSisältöAikatauluHuom (Seuraava sivu) TP 1 Projektin hallinnointi OK, 1) TP 2 Resurssinhallinta.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
Arkistokuvailun uusi kansallinen malli Muuttuva arkistokuvailu ja hakemistopalvelut - seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Kansallisarkisto.
Digitaalisen aineiston pitkäaikaissäilytyshanke
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri Kansallinen digitaalinen kirjasto ASIAKASLIITTYMÄ- Projektin tilanne Ari Rouvari.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri KDK Ajankohtaista Asiakasliittymästä
Kansallinen digitaalinen kirjasto Pitkäaikaissäilytys Kirjastoverkkopäivä Esa-Pekka Keskitalo.
Sanomalehdistä pergamentteihin Digitaalisesti tarjolla Kansallinen digitointikeskus, mikrokuvaus- ja konservointilaitos - Perustettu Mikkeliin Digitointi.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
TEKIJÄNOIKEUDET NYT! Kansallinen digitaalinen kirjasto, sähköisten aineistojen tekijänoikeudet ja saavutettavuus – info- ja keskustelutilaisuus Porin taidemuseo.
Finna ja avoimen metadatan lisenssi Finnan konsortioryhmä Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
Finnan kansallisen näkymän palvelukonsepti
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Kirjastopalvelut Satakunta University of Applied Sciences | Library Services AMK-kirjastojen Finna-päivä LAMK, Fellmannia.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
KDK:n asiakasliittymän käytettävyydestä Eija Liukkonen.
FinElib-päivä Kai Ekholm. Strategiset teesit 1.Digitaalinen kirjasto kansalaisten käyttöön 2.Kansallisen kulttuuriperinnön säilyttäminen digitoinnilla.
KDK-asiakasliittymä – ajankohtaista Syyskuu 2010 Kristiina Hormia-Poutanen.
Kansallinen digitaalinen kirjasto Ari Rouvari Jukka Pennanen.
Viestintäsuunnitelma
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ business-malli ja korkeakoulujen sisäinen viestintä AMKIT-Linnea yhteiskokous Kristiina Hormia-Poutanen.
Vaski-suunnittelutyöpaja Turku Työstetty Janne Marniemen esitystä
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttöoikeuksien selventäminen Finnassa – metadata ja digitaaliset objektit Erkki Tolonen ja Maria Virtanen.
KDK-asiakasliittymän hankinnan valmistelu KDK-seurantaryhmä Kristiina Hormia-Poutanen.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
KDK-asiakasliittymän kehittämishanke Yliopistokirjastojen neuvosto Kristiina Hormia-Poutanen.
Kulttuurin ja luovan alan T&K-projektien sisäisen arvioinnin kehittäminen Metropolia Ammattikorkeakoulussa Robert Arpo
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut UKJ:n toteutusvaiheen rahoitushakemus Ari Ahlqvist Kehittämispäällikkö UKJ-ohjausryhmän kokous
Kirjastonäköaloja sosiaaliseen webbiin KANSALLINEN DIGITAALINEN KIRJASTO mikä muuttuu? Informaatikko Hannu Markkanen, Jyväskylän yliopiston.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri NELLI, MIHI OLET MENOS? Triangelipäivät Turku Ari Rouvari.
Kansallinen digitaalinen kirjasto Opetusministeriön kirjastopäivät Minna Karvonen.
Kansallinen Digitaalinen kirjasto, KDK - hyödyt tutkimukselle ja oppimiselle Kristiina Hormia-Poutanen, Kansalliskirjasto Arene
Projektityöskentely Projekti käsitteenä Projektin vaiheet Projektin asettaminen Projektin suunnittelu Projektin käynnistäminen ja toteuttaminen Projektin.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo,
KANSALLISKIRJASTO Finna 2020 Johtava avoimen kulttuurin ja tieteen hyödyntämisen väylä Kristiina Hormia-Poutanen Finna-konsortioryhmä
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Arkistojen mukaantulon tilanne Finnassa Konsortioryhmän kokous Piia Naukkarinen.
Miten teen hyvän hakemuksen
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Pitkäaikaissäilytysjaoston loppuraportti
KDK-KA versio 3 Kommenttikierroksella huomioitavaa
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Organisaatioiden yhteistyö
KTPO-CSC-vuosisopimuksen 2018 näkymiä ym
Video 4: Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma
Miten omat aineistot saadaan Europeanaan?
Esityksen transkriptio:

Millainen on hyvä digitointistrategia ja toimintasuunnitelma? Opetusministeriön puheenvuoro Digitoinnin työpaja 24.11.2009 Minna Karvonen

Digitointistrategia ja toimintasuunnitelma kertoo Mitä toimintaympäristössä tapahtuu? Mihin digitoinnilla pyritään? Mitä ja miksi digitoidaan? Kuka digitoi? Miten digitoidaan? Miten aineisto tuodaan saataville? Miten digitoitua aineistoa hallitaan ja säilytetään? Toteutussuunnitelma / Mitä digitoidaan ja miten voimavarat suunnataan Toteutussuunnitelma / Miten digitointi organisoidaan? Miten suunnitella ja tehdä paremmin?

Mikä ympäröi? Informaatioympäristön muutokset Alue- ja väestömuutokset Käyttäjä- ja käyttötapamuutokset Toimintatapojen muutokset Taloudelliset muutokset (kansan- ja maailmantalouden kehittyminen, aineettoman vaihdannan merkitys, julkisen sektorin rahoitusnäkymät) Organisaatio- ja sektorikohtaiset, kansalliset, EU-tason ja kansainväliset digitointia sekä digitaalisten aineistojen hallintaa, saatavuutta ja säilyttämistä koskevat linjaukset, säännökset ja suositukset

Mihin digitoinnilla pyritään? Kansallisella tasolla kirjastojen, arkistojen ja museoiden aineistojen digitoinnin lopullisena päämääränä on sisältöjen käytön ja uudelleenkäytön kautta syntyvät myönteiset yhteiskunnalliset vaikutukset: yleinen tiedonsaanti opetuskäyttö tutkimuskäyttö luova toiminta elinkeinotoiminta Suhde käyttäjiin ja intressiryhmiin (tunnistaminen, vuorovaikutus, osallistuminen) on digitointistrategian ytimessä

Mitä ja miksi digitoidaan Mitä ja miksi digitoidaan? Priorisointi, vuoropuhelu ja aineistojen kuvaus Priorisointi kriteerien perusteella Aineiston käyttö (käyttäjäryhmät, käyttötavat) – vuoropuhelu olennaista Sisällölliset kriteerit: edustavuus, ainutlaatuisuus Tekniset kriteerit: tuhoutumisvaara, alkuperäisaineiston suojelu Vuoropuhelu käyttäjien ja käyttäjäyhteisöjen kanssa sekä muistiorganisaatioiden kesken Käyttäjä- ja sidosryhmien tunnistaminen ja yhteydenpito Aineistoista muodostuvat mielekkäät kokonaisuudet – mahdollisuus organisaatioiden synergiaan valinnoissa ja painotuksissa sekä päällekkäisyyksien välttämiseen Digitoitavien aineistojen / kokonaisuuksien kuvaus ja määrät sekä aineistojen määrä digitoituna Museoviraston digitoinnin priorisointiperiaatteet: 1. Tuhoutumisvaara. Tuhoutumisvaaran alaiset aineistot tulee kaikki ehdottomasti digitoida kokonaan metatietoineen. Esimerkki tällaisesta aineistoista on videonauha. 2. Alkuperäisaineiston suojelu. Ne aineistot, jotka eivät ole tuhoutumisvaaran alaisia, mutta eivät kestä niihin kohdistuvaa käyttöä tulee digitoida metatietoineen. Digitoinnin jälkeen alkuperäisaineisto rauhoitetaan käytöltä. Esimerkki tällaisesta aineistosta on Venäläisen insinöörikomennuskunnan kartta- ja piirustusaineisto. 3. Aineiston käyttö. Lähtökohtana on se, että eniten käytetyt aineistot digitoidaan ensin. Tällä tavoin saadaan suurimmat säästöt aineistojen käsittelyssä. Aineistoilla on useita käyttäjäryhmiä ja käyttötapoja. Viraston oma käyttö on yksi huomioon otettava käyttötapa. Käyttäjäryhmien yhteenlaskettu todettu nykyinen käyttö ja arvio digitoinnin aiheuttamasta käytön määrän muutoksesta tulee olla perusteena digitoinnin kiireellisyyttä arvioitaessa. Näiden aineistojen osalta on erikseen arvioitava riittääkö metatietojen digitointi vai onko syytä digitoida koko aineisto. Digitaalisena syntynyt materiaali - Digitaalisena syntynyttä materiaalia koskevat samat periaatteet tallennuksen ja jakelun osalta kuin digitoituakin materiaalia. - Digitaalisen materiaalin valinta ja seulonta. - Valinnan tekeminen on ensisijaisesti tiedon tuottajan tehtävä. 5

Kuka digitoi? Digitoidaan itse Ostetaan digitointi palveluna osaaminen, resurssit, logistiikka? henkilövoimavarat, aineelliset resurssit ja resurssien käyttö tulevaisuudessa Ostetaan digitointi palveluna laadunvarmistus investoinnit eivät jää rasittamaan tilaajaa Kehitetään kumppanuuksia yksityisen sektorin kanssa mesenaatteja ei juuri ole → mistä kaikille hyvä ansaintalogiikka muodostuu? muistiorganisaatioiden kesken olemassa olevien resurssien täysimittainen käyttö

Miten digitoidaan? Digitoidaan niin, että tuetaan haettavuutta ja käyttöä Kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymä keskeinen väylä asiakkaille Kuvailevan metadatan laatu olennaista Käyttötavat vaikuttavat myös siihen, miten digitoidaan Digitoidaan niin, että pitkäaikaissäilytys on mahdollista Hallinnollinen metadata olennaista Kuvataan digitoinnin toteutustapa manuaalinen digitointi / massadigitointi digitoinnin (tekniset) laatukriteerit sekä hallinnollinen ja kuvaileva metadata (noudatettavat standardit) Digitointiprosessissa tulee kuvata aineiston koko käsittelyketju – myös järjestäminen, konservointi, kuljetus Kokonaiskuva: digitoidaan kerralla laadukkaasti ja tehokkaasti

Miten aineisto tuodaan saataville? Aineistot tulee saattaa tietoverkkojen kautta saataville aina, kun siihen ei ole estettä: Saatavuus Kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymän kautta Muu verkkosaatavuus Saatavuuden rajoitukset (näyttö- ja käyttörajoitteiset aineistot) Tekijänoikeuden alaiset aineistot: velvoitteista huolehtimisen kustannukset otettava huomioon

Miten aineistoja hallitaan ja säilytetään? Kuvataan lyhyesti (kokoelmanhallinta)järjestelmän tekniset ja toiminnalliset ominaisuudet Kuvataan lyhyesti järjestelmän vakaus / laajuus ja elinkaaren vaihe Kuvataan säilyttämisen järjestäminen (mm. käytetyt mediat, varmuuskopiointi)

Toteutussuunnitelma / Mitä digitoidaan ja miten voimavarat käytetään? Toteutushankkeen / hankkeiden keskeinen sisältö: kuvaus aineistoista, digitoitavat aineistomäärät, aineistojen määrä digitoituna Toteutushankkeen / hankkeiden kustannukset eriteltynä kustannuslajeittain Arvio pitemmän aikavälin kustannuksista (mm. digitoitujen aineistojen hallinta) Arvio välillisistä kustannusvaikutuksista (mm. kustannussäästöt muissa prosesseissa, esim. asiakaspalvelussa) Rahoitus eriteltynä rahoituslähteittäin

Toteutussuunnitelma / Miten digitointi organisoidaan? aikataulutus organisaation toimintatapa: mm. "hankeryhmän" toiminta ja suhteet muuhun organisaatioon, sisäinen viestintä riskien tunnistaminen ja hallinta etenemisen seuranta ja dokumentointi tulosten (itse)arviointi avoimuus ja yhteistyö

Miten suunnitella ja tehdä paremmin? Digitointistrategiat ja -suunnitelmat verkkoon – mahdollisuus oppia toisilta – Digiwiki? Kansallisen digitaalisen kirjaston standardisalkku käyttöön – luonnos: www.kdk2011.fi Kansallinen ja kansainvälinen osaaminen kaikkien käyttöön – Digiwiki! Yhteiset ja jaetut ratkaisut, järjestelmät ja välineet Vaihtoehdot: voi esittää myös vaihtoehtoja sekä eri osa-alueilla että kokonaissuunnitelman tasolla (rahoitusskenaariot)

Kansallinen digitaalinen kirjasto Käyttäjät haku haku haku- tulos Europeana ja muut ulkoiset järjestelmät metadata metadata Kansallinen asiakasliittymä Kansallinen pitkäaikaissäilytysjärjestelmä metadata objektien haku jakelu- paketit objektien haku metadata luovutuspaketit (objekti + metadata) Taustajärjestelmät rajoitetut aineistot rajoittamattomat aineistot kirjasto-, arkisto- ja museojärjestelmät sekä muut järjestelmät

Kiitos Lisätietoja: www.kdk2011.fi Minna Karvonen, minna.karvonen@minedu.fi Tapani Sainio, tapani.sainio@fmp.fi Asiakasliittymä: Kristiina Hormia-Poutanen ja Ari Rouvari, Kansalliskirjasto Pitkäaikaissäilytys: Päivi Happonen ja Markus Merenmies, Kansallisarkisto www.kdk2011.fi