Meta-taidot opiskelussa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Portfoliopohja oppilaiden käyttöön
Advertisements

PUHEEN VUORO Vanhempainilta
ECVET tulee, oletko valmis!
Korjaa lauseet. Alex on myyjä
VAIKUTTAJAPÄIVÄT. VAIKUTTAJAPÄIVÄT 2014 • Vaikuttaja-päivät on vuosittain järjestettävä vantaalainen foorumi, jossa koulut, päiväkodit, muut.
OSAAMISEN OSOITTAMINEN
. Rauman freinetkoulu.
Kevään 2010 aloitus Edutool-opinnot Maanantain ohjelma • klo Edutool-opintojen kevät ja muistellaan myös syksyä/ Niina • klo
Toimintaohjeet opelle
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
Uusimmat Oma opetukseni Kurssi-ilmoittautuminen: TILTP1, kurssilaisten valinta TILTP2, ilmoittautuminen päättynyt Arviointi: METAA2, luentotentti,
Katso Aitolasta lisää:
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
HOPSista Eli mistä tässä onkaan kysymys? TAIKOPEDA
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
OHJAAMINEN.
VOA-oppimispäiväkirja
Arvot ja toimintakulttuuri: Opettajainkokouksen organisointi Turun normaalikoulu helmikuu 2014 paikka: Liedon VanhalinnaLiedon Vanhalinna.
Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa
Wikispaces vieraan kielen opetuksessa Opetus goes POP mediaope Katrina Vartiainen.
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
Lähipäivä T Business process development methods 1.
Tutkintojen perusteet I II III I-tason tutkinto väh 50 h opintokokonaisuus Korkeakoulututkinnot Ammatilliset tutkinnot Laji- /toimialatutkinto suoritettu.
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Minä oppijana 1 ov..
Työrauha ja haastavat tilanteet
8 -luokan biologian maasto-opiskelua
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
VESO – päivän teemana OPPIMISKÄSITYS - vaiheet ja menetelmät
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
KAARINAN LUKION HARPPAUS Turun seudun lukiorehtoreiden syyspäivä
Kokemuksia virtuaaliopena toimimisesta
O PPILAITOKSEN ARVIOINTI 2014 Opiskelijakyselyn tulokset.
OPPIMISEN TILAT Uusi pedagoginen paradigma
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
Harvialan koulu ja päiväkoti
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Yhteistoiminnallinen oppiminen Tavoitteena saada yleiskuva menetelmästä oman opetuksen suunnitteluun.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Visual Basic –ohjelmointi ITP2TM002
Verkko-opetuksen suunnittelusta Opintopäivä Arcada, Haaga & Helia Tore Ståhl Pil-projektet
Kirjasto avoimena oppimisympäristönä – Tiedonlähteitä.
SEKOPUSSI. SEKOITETAAN: Kaikki TAVI-talon 2 vsk:n opiskelijat Kaikki kynnelle kykenevät opettajat MILLOIN - Syksyn ensimmäisellä opetusviikolla.
Opettaja Uusimmat Oma opetukseni Kurssi-ilmoittautuminen: TILTP1, kurssilaisten valinta TILTP2, ilmoittautuminen päättynyt Arviointi: METAA2,
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Tutustumistreeni  Nimi, ammatti, mistä tulee,  tilaisuuden teemaan liittyvä ajatus  Mikä oli kauhein kouluruoka?  Kirja, jota parhaillaan luen  Lapsuuden.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
Ajatuksia AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen sisällöistä Metropolia / Riitta Metsänen.
Kulttuurin ja taiteen välittyminen II Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät museokasvatuksessa Sirpa Turpeinen 2008.
Korkeakouluopiskelutaidot 5 op Tutkinto-opetuksen seuraaminen
Toimintaohjeet opelle
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Ops seminaari Askola.
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Tietostrategiaa monimuotoisesti
Oppimisympäristöt ja oppimisen toiminnallistaminen
Ohjelmointi ja laiteympäristö Rovaniemi
Opettajasta/kouluttajasta (oppimisen) ohjaajaksi
Teema 1: Henkilökohtaiset vahvuudet ja lasten parissa työskennellessä tarvittavat vahvuudet Tavoitteet: Opiskelija osaa tunnistaa omia ammatillisia.
Tiedot, taidot ja osaaminen – osaamisesta kertominen
CLT132 Tehtävät (viikko 5).
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Esityksen transkriptio:

Meta-taidot opiskelussa Pidimme maanantaiaamuna 14.3.2011 klo 9-10:30 kokouksen digiopettajien kesken. Paikalla olivat Juhana, Markus, Tero ja Raisa, joka kirjaa kokouksen. Käytimme ns. circle way -metodia.

Circle Way: metodin kuvaus Yksi osallistujista on host, joka kutsuu muut paikalle ja ilmoittaa heille etukäteen tilaisuuden agendan. Yksi osallistujista on guardian, jolla on oikeus kutsua tauko milloin tahansa keskustelun aikana. Hän ilmoittaa tauon alusta ja sen päättymisestä. Tauon päätyttyä guard kertoo miksi halusi tauon. Osallistujilla on oikeus ehdottaa tauon pitämistä. Pöydällä on valittu esine, eräänlainen kapula, jonka pitelijällä on puheenvuoro. Kun hän puhuu, muut eivät saa keskeyttää.

Circle Way -työskentely vaiheittain I Host lähettaa kutsun ja kertoo tilaisuuden agendan II Host avaa tilaisuuden, kertaa kokouksen agendan ja tarvittaessa kertaa metodin. III Kaikki osallistujat pitävät alkupuhenvuoron kapulan kanssa vapaassa järjestyksessä. Alkupuheenvuorossa osallistujat kertovat tulokulmansa aiheeseen. IV Vapaa keskustelu, jossa kapulaa ei enää käytetä. V Loppupuheenvuorot. Host ilmoittaa tämän vaiheen alkamisesta. Kaikki pitävät kapulan kanssa loppupuheenvuoron jossa kertovat tunnelmistaan ja siitä, mitä ovat saaneet kokouksesta.

Tapaamisen aiheena olivat opiskelijoiden metataidot syksyllä 2011 alkavassa opetuksessa.

Jaoimme huolen Jaoimme kaikki huolen siitä, että opiskelijoiden oppimiskyvyt eivät ole parhaat mahdolliset. Ilmenemismuotoja: - huonot opiskelutekniset taidot - huonot muistiinpanotekniikat - kyvyttömyys liittää opetusta osaksi aikaisemmin opittua - ajatus siitä, ettei opiskelijalla ole vastuuta oppimisesta vaan että opiskelija on kuluttaja, johon tieto pitäisi jotenkin mystisesti kaataa

Juhana esitti havainnon siitä, että oppimisesta on kysymys kaikessa Tietointensiivinen työ Johtaminen Oppiminen Viestintätyö Strategiatyö

Mitä meta-taitoja tahtoisimme opiskelijoidemme osaavan? Kyky tajuta oma vireystila ja sen seuraukset Kyky ymmärtää minkälainen oppija on, minkälaiset oppimistavat soveltuvat itselle parhaiten. Kyky ymmärtää minkälaiset muistiinpanotekniikat edesuattavat omaa oppimista Kyky konstruoida tietoa Taito oppia Motivoituminen sisältäohjautuvasti; miksi olen täällä, mitä aion oppia, mitä tarvitsen? Keskeistä on vahva ammatti-identiteetti! Taju siitä, että toimiminen media-alalla vaatii uteliaisuutta ja jatkuvaa opiskelua. Ei tässä ammatissa ole koskaan valmis. Ympäristön, toimintaympäristön ja kontekstin ymmärtäminen Sosiaaliset taidot: miten ideoida, miten suunnitella, miten toimia ryhmässä

Sisältöjä Dialoginen opetus; luodaan yhteisillä keskusteluilla opittava asia. Opettajan vastuulla on vain se, että perusasiat tulevat käsitellyiksi, lopun sisällön tuottavat opiskelijat itse. Opettajan rooli enemmän fasilitaattorin kaltainen. Läpinäkyvä pedagogiikka/ pedagogiikan avaaminen: kerrotaan opiskelijoille mitä tehdään, miksi se tehdään ja mitä tässä tavoitellaan Avataan muistiiinpanojen merkitystä esim. aivotutkimuksen kautta: oppiminen paranee muistiinpanoja tekemällä. Käytännön ja suunnittelun yhdistaminen: monipuolinen taju suunnitteluprosesseista Opetusmenetelmän demonstrointi

Metodeja ja käytännön sovellutuksia Kootaan tunnilla luotava visuaalinen mallinnos käydystä keskustelusta (esim. taululle tai fläpille kirjoittaen, post it-lapuilla...) Pienryhmätyöskentely, jonka jälkeen ryhmät välittävät muulle ryhmälle keskustelunsa itse tekemällään visuaalisella mallinnoksella Harjoite, jossa tehdään muistiinpanoja eri tekniikoilla: väreillä, kirjoittaen käsin, kirjoittaen koneella, mind mapille, piirtäen sarjakuvaksi...

Heränneitä kysymyksiä: Miten opetetaan sosiaalisia taitoja ja ryhmässä toimimisen taitoja? Miten näiden metataitojen kartuttaminen saadaan viestitettyä koko divin henkilöstölle? Miten sitoutetaan? Entä tuntiopettajat? Miten koulutetaan hyviä suunnittelijoita?

Suunnitelmia Voisimmeko sitouttaa ensi syksyn isoissa opetuskokonaisuuksissa opiskelijoita vetämään vaikkapa viikon saavutuksia yhteen perjantaina tai suunnittelemaan viikon rakennetta tiistaisin? Voisivatko opiskelijat valita ryhmissä oman teeman viikoksi (kurssin sisältöjen puitteissa), johon sitoutuisivat?

Seuraava tapaamiskerta on maanantaina 28.3.11 klo 13:00 Seuraavalla kerralla: tehdään struktuuri syksyn opintojakson toteuttamiselle Seuraavan kerran host on Raisa ja guardian Tero.