Työmarkkinahistoriaa – opi perusasiat Jussi Vauhkonen Helsingin yliopisto Suomalaiset työmarkkinat –kurssi 8.11.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Inkluusion maailmat - ja kuinka monta niitä on…?
Advertisements

Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Naisten urat ja palkkaerot tutkimustiedon valossa
Kauppa tuottavuuden ja talouskasvun lähteenä
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Segregaatio ja sukupuolten väliset palkkaerot Segregaatio ja sukupuolten väliset.
Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla 2001/2010 Kaikki toimialat (vuosimuutos-%)
Työ hyvinvointivaltiossa Jussi Vauhkonen TKK
Tietotekniikka on hyvä renki, mutta huono isäntä.
LUOTTAMUSMIEHEN MUUTOS Erikoistutkija Tapio Bergholm, SAK Mauno Koivisto: Sosiaaliset suhteet Turun satamassa Työnantajia ei työrauhan parantaminen kiinnosta:
Hannu Parvela, Autoliikenteen Työnantajaliitto ry
Big Society ja paikallisuuden paluu yhteiskuntapolitiikkaan Ilkka Haavisto yhteisöllisyyden.
Kotipalvelut Eija Bouras Ky
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Perhevapaiden epäsuorat kustannukset yrityksille Mika Maliranta (Etla) Perhevapaiden.
TU Suomalaiset työmarkkinat ja niiden toiminta Kurssin käytännön järjestelyt
Työmarkkinajärjestelmä
AMKIT- alueellinen vaikuttaja Rovaniemi Tarja Koskimies.
Uudet ulkomaiset yritykset v Lehdistötilaisuus Invest in Finland Tuomo Airaksinen
Perhevapaiden käyttö ja suorat kustannukset yrityksille Sami Napari (Etla) Perhevapaiden kustannukset –seminaari, Helsinki
ELINKEINOELÄMÄN TUTKIMUSLAITOS THE RESEARCH INSTITUTE OF THE FINNISH ECONOMY Lasku lapsensaannista Sami Napari (ETLA) Perhe ja ura tasa-arvosuunnittelun.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
Perustulo ja työmarkkinat Ruurik Holm Työn vaihtosuhde  Työn vaihtosuhde käsitteenä viittaa työpanoksen ja työstä saatavien palkkioiden suhteeseen.
Yhteiskunnallisia kysymyksiä
Työn ja työsuhteiden muutos
Julkisten ja hyvinvointialojen tulevaisuus ja osaamistarpeet Skills-seminaari Tuire Santamäki-Vuori puheenjohtaja Julkisten ja hyvinvointialojen.
Pohjoismaat ja Venäjän markkinat Toimitusjohtaja Leif Fagernäs Pohjola-Nordenin seminaari
© Kustannusosakeyhtiö Otava Työmarkkinoiden sopimusneuvottelut.
EK 1 TYÖELÄMÄN TULEVAISUUDEN VISIO Christoffer Taxell Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Pertti Koistinen Työllisyysturva globalisoituvassa taloudessa Näkökohtia joukkoirtisanomisiin.
Monitieteisen tutkimusryhmän haasteet ja hyödyt Jari Ojala
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
Medialukutaidon tila ja toteutus Euroopassa
Hyvinvointiyhteiskunnan kunto-ohjelma ja yritysten kilpailukyky Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto
Koulutusvienti Skills Finlandin näkökulmasta Ammatillisen koulutuksen viennin kehittämishanke Aloituspaja ja –kokous Eija Alhojärvi.
Tieto- ja tekniikka-alojen työnantajaliitto TIKLI ry Toimitusjohtaja Harri Hietala Näkökulma työnantajaliitosta
Hyvinvointi-Suomi 1960-luvulta lähtien suuri ”rakennemuutos”
Afrikka s.103-.
Kommenttipuheenvuoro EMN:n työvoiman maahanmuuttoraportista EMN:n kansallinen seminaari Pia Björkbacka.
Pätkitty, halkaistu ja sääntelystä irtoava työ leviää – leviääkö hyvinvointi? SAK:n työympäristöseminaari, Kiljava Työn teettäminen reiluksi.
Kylmän sodan kriisejä.
TULEVAISUUDEN TYÖMARKKINAT.  Työmarkkinoiden kehityssuuntia on vaikea ennustaa. Eri tahot kuitenkin laativat raportteja ja ennusteita mm. työllisyyden.
SAK tänään ja huomenna 1 Ajankohtaista työterveyshuollosta SAK:N 20. TYÖYMPÄRISTÖSEMINAARI Kari Haring Asiantuntijalääkäri SAK ry.
Yrittäjyys ammattina Akavalaiset ja korkeakoulutetut yrittäjinä 2008–2015.
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
YHTEISKUNTAOPPIA VAIKUTTAMINEN. MITEN ELIITTI VAIKUTTAA?  Pitää yllä omaa vuorovaikutusverkkoa.  Vaikutustavat: 1. ”Saunaillat” 2. Puheet 3. Media 4.
PALKANSAAJIEN TUTKIMUSLAITOS TALOUSENNUSTE 2016– EnnustepäällikköEero Lehto Muut ennusteryhmän jäsenetSeija Ilmakunnas Ilkka Kiema Sakari.
Vaikuttaako työvoiman liikkuvuus Viron työmarkkinoihin? Harri Taliga EAKLi esimees
VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! 1.
TALOUSTIETO YH 2 Talouspolitiikkaa. RAKENNE Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: Talouspolitiikan osa-alueista esitellään: 1. Kuka käyttää? (Suomi.
UUDEN AJAN ALUN TALOUSOPIT HI1-KURSSI © Toni Uusimäki 2013.
Olemme matkalla kohti uutta keskusjärjestöä 2 > Katsomme 2020-luvulle ja siitä eteenpäin. Perustamme uuden ajan keskusjärjestön ammattiyhdistysliikkeen.
TULOPOLITIIKKA KERTAA YH1 -Työehtosopimus → Yleissitovuus
TYÖEHTOSOPIMUS JA TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
YH 2 Suomi ja kansainvälinen kauppa
TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
Pellervon Päivä 2007 Talousennusteet –
Arvio maan hallituksen 8. 9
2. Irti vanhasta – 1860-luvun murros
TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT
Maaesittely Kolmen hengen ryhmätyö
Talouskasvun hidastuminen: historia ja tulevaisuus
Työsuhteen käsite Työoikeudellisen sääntelyn perusperiaatteet
Ensimmäinen ja toinen moderni
Työsuhteen käsite Työoikeudellisen sääntelyn perusperiaatteet
TULOPOLITIIKKA KERTAA YH1 -Työehtosopimus → Yleissitovuus
TULOPOLITIIKKA KERTAA YH1 -Työehtosopimus → Yleissitovuus
Bruttokansantuote on kasvanut pitkään Euroalueella, nyttemmin myös Suomessa Teknologiateollisuus Lähde: Macrobond.
Esityksen transkriptio:

Työmarkkinahistoriaa – opi perusasiat Jussi Vauhkonen Helsingin yliopisto Suomalaiset työmarkkinat –kurssi

MIKSI… on olemassa ammattiyhdistyksiä? on olemassa ammattiyhdistyksiä? on olemassa työnantajayhdistyksiä? on olemassa työnantajayhdistyksiä? ne neuvottelevat keskenään? ne neuvottelevat keskenään?

Työ ja markkinat? Työvoima – merkillinen kauppatavara Työvoima – merkillinen kauppatavara  Esineellistyminen (kommodifikaatio)  Markkinasuhteen monimutkaisuus, subjektin luominen  Myytävä ei irtoa myyjästä… Rakenteellisesti epätasa-arvoinen suhde Rakenteellisesti epätasa-arvoinen suhde  Heikomman suojelu

Järjestäytyminen teoriassa Lähtökohta: työmarkkinoiden käsite Lähtökohta: työmarkkinoiden käsite Työntekijät Työntekijät  Työvoiman myyntiehtojen parantaminen  Kilpailun rajoittaminen  Yhtä aikaa sopijaosapuoli ja kansanliike Työnantajat Työnantajat  Työvoiman ostoehtojen parantaminen  Kilpailun rajoittaminen ja työnjako

Järjestäytyminen käytännössä: työntekijät Yleiseurooppalainen tausta Yleiseurooppalainen tausta  Kiltalaitos ja käsityöläisten vankka asema  Ammatillisen ja poliittisen liikkeen yhteys  Demokraattisen yhteiskunnan muotoutuminen, kansalaisjärjestöt Edelläkävijät kirjapainoissa ja metalliteollisuudessa 1894– Edelläkävijät kirjapainoissa ja metalliteollisuudessa 1894– Suomen ammattijärjestö 1907 Suomen ammattijärjestö 1907 Toimihenkilöiden järjestäytyminen ja 1950-luvuilla Toimihenkilöiden järjestäytyminen ja 1950-luvuilla  Pääasiassa reaktiota työntekijäjärjestöjen aseman paranemiseen

Järjestäytyminen käytännössä: työnantajat Alku kirjapainoissa ja metallissa 1900– Alku kirjapainoissa ja metallissa 1900– Suomen Työnantajain Keskusliitto 1907/1918 Suomen Työnantajain Keskusliitto 1907/1918 Myös yrittäjä-käsityöläiset (”pk-sektori”) Myös yrittäjä-käsityöläiset (”pk-sektori”) Rinnalla kauppa- ja talouspoliittiset edunvalvontajärjestöt Rinnalla kauppa- ja talouspoliittiset edunvalvontajärjestöt Pysyvä jännite: vienti- ja tuontialat Pysyvä jännite: vienti- ja tuontialat Palvelualat järjestäytyivät 1940-luvulla Palvelualat järjestäytyivät 1940-luvulla

Suomalaisia erityispiirteitä ennen II maailmansotaa Maatalouden merkitys elinkeinorakenteessa Maatalouden merkitys elinkeinorakenteessa Ns. vanhan työväenliikkeen (–1917) erityisyys ja sisällissota Ns. vanhan työväenliikkeen (–1917) erityisyys ja sisällissota Työnantajien anti-kollektivistinen strategia Työnantajien anti-kollektivistinen strategia  Suomi ”erilainen Pohjoismaa” 1940-luvun käänne 1940-luvun käänne  Alkoi tosiasiassa jo 1930-luvulla  Yleissopimus STK – SAK 1944/1946  Vain osittainen käänne

Rakenteet ja työmarkkinat muuttuivat rajusti II MS jälkeen Työehtosopimusten yleistyminen Työehtosopimusten yleistyminen  Teollisuuden ja palveluiden työntekijöille ja 1950-l:lla  Toimihenkilöiden TES:t hitaammin  Julkisella sektorilla läpimurto vasta 1960-luvulla Palkkatyön nopea lisääntyminen Palkkatyön nopea lisääntyminen  Kasvu erityisesti palveluissa  Sukupuolen mukaisen segregaation voimistuminen Palkansaaja-aseman yhtenäistyminen; toisaalta työntekijä- ja toimihenkilöasemien uudenlainen eriytyminen Palkansaaja-aseman yhtenäistyminen; toisaalta työntekijä- ja toimihenkilöasemien uudenlainen eriytyminen

Työmarkkinat ja kylmä sota Kylmä sota vaikutti myös työmarkkinoilla 1947 – 1989 Kylmä sota vaikutti myös työmarkkinoilla 1947 – 1989  Vasemmiston moninkertainen hajoaminen  Teollisuusliittoperiaatteen houkuttelevuus  Työnantajien dilemma: mitä ja ketä uskaltaa vastustaa? Ei yksinomainen selitys Ei yksinomainen selitys  Työväenliike ei monoliitti sen enempää kuin ”elinkeinoelämä”  Rakennemuutos ei nollasummapeli  Työn ja tuotannon kehitys, rationalisointi jne.

Keskitetty sopiminen 1968– Liittokohtaisiin ratkaisuihin kyllästyminen Liittokohtaisiin ratkaisuihin kyllästyminen Reaaliansiokehitykseen keskittyminen Reaaliansiokehitykseen keskittyminen Palkankorotusten oikeudenmukaisuuskriteeri: tuottavuuskehitys Palkankorotusten oikeudenmukaisuuskriteeri: tuottavuuskehitys Eroon indeksien suosta Eroon indeksien suosta Ns. runkosopimuksia jo 1950 – 1964, vakauttamispolitiikka Ns. runkosopimuksia jo 1950 – 1964, vakauttamispolitiikka Ensimmäinen TUPO (Liinamaa I) 1968 Ensimmäinen TUPO (Liinamaa I) 1968  Valtion roolin vakiinnuttaminen

Mistä sovitaan? Palkat ja työajat aina olleet keskiössä Palkat ja työajat aina olleet keskiössä Yleissitovuus työsopimuslakiin 1970 Yleissitovuus työsopimuslakiin 1970  On tarjottava vähintään ne ehdot, jotka tes määrää Sopimusten sisällöt laajentuneet puolen vuosisadan aikana kattamaan hyvin monia työhön liittyviä asioita Sopimusten sisällöt laajentuneet puolen vuosisadan aikana kattamaan hyvin monia työhön liittyviä asioita 1968 innovaatio: jäsenmaksujen työnantajaperintä, sosiaalipaketit 1968 innovaatio: jäsenmaksujen työnantajaperintä, sosiaalipaketit

Millaisia vaihtoehtoja? Ammattijärjestöjä kaikkialla demokraattisissa maissa, myös globaali taso (ILO) Ammattijärjestöjä kaikkialla demokraattisissa maissa, myös globaali taso (ILO) Ns. syndikalismi Ns. syndikalismi  Vähän käytännön esimerkkejä  Ei tavoitella laajaa joukkoliikettä, vaan kapeaa kärkeä  Myös militantti versio Vahvojen liittojen opting out Vahvojen liittojen opting out  Iso-Britannia, jossain määrin USA ja Saksa  Rajatut ”klubihyödykkeet”, esim. eläketurva Valtion sääntely, ”valtiokorporatismi” Valtion sääntely, ”valtiokorporatismi”  1930-luvun kehittelyissä paljon tällaista, esimerkkejä oikeastaan vain fasistista maista Ydinkysymys: Konfliktien käsittely demokraattisessa yhteiskunnassa Ydinkysymys: Konfliktien käsittely demokraattisessa yhteiskunnassa

Lisää tietoa Luennolla esitettyjen tilastotietojen lähde: ”Näin on käynyt” SAK & EK 2007, löytyy osoitteesta > tilastot Luennolla esitettyjen tilastotietojen lähde: ”Näin on käynyt” SAK & EK 2007, löytyy osoitteesta > tilastot J. Ojala et al. (eds.), The Road to Prosperity. An Economic History of Finland. SKS, Helsinki J. Ojala et al. (eds.), The Road to Prosperity. An Economic History of Finland. SKS, Helsinki R. Alapuro et al. (toim.), Kansa liikkeessä. Kirjayhtymä, Helsinki R. Alapuro et al. (toim.), Kansa liikkeessä. Kirjayhtymä, Helsinki Keskusjärjestöjen historiat: esim. T. Bergholm 2005, 2007 (SAK), M. Mansner 1981, 1984, 1990 (STK), J.-P. Pietiäinen 1995 (LTK) Keskusjärjestöjen historiat: esim. T. Bergholm 2005, 2007 (SAK), M. Mansner 1981, 1984, 1990 (STK), J.-P. Pietiäinen 1995 (LTK)