© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Nuoren urheilijan ravitsemus
Nuoren painijan ravitsemus
HOMMA HALTUUN –luento Terve –kampanja
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
TASAPAINOINEN RAVITSEMUS
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Esittää.
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kehittymisen kulmakiviä
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
SYÖ OIKEIN.
Painonpudotushaaste 6. kuidut
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Jääpalloilijan ravinto
Urheilevan nuoren ravitsemus
Proteiinien tehtävät elimistössä
Elimistömme suurin sisäelin
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Suomalaiset ravintosuositukset
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
RAVINTOLUENTO FHV KEHITYSKOLMIO Harjoittelu Ravinto Lepo Kehon huolto KEHITYS.
1. Hiili – elämän alkuaine
Ravinnosta puhtia päivään -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Keski-Pohjanmaa / Kainuu / Oulunkaari / Lappi Syö muistaaksesi! ravinto osana aivoterveyden edistämistä Lähteet: Satu Jyväkorpi, Syö muistaaksesi, Suomen.
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
NUOREN URHEILIJAN RUOKAILU 1. Ravitsemuksen A, B, C Urheilusuoritus on aina stressitilanne elimistölle. Hyvä syöminen auttaa jaksamaan, tehostaa palautumista.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
URHEILEVAN NUOREN RUOKAVALIO
Kehon energiantuotto.
Ravinto-opas Vihjeitä viisaisiin valintoihin
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
A-vitamiini ja näkeminen
Ravinto osana terveellistä ja turvallista liikuntaa
Nuoren urheilijan ravitsemus
RAVINTO Elmo & Leevi Syksy -16.
RAVINNON MERKITYS KIEKKOJUNNULLE(1
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
Ruokaoppia.
Unelmien liikuntapäivä
Esityksen transkriptio:

© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio RAVINTOAINEET © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio Proteiinit Proteiinit eli valkuaisaineet ovat sekä suoja– että energiaravintoaineita Mistä proteiinia saa? Punainen liha, vaalea liha (kana) ja kala Maitovalmisteet ( raejuusto, jogurtti, rahka, juusto yms.) Kananmuna Proteiinien tehtävät: Muodostavat kasvuaikana uusia kudoksia Lisäävät elimistön vastustuskykyä muodostamalla vasta-aineita Kuljettavat ravintoaineita veressä Valmistavat entsyymejä ja hormoneja © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio Proteiinit Jos proteiineja (kuten muitakin energiaravintoaineita) saadaan enemmän kuin niitä tarvitaan, proteiinin energia varastoidaan rasvaksi.  Ylimääräinen proteiini ei siis muutu lihaskudokseksi © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio Hiilihydraatit Hiilihydraattien päätehtävänä on luovuttaa energiaa Säästää proteiinia muihin elimistölle tärkeisiin tehtäviin Hiilihydraatit ovat tärkeitä keskushermoston toiminnalle Ylimääräinen hiilihydraatti varastoituu glykogeeniksi tai rasvaksi, jota voidaan myöhemmin käyttää energiaksi © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio Hiilihydraatit Mistä hiilihydraatteja saadaan? Leipä, puuro, mysli, riisi, pasta, peruna Hedelmät Kasvikset Marjat Täysjyvätuotteet, koska ne sisältävät kuidun lisäksi kivennäisaineita ja muita suojaravintoaineita Vaalea vai tumma? © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio Rasvat Rasva voidaan jakaa pehmeisiin (tyydyttymättömät) ja koviin (tyydyttyneet) rasvoihin Tyydyttymättömät rasvat; kasviksissa, oliivi, rypsiöljy, avokado, pähkinät, siemenet Tyydyttyneet rasvat; eläinperäiset tuotteet paitsi ei kala Mitä juoksevampaa ja pehmeämpää rasva on, sitä enemmän se sisältää hyvälaatuisia rasvahappoja Rasvan tehtävät: Muodostaa suurimman energiavaraston elimistössä Rasva suojelee elintärkeitä elimiä ja suojaa kylmyyttä vastaan Kuljettaa rasvaliukoisia vitamiineja elimistössä © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Vitamiinit ja kivennäisaineet Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tärkeitä tekijöitä ja säätelevät aineenvaihdunnallisia tapahtumia Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio riittää periaatteessa turvaamaan tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin VITAMIINIT Poikkeukset, joihin tulisi kiinnittää erityishuomiota. Rauta / punainen liha, sisäelimet, veriruoat D-vitamiini / kala, kananmuna, margariini Kalsium / maitotuotteet, seesaminsiemenet, C-vitamiini / marjat © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio

Vitamiinit ja kivennäisaineet Natrium – erilaisista suoloista Kalium –Kasvi ja eläintuotteet Kalsium - maitotuotteet, seesaminsiemenet Magnesium – hedelmät, täysjyvävilja, peruna, herneet, pavut © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio