Verkko-opetuksen laadunhallinta ja - laatupalvelu -hanke 2004-2007 VirtuaaliAMK-seminaari 11.11. 2004 Ulla Ritvanen, Kuopion yliopisto Helsingin yliopisto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Advertisements

Vopla-pilottityöpaja Työpajan ohjelma klo Kahvit ja työpajan tavoite klo Esittäytyminen (n. 10 min. / hanke) klo
Verkko-opetuksen laatutyöpaja Vopla-seminaari
Ari-Matti Auvinen Jarmo Tanskanen Suomen eOppimiskeskus.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
PK-kehittämispalvelut
Verkko-opetuksen tukipalvelujen laadunvarmistusta
1 Julkaisukanavahanke Verkko-oppimateriaalien jakelun, löydettävyyden ja oikeuksien hallinnan kehittäminen kansallisessa virtuaaliyliopistotoiminnassa.
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
IT- Pedan laaturisteily Yhteenveto tukipalvelujen laatu -ryhmätyöstä Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
eSavonia ”Verkko-opetuksen hyvät käytänteet
VENÄJÄÄ VERKOSSA Mari Hämäläinen
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Pirjo Rauhala: Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista... 1 Virtuaaliyliopisto - ajankohtaista valtakunnassa ja Tampereella Alustus Virtuaalikielikeskuksen.
Virtuaaliyliopistoseminaari Yhteenveto Kari-Jouko Räihä.
Avoin-Web Pro -projekti SISÄLLÖNTUOTANTO Eija Varis Info
TIETO- JA VIESTINTÄ- TEKNIIKKA OPETUKSESSA -opettajien täydennyskoulutus Johanna Karppinen Info
Sosiaalinen media opetuksen ja oppimisen tukena - projekti.
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
Rauni Leinonen/Kaj.amk1 TYÖELÄMÄSUHTEIDEN EDISTÄMINEN TIETOVERKKOJEN AVULLA –HANKE ( ) Hankkeen PÄÄTÄVOITE oli vahvistaa koulutuksen.
Tukihenkilöiden työpaja 21. 9
Laatutyön ajankohtaiskatsaus
Laatua käytäntöön - Pilottien kokemuksia verkko-opetuksen laadunhallintatyöstä TieVie seminaari Jyväskylä Kristiina Karjalainen, Lappeenrannan.
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Verkko-opetuksen laatuseminaari 10. 2
Kielot ) Pedagogiset laatukriteerit 2) Sisällölliset laatukriteerit 3) Välineelliset laatukriteerit.
Verkko-opetuksen laatu yliopisto-opetuksessa Vopla-hankkeen esiselvityksen tulokset Janne Sariola, HY Annikka Nurkka, LTY Sari Tervonen, KuY Verkko-opetuksen.
Kielten opiskelu multimediaohjelmiston avulla Kieli-pilotti Tutkija, KM Riikka Pajunen Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus ETÄKAMUn loppuseminaari.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
HUOMENNA AVOIN YLIOPISTO Puheenjohtaja Kari Seppälä Yliopistojen aikuiskoulutusverkosto
Verkko-opetuksen laatuhankkeen kehitystyö 2006 VVYOP` Sari Koski-Kotiranta, Helsingin yliopisto
Verkko-oppimisympäristön käyttöön kasvamisen vaiheet 1.Totuttautuminen: perustan saavuttaminen fyysisesti yhdessä tai yksilöllisesti ohjeiden mukaan lähtötason.
For learning and competence Virtuaalikyläseminaari Susanna Tauriainen.
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
Verkko-opetuksen laadusta Willit-IT -päivät, Lappeenranta Annikka Nurkka, LTY, Janne Sariola, HY Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan.
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Miten verkko-opetuksen laatua mitataan? VOPLA-työpaja VVYOP´
Verkko-oppimisen laatu ja arviointi Janne Matikainen, yliopistonlehtori Helsingin yliopisto Tutkimus- ja koulutuskeskus Palmenia ja Viestinnän laitos
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
KAJO - Kasvatustieteen joustava monimuoto-opetus: Yhteistyöllä laatua VKK-päivät Eetu Pikkarainen.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
TieVie-asiantuntijakoulutus Helsingin lähiseminaari KoMiTi-hankkeen esittely Kirsi Levänen ja Katri Rintamäki.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Laatua verkossa ITK´06. Verkko-opetuksen laatuhankkeet Portaalissa julkaistavien aineistojen laatukriteerit Tuotteistaminen ja tekninen tuotekehitys VirtuaaliAMK:n.
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tulokset Janne Sariola, Annikka Nurkka, Ulla Ritvanen,
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
Verkko-opetuksen kehityssuuntia Pohjois-Savon tietoyhteiskuntastrategiaseminaari Ulla Voutilainen vararehtori.
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Opetuksen laadunvarmistus Anna Parpala Tutkija, koordinaattori Korkeakoulutuksen laatua varmistamassa –seminaari Kuopiossa
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Feministinen opettaminen – verkkojakson esittely Sari Koski-Kotiranta Opetusteknologiakeskus.
Juha KnuuttilaSivu 1 VERKKO-OPETUSPALVELUT – KEKKO Strategia ja yleinen kehittäminen: koulutuspalvelupäällikkö Mauri Kantola.
Pedagogisesti tarkoituksenmukaisia oppimis- ja opetusratkaisuja Pori Marjut Anderson ja Pasi Häkkinen.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Verskostojen huomioita yhteistyöryhmän vierailuilta (KOOTuki) Kati Kettunen, Tuomas Orama, Antti Mäki , KOOTuen kokous.
Prosesseista palveluihin
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Ajankohtaista Jyväskylän yliopiston laatutyössä
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
Korkeakouluoppiminen vuonna 2030
Osaamisperusteisuus todeksi – käytäntöjä ja työkaluja
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Verkko-opetuksen laadunhallinta ja - laatupalvelu -hanke VirtuaaliAMK-seminaari Ulla Ritvanen, Kuopion yliopisto Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto

Esityksen sisältö Miksi verkko-opetuksen laadunhallinta on ajankohtaista? Vopla-hankkeen tavoitteet ja sisällöt Toiminta vuonna 2004 Tulevaa

Miksi verkko-opetuksen laadunhallinta? Korkeakoulutuksen laadunvarmennuksen tavoitteet Laatujärjestelmien kehittäminen on osa eurooppalaisen korkeakoulutusalueen kehittämistä Verkko-opetus on laajentunut osaksi yliopiston perustoimintoja  verkko-opetus ja sen erityiskysymykset (esim. liikkuvuus, joustavuus, verkostoituminen, tukipalvelut) mukaan opetuksen laatujärjestelmiin

Miksi verkko-opetuksen laadunhallinta? Kansallisen tietoyhteiskuntaohjelman linjaukset: keskipisteeseen on astumassa laatu – toimintojen laatu, sisältöjen laatu, oppimisen laatu ” Tavoitteena on että vuoteen 2007 mennessä sähköinen oppimateriaali on laadukasta, pedagogisesti perusteltua ja palvelee eri käyttäjäryhmiä laajasti ja sitä on saatavilla riittävästi.” ” Tavoitteena on että vuoteen 2007 mennessä tietoyhteiskuntaohjelman toimintoja on arvioitu jatkuvasti, kehittävän arvioinnin periaatteiden mukaisesti.” OPM:n tutkimuksen ja koulutuksen tietoyhteiskuntaohjelma

Miksi verkko-opetuksen laadunhallinta? Opiskelu yliopistoissa opiskelijat suhtautuvat myönteisesti verkko- opetukseen, mutta ovat samaan aikaan huolissaan sen laadusta (selvitykset LTY, KuY)

Miksi verkko-opetuksen laadunhallintaa? Opettajat suhtautuvat myös myönteisesti verkko-opetukseen, mutta LTY:n kyselyn mukaan 62,5 % virtuaaliyliopistohankkeen toimijoista toivoo saavansa enemmän tukea verkko- opetuksen laadun kehittämiseen

Hankkeen päätavoite Tuetaan ja edistetään suomalaisten yliopistojen verkko-opetuksen ja verkko-oppimisen laadunhallintaa ja kehitetään yliopistojen henkilöstön laatutietoisuutta ja –asiantuntemusta sekä sitoutumista laatutyöhön.

Osatavoitteet laaditaan kansainvälisesti vertailukelpoisia verkko- opetuksen ja sen tukipalveluiden laadunhallinnan malleja ja kriteeristöjä vahvistetaan verkko-opetuksen laatuverkostoa ja asiantuntijayhteistyötä Suomen virtuaaliyliopistossa suunnitellaan ja toteutetaan korkealaatuinen verkko- opetuksen laatupalvelu Suomen virtuaaliyliopiston portaaliin kytketään verkko-opetuksen laadunhallinta osaksi nykyistä opetuksen laadun kehittämistä, yliopistojen normaalia laatutyötä ja tulosneuvotteluprosessia.

Tavoite ja sisällöt Mallitjakriteeristöt Verkko-opetuksenlaadunhallinta SVY-laatuverkostoSVY-laatupalvelu Laadunhallintaosanatulosneuvottelua

Hankkeen kohderyhmät verkko-opetuksen tukihenkilöstö ja asiantuntijat, opettajat, esimiehet ja johto sekä välillisesti opiskelijat

Laaduntarkastelun kohteet verkko-opetuksessa Kolme näkökulmaa: verkko-opetuksen ja -oppimisen laatu (HY) verkko-opetuksen tukipalveluiden laatu (KuY) verkko-oppimateriaalin laatu (LTY)

Toiminta vuonna Laatuverkoston luominen 2. Esiselvityksen laatiminen Esiselvityksen sisältö: katsaus laatuajattelun taustaan ja perusteisiin katsaus kansallisiin ja kansainvälisiin verkko-opetuksen laadunhallinnan malleihin verkko-opetuksen ja -oppimisen, oppimateriaalien sekä tukipalvelujen laadun määrittelyä

Verkko-opetuksen ja –oppimisen laatu (HY) Esiselvityksessä esim. tarkastellaan mitä on opetuksen laadunhallinta luodaan katsaus verkko-opetukseen ja sen määrittelyyn selvitetään laadukkaan opetuksen ja oppimisen piirteitä

Verkko-opetuksen määritelmä 0% 100% Lähi- opetus TVT-tuettu opetus Monimuotoi- nen verkko- opetus Kokonaan verkossa tapahtuva opetus Verkko-opetuksen osuus osana opintosuoritusta Sekoitetut mallit Sähköiset opintohallintopalvelut Bates T. & Ojala T. & VOPLA 2004 VOPLA

Verkko-opetuksen ja oppimisen laatunäkökulmat Opetusstrategiat: Opettajakeskeiset vs. opiskelijakeskeiset strategiat Opettajan toimintatavat: Tehokkaan opettajan piirteitä: asiallinen, ystävällinen, vuorovaikutteinen, stimuloiva, yksilöllisesti suuntautunut, multimediaa hyödyntävä, verkkopedagogiikkaa hallitseva Oppimisen mielekkyys: aktiivisuus, konstruktiivisuus, intentionaalisuus, kolloboratiivisuus, kontekstuaalisuus, keskustelevuus, reflektiivisyys, siirtovaikutus Oppimisstrategiat: pinta- ja syväoppiminen Pitkänen M., Rouvinen, M.

Verkko-opetuksen toimijoiden ajatuksia laadukkaan verkko-opetuksen piirteistä? Perustuu pedagogiikkaan ja substanssiin Selkeää Opettajan karisma vaikuttaa Vuorovaikutuksellinen prosessi Riittävä ja oikea-aikainen ohjaus, arviointi ja palaute Laadukkaat materiaalit Kokonaisuuden huomioiminen opintopolussa Joustavaa, monimuotoista ”Helppoa opiskella”, käytettävyys huomioitu Oppiminen on tärkeintä Hyvien verkko-opiskelun ja – opetuksen taitojen oppiminen Opettaja osaa käyttää tarkoituksenmukaisia toimintoja ja välineitä - lisäarvo! Laadukkaiden välineiden käyttö (lähde: TieVie-koulutus

Verkko-oppimateriaalin laatu (LTY) Esiselvityksessä esim. käytössä olevat käsitteet ja määritykset käytössä olevat yhteiset mallit arviointi ja kehittäminen tällä hetkellä verkko-oppimateriaalin laadun arviointi

Verkko-oppimateriaalien laatu Verkko-oppimateriaalin käsite: Verkko- oppimateriaali on tuotettu/koottu itsenäinen, sisällöllinen kokonaisuus, jolla on tietyt oppimiselle asetetut tavoitteensa Käsite suhteessa opintoaineistoon, oppimisaihioihin Laadunhallinnan mahdollisuuksia - arviointinäkökulmien esiintuominen - käytettävyyden arvioiminen - tuotannon mallintaminen - standardointi – yhtenäisen kuvaustavan kehittäminen

Verkko-opetuksen tukipalvelut (KuY) Esiselvityksessä esim. verkko-opetuksen tukipalveluiden määrittely mitä tukipalveluilla tarkoitetaan millaista koulutusta/ tukea tarjotaan kenelle palvelumalli (keskitetty ja/tai hajautettu) katsaus tukipalveluiden laadunhallintaan yliopistoissa

Verkko-opetuksen tukihenkilöiden ajatuksia tukipalveluiden laadun edellytyksistä: 1.tukihenkilöstön osaaminen ja sen kehittäminen: pedagoginen, tekninen ja vuorovaikutustaidot 2.opiskelijan ja oppimisen nostaminen keskiöön, verkko-opetuksen prosessin läpinäkyväksi tekeminen 3.verkostomaiseen yhteistyöhön tukeutuminen ja hyödyntäminen 4.toimiva infrastruktuuri, asianmukaiset tilat ja laitteet 5.kommunikaatio ja yhdessä tekeminen (lähde: IT-peda -laatuseminaari )

Tulevaa Esiselvitys valmistuu v Julkistamisseminaari Helsingissä Työpajoja v. 2005, prosessien, mallien ja kriteeristöjen luomiseksi Valtakunnallisen laatupalvelun rakentamista Suomen virtuaaliyliopiston portaaliin

Tutustu

Kiitoksin -tiimi