Järjestämisrakenteiden vaikutus sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen 22.11.2014 Eeva Nykänen1.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SOTE-ESITYKSEN ARVIOINTIA Juhani Lehto
Advertisements

Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
O SALLISUUS YHDENVERTAISUUS JA ARJENHALLINTA N UORISOTUTKIMUKSEN & NUORTEN NÄKÖKULMAA Mirja Määttä Itä-Suomen yliopisto.
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Sosiaali- ja terveyspalvelut uudistuvat
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut
Oikeus hoivaan ? Perusoikeusseminaari Laura Kalliomaa-Puha.
Siviilipalveluksen kehittäminen kansalaispalvelu- näkökulmasta Dosentti (TaY), HT Pirjo Jukarainen.
Valtakunnallinen vammaispalveluhanke Keski-Suomen Vammais-Kaste
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Itä-Suomen yliopisto, yhteiskuntatieteiden laitos/ Kuopion kampus
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Oikeus vanhuspalveluihin
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
Kuntien juridinen asema: itsehallinto, tehtävät ja rahoitusperiaate Kuntatalo Heikki Harjula.
Rahoitus- ja tuotantojärjestelmien uudistaminen Suomessa
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Alueellinen seminaari, Hämeenlinna Sosiaalialan kehittämishanke – mitä vuoden 2007 jälkeen? Martti.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Sote -uudistus – missä mennään, miten & millä eteenpäin?
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Perusterveydenhuolto – THL:n malli Yleislääkäripäivät
Sote –uudistus järjestöjen näkökulmasta , Järjestöjohdon foorumi, Siuntio Johtaja Riitta Särkelä.
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
Terveempi Pohjois-Suomi- hanke ”Kainuun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpidekokonaisuus” Kainuun maakunta-kuntayhtymä Merja.
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
1.Keskusta haluaa turvata kuntalaisille lähipalvelut kaikkialla Suomessa, niin että ne ovat saavutettavissa kohtuullisen matkan päässä ja kohtuullisessa.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmä
Ohjaus ja yhteistyö -kori Tilannekatsaus Maritta Korhonen / Minna Saario.
Ravitsemushoidolla vaikutuksia kansantalouteen Ravitsemishoidon strategiaseminaari FinnMedi 5 Tampereen yliopistollinen sairaala Timo Keistinen,
SOTE-uudistus hyvinvointi- investointina Kuopion Asumisen päivät 2016 Jussi Ahokas, pääekonomisti, Hyvinvointitalous-tiimin päällikkö, SOSTE.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Tuleva sote -rakenne - missä mennään? Kirsi Varhila ylijohtaja, STM.
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Maahanmuutto-direktiivien implementointi ja sosiaaliturva
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
ASUMISPERUSTEINEN SOSIAALITURVA -Työpaja I Puhdas pöytä
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
IHMISARVO JA YHDENVERTAISUUS
Yhdenvertaisuus koulussa
Liikeyrityksen yhteiskuntavastuu – onko sitä?
1 Yksilö yhteiskunnassa s
Yhdenvertaisuus sisältää tasa-arvon
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat
Pirkanmaan sote- ja maakunta uudistuksen valmisteluun osallistuvat järjestötoimijat Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (kolmas tapaaminen)
Sote- ja aluehallintouudistus sekä itsehallintoalueiden perustaminen
Asiakkaan oikeudet ja hoitoon pääsy
Sosiaalialan tehtävärakenne
Sote-uudistuksen muutoksen tuki
Maakuntakierros -ETELÄ-SAVO UUDISTUKSENMYLLERRYKSESSÄ?
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Maakunnan digipalvelut järjestämistehtävässä
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Arvioinnista arkipäivää
Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö
Sote-uudistuksen toimeenpano
SDP:n linjaukset sote-valmisteluun
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Hallitusneuvos Päivi Salo
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
Esityksen transkriptio:

Järjestämisrakenteiden vaikutus sosiaalisten oikeuksien toteutumiseen Eeva Nykänen1

1.Aluksi: sote-uudistuksen viimeisimmät vaiheet : hallituksen kehyslinjaus sote-järjestämisrakenteesta : STM:n asettama valmisteluryhmä, jonka tehtävänä valmistella HE-muotoon laadittu ehdotus sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä : Orpon koordinaatioryhmän linjaus sote- järjestämisrakenteesta : valmisteluryhmän loppuraportti : hallituspuolueiden ja oppositiopuolueiden uudet sote- linjaukset ja parlamentaarinen valmisteluryhmä + asiantuntijaryhmä Kesäkuu 2014: hallituksen esitysluonnos lausunnoille? Eeva Nykänen2

Valmisteilla oleva sote-järjestämismalli: -järjestämisestä vastaa 5 sote-aluetta  vrt. sote-alueet ja perustason alueet, yht. n. 50 järjestämisvastuullista organisaatiota kahdessa tasossa -sote-alueiden hallintomalli kuntayhtymä  vrt. pääsääntöinen vastuukuntamalli ilman äänileikkuria -rahoitus kunnilta ikärakenteella ja sairastavuudella painotetun asukasmäärään perustella (painotettu kapitaatio)  sama kuin edellisessä -alueellisen tasa-arvon ja taloudellisen tehokkuuden varmistamiseksi kansallista ohjausta vahvistetaan  vahvempi kuin edellisessä -uudistuksen lähtökohta täydellinen sosiaali- ja terveyspalveluiden integraatio  sama kuin edellisessä, tosin toteutuksessa olisi tingitty -Entä tuotanto???

2.Järjestämisrakenteiden ja sosiaalisten oikeuksien suhteesta Perustuslain 19 §: Oikeus sosiaaliturvaan ”2.Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. 3.Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.” Perustuslain 6 §: Yhdenvertaisuus ”Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.” Perustuslain 22 §: Perusoikeuksien turvaaminen ”Julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen.”

lainsäätäjään kohdistuva toimeksiantovaikutus: A. konkretisoida sosiaalisten perusoikeuksien sisältöä B. määritellä menettelyt ja menettelylliset takeet oikeuksien toteuttamiseksi C. luoda organisatorinen rakenne, jossa oikeuksia toteutetaan ja sote-palvelut järjestetään

Järjestämisvastuu: - kuuluu julkiselle vallalle - sisältää vastuun palvelujen 1) yhdenvertaisesta saatavuudesta ja laadusta; 2) asianmukaisesta saavutettavuudesta; 3) tarpeen ja määrän määrittelemisestä; 4) tuotantotavasta päättämisestä; sekä 5) laadun ja määrän seurannasta, kehittämisestä ja valvonnasta. -ei sisällä palvelujen tuottamista

Mitä vaatimuksia perustuslaista seuraa järjestämisrakenteelle, eli sille mallille, jossa järjestämisvastuuta toteutetaan? –Perustuslaki ei suojaa tai edellytä tiettyä organisaatiomallia. –Valitun mallin tulee kyetä turvaamaan yksilöille yhdenvertaiset ja riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut palvelut ja riittävät tosiasialliset mahdollisuudet päästä oikeuksiinsa. –Jos järjestämisvastuu kohdistuu kuntiin, kunnallisten demokratia- ja vaikuttamisoikeuksien tulee toteutua

Riittävyys: - Lähtökohtana on sellainen palvelujen taso, joka luo jokaiselle yksilölle edellytykset toimia yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä. Yhdenvertaisuus - Samanlaiset tapaukset. - Erilaiset tapaukset. - Alueellinen yhdenvertaisuus. - Kustannusten yhdenvertaisuus yksilön näkökulmasta

Mitä tämä edellyttää järjestämisrakenteelta? -jotain muuta kuin mitä nykyjärjestelmämme tarjoaa, sillä nyt: *yhdenvertaisuuden puute *integraation puute *epätasainen resursointi ja osaoptimointi *ohjattavuuden puute

Ratkaisu? –Leveät hartiat – resurssit ja osaaminen –Suuret järjestäjät – parempi kokonaiskuva ja mahdollisuus yhtenäisempään ja tarkoituksenmukaisempaan järjestelmään –Horisontaalinen ja vertikaalinen sote-integraatio – palvelukokonaisuuksien muodostaminen ja hallinta, järjestelmän eri osien tarkoituksenmukainen resursointi ja kehittäminen –Tehokkaampi ohjaus – laadun ja saatavuuden kriteerien määrittäminen, resurssien käytön tarkoituksenmukainen ohjaaminen

3.Onko reformin suunta oikea? Kyllä, mutta rakenteet eivät riitä… -rakenteet luovat puitteet, mutta loppu on kiinni siitä, miten rakenteissa toimitaan Lisäksi: -sosiaalipalvelujen ja terveyspalvelujen erot – päteekö suuruuden ekonomia sosiaalipalveluissa? -integraatio suhteessa kuntaan jääviin toimintoihin – terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ja ongelmien ennaltaehkäisyn kokonaisuus? -toteutuvatko lähipalvelut suurilla alueilla? ja -Kuka tuottaa palvelut???

Kiitos!