1 Laatua ja tehoa Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ammattiosaamista ja arvopohjaa
Advertisements

Työparityöskentely päiväkodissa
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
HEKMI OY/ PALVELUKESKUS KASKI
Ammatillisen koulutuksen monet muodot 1.Ammatillinen peruskoulutus (53 perustutkintoa) Koko ikäluokka ja ennakoidut työelämän tarpeet huomioon. 2.Ammatillinen.
Kuukauden kurssi Murikka-opistolla
 VARSINAIS-SUOMEN AIKUIS- JA  AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPIKNIK   Kehittämispäällikkö Martti Rantala  Koulutusjaoston puheenjohtaja,
Gardnerin lahjakkuudet verkossa Otavan Opisto Jari Sarja On tunnustettava, että jotkut ovat erityisen fiksuja ja älykkäitä, ehkä taiteellisesti.
Työ(hön)valmennus opetuksen tukena, palveluna ja työnä
Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski

Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Avoin-Web Pro -projekti Avoin = avoin ammattikorkeakoulu Web = verkko-opinnot Pro = Professional, ammattitaitoinen toteutus Aila Säkkinen
Tampereen Aikuiskoulutuskeskus1 Toteutuminen 2 ryhmää, TAO ja TAKK verkkotaitojen opetuspäivää 7 viikon lähiopetusjakson aikana Käytössä.
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
YLIOPISTO-OPISKELUSTA JA OPISKELIJA-KULTTUURISTA
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
TEHTÄVÄRAKENTEIDEN MUUTOS PALKKOJEN JA TUOTTAVUUDEN KASVUN LÄHTEENÄ Mika Maliranta (ETLA)
©2009 Great Place to Work® Institute, Inc. Suomen parhaat työpaikat -tutkimus Great Place to Work ® Institute Emmi Rautiainen Konsultti, KTM ©2009 Great.
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
Yrittäjyysfoorumi Kemi Oppilaitosten yrittäjyyteen liittyvien käytänteiden arviointi Mitä se on ja miten se voidaan tehdä? Kari Ristimäki
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Kympit – Kymenlaakson maahanmuuttajien paremman integraation tueksi Teemafoorumi Höyrypanimo, Kotka Metallialan osaamiskartoitus Riitta.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
Metalliteollisuuden yritysten ja aikuiskoulutuskeskusten verkosto (METEKADULT) TYKE –projekti Väliraportti.
VALTIOVARAINMINISTERIÖ Kansantalousosasto/HK1 Ohjauksen järjestämistä koskeva päätöksenteko työllistymisen ja talouskasvun näkökulmasta Neuvotteleva.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuivatko opit ? Markus Seppelin Sosiaali- ja terveysministeriö Onnistuvat opit –hankkeen valvoja.
Menestyvä työyhteisö Yksilö – Ryhmä – Organisaatio Sitoutuminen
Mitä asenne tarkoittaa?
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Verkko-oppimisen laatu ja arviointi Janne Matikainen, yliopistonlehtori Helsingin yliopisto Tutkimus- ja koulutuskeskus Palmenia ja Viestinnän laitos
Työpaikkaohjaaja- koulutus Oppiminen ja Ohjaaminen Palaute ja arviointi Helena Rajalinna.
Hyvän oppimisen malli LAMKissa
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Lisää tähän otsikko Selvityshanke kansalaisten yksilöllisistä koulutustileistä Mirja Hannula.
Markkinoinnin kilpailukeinot Jakelu, vai Saatavuus ? Asiakaslähtöisyys. Vaikuttaako ajattelu toimintaan, ja vaikuttaako muutos ajat- telussa.
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
OEH ja todellinen tuote OEH ja tuotemielikuva ?
Verkko-oppiminen, ohjaus ja tuki Kata Hyvärinen, Tampereen Aikuiskoulutuskeskus.
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
Tietostrategiaa monimuotoisesti
SAK/Hannele Ugur Ohjaus aikuisopiskelijan tukena Ohjaus Suomessa 2008 –asiantuntijaseminaari Espoo
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
Hämeen TE-keskus, ENNAKOINTI, Jukka Vepsäläinen & Joni Vainikka
VOK- valmentaja- ja ohjaajakoulutuksen kehittäminen
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Tiimikoulu Raimo Laaksonen ja Vesa Joutsen
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Sosioemotionaalinen kehitys
Opiskelutaidot ja aineenopettajan ohjaus
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Sosiaalialan tehtävärakenne
LÄHTEEN ÄÄRELLÄ II Taide- ja taitokasvatuksen ideariihi 5. 9
Volitioprosessi, tahdon!
OP
Tervetuloa Haukkavuoreen!
tulevaisuuden työelämätaidot
Esityksen transkriptio:

1 Laatua ja tehoa Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus

2 Koulutus – Laatu – Teho Laatu ja teho eivät ole saman janan osia Laatua ja tehoa ei voi suoraan mitata Mittareita kuitenkin tarvitaan palkitsemista tai rankaisemista varten Laatu tunnistetaan, vaikka mittareita ei tunnetakaan Oppilaitosta ei voi johtaa liikkeenjohdon opein – kuitenkin edellytetään tuloksellisuutta

3 Aikuisten erityispiirteitä Lisäarvoajattelu – millä tavoin koulutus lisää hyvinvointiani Aikaisemmin opitun diagnostiikka – turhat pois Investointi tulevaan menestykseen Persoonallisten tekijöiden huomioiminen Asiakaskeskeisyys – asiakkaiden kuuntelu Henkilökohtaisen etenemisen mahdollisuus

4 Aikuisten erityispiirteitä Perusedellytys hyötyyn on riittävä muutosasenne Hyödyn taustalla on tarve. On erotettava ilmaistu tarve ja todellinen tarve Motivaatio – ”Opimme mielellämme, mutta emme pidä siitä, että meitä opetetaan” (Oscar Wilde)

5 Koulutuksen asiakastyytyväisyys Oppijan tarpeiden tyydyttäminen Odotusten täyttyminen Valmis tieto / ajattelun käynnistyminen (subjektiiviset tarpeet) Arvonlisä

6 Aikuiskoulutuksen tuottavuus Peruskysymys: Millä erotetaan aikuiskoulutuksen aikaansaannokset muiden koulutusten tuottavuudesta – mikä johtuu lukutaidosta, mikä kielitaidosta, mikä matemaattisista taidoista, mikä henkilökohtaisista ominaisuuksista

7 Aikuiskoulutuksen arviointitarpeen syyt aikuiskoulutusneuvoston mukaan Yksilön kasvutarpeen tyydyttäminen: opiskeluprosessit ja ohjaus Yhteiskunnan kehitystarpeisiin vastaaminen: yhteiskunnalliset muutokset Taloudellisuus ja tilivelvollisuus: yhteisten varojen asianmukainen ja lain mukainen käyttö

8 Aikuisten ammatillisen koulutuksen funktioita Osaamisen päivitys Seniorikansalaisen pitäminen omatoimisena mahdollisimman pitkään Tuottavuuden nostaminen kilpailukyvyn säilyttämiseksi Kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen Syrjäytymisen ehkäisy

9 Koulutuksen vaikutus Välittömät reaktiot Oppiminen Työ- käyttäytyminen Organi- saatio- muutos Impakti Yhteis- kuntaan Opetuksen vaikuttavuus Koulutuksen vaikuttavuus Kilpatrickin vaihemalli (Raivola 2000)

10 Aikuiskoulutusparadoksi Koulutukselta odotetaan ihmeitä. Jos viidentoista vuoden alkukoulutus ei ole tuonut ratkaisua yksilön ongelmiin tai sijoittanut häntä oikealle paikalle yhteiskuntakoneistossa, uskotaan muutaman kuukauden lisäkoulutuksen siinä onnistuvan. Sille sälytetään yhtä aikaa palokunnan, poliisin, päivähoidon, sammon, työnantajan ja työntekijän rooli. Suuri joukko koulutustarpeesta muodostuu ryhmästä, joka on jättänyt peruskoulunsakin kesken tai on muuten koulutus kelpoisuudeltaan kyseenalainen. Hevosen voi viedä veden äärelle, mutta ei pakottaa juomaan. Koulutukseen voi pakottaa – oppimaan ei voi (Raivola 2000)