SYÖPÄPOTILAAN SAIRAANHOITO JA SAATTOHOITO Saattohoito lyhyesti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kuntien kustannukset alas
Advertisements

Perusterveydenhuolto/työterveyshuolto Erikoissairaanhoito
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Aivovamman hoitoketjut Suomessa, pitääkö uusia vai riittääkö rasvaus?
Hyvän mielen talo Pori. Mitä on itsemääräämisoikeus? l Itsemääräämisen keskeinen ajatus on, että henkilö saa itse, ulkopuolisten puuttumatta.
POTILAAN OIKEUDET JA POTILASASIAMIESTOIMINTA
LASTEN KOKEMUKSET JA OSALLISUUS SAIRAALASSA
Hoitopaikan järjestelyt
Nuorten vapaaehtoisten rekrytointi
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Voimaantuminen ihmisten kykyjen, mahdollisuuksien ja vaikutusvallan lisääntymistä. Voimaantumisessa korostuu oma sisäinen vahvistuminen ja se, että ihminen.
Sairaus ja ahdistus – kristillisen uskon mahdollisuus ja lupaus
Saattohoito Starttitapahtumat 2014 Yhteisvastuukeräystä varten
Miten uusi korvaushoitoasetus muuttaa käytäntöjä
Anne Eronen-Lindeblad
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
Palliatiivinen hoito Henna Myller Lehtori P-K:n ammattikorkeakoulu.
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Paletti-hankkeen koulutusiltapäivä
VANHUUSOIKEUDEN KURSSI
Ikali Karvinen, TtT, sh AMK Diakonia-ammattikorkeakoulu
PORIN KOTISAIRAALA Kotona loppuun asti/Moniammatillinen tiimityö
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Hoidon tarpeen arviointi ja hoitotyön toiminto
Saattohoitopäätös ja puheeksi ottaminen
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
ELÄMÄN LOPPUVAIHEESEEN
Tunnistetaanko apua tarvitseva mielenterveyspotilas? Kirsti Kähärä Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä.
SÄDEHOITO.
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Hoidon tarpeen arviointi potilaan päivittäisissä toiminnoissa.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Mielenterveyden häiriöt
Menetelmä turvallisempaan tiedonkulkuun potilaasta raportoitaessa
Kuntapäättäjien seminaari
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Sairaanhoitaja Tuula Iivonen Syöpäkeskus KYS Saattohoitopotilaiden hoidon toteutuminen ja tulevaisuuden haasteet PSSHP:n alueella 2015.
Hoitotyön keskeiset käsitteet
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
Eutanasia – lääkärinkö valinta? 1 Inkeri Elomaa, syöpälääkäri Appendixen kesäkokous Helsinki
VAPAAEHTOISTOIMINTA PALLIATIIVISESSA SAATTOHOIDOSSA – TUKIMATERIAALI HOITO- JA HOIVAYKSIKÖILLE Silta toiselle rannalle -hanke Tiina Hämäläinen & työryhmä.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
LÄHEISTEN KOHTAAMINEN JA TUKI Sirkka Peltola, palveluesimies, palliatiivisen hoitotyön asiantuntija.
Vanhusneuvostojen seminaari Oulu Vanhustyön pastori Markku Palosaari.
Harjulan sairaala Hoivapalvelukeskus osasto 8 ja 9
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
Kehitysvammahuollon valtakunnallinen valvonta
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Eutanasia s
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Potilaan oikeudet / Terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä
Ensilinjan työntekijän rooli TOIKEssa
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Vanhuksen saattohoito
Ajankohtaista Maritta Ekmark Kvtl
Kaisa Vepsäläinen Lastenhematologi-onkologi KYS
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS

Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Potilasjärjestöjen verkoston ja Potilasjärjestöjen verkosto ja Palko
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
2-02 Lääkehoidon merkitys.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

SYÖPÄPOTILAAN SAIRAANHOITO JA SAATTOHOITO Saattohoito lyhyesti Mitä tulee mieleen sanasta saattohoito?

SAATTOHOITO (TERMINAALIHOITO) ~ KUOLEVAN POTILAAN HOITO Kuolemaan johtavan sairauden oireiden lievittäminen sekä kuolevan ja hänen läheistensä kunnioittaminen Ihmisarvon kunnioittaminen, oireenmukainen perushoito sekä potilaan ja läheisten tukeminen kuoleman lähestyessä Tavoitteena taata ihmiselle arvokas, inhimillinen kuolema läheisten läheisyydessä Saattohoitoa annetaan vaikeasti sairaalle potilaalle, jonka jäljellä olevan eliniän arvioidaan olevan muutama viikko tai enintään kuukausia. Keskeistä lievittää sairauden ja lähestyvän kuoleman aiheuttamia oireita ja niistä johtuvaa kipua ja kärsimystä. Sairaanhoito ja huolenpito kirja

Saattohoidolla tarkoitetaan (Juha Hänninen 2012: Saattohoito-opas) kaikkea sellaista hoitoa, joka tähtää potilaan hyvinvoinnin, turvallisuuden ja aktiivisuuden lisäämiseen. Siihen liittyy lisäksi hoidon jatkuvuus, eli vastuun potilaan hoidosta ottaa jokin tietty taho (saattohoitokoti, kotisairaanhoito, omalääkäri jne.) ja sama työryhmä jatkaa hoitoa loppuun saakka. vaikeasti sairaan ihmisen hoitoa sellaisessa tilanteessa, jossa parantavasta hoidosta on luovuttu ja taudin etenemiseenkään ei enää kyetä vaikuttamaan.

Saattohoito Sairauden ja lähestyvän kuoleman aiheuttamien oireiden ja niistä johtuvan kärsimyksen lievitys potilailla, joiden kuolemaan johtavan perustaudin etenemiseen ei enää voida hoidolla vaikuttaa.

Saattohoidon eettinen arvopohja Hyvä hoito Ihmisarvon kunnioittaminen Itsemääräämisoikeus Oikeudenmukaisuus Lähde: STM: Hyvä saattohoito Suomessa. STM:n julkaisuja 2010:6

Saattohoitoon siirtyminen Saattohoitoon siirtymisen tulisi olla potilaan, omaisten, lääkärin ja hoitohenkilökunnan yhteinen päätös (Hoitoneuvottelu) Yleensä erikoissairaanhoidon hoitava lääkäri tekee lähetteen saattohoitoon. DNR-merkintää tms. ei tule käyttää saattohoidon aloittamista ilmaisevana merkintänä Miksi kuolemasta puhuminen on vaikeaa? Potilaslain mukaan tärkeään hoitopäätökseen on saatava potilaan tai hänen lähiomaisensa, muun läheisensä tai laillisen edustajansa suostumus. Laki potilaan asemasta ja oikeuksista Hoitoneuvottelu: Valvira suosittelee Saattohoitoon siirtymisen yhteydessä

Päätös elvyttämättä jättämisestä, DNR-päätös (AND-päätös) Lähde: Valvira Lääketieteellinen päätös pidättäytyä potilaan sydämen sähköisestä tahdistuksesta ja paineluelvytyksestä, jos sydämen toiminta pysähtyy Potilaan perussairaudet ovat niin vaikeita, että hänen tilansa ei todennäköisesti palautuisi elvyttämisen jälkeen Tilanteessa arvioidaan erityisesti sitä, onko elvytyksestä potilaalle enemmän haittaa vai hyötyä. Päätös ei vaikuta potilaan muuhun hoitoon. Kirjaaminen: päätöksen tekijä(t), päätöksen lääketieteelliset perusteet, potilaan ja/tai omaisen kanssa asiasta käyty keskustelu ja potilaan ja/tai omaisen kannanotto päätökseen. Lääketieteellisesti arvioiden vasta-aiheista tai tarpeetonta hoitoa ei kuitenkaan pidä antaa potilaan tai omaisen vaatimuksestakaan.

OIREENMUKAINEN HOITO ELI PALLIATIIVINEN HOITO (kertaus) Hoito, joka kohdistuu potilaan sairauden aiheuttamien oireiden seuraamiseen ja hoitamiseen ja potilaan elämänlaadun parantamiseen Parhaimmillaan ongelmien ennaltaehkäisyä Oireita lievittävä lääkehoito on vain osa oireenmukaista hoitoa. Hoidossa tulee paneutua myös potilaan psykologisiin, sosiaalisiin, maailmankatsomuksellisiin ja hengellisiin ongelmiin. Voi kestää vuosia ja sitä annetaan potilaalle, jonka sairautta ei voida parantaa tai jolle hoito on liian raskasta. Huom. myös kuratiiviseen hoitoon kuuluu oireenmukaista hoitoa 2 viimeistä kohtaa lähde Käypähoito suositus 8

Hoitotahto, hoitotestamentti, elämänlaatutestamentti yleensä kirjallinen tahdonilmaisu, jossa ihminen ilmoittaa toiveensa hoidostaan tilanteessa, jossa hän ei voi itse ilmaista tahtoaan esimerkiksi tajuttomuuden, dementian tai muun vastaavan syyn vuoksi. Hoitotahdossa voi ilmaista toiveita hoidon suhteen tai kieltäytyä tietyistä hoidoista. Hoitotahdosta on tehtävä selkeä, potilaan itsensä varmentama merkintä potilasasiakirjoihin Hoitotahto on voimassa vain silloin, kun potilas ei itse pysty tekemään hoitoaan koskevia päätöksiä. Läheiset olisivat tietoisia hoitotahdosta Potilasasiakirjoissa myös merkinnät siitä, että potilaalle on annettava riittävä selvitys vaikutuksista, joita hänen tahtonsa noudattamisesta voi seurata. Jos potilas ei itse pysty varmentamaan hoitotahtoa allekirjoituksella: 2 terveydehuollon ammattihenkilöa, jotka ovat kuulleet tai muuten voineet todeta luotettavasti potilaan tahdonilmaisun. Hoitotahdon voi muuttaa tai peruuttaa.

Hoitotahtomalleja Hoitotahdolla tarkoitetaan potilaan suullista tai kirjallista tahdonilmaisua, joka ajankohtaistuu, kun potilas itse ei enää kykene ottamaan kantaa omaan hoitoonsa. Hoitotahdon avulla mahdollistetaan itsemääräämisoikeuden toteutuminen tilanteessa, jossa potilas ei pysty ottamaan kantaa hoitoonsa. (STM 2010:6) http://www.muistiasiantuntijat.fi/modules/doku/files/3/SUMUelaatutesta mentti_10.pdf http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/b4d48bfc-e332-43f3-b5a3-d84405505aba

SAATTOHOIDON PERIAATTEET

Kuolevan potilaan tarpeet Hyvä perushoito Oireiden lievitys Psykologiset tarpeet Hoidossa korostuvat: Hyvä perushoito ja oirehoito, ennakointi Aito kiinnostus, läsnäolo ja rehellisen tiedon antaminen Henkinen tuki kuolevalle potilaalle ja omaisille, kärsimyksen/kärsivän kohtaaminen Ks. Sairaanhoito ja huolenpito s. 528

Saattohoidon periaatteet Hoidon kohteena koko perhe, perheen osallistuminen saattohoitoon Korkeatasoinen oireenmukainen hoito, mahdollisuus asiantuntijoiden konsultointiin Hoidon jatkuvuuden turvaaminen Kotihoito mahdollisimman pitkään ja sen jälkeen kodinomainen hoitoympäristö Moniammatillinen yhteistyö Työpaikkakoulutus ja työnohjaus Sääntöjen joustavuus Sairaalateknologian minimoiminen Tutkimustyö, tutkiva työote

Kuoleman fyysinen lähestyminen Kuoleman hetkeä ei voi ennustaa, koska potilaan vointi kuoleman lähestyessä voi vaihdella paljon Joitakin merkkejä: Nieleminen vaikeutuu, suu on kuiva, potilas ei pysty syömään eikä juomaan Liikuntakyky ja refleksit katoavat ensin jaloista, keho veltostuu, aistit hiipuvat Iho kylmenee ja ihon väri muuttuu kalpeaksi, harmaaksi tai sinertäväksi, mahdolliset lautumat Sykkeen muutokset, verenpaineen lasku Hengitys muuttuu raskaaksi, vaikeutuu, hengityskatkokset Kasvojen ilmeen muutos Tajunnan heikkeneminen Syke nopeutuu, hidastuu, heikkenee, epäsäännöllisyys… Kasvon alueen lihakset veltostuvat, leuka valahtaa, tuijottava katse Kuolinhetki: sydämen toiminnan ja hengityksen todetaan loppuneen

Saattohoito erilaisissa toimintaympäristöissä

Kuka päättää, missä ihminen saa kuolla? Onko ihmisellä oikeus kuolla itse valitsemassa turvallisessa hoitoympäristössä? Hoitopaikan valinta pitäisi tapahtua potilaan, omaisten, lääkärin ja hoitohenkilökunnan yhteisymmärryksessä Koti, saattokoti, kotisairaala, terveyskeskuksen vuodeosasto, sairaala Pitkäaikaissairaala, erikoissairaanhoidon yksikkö. Yleensä hoitopaikka pitäisi miettiä saattohoitopäätöksen yhteydessä. Kaikissa tilanteissa hoidon tavoite pitäisi olla sama: parantavan ja usein tuskaisen erikoishoidon korvaaminen oireenmukaisella, lievittävällä ja elämänlaatua ylläpitävällä hoidolla.

Saattohoito kotona Lähtökohtana kuolevan potilaan toive, omaisten apu ja yhteistyö sekä tarvittavan terveydenhuollon tuen ja avun saanti Itsemääräämisoikeus, sosiaalisten yhteyksien ylläpitäminen ja kodinomaisuus toteutuvat parhaiten kotona Kotihoito/kotisairaala ja lisäksi omaiset, ystävät, vapaaehtoiset toimijat Saattohoito: kaikista sellaisista hoidoista luovutaan, jotka eivät paranna eivätkä helpota potilaan oloa Kotona tapahtuva saattohoito edellyttää hoidosta vastaavan lääkärin nimeämistä, usein oma perusterveydenhuollon lääkäri. Kotihoidon mahdollisuudet toteuttaa saattohoitoa saattavat olla riittämättömät. Kotisairaalan ja omaisten/kotihoidon yhteistyö

Saattohoito kotona jatkuu Tärkeää, että potilaalla/omaisella on tieto, mihin hän voi ottaa yhteyttä ”hädän hetkellä” Mahdollisuus päästä tarvittaessa sairaalaan, tai intervallihoito Kivun hoito ym. oireenmukainen hoito olisi pystyttävä järjestämään kuten laitoksessa Kun päätös kotona tapahtuvasta saattohoidosta on hyvin kirjattu, ei tarvitse kutsua poliisia paikalle kuoleman tullessa Mikä on hädän hetki? Sietämätön kärsimys, esim. kovat kivut, kuolevan kova ahdistus ja pelko, halu päästä sairaalaan Esim. apuvälineet, sairaalasänky

Saattokoti Ongelma tällä hetkellä se, että kaikki halukkaat eivät pääse saattokotiin Paikkoja ei ole riittävästi eikä kattavasti joka puolella Suomea Saako asiakas kunnalta maksusitoumuksen saattokotiin?

Saattohoito sairaalassa Suuri osa suomalaisista kuolee sairaalassa Hyvää: lääkäri ja hoitajat 24/7 paikalla Tarvittavat välineet Asiantuntemus kivunhoitoon? Moni suomalainen kokee sairaalan turvalliseksi ympäristöksi Haasteet: Yhdenhengen huoneen, kodinomaisuuden ja omaisten läsnäolon järjestäminen Psykososiaalisen tuen, läsnäolon, keskusteluajan järjestäminen Saattohoidon ”teknisyys”? Saattohoidon asiantuntemus?