Rukiin riittävyys edellisinä vuosina ja vuonna

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mikä on suomalaisen alkoholin käytön kuva
Advertisements

ELLO WP 3 Vientiteollisuuden tulevaisuuden näkymät Tilastokatsaus Pertti Kiuru Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Pienyrityskeskus, LTT-tutkimuspalvelut.
Lieksan kaupungin maaseutu
Painonhallinta ja lihavuus
Automaattinen poiskytkentä Ryhmäjohdon maksimipituus?
Tattari Fagopyrum esculentum.
Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat
Mallasohrakatsaus Peltopäivä Sanna Kivelä, Viking Malt
Tero Tolvanen Luomuneuvoja ProAgria Etelä-Savo
Kotihoidon laskenta Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Univaje.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
NAARAJOEN KÄPYKOSKEN KALATALOUDELLINEN TÄYDENNYSKUNNOSTUS
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND Kansantaloutemme menestystekijät, uhat ja mahdollisuudet Tammikuun kihlaus –seminaari Pääjohtaja.
Ajankohtaista kirjastotoimesta Asiakkuus verkossa ja livenä Anneli Ketonen.
Myllyn Paras monipuoliset Kauratuotteet -
Tieliikenneonnettomuudet Salon seudulla Salon seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2010.
Oikosulku- ja vikavirtapiirin mittaus (TN-järjestelmä)
Osakesuositukset Rovaniemen Osakesäästäjät Ry:n 10-vuotisjuhla
Tero Tolvanen Luomuneuvoja ProAgria Etelä-Savo
BROILERI (Lähde: Lihatiedotus)
Automaattinen poiskytkentä
Luomutilan mahdollisuudet omavaraiseen rehuvalkuaisen tuotantoon
Vakuutusmaksutulo yhteensä 9,1 mrd € Työeläkevakuutusyhtiöiden markkinaosuudet 2007.
Viljan sopimustuotannon sähköinen toimintamalli
Palautteen olemuksesta
 1934 perustettu Helsingissä  Puhkin suvun omistuksessa (jauhatusperinteitä vuodesta 1550)  1992 rakennettiin uusi mylly Järvenpähän  1993 perustettiin.
1.5. Trigonometriset yhtälöt
Alatunniste 1 Apteekkien ansiotilastoja 10/2010 – 10/2011.
Elämänkatsomustiedon oppilasmäärien kehitys Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Verkkokalvon kostean ikärappeuman hoitomuodot
Painonpudotushaaste 6. kuidut
 Ulkomaankauppa on aina ollut merkityksellistä Suomelle.  Kokonaisvienti nelinkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008 asti.  Tavaroiden ja palveluiden.
2) Kuinka monta prosenttia luku a on luvusta b
Maatalous, maaseutuyrittäminen rahavirrat 2008 ja 2007 Pohjois-Savo Jari Kauhanen MTK- Pohjois-Savo.
Ikääntyneiden palvelut 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Riikka Väyrynen.
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Aikuisdiabeetikkojen hoitovastuun jakautuminen ja hoitoyksiköiden sisäinen työnjako.
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
HIILIHYDRAATIT.
Maatalous ja ympäristönsuojelu
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
Lasten päivähoito Kuntakyselyn osaraportti / Salla Säkkinen1 Lasten päivähoito 2013 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen.
Lasten päivähoito 2010 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen
Esityksen sisältö Tähän esitykseen on koottu tietoja Salon kaupungin alueella vuosina ja vuosina tapahtuneista poliisin tietoon tulleista.
Tieliikenneonnettomuudet Someron kaupungin alueella vuosina Salon seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2010.
HIILIHYDRAATIT.
Eloperäinen lannoitus ja ympäristökorvaus
Kotihoidon laskenta Riikka Väyrynen Raija Kuronen.
Elämänkatsomustiedon oppilasmäärien kehitys Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
DIABETES.
Diabetes.
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Palkokasvit, soija ja kuivatut pavut
Ruuan reitti: Vilja. Ruuan reitti: Vilja Viljan matka pellolta pöytään Miksi pelto kynnetään ennen kuin siihen istutetaan siemeniä? Oletko ollut itse.
Elinkeinorakenne Suomessa. Yleistietoa Suomen talous vastaa rakenteeltaan tyypillistä länsieurooppalaista teollisuusmaata. Palvelujen osuus tuotannosta.
VASTUULLINEN LEIPÄ. Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta? Varsinkin täysjyväleipä on osa ympäristöystävällistä ruokavaliota. Suurin osa leivistä.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Arvio maan hallituksen 8. 9
Viljamarkkinoiden tulevaisuusnäkymät, syksyn hintataso
KAARLEBOR MYÖHÄINEN MONITAHOINEN OHRA
Viljat.
Viljat.
Korkeaa laatua jo yli 60 vuotta - lähialueen tuottajilta
Esityksen transkriptio:

Rukiin riittävyys edellisinä vuosina ja vuonna 2010 - 2011 X 1000tn Lähde:TIKE Vuoden 2010 kotimainen ruissato 69 ttn, myllyjen tilastoitu jauhatus vuosittain keskimäärin 90 ttn, lisäksi osa paikallismyllyjen käyttöön n. 10 ttn, siemeneksi 4 - 5 ttn, pieni osa rehuksi ja muuhun teollisuuteen Ruisjauhon kotimaisuusaste vuosittain keskimäärin 30 – 40 %

Ruislajikkeista Perinteisesti viljellään syysruis populaatiolajikkeita. Tulevaisuuden lajikkeet pienentävät rukiin viljelyn riskiä ja kannustavat rukiin viljelyyn Syysrukiin hybridiruislajikkeilla on korkea satopotentiaali Tavanomaisiin syysruislajikkeisiin jyväkoko on suurempi. Torajyväriski on jalostuksen avulla pienentynyt Nykyisiä hybridilajikkeita esim. Evolo, Kaskelott Kevätrukiissa satopotentiaali on toistaiseksi pieni Kehitteillä on uusia satoisampia ja lyhytkortisia kevätruislajikkeita Nykyisiä kevätruislajikkeita esim. Arantes, Juuso Hybridirukiit ja kevätrukiit soveltuvat hyvin myllyteollisuuden tarpeisiin

Mitä sakoluku tarkoittaa Sakolukua on perinteisesti pidetty leivontalaadun mittarina vehnä- ja ruisleivonnassa. Varsinkin raskin ja ruisleivän valmistuksessa jauhon sakoluvulla on tärkeä osa Sakoluku tarkoittaa viljan itämisastetta. Mitä enemmän jyvä on ehtinyt itää eli mitä enemmän jauhoytimeen on ehtinyt erittyä tärkkelystä sokereiksi pilkkovaa alfa-amylaasientsyymiä, sitä alhaisempi sakoluku on Kosteat korjuuolosuhteet alentavat rukiin sakolukua nopeasti Leivän paistossa liian alhainen sakoluku kertoo jauhon tärkkelyksen liiallisesta pilkkoutumisesta ja aiheuttaa kostean, taikinamaisen leivän sisuksen Liian korkea sakoluku johtaa kuivahkoon leivän sisukseen Eri sakoluvun omaavat viljaerät sekoitetaan hallitusti teollisuudessa tasaisen seoksen aikaansaamiseksi kunkin käyttötarkoituksen mukaan

Rukiin elintarvikekäyttö sakolukuluokittain Näkkileipä (osuus 5 %) Hiutaleet, Puurojauhot, sämpyläjauho (osuus 5 %) Perusruisjauhot (osuus 70 – 80 %) Raskij. (osuus < 10 %) Mämmi (osuus < 1 %) 60 80 100 120 140 160 180 200 220 Lähde: Ruis 2005, Kuva: Fazer Leipomot Yleisesti kaikkia sakolukuluokkia ostetaan teollisuuteen, useasti hyvin alhaisilla sakolukuluokilla hintaa korjataan alaspäin

Ruisjauholaadut RUISJAUHO Suurin osa Suomessa käytettävästä ruisjauhosta on täysjyväruisjauhoa, jolla on koko jyvän kivennäisainepitoisuus 1,60 - 1,80 % eli tuhkapitoisuus. Ravintokuitua täysjyvärukiissa on 14,5 % RASKIRUISJAUHO Raskiruisjauholla on alhainen sakoluku ja se sopii raskin valmistukseen ja erikoisleivontaan SIHTIRUISJAUHO sihtiruisjauhossa osa jyvän kuorikerroksista on seulottu pois. Sihtiruisjauhon kivennäisainepitoisuus on alle 1,40 % kuiva-aineesta LESTYRUISJAUHO Lestyruisjauho on jyvän ytimestä jauhettua jauhoa, jonka kivennäisainepitoisuus on alle 0,80 % kuiva-aineesta RUISLAUTAJAUHO Ruislautajauhoa käytetään leipomotuotannossa ruisleipien ylä- ja alajauhoina ja koristeluissa. Koostuu jyvän kuoriosasta FAZER RUISKUITU® Fazer Ruiskuitu® on tiivistettyä täysjyväruista. Sen avulla vaaleaankin leipään saadaan kaikki rukiin terveelliset ominaisuudet, kuidut ja bioaktiiviset yhdisteet Muita ruistuotteita ovat esim. rouheet, leikatut ja kokonaiset jyvät, hiutaleet ja leseet

12 hyvää syytä syödä ruisleipää 1. Tuoksuu ja maistuu hyvältä 2. Auttaa painonhallinnassa 3. Lisää kylläisyyden tunnetta 4. Auttaa jaksamaan 5. Pitää verensokerin tasaisena 6. Pitää hampaat ja ikenet kunnossa 7. Parantaa vatsan toimintaa 8. Auttaa alentamaan kolesterolia 9. Ehkäisee tyypin 2 diabetesta 10. Puhdistaa ja hoitaa suolistoa 11. Suojaa sydäntä 12. Pienentää syöpäriskiä Kuva: Leipätiedotus ry Kuva: Fazer Leipomot

Kiitos! Kuva: Fazer Leipomot