SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kuuluu Kotka Kymin srk.yhtymään jäseniä n , Paljon lapsiperheitä, Laajenee uusien asuntoalueiden rakentamisen myötä.
Advertisements

Naakan oppilaskunta Tervetuloa! Kasvu yrittäjyyteen -hanke - 2 Projekti Idea projektista syntyy kun: –tarvitaan jotain, jotain puuttuu (rahaa.
Lapsi ja vanhemmat/ huoltajat T u l o t i a n e Hoito- suunnitelma
Turun Psykiatria Aikuisten avohoito
Kokemuksia päihdepalveluiden yhteistyöstä psykiatrian ja perusterveydenhuollon kanssa Anneli Raatikainen.
Nuori ja vanhemmat/ huoltajat Huolen herääminen ja yhteydenotto
Huolen herääminen ja yhteydenotto
Porin kaupunki PERHENEUVOLA.
Marjan tarina keskikokoisessa kaupungissa
Hoitosuunnitel-masta sopiminen Omahoito kotona, omahoidon tuki
Jonnan tarina yliopistosairaalassa
 Toiminta, joka tukee perheessä, parisuhteessa ja vanhemmuudessa jaksamista sekä perheessä tapahtuvaa kristillistä kasvatustyötä.  Perhekerho  Perheleirit,
Ari Kaataja SYÖMISHÄIRIÖIDEN HOIDON KEHITTÄMISHANKE ETELÄ-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI  Kokonaiskustannukset €
Asunto Sivakka konsernin asunnoista. Aluksi Asiakas -Ottaa yhteyttä -Käy hyvästä harjoituksesta omien asioiden hoidossa vapautumisen jälkeen -Kertoo sitoutumisesta.
Lastenpsykiatrian osaston kriisihoitojakso
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
Lapsi ja vanhemmat/ huoltajat T u l o t i a n e Hoito- suunnitelma
Lastensuojelun asiakkaat (kriteeri: lapsen kasvu/kehitys tai terveys vaarassa, välitön ls-tarve) vanhemman/huoltajan päihteiden käyttö (lapsen hoito vaarantuu,
SYÖMISHÄIRIÖPÄIVÄT Oulu
Syömishäiriöiden hoito OYS:n Psykiatrian klinikassa
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
Lasten mielenterveyspalvelujen porrastus – uudet tehtävät 2012 alkaen
Menetelmä turvallisempaan tiedonkulkuun potilaasta raportoitaessa
Syömishäiriöiden hoito OYS:n Lasten ja Nuorten klinikassa
Syömishäiriöiden kuntoutusyksikkö, KALLIO Anoreksiaan Bulimiaan Epätyypilliseen syömishäiriöön sairastuneet Laitoskuntoutus v.
Taysin nps ja lastensuojelun yhteistyö
Ruusu Jenni Pajulahti.
Psykiatrian päivystys KYMSHP:ssa
Hoitotakuun toteutuminen käytännössä
NUORTEN ASEMA Päihdepoliklinikka Mielenterveyspalvelut
Nuorten ja aikuisten syömishäiriöiden hoitoketju pääkaupunkiseudulla
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
KOIVUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 1) Mitä arvioidaan? 2) Miten arvioidaan? 3) Tiimityön kehittäminen 4) Yhteistyön tiivistäminen sosiaalityöntekijöiden kanssa.
Anni Lindberg Laura Lehtinen Aino-Maria Lahdensuo
Mielenterveyden häiriöt
Diabetes.
Menetelmä turvallisempaan tiedonkulkuun potilaasta raportoitaessa
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
NUORISOPSYKIATRIA KESKI- SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRISSÄ -psykiatrian toimialueella 5 vastuualuetta -vs. toimialueen johtaja yl Tarja Seuri - nuorisopsykiatrian.
Geriatria Lapissa Pohtimolampi Riitta Matero Geriatrian erikoislääkäri.
A SVA - HOITAJAN TYÖ M ARTINLAAKSON TERVEYSASEMALLA.
Hoitotyön prosessi Marianne Niinimäki. Hoitotyön prosessi  =hoitotyölle ominainen yksilön, perheen tai yhteisön terveyteen kohdistuvien toimintojen järjestelmä.
Merja Jokela1 LAHDEN MALLI Merja Jokela Vastaava hammashoitaja Lahti.
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
LASTENNEUROLOGIA poliklinikka ja päiväsairaala rakennus 45 TERVETULOA.
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Valmistautuminen vastaanotolle Valmistautuminen.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
Meeri, Katariina ja Heidi. Riikka 4-vuotta Riikka on 4-vuotias astmaa sairastava tyttö. Hänen perheeseen kuuluvat äiti, isä ja 2-vuotias pikkusisko. Perhe.
OPPILASHUOLLOLLINEN POLKU
Syömishäiriöt 5.6.
Päihdelääkärit.fi -yksityistä päihdehoitoa viiveettä kotiin
Perusterveydenhuolto
Nuoret aikuiset.
HOITOON PÄÄSY Voi valita itselleen terveysaseman oman kunnan sisällä
Gerontologisen kokonaisarvioinnin prosessimalli
Lastenpsykiatrian yksikkö
Dialyysiyksikkö
Tampere: Linnainmaan kouluikäiset lapsiperheet
FREDRIKA-KLINIKKA Älä tee niin kuin syömishäiriö Mitä funktioita syömishäiriöoireet palvelevat? Miten hoidossa voidaan välttää pakko ja valtataistelua?
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Asva- hoitajan työ Martinlaakson terveysasemalla
Kukkulan koulu
Kuntoutuksen perusteet
Päihdekäytön arviointi Viertolan vastaanottokodissa
UNIAPNEAN HOITOKETJU FORSSA
Pohdintoja Ohjaamojen tulevaisuudesta
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

SYÖMISHÄIRIÖISTEN OSASTOHOITO LASTENPSYKIATRIAN KLINIKASSA lastenpsykiatrian el. Saana Pohjamo-Lehtinen

Lastenpsykiatrinen osastohoito iän mukaisesti vuodeosastoilla: Lastenpsykiatrian osasto 54 (n. 8-11-vuotiaat) Lastenpsykiatrian varhaisnuorten osasto 50 (n. 12-15-vuotiaat)

HOITOONTULO Syömishäiriön kyseessä ollessa hoitoon tullaan yleensä os:n 62 kautta. Nuoren ollessa hoidossa somaattisella osastolla sovitaan tarvittaessa nuoren asettamisesta jonoon lastenpsykiatrian osastolle. Usein tästä sovitaan yhteispalaverissa. Yhteistyö jatkuu tutustumiskäynnillä osastolla 50. Jos perheen kanssa on sovittu osastolle 50 tulosta, voivat omahoitajat aloittaa käynnit nuoren luona somaattisella osastolla. Osastohoito alkaa tulopalaverilla osastolla 50.

HOITAVA TIIMI Osaston hoitavaan tiimiin kuuluu lääkäri, 2 omahoitajaa, 2 vanhempien tapaajaa, psykologi Hoidossa on mukana koko osaston hoitohenkilökunta Hoitoon liitetään tarvittaessa fysioterapeutin tai toimintaterapeutin tutkimukset ja hoidot. Psykoterapian aloituksen harkinta tehdään yhdessä nuoren ja vanhempien kanssa

HOITO Hoito alkaa yleensä arviojaksolla, jolloin voidaan arvioida oireiden vakavuutta. (Kehityskriisi vai vakavampi psyykkinen häiriö). Osastohoidon alkaessa tehdään hoitosuunnitelma ja hoitosopimus. Anoreksian kyseessä ollessa käytetään usein hoito-ohjelmaa. Nykyisin hoito-ohjelmissa on tapahtunut muutosta ja niitä on kehitelty useissa anoreksiaa hoitavissa yksiköissä, myös osastolla 50. Hoito jaetaan hoito-ohjelmassa kolmeen vaiheeseen. Aloitetaan tiiviimmästä hoidosta osastolla, jolloin joudutaan usein keskittymään aliravitsemuksen korjaamiseen ja konkreettisiin asioihin. Hoidon kuluessa mennään kohti avohoitopainotteisempaa suuntaa, jolloin nuori kykenee ottamaan enemmän vastuuta omasta syömisestään myös osaston ulkopuolella ja paino ei laske kotilomien aikana. Hoidossa tärkeäksi on nähty turvallisuus, selkeys ja johdonmukaisuus. a

Anoreksian hoidossa tärkeä on omahoitajasuhde, joka usein pitkän hoidon myötä tulee merkittäväksi ja jatkuu usein myös avohoitovaiheessa. Hoitoneuvottelut potilaan, omahoitajan ja lääkärin kanssa pyritään järjestämään säännöllisesti 2-4x/kk. Vanhempien tapaamiset myös n. 2-4x/kk. Hoitoon kuuluvat myös n. 1x/kk tapahtuvat hoitoneuvottelut, joissa mukana perhe, tiimin jäseniä ja lääkäri. Ruokailutilanteisiin kiinnitetään huomiota. Pyrkimys normaaliuteen ja oma-aloitteisuuteen. Tehdään mm. tavoitteita ruuan lisäämisen ja ruokavalion laajentamisen suhteen. Mietitään myös punnitustiheyden tarpeellisuutta vaiheen mukaan.

HOIDON TAVOITTEET Hoidossa yleisenä tavoitteena on painon ja ruokavalion normalisoituminen ja että nuori vähitellen kykenisi itse ottamaan vastuun syömisestään. Lisäksi tärkeää on nuoruusiän etenevä kehitys. Tavoitteena hoidon aikana on auttaa nuorta myös arkea hallitsevien pakkomielteiden ja pakonomaisten toimintojen esim. pakonomaisen liikkumisen vähentämisessä ja näin ollen hoitoon liittyy syömishäiriöiden kohdalla usein työskentelyä vaikeiden tunteiden kuten ahdistuksen kanssa. Lisäksi psykoedukatiiviset tavoitteet, antaa tietoa kehon toiminnasta, normaalin ruokavalion koostumuksesta jne.