Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TABLETTIPROFIILITUTKIMUS 2013 Etelä-Saimaa Kymen Sanomat Kouvolan Sanomat.
Advertisements

URATAKOMON TOP-valmennus. Minkälaisia ongelmia TOP-jakson aikana voisi ilmetä? Opiskelijoiden vastauksia: • Teen virheen • En tule toimeen muiden työntekijöiden.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Sama keho ja sama pää koko elämän
Seminaari Tampereella MENITUKI-OHJELMA.
Tunnetko Terveysportin lääketietokannat?
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
Case-kahvila Raija Kerätär
Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset
Katso Aitolasta lisää:
Luku 5 – Tietojen hakeminen sovelluksiin
Kansallinen lääkehoidon päivä – Innovatiivisuus lääkehoidossa
Kuinka rakentaa tietokone itse
Myrkytystapaturmat.
1. Tunnetko oman kotiseutusi kansallispuvun?
Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
Onko pakkauskoolla, mainonnalla vaikutusta terveyteen?
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Lääkehoidon päivä Toimiiko lääkehoitosi?
Juhani Tamminen ProAkatemialla vierailu 2014
Ruusu Jenni Pajulahti.
Lääkehoidon päivä Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Ohjelmistotekniikka - Tenttiin valmistautumisesta Kevät 2003 Hanna-Kaisa Lammi LTY/Tite.
Apteekkien diabetesohjelma
Apteekkien sydänohjelma
Turvallista moniammatillista lääkehoitoa – case Lapua
KONSULTAATIO Miksi? Milloin? Ketä ja mihin? Miten?
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
MONIPUOLINEN LÄÄKEHOITO - koulutuksen palaute Uudenmaan sairaanhoitajat ry.
Kysy parilta. Muista päiväys. Mikä päivä eilen oli
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
Optima-oppimisympäristö opetuksessa ja oppimisessa Jyväskylän yliopisto.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Lääkehoidon päivä 2015 ”Toimiiko lääkehoitosi
”klick”. Apteekin yhteystiedot saat näkyviin valinnan jälkeen. Lääkkeejakopäivän valinta. ”klick”
Lääkehoidon päivä Lääkityslista kuntoon!
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
Tunne lääkkeesi Lääkityslista kuntoon  Kuvata mikä on lääkityslista  Kertoa mistä sen saa  Kertoa miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä.
Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
Tunne lääkkeesi Lääkityslista kuntoon  Kuvata mikä on lääkityslista  Kertoa mistä sen saa  Kertoa miksi ajantasainen lääkityslista on tärkeä.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 2 Mistä luotettavaa tietoa lääkkeistä? Lääkekasvatustunti 7–9-luokkalaisille Oppimistavoite: Tavoitteena.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Kysymyksiä arviointiin ja kehittämiseen
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
7 Itsehoito ja hätäensiapu
Kohonnut verenpaine.
TE1 Itsehoito ja hätäensiapu
Vinkkejä sähköiseen viestintään
Edistetään yhdessä järkevää lääkehoitoa
ORGANISOINNIN PERUSTEET
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Tietoturva.
Henkilökunnan koulutus
Itsehoito ja itsehoitolääkkeet
OSAO Myllytulli Taina Kylmänen, Marjo Ahola
IHOTTUMAT.
Kuka tietää lääkityksesi?
Lääkehoidon päivä 2018 Teemana järkevä lääkehoito Vuonna 2018 Lääkehoidon päivä toteutetaan osana Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman laajaa.
Järkevän lääkehoidon viestintäkampanja
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Koulutusmateriaalin tausta
Lääkekorvausten tarpeellisuuden seuranta
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Uusi Apteekki kommenttipuheenvuoro
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Potilas – renki vai isäntä
Esityksen transkriptio:

Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi? 19.3.2015

Toimivan lääkehoidon osa-alueet Teho Turvallisuus Tarkoituksenmukaisuus Taloudellisuus

Tunne oma lääkityksesi Tunne lääkehoidon rooli osana sairautesi kokonaishoitoa Tiedä mitä lääkkeitä käytät Selvitä jokaisesta käyttämästäsi lääkkeestä Mihin tarkoitukseen lääkettä käytetään? Kuinka pitkään lääkkeen käyttöä on tarkoitus jatkaa? Päivitä nämä tiedot lääkityslistaan Kuljeta aina mukanasi ajan tasalla olevaa tietoa käyttämistäsi lääkkeistä, mukaan lukien itsehoitolääkkeet, rohdosvalmisteet, ravintolisät ja rokotteet Käytä ja säilytä lääkkeitäsi ohjeiden mukaan

Tunnista ja seuraa lääkehoidon vaikutuksia Selvitä omasta lääkehoidostasi Miten lääkehoitosi vaikutuksia seurataan? Mikä on lääkehoitosi tavoite (esim. taudin paraneminen, oireiden häviäminen tai toimintakyvyn paraneminen) Pystytkö itse havaitsemaan vaikutuksen? Täytyykö lääkkeen tehoa seurata esimerkiksi laboratoriokokein? Kuinka nopeasti lääkkeen vaikutuksen pitäisi alkaa? Milloin otat yhteyttä lääkäriin, jos lääke ei tehoakaan? Kerro lääkkeesi vaikutuksista hoitavalle lääkärille ESIMERKKEJÄ Kolesterolia alentavien lääkkeiden vaikutuksia ei pysty itse toteamaan ilman laboratoriokokeita Joidenkin masennuslääkkeiden vaikutukset alkavat tuntumaan vasta muutaman viikon käytön jälkeen Hoitavan astmalääkkeen (kortisoni) vaikutus alkaa hitaasti ja vaatii säännöllistä käyttöä, jotta astmakohtauksia pystytään estämään. Sen sijaan kohtauslääke vaikuttaa heti, mutta ei estä uusien astmakohtausten tulemista.

Tunnista ja seuraa lääkehoidon haitta- ja yhteisvaikutuksia tai muita ongelmia (1/2) Selvitä omasta lääkehoidostasi Aiheuttaako lääkkeesi ohimeneviä haittoja käytön alussa? Minkä haittojen vuoksi on otettava välittömästi yhteyttä hoitavaan lääkäriin? Voitko itse tehdä jotakin haittavaikutusten ehkäisemiseksi tai lieventämiseksi? ESIMERKKEJÄ: Päänsärky ja pahoinvointi ovat yleisiä, lieviä ja hoidon jatkuessa ohimeneviä haittavaikutuksia muun muassa e-pillereiden ja masennuslääkkeiden käyttöä aloitettaessa. ACE-estäjien aiheuttama kuiva yskä ei ole ohimenevä, joten jos se on häiritsevää, on lääke vaihdettava toiseen Maitohappobakteerien käyttö voi auttaa tasoittamaan vatsan toimintaa antibioottikuurin aiheuttamassa lievässä ripulissa Joillakin lääkkeillä on vaarattomia haittavaikutuksia, jotka saattavat säikäyttää, mikäli niistä ei tiedä. Tällaisia ovat esimerkiksi virtsan tai ulosteen värjäytyminen punaiseksi. Ikäihmisten lääkehaitat ovat erityisen huonosti tunnistettuja. Näitä ovat esimerkiksi sekavuus, väsymys tai muistihäiriöt. Tällaiset oireet saatetaan helposti tulkita ”vanhuuden” oireiksi, ei lääkehaitoiksi Varmista apteekissa ennen itsehoitolääkkeen ostopäätöstä, että lääke sopii sinulle ja omaan oireeseesi. Esimerkiksi astmaa sairastavan yskän hoitoon ei yskänlääke ole välttämättä oikea vaihtoehto, vaan oman astmalääkityksen tehostaminen flunssan aikana parin viikon ajaksi. Itsehoitolääkkeenä myytävät tulehduskipulääkkeet voivat altistaa pienen osan astmaa sairastavista hengenahdistuskohtaukselle, eivätkä ne sovi esimerkiksi henkilöille, joiden verenvuotoriski on kohonnut muun lääkityksen tai sairauden vuoksi. Niitä ei myöskään kannata käyttää mahakipuja lievittämään, sillä ne saattavat päinvastoin pahentaa niitä. Kannattaa siis pyytää apua myös itsehoitolääkkeen valintaan.

Tunnista ja seuraa lääkehoidon haitta- ja yhteisvaikutuksia tai muita ongelmia (2/2) Selvitä omasta lääkehoidostasi Sopiiko uusi lääke käytettäväksi yhdessä muiden lääkkeiden kanssa? Sopiiko käyttämäsi itsehoitolääke muuhun lääkitykseesi ja sairauksiisi, ja onko se oikea valinta oireisiisi? Kerro lääkkeesi aiheuttamista haittavaikutuksista ja muista ongelmista hoitavalle lääkärille tai apteekissa.

Ole aktiivinen - kysy ammattilaiselta Voit itse vaikuttaa lääkehoitosi tavoitteiden saavuttamiseen ja siihen, miten hyvin hyödyt lääkkeestäsi ja miten voit ehkäistä estettävissä olevia haittoja! Pyydä ammattilaista tarkastamaan lääkehoitosi kokonaisuus ja tarvittaessa päivittämään lääkekorttisi tiedot asioidessasi lääkärissä tai apteekissa Käy säännöllisesti yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa sovituissa tarkastuksissa

Mistä löydät tietoa lääkkeistä? (1/2) Lääkepakkauksen pakkausselosteesta Pakkausselosteet löytyvät myös internetistä Fimean lääkehaku Lääkeinfo.fi Lääkeohje.fi Puhelinpalveluista, kuten Yliopiston Apteekin Lääkeneuvonta ja asiakaspalvelu p. 0300 20200, joka päivä klo 7 - 24 Teratologinen tietopalvelu (raskauden aikainen lääkkeiden käyttö) p. 09 4717 6500, arkisin klo 9 - 12 Myrkytystietokeskus (lääkemyrkytysepäilyt) p. 09 471 977, avoinna 24 t / vrk Yliopiston Apteekin lääkeneuvonta ja asiakaspalvelu: 0300 20200 joka päivä klo 7-24 (0,49 e/min + pvm/mpm) Teratologinen tietopalvelu 09 4717 6500 arkisin klo 9-12 (pvm/mpm) Myrkytystietokeskus 09 471 977 24 t / vrk (pvm/mpm)

Mistä löydät tietoa lääkkeistä? (2/2) Internet Terveyskirjasto.fi Käypä hoito -suositusten potilasversiot Apteekki.fi Kodin lääkeopas Tietoja lääkekorvauksista ja lääkehaku-tietokanta Kela.fi Potilasjärjestöjen verkkosivut ym. Muistathan, että kaikki internetistä löytyvä tieto ei ole luotettavaa Voit arvioida lääketiedon luotettavuutta KATSE-tarkistuslistan avulla (www.fimea.fi/vaestolle/laaketiedon_luotettavuus) Terveyskirjastosta löydät lääkkeiden käyttäjille suunnatun Lääketietoa verkossa -linkkikokoelman hyvistä lääketiedon lähteistä (syötä hakukenttään sana ”lääketieto”)