Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TE1 Itsehoito ja hätäensiapu

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TE1 Itsehoito ja hätäensiapu"— Esityksen transkriptio:

1 TE1 Itsehoito ja hätäensiapu
Hurtig

2 Esimerkki uusista sähköisistä yo-koekysymyksistä
Oheisessa videossa on kuvattu tapaturma. Tehtävänäsi on auttaa tilanteessa. Kerro, mitä teet ja miksi. c1-soveltaminen/

3 Tehtävä 1 sivulta 93 1. Vertaile seuraavia käsitepareja keskenään.
itsehoito-omahoito itsehoitolääke-reseptilääke tensiopäänsärky-migreeni

4 KIPU= ELIMISTÖN VAROITUSMERKKI
Varoittaa kudosvauriosta tai sen uhkasta Sen voi aiheuttaa jokin elimellinen sairaus, vamma tai vaurio, psyykkinen tai psykosomaattinen tekijä. Äkillistä eli akuuttia Pitkäaikaista eli kroonista Hoitamaton akuutti kipu voi ajan myötä muuttua krooniseksi

5 Päänsäryn ja migreenin itsehoito
Päänsäryn itsehoito Tulehduskipulääkkeet Säännöllinen ateriarytmi Tasainen verensokeri- pitoisuus Nestetasapaino Liikunta Migreenin itsehoito Lepo (viileä, pimeä ja hiljainen tila) Lääkehoito

6 Tehtäviä Määrittele seuraavat käsitteet: avohoito laitoshoito
priorisointi

7 Keskustele vierustoverisi kanssa:
Mikä on lääkkeiden tarkoitus? Miksi lääkkeiden oikea annostus on tärkeää? Miksi pakkausselosteeseen on hyvä tutustua? Miten reseptilääkkeet eroavat itsehoitolääkkeistä? Mitä tarkoittaa Kela-korvaus 1. Laakkeiden tarkoitus on lievittaa oireita, parantaa sairauksia tai ennaltaehkaista sairauksien syntya. 2. Laakkeen oikea annostus takaa laakkeen parhaan mahdollisen tehon mahdollisimman pienilla haittavaikutuksilla. 3. Pakkausseloste kertoo kaikki tarkeimmat tiedot, joita tarvitaan laakkeen kayttoon kuten annostuksen, kayttotarkoituksen, haittavaikutukset, mita tulee huomioida laaketta kaytettaessa ja milloin laaketta ei tule kayttaa. 4. Itsehoitolaakkeet on tarkoitettu tilapaiseen kayttoon, lievien oireiden hoitoon. Niita voi ostaa apteekista kuka tahansa. Reseptilaakkeet taas maaraa laakari juuri kyseiselle henkilolle ja tiettyyn laakarin selvittamaan vaivaan. 5. Kela-korvaus on valtion antama alennus reseptilaakkeesta, jonka saa nayttamalla Kela-korttia.

8 Tarkistus 1. Lääkkeiden tarkoitus on lievittää oireita, parantaa sairauksia tai ennaltaehkäistä sairauksien syntyä. 2. Lääkkeen oikea annostus takaa lääkkeen parhaan mahdollisen tehon mahdollisimman pienillä haittavaikutuksilla. 3. Pakkausseloste kertoo kaikki tärkeimmät tiedot, joita tarvitaan lääkkeen käyttöön kuten annostuksen, käyttötarkoituksen, haittavaikutukset, mitä tulee huomioida lääkettä käytettäessä ja milloin lääkettä ei tule käyttää. 4. Itsehoitolääkkeet on tarkoitettu tilapäiseen käyttöön, lievien oireiden hoitoon. Niitä voi ostaa apteekista kuka tahansa. Reseptilääkkeet taas määrää lääkäri juuri kyseiselle henkilölle ja tiettyyn lääkärin selvittämään vaivaan. 5. Kela-korvaus on valtion antama alennus reseptilääkkeestä, jonka saa näyttämällä Kela-korttia.

9 LÄÄKKEILLÄ VOI OLLA HAITTAVAIKUTUKSIA
Tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksia ovat esimerkiksi vatsavaivat, maha-suolikanavan vauriot, mahahaava, keskushermosto-oireet, turvotukset, astmaoireet, munuaisten vajaatoiminta, verenpaineen nousu. Tulehduskipulääkkeiden vakavat haitat lisääntyvät annosta suurennettaessa.

10 Hätäpuhelu Soita 112 Kerro, mitä on tapahtunut.
Kerro missä (osoite ja kunta) onnettomuus on tapahtunut. Vastaa hätäkeskuksen esittämiin kysymyksiin. Toimi saatujen ohjeiden mukaisesti. Lopeta puhelu vasta luvan saatuasi.

11 Elvytys Onko potilas herätettävissä? Jos ei, soita 112!
Avaa hengitystiet. Jos hengittää, käännä kylkiasentoon. Jos ei hengitä, 30 painelua, 2 puhallusta.

12 Testaa osaamisesi! Sivustolla www. quizlet.com
Hae Te1 Turvallisuus ja ensiapu Tai Te1 Testikurssi Quizletin Live tekee tavallisista Quizletin Study seteistä yhteisöllisiä, kun oppijat vastaavat yhdessä joukkueena kysymyksiin. Pelissä on myös kilpailullinen elementti, kun joukkueidein edistyminen heijastetaan luokan skreenille. Quizlet Live käynnistetään opettajatilin kautta. Mikäli Live-painike ei näy, kun avaat tekemäsi Study setin, käy tarkistamassa asetuksista, että olet määrittänyt tilisi opettajatiliksi. Live tilan käyttö on ilmaista sekä opettajille, että oppilaille. Quizletin pääsivun vasmmasta yläkulmasta löydät Settings-painikkeen, jonka takaa löytyy Account type, josta valitset Teacher.


Lataa ppt "TE1 Itsehoito ja hätäensiapu"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google