Rikokset ja rikosseuraamukset:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Palkkatuki.
Advertisements

Maks Larionov DP11LA.   Oppilaitoksen tietojärjestelmien, tietoverkkojen ja näiden välityksellä käytettävien viestintämenetelmien, kuten sähköpostin,
PARANNUKSIA UHRIN OIKEUSTURVAAN ?
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Rangaistusten täytäntöönpano
Kela tukemassa vajaakuntoisen nuoren opintoja
Rikosseuraamuslaitoksen toimintaa ohjaavat arvot Ihmisarvon kunnioittaminen Oikeudenmukaisuus Usko yksilön kykyyn kasvaa ja muuttua Turvallisuus Nurminen,
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
KESÄTYÖSETELI 2011 HML kaupungin maksama tuki työnantajalle, joka palkkaa vuosina syntyneen hämeenlinnalaisen nuoren kesätyöhön kesätyösetelillä.
Soile Alanko Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö Soile Alanko
Suomen kansalaisuus Keskeisiä käsitteitä Kansalaisuuden saaminen
Janne Aro-Heinilä Varsinais-Suomen poliisilaitos
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Turvallisuusilta Ajatuksia varautumisesta ja turvallisuudesta
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Lieksa Sananvapaus, vihapuhe, rikos. Kolme tasoa Sananvapauden ydinalue Harmaa alue Rikoslain maailma.
Testamentin peruuttamisesta 2014 Pertti Välimäki.
Valvontaviranomaiset 15 § Kunnan määräämä valvontaviranomainen valvoo, että kunta ja tontinomistaja täyttävät laissa säädetyt velvollisuutensa.
VANHUUSOIKEUDEN KURSSI
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Raiskauksen uhrin asema ennen ja nyt
Alipalkkaus kuriin – PAMin esitys palkkarikosten sanktioimisesta PAMin kärkiteemat kevät 2013.
V Markku Hirvonen aloittaa ”harmaan talouden” selvitystyön VM Sauli Niinistön toimeksiannosta.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Rikosoikeudellinen seuraamusjärjestelmä
Kalastusrikkomukset 2013.
0-14 vuotta:- Vahingonkorvausvastuu alkaa
Vastaava hoitaja.
RIKOSHYÖDYN JÄLJITTÄMINEN SUOMESSA
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2011/Tilastoraportti 15/20121 Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2011 Aune Flinck, Tuula Kuoppala ja Salla.
Syyntakeisuuden arviointi ja mielentilantilatutkimuksen merkitys. Lainsäädännöllinen näkökulma Raimo Lahti , Helsingin yliopiston oikeustieteellinen.
Rikosoikeudellinen seuraamusjärjestelmä
TUPAKOINTI KOULUAIKANA
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Tuomioistuinlaitos: ”Tavalliset” oikeusasteet: Hallinto-oikeusasteet:
Siviilipalvelusvelvollisen kurinpito ja siviilipalvelusvelvollisuuden rikkominen Mikke(Kuolema), Pekka, Aleksi, Sakari.
Päihdehuoltolaki /41 Voimaan
OIKEUDENMUKAINEN TOIMINTAKULTTUURI (Just Culture) TTM 31 |
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö Jyväskylä Matti Tolvanen OTT, rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen OTT, rikos ja prosessioikeuden.
© Lasse Lehtonen Lääkäri lentokoneessa Lasse Lehtonen, LT, OTT Hallintoylilääkäri, terveysoikeuden professori.
Humehista… Jarkko Riikonen Itä-Suomen poliisilaitos erityisnuorisotyöntekijä.
TIETOTEKNIIKKARIKOKSET ELEKTRONINEN TODISTUSAINEISTO tietotekniikkarikosyksikkö.
1 Osa 12b Oligopoli ja monopolistinen kilpailu (Mankiw & Taylor, Chs 16-17) Oligopoli on markkinamuoto, jossa markkinoilla on muutamia yrityksiä, jotka.
Rikostaustaotteen esittämisen toimintakäytänteet sosiaali- ja terveysalan tutkinnoissa
Lakitieto PERUSSANASTOASOPIMUSOIKEUS. TULKINTAA Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Olosuhteet otettava huomioon (esim.
Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT.
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’)
Juha Karhu Juridisen ammattiosaamisen tausta
Valvottu koevapaus - Kokemuksia ja haasteita
1 Yksilö yhteiskunnassa s
TUOMIOVALTA.
Oikaiseva oikeudenmukaisuus
ETIIKAN TEORIAT kpl 7.
Todistelutoimikunnan ehdotuksia
Korvausten hakeminen valtionkonttorilta Pysyvä vika ja haitta
LAINKÄYTTÖ.
Sterilisointilaki Niko 3c 2014.
Seksuaalirikoslainsäädännön muutokset
Ammattihenkilön valvonta Valvirassa
Syyteoikeuden vanhentuminen ympäristörikoksissa
Syyteoikeuden vanhentuminen ympäristörikoksissa
Rikosianajajakurssi XIII
Oikeudenkäynti Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa
Oikeudenkäynti Euroopan unionin yleisessä tuomioistuimessa
Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
Vero-osion rakenne Aihe Materiaali Tehtävät
Esityksen transkriptio:

Rikokset ja rikosseuraamukset: Rikos tapahtuu, kun: On olemassa selvä tekijä (luonnollinen tai oikeushenkilö) Teko (tai laiminlyönti) on lainvastainen - Myös yksittäisen rikoksen tunnusmerkkien tulee täyttyä Tekijä on syyntakeellinen

Periaatteita: Laillisuus: Rangaistavuus tulee arvioida tekohetkellä vallinneen lainsäädännön mukaan Syyntakeellisuus vaihtelee, esim. ikä ja terveydentila Myös teon tahallisuus tai tuottamuksellisuus (vahinko) vaikuttaa rangaistavuuteen. Joskus myös tuottamuksellinen teko on rangaistava!

Poikkeukset rikosoikeudelliseen vastuuseen: Hätävarjelu. Huom. Toimien on oltava järkevässä suhteessa uhkaan. Pakkotila: Tilanne pakottaa rikkomaan lakia: Esim. ylinopeus sairaalaan mentäessä, jos on hengenvaara. Ratkaistaan tapauskohtaisesti, kuten hätävarjelukin

Lisäyksiä vastuuseen: Yllytys ja avunanto rangaistavia. Apurille sama rangaistus kuin tekijällekin Avunanto: Rikoslaki 6 § (13.6.2003/515) : ”Joka ennen rikosta tai sen aikana neuvoin, toimin tai muilla tavoin tahallaan auttaa toista tahallisen rikoksen tai sen rangaistavan yrityksen tekemisessä, tuomitaan avunannosta rikokseen saman lainkohdan mukaan kuin tekijä.” ja: ” Yllytyksestä rangaistavaan avunantoon rangaistaan avunantona.” Yllytys: ”Joka tahallaan taivuttaa toisen tahalliseen rikokseen tai sen rangaistavaan yritykseen, tuomitaan yllytyksestä rikokseen kuten tekijä.”

Rangaistukset: Elinkautinen. Armahdusmahdollisuus 12 v. kuluttua Määrävuosituomio: 14 vrk – 15 vuotta Ehdollinen vankeusrangaistus: ”Tuomioistuin voi määrätä ehdollisen vankeuden pantavaksi täytäntöön, jos tuomittu tekee koeaikana rikoksen, josta tuomioistuimen harkinnan mukaan hänet olisi tuomittava ehdottomaan vankeuteen” Huom! Muuten ei vankeutta Koeaika 1-3 vuotta. Huom! Ei sama kuin ehdonalainen vapaus, joka voidaan myöntää esim. hyvän käytöksen perusteella tms. syistä ehdotonta tuomiota suorittavalle Sakkotuomiot: Rikesakko: Kiinteä summa , enintään 200 euroa Päiväsakko: 1-120 päiväsakkoa. 1 päiväsakko = 1/60 tuloista miinus verot ja perusvähennys (n. 250 euroa) Yhteissakko useammasta rikoksesta voi olla 240 päiväsakkoa Sakot voidaan muuntaa rangaistukseksi. Alle 8 päiväsakkoa ei muunneta. 2 päiväsakkoa => 1 vrk. vankeutta * Lisäksi olemassa yhdyskuntapalvelu, jossa sovitetaan max. 8 kk. tuomio yleishyödyllisellä työllä. Myös edunmenetykset rangaistuksena mahdollisia, esim. rattijuopoilla ajokielto.

Rangaistuksen lieventäminen: Yleistä: Rikoslaki 6 § (13.6.2003/515) Lieventämisperusteet Rangaistuksen lieventämisperusteita ovat: 1) rikoksen tekemiseen vaikuttanut huomattava painostus, uhka tai muu sen kaltainen seikka; 2) rikokseen johtanut voimakas inhimillinen myötätunto taikka poikkeuksellinen ja äkkiarvaamaton houkutus, asianomistajan poikkeuksellisen suuri myötävaikutus tai muu vastaava seikka, joka on ollut omiaan heikentämään tekijän kykyä noudattaa lakia; 3) tekijän ja asianomistajan välillä saavutettu sovinto, tekijän muu pyrkimys estää tai poistaa rikoksensa vaikutuksia taikka hänen pyrkimyksensä edistää rikoksensa selvittämistä; ja

Rangaistuksen lieventäminen: Ymmärryksen aste: Täydessä ymmärryksessä => Täysi tuomio Täyttä ymmärrystä vailla (”varttihullu”) => Lievempi tuomio Ymmärrystä vailla => Psykiatrinen hoito Ymmärryksen aste tutkitaan lääketieteellisesti Terveydenhuollon oikeusturvakeskus valvoo 2 kk. aikaa, valvotaan kokoajan. esim. Hullun esittäminen paljastuu. Ei hoitosuhdetta, vaan lääkäri toimii yhteistyössä tuomioistuimen kanssa Myös tutkittavan taustat tutkitaan, lausunnot työpaikalta, yms. Muut Lieventävät tekijät: Ikä => alle 18 v. 2/3 rangaistus, ensisijaisesti ehdollinen vankeus Ensikertalaisuus => ½ tuomio Kyseessä rikoksen yritys

Kohtuullistaminen: Rikoslaki 7 § (13.6.2003/515) Edellä 6 §:ssä säädetyn lisäksi on rangaistusta lieventävänä seikkana otettava huomioon myös 1) tekijälle rikoksesta johtunut tai hänelle tuomiosta aiheutuva muu seuraus, 2) tekijän korkea ikä, heikko terveydentila tai muut henkilökohtaiset olot sekä 3) rikoksen tekemisestä kulunut huomattavan pitkä aika, jos vakiintuneen käytännön mukainen rangaistus johtaisi näistä syistä kohtuuttomaan tai poikkeuksellisen haitalliseen lopputulokseen.

Rangaistuksen koventaminen: Rikoslaki 5 § (13.6.2003/515) Koventamisperusteet Rangaistuksen koventamisperusteita ovat: 1) rikollisen toiminnan suunnitelmallisuus; 2) rikoksen tekeminen vakavien rikosten tekemistä varten järjestäytyneen ryhmän jäsenenä; 3) rikoksen tekeminen palkkiota vastaan; 4) rikoksen kohdistaminen kansalliseen, rodulliseen, etniseen tai muuhun sellaiseen kansanryhmään kuuluvaan henkilöön tähän ryhmään kuulumisen perusteella; ja 5) tekijän aikaisempi rikollisuus, jos sen ja uuden rikoksen suhde rikosten samankaltaisuuden johdosta tai muuten osoittaa tekijässä ilmeistä piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä.