mahdollisuudet ja vaihtoehdot

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

KUUMA-johtokunta keskiviikko , Kirkkonummi
Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
Asunnottomuuden ehkäisy Oulussa
Maaseutualueiden kehittämishankkeiden rahoitus toiminnanjohtaja Kirsti Oulasmaa Rieska-Leader ry.
Asuintalovaraus ja rahastointimenettely
Valtion tukema vuokra-asuntokanta Espoossa Anne Savolainen
Asuntosektorin näkymiä ja tarpeita -erityisesti uuden hallitusohjelman valossa Ylijohtaja Hannu Rossilahti Valtion asuntorahasto Taloyhtiö 2007 –seminaari.
Raportointi tilanteesta Tampereen kaupunki • Asuntopoliittinen strategia 2004 • Strategian sitovat tavoitteet • 1 Tasapainoiset asuntomarkkinat.
Asunnon vuokraaminen:
Asunto Sivakka konsernin asunnoista. Aluksi Asiakas -Ottaa yhteyttä -Käy hyvästä harjoituksesta omien asioiden hoidossa vapautumisen jälkeen -Kertoo sitoutumisesta.
Perusparannus seminaari
Häiritsevä elämä Asunnossa vietetty häiritsevä elämä on paljon puhuttava ja erimielisyyttä aiheuttava aihe Liikkeellä on myös paljon väärää tietoa sovellettavasta.
ASUKASISÄNNÖINTI ASUMISEN TUKENA Asumisneuvojakoulutus, YM
Asuminen ja asuntokauppa
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
© Stuba Nikula, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, , 5 HEHTAARIA KULTTUURIA 250 VUOKRALAISTA 16.
HÄMEENLINNAN SEUDUN TOIMITILAMARKKINAKATSAUS TAMMIKUU 2008
Anne Viita 1 Omakustannusperiaate vuokrataloissa Rantasipi Eden Nokia.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Salaojateknikoiden neuvottelupäivät Hyvinkäällä Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitushankkeiden rahoitus.
Avustuksen käytön raportoinnissa kehitettävää Anna-Leena Miettinen Seminaari
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
Tietoja Aviapoliksen suuralueesta Tietopalveluyksikkö
PROJEKTIKLINKIKKARaimo Viiansuo/Avustus Investointiklinikka 2005 Rakennusinvestoinnit ja korjausrakentaminen.
Eksponentiaalinen kasvaminen ja väheneminen
Vantaan asuntorakentamisennuste asuntoa / vuosi Maankäytön johtoryhmä Tomi Henriksson asumisen erityisasiantuntija.
Itä-Suomen asumispäivä –ideoita kehittämiseen Kuopio AVAUS Maakuntajohtaja Jussi Huttunen Pohjois-Savon liitto.
Verotuksen perusteet - Johdanto
Tekninen osasto Teknisen hallinnon ja suunnittelun yksikkö
1 SOSIAALINEN YRITYS. 2 Palkkatuki Palkkatukea voidaan maksaa sosiaaliselle yritykselle pitkäaikaistyöttömän tai vaikeasti työllistyvän palkkauskustannuksiin.
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
Asumisen strategia Suunnittelupäällikkö Kirsti Ruislehto Järvenpää KUUMA-johtokunta Kirkkonummi.
Riihimäen kaupunki vesihuollon kehittämissuunnitelma
Rahoitus-markkinoiden muutostuulet – globaalin yhtiön uhka vai mahdollisuus Minna Helppi
KIINTEISTÖALAN TOIMINTAYMPÄRISTÖ - lainsäädäntövertailun johtopäätökset ja suositukset VT Sirkka Terho.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2013
ILVEKSEN HARJOITUSKENTTÄ
Verotuksen perusteet III, luovutusv.
Verotuksen perusteet - johdanto
Tietoja Tikkurilan suuralueesta
VANHUSHYVINVOINTI MARKKINAYHTEISKUNNASSA-SEMINAARI 1. 10
Peitelty osinko VML 29§.
Tietoja Myyrmäen suuralueesta Tietopalveluyksikkö
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Hallituksen asuntopoliittinen ohjelma vuosille.
Tila- ja asuntojaosto Seppo Kallio. Asunto-ohjelma Espoon Asunnot Oy pitää valtion tuella rakennetut käyttö- ja luovutusrajoituksista.
Ehtookodon syntyvaiheet talvella 1970 Ajatus vanhusten asuinolojen parantamisesta heräsi Asikkalan Rotaryklubissa talvella Oli tiedossa, että melkoinen.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
KORJAUSAVUSTUKSET VETERAANINEUVOTTELU
Yrityksen rahoitus Jaakko Kuusvuori Ammattiopisto Livia LAITILA.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
22 Valtiontalous tarvitsee veroja s
MIESTENTIE UUDISRAKENNUS Edustajisto
Turvapalvelut alkaen -vaihtoehtojen vertailu
16 Kotini on linnani s
LAINA JA KORKO.
ARAVAKIINTEISTÖYHTIÖIDEN PERUSTIEDOT 2008
Yhteiskunnallinen kyselytutkimus
Projektitiedot Asuminen noin kem2
KOROT.
KOROT.
ARAVAKIINTEISTÖYHTIÖIDEN PERUSTIEDOT 2008
Alkava ARA-tuotanto ARA-tuotanto hanketyypin mukaan, vuosivertailu ARA-tuotanto alueittain, vuosivertailu ARA-tuotannon varaustilanne,
Kuntien sote-toimitilat maakuntauudistuksessa
MAAN JA HUONETILOJEN HALLINTA
Verokannat - tarkennus
Tilinpäätöstiedote 2018 Toimitusjohtaja Petri Roininen
KKO:2016:10 Jarmo Heikkilä
KOROT.
Esityksen transkriptio:

mahdollisuudet ja vaihtoehdot Erityisryhmien rahoituksen mahdollisuudet ja vaihtoehdot Erityisryhmien asuminen – kunnan keskeinen rooli elokuu 2013 Erityisryhmien asuminen -kuntien keskeinen rooli elok.2013, ARA, M. Aho

korkotukilaina ja täytetakaus – avustus vuokra-asunnoille Erityisryhmien palveluasuminen tai tukiasuminen ARAn rahoitusvaihtoehtoja näkökulmasta korkotukilaina ja täytetakaus – avustus vuokra-asunnoille AVUSTUS (10%-50 %) + KORKOTUKILAINA (90%-50 %) = 100% Lainansaajana: kunta, kuntayhtymä, muu julkisyhteisö, ARAn yleishyödylliseksi nimeämä yhteisö kiinteistö osakeyhtiö tai asunto-osakeyhtiö, joissa em. yhteisöillä on määräysvalta (Kirjanpitolaki 1 luku 5 § 1 mom 1 kohta) uudistuotanto – perusparannus – hankinta (rajoitetusti) Vuokratalokorkotukilaina (uudisrakennus) Vuokra-asuntokorkotukilaina (uudisrakennus) 1. vaihe: ARA hyväksyy koko As Oy -talon lainoituskelpoiseksi (suunnitelmat ja kustannukset) 2. vaihe: ARA hyväksyy vuokra-asuntokorkotukilainan (huoneistokohtainen laina) Vuokra-asunnon hankintakorkotukilaina (olemassa olevasta as.oy-talosta) Vuokratalon hankintakorkotukilaina (olemassa olevasta asuntokannasta) Vuokra-asumisen perusparannuslaina (vain vuokratalolle, mutta huoneistokohtaisena) rakennussuunnitelmien ja rakennus kustannusten hyväksyntä, kustannusten on oltava kohtuullisia ja perustuttava yleensä aina rakennusurakan kilpailuttamiseen Korkotukilaina on aina kilpailutettava Erityisryhmien asuminen -kuntien keskeinen rooli elok.2013, ARA, M. Aho

AVUSTUKSEN ERITYISRYHMÄT: tukiluokat 1.- 4. (asukkaat ja tarpeet) Avustusta voidaan myöntää asuntohankkeeseen asukasryhmälle, jonka: 1) asunto-olot ovat huonot ja tulot poikkeuksellisen pienet; avustusosuus enintään 10 % = tukiluokka 1) 2) asuminen edellyttää tavanomaista enemmän tukipalveluita; (avustusosuus 25 % = tukiluokka 2) 3) asunto-olojen järjestäminen edellyttää 2 kohdassa tarkoitettujen tukipalveluiden lisäksi merkittävästi erityisiä tila- tai varusteratkaisuja asuinrakennukseen tai asuntoon. (avustusosuus 40 % = tukiluokka 3) 4) em 2 ja 3 kohtien edellytysten lisäksi moniongelmaisuudesta ja huono-osaisuudesta aiheutuva pitkäaikainen asunnottomuus tai poikkeuksellisen vaativia taikka kalliita tila- tai varusteratkaisuja asuinrakennukseen tai asuntoon asukkaiden kehitysvamman takia. (avustusosuus max 50 % = tukiluokka 4) Erityisryhmien asuminen -kuntien keskeinen rooli elok.2013, ARA, M. Aho

Korkotukilainan tukiehdot - Kokotuki ja lyhennys - erityisryhmiä koskeva merkitty vihreällä Korkotukilainan korko (viitekorko + marginaali) 12 kk euribor + 1,0 = n. 1,5% (1-3/2013) Korkotukilainan koron perusomavastuu osa korosta (VNA 666/2001, muut. 369/2001, 8a §) Erityisryhmien asunnot; kaikki uudistuotanto- ja hankintalainat 3,4 % Normaalit vuokra-asuntojen uudistuotantolainat 1,0% Kaikkien perusparannuslainojen omavastuukorko = 2,35 % perusomavastuu on 1,0% ja 2,35%, edellyttäen, että ARAn osapäätös on annettu 1.4.2013 tai sen jälkeen. Korkotuen suuruus: Korkotukena maksetaan (VNA 666/200, 8 §) rakentamisaikana perusomavastuun ylittävä koron osa kokonaan ja asumisaikana vuosittain alenevana uudistuotanto ja hankinta 95%, 93%, 91% ... 23 vuoteen asti; ja perusparannuksessa 95%, 91%.... 16 vuoteen asti. Korkotukilainan laina-ajat ja lyhennysohjelmat: VNn korkotukiasetus (666/2001, 9 §) Laina-aika uudistuotanto ja hankinta 40 vuotta, perusparannus 30 vuotta Vuosittain 5 vuoden jaksoissa nouseva lyhennysohjelma. Valtion täytetakauksen ansiosta pankeille 0-riskiluokan lainoja (?) Erityisryhmien asuminen -kuntien keskeinen rooli elok.2013, ARA, M. Aho

). Laki vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta (604/2001) 9§ (vuokra-asuntojen korkotukilainalajit) ”1) vuokratalon uudisrakentamista varten (vuokratalokorkotukilaina); 2) vuokratalon hankintaa varten (vuokratalon hankintakorkotukilaina); 3) vuokra-asuntona käytettävän asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavia osakkeita varten rakenteilla olevasta tai vastavalmistuneesta korkotukilainoituskelpoiseksi hyväksytystä asunto-osakeyhtiöstä (vuokra-asuntokorkotukilaina); 4) vuokra-asuntona käytettävän asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden hankintaa varten olemassa olevasta asunto-osakeyhtiötalosta (vuokra-asunnon hankintakorkotukilaina); tai 5) vuokratalon tai vuokra-asuntona käytettävän asuinhuoneiston perusparannusta varten (vuokra-asumisen perusparannuskorkotukilaina).” Ts. huomioitava ym. kohdista: 1) ja 3) uudistuotantolainoja 2) ja 4) hankintalainoja ja 5) perusparannuslaina 3) ja 4) huoneistokohtaisia lainoja (asuinhuoneistokohtaisia – As Oy-talosta) 5 perusparannuslaina on aina talokohtainen (laissa ei huoneistokohtaisia PPL) Erityisryhmien asuminen -kuntien keskeinen rooli elok.2013, ARA, M. Aho

Palvelutalo / palveluasunto Vuokratalokorkotukilaina(t) 1 palvelutalo (K Oy ) + 1 tavallinen vuokratalo (K Oy) tai omistus-asuntotalo (As Oy) samassa rakennuksessa 1 palvelutalo (K Oy) + 1 tavallinen vuokratalo (K Oy) ) tai omistus-asuntotalo (As Oy) eri rakennuksissa 1 palvelutalo (K Oy) +1 tavallinen vuokratalo (K Oy) tai omistus-asuntotalo (As Oy) Yhdellä tontilla (osuus:2/3 ja 1/3) Osuuksilla eri haltijat tai omistajat Yhdellä tontilla (osuus: 2/3 ja 1/3) 2 eri tontilla Tonteilla eri haltijat tai omistajat Vuokra- tai omistustontti Maanvuokrasop. kirjaus tai lainhuuto Hallinnanjakosopimus (Maakaari 14:1-3§;19:1§) Kirjaus tai Lainhuuto Erityisryhmien asuminen -kuntien keskeinen rooli elok.2013, ARA, M. Aho

Palvelutalo / palveluasunto Vuokratalokorkotukilaina(t) Vuokra-asuntokorkotukilaina Vuokratalo, jossa sekä palveluasuntoja että tavallisia vuokra-asuntoja samassa rakennuksessa (K Oy, Esim. kaupungin vuokra-taloyhtiön tai yleishyödyllisen yhteisön omistama vuokratalo) - Yksittäiset asunnot sijoitettu hajautetusti vuokra-asuntojen ja/tai omistusasuntojen kesken eri yhtiöihin. - - Erityinen ja vielä harvemmin käytetty malli. Ennen hankkeen toteutusta, on syytä käydä läpi hankkeen toteutustapa ja rahoitusmahdollisuudet ARAn kanssa. (ARAn päätös lainoituskelpoisuus hyväksyntä ”As Oy –talolle”) -- Jos esim. kunta tai kuntayhtymä omistaa suoraan välittömästi huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet, niin korkotukilainalle ei edellytetä vakuutta ja arvonlisäveron palautus mahdollisuus huoneiston rakennuskustannuksista. Myös omakoti- ja rivitalotyyppiset talot mahdollisia. Yksi tontti ja yksi K Oy vuokratalo Esim. KORTTELI tai ALUE: ”Asuntoverkostomalli” Useita K Oy:tä tai As. Oy:tä vuokra- tai omistustonteilla ja eri omistajilla Erityisryhmien asuminen -kuntien keskeinen rooli elok.2013, ARA, M. Aho

KIINTEISTÖN OMISTAJA / RAKENNUTTAJAT PALVELUTUOTTAJAT ASUKAS KIINTEISTÖN OMISTAJA / RAKENNUTTAJAT soveltuvuus laatu hinta seinät laatu hoiva tukipalvelut Tieto = tarve KUNTA TARVE SOTE sijainti kilpailutus YM HALLITUS HALLITUSOHJELMA Valtion TA Asunto-, sosiaali- ja hyvinvointipoliittiset linjaukset Valvira AVIT Erityisryhmien asuminen -kuntien keskeinen rooli elok.2013, ARA, M. Aho