11.9.2014 VKS Matti Nissinen Rikosprosessi osana ihmiskaupan torjuntaa.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Advertisements

Työhönvalmennuksella työelämään
Ongelma Mikä tuottaa kamppailua oikeudessa? • 1: Tulkinnat yksittäisistä tapauksista • 2: ”Asiayhteyksien” väliset välienselvittelyt • 3: Kysymys siitä,
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
Asianajajan ammatti Päivämäärä Koulun nimi Luennoitsijan nimi.
Kokemuksia sähköalan näytöistä Oppilaitoksessa ja työssäoppimispaikalla.
Katja Mikkonen Kari Niklander
25/06/ Digi-demohakemukset. 2 Yleiskriteerit -kuuluuko hanke yleensä tuen piiriin, ts. kyseessä on kulttuuriin liittyvä sisältötuotantohanke; -ei.
Ihmiskauppa Suomessa Helsinki Ihmiskaupan vastainen koulutus ja tiedotus •Valtioneuvosto hyväksyi tarkennetun ihmiskaupan vastaisen.
Internet ja ehkäisevä päihdetyö
Terveyspalvelualan uusi palkkausjärjestelmä alkaen
10 vinkkiä voimaantumiseen
Matti Sipponen 1 Power taitoilta Kilpailun jälkeen – Pohdinta ja oppiminen.
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
HUS Plus Tilannekatsaus
Ankkuri -malli ja sen levittäminen
 Henkilö, jolla ei ole oleskelulupaa  Euroopassa arviolta 5-8 miljoonaa, tarkkaa määrää ei tiedetä  Suomessa paperittomia arvioidaan olevan joitakin.
Kansantaudit.
Projekti ja siinä työskentely
”Mukava kuulla, että muuallakin ovet paukkuu”
EU-kansalaisuus: Miten kansalaisuus määritellään?
Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa oppimistyyliä tai –asennetta!
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Kodin ulkopuolinen väkivaltatyö ja verkostoitumisen merkitys Oulun seudulla VIA VIS –VÄKIVALTATYÖN HANKKEEN PÄÄTÖSSEMINAARI – Miten väkivallan tekijää.
*) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat 1994–2014, syyskuu Yleisimmät.
VÄHEMMISTÖVALTUUTETTU MINORITETSOMBUDSMANNEN OMBUDSMAN FOR MINORITIES VEHÁDATÁITTARDEADDJI.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Riippuvuus tupakoinnista
Työministeri Tarja Cronberg1 MANIFESTIN TOIMENPITEET  TEM julkistaa vuosittain ”Näin tehdään suomalainen hyvä työ nyt” -katsausta  TEM:n johdolla.
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä
TYÖHYVINVOINTI SEURAKUNTATYÖSSÄ 2007
Kuvaa mahdollisimman selkeästi yrityksenne käyttämä mobiiliratkaisukokonaisuus, jolla osallistutte Most Mobile Enterprise - kilpailuun. Kilpailun esiraati.
Työkykyjohtaminen Serviisissä
Jatkuvan parantamisen Jp-taulu
Oppimisen tavoitteet ja osaamisen oivallukset SpiritUra -valmennuksessa Tavoitteeni - millaista muutosta tavoittelen valmennusprosessin tuloksena oman.
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Tietoturvan historiaa Markus Miettinen Tietojenkäsittelytieteen historia -seminaari
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
Suupohjan palveluhakemisto (yritys- ja yhdistysrekisteri)
Vaikeasti työllistyvät – yhteinen haaste Kuntatalo Avaus Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
Riippuvuus tupakoinnista
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
KÄSÄMÄ Kyläkahvila kahvit ja osallistujien lyhyt esittely Kunnan tervehdys Oppimiskahvila jossa teemoina: *kylän hurjat ideat(muutkin)*mutkaton.
SUUPOHJAN PALVELUPORTIT. Suupohjan palveluportit Suupohjan palveluportit-hankkeen tavoitteena on asumis- ja hoivapalvelujen sekä seudun yhdistysten verkkopalvelujen.
TASO 2 SISÄLTÖALUE 2 Teema 2 Osaamistavoite 2 4. oppisisältö: ”Eri ominaisuuksien perusharjoitteiden oikeat suoritustekniikat” Taitoharjoittelun tunnuspiirteet.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Sivuston luominen oppilasryhmän käyttöön Matti Lähtevänoja.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Tietoturva internetissä
Vuosi rikosuhridirektiiviä – mikä on muuttunut? Kommenttipuheenvuoro
RIKU-seminaari Lainsäädännöstä käytäntöihin - rikosuhridirektiivin toimeenpano kotimaassa ja EU-yhteistyöllä Lainsäädäntöneuvos Kirsi Pulkkinen.
Anne-Maria Karjalainen, diakoniajohtaja
Todistelutoimikunnan ehdotuksia
LAINKÄYTTÖ.
Havaintoja läpäisyn tehostamisohjelmasta
Yrittäjyys antaa virtaa
RIKOSPROSESSIN ALKULUENTO
Esityksen transkriptio:

VKS Matti Nissinen Rikosprosessi osana ihmiskaupan torjuntaa

Rikosprosessi = esitutkinta + syyttäjä + tuomioistuin ideaali: kaksitasoinen torjuntavaikutus ideaali: kaksitasoinen torjuntavaikutus 1. erityinen: Jokainen tapaus selvitetään ja rikosvastuu toteutuu eli syylliset tuomitaan ja uhri pääsee oikeuksiinsa. 1. erityinen: Jokainen tapaus selvitetään ja rikosvastuu toteutuu eli syylliset tuomitaan ja uhri pääsee oikeuksiinsa. 2. yleinen: Rikosvastuun toteutuminen huomataan ja muut pidättäytyvät näiden rikosten tekemiseltä 2. yleinen: Rikosvastuun toteutuminen huomataan ja muut pidättäytyvät näiden rikosten tekemiseltä Ilmiöstä ja onnistumisista sen torjuntatyössä kannattaa pitää meteliä; ”Hiljaa hyvä tulee.” >> Ilmiöstä ja onnistumisista sen torjuntatyössä kannattaa pitää meteliä; ”Hiljaa hyvä tulee.”

16. ”…asianomistajien esitutkinnassa tallennettuja videoi- tuja kertomuksia voitaisiin käyttää myös seksuaaliseen hyväksikäyttöön liit-tyvien ihmiskauppajuttujen todistelussa oikeudenkäynnissä (s. 118)” Equality of arms –periaate ja Fair trial –idea muistettava! Haasteita ja ratkaisuja: 1/3 Asianomistajan kertomus näyttönä tärkeä, mutta -miten tarjota se oikeudelle? -missä asianomistaja on? -miten estää sen muuttuminen painostuksesta? -miten säästää asianomistajaa ”prosessiuhriutumiselta” Uuteen OK 17:24:ään kieltäytymismahdollisuus myös ihmiskaupan (ja parituksen) uhrille.

”…14. erikoisosaamista omaavien voimavarojen lisäämiseksi ja turvaamiseksi erityisesti esitutkintaviranomaisessa ja syyttäjälaitoksessa (paritus, ihmiskauppa, työperäinen hyväksikäyttö). Vaativille ihmiskauppajutuille tulisi osoittaa kaksi syyttäjää. Esitutkintaviranomaisten ja syyttäjien tulisi tehdä tiivistä yhteistyötä esitutkinnan alkuvaiheesta alkaen (s. 118)” Haasteita ja ratkaisuja: 2/3 Esitutkintayhteistyö lakisääteinen velvollisuus jo nyt. Mutta kysymys on koko toimintakulttuurin murroksesta ja suuri laiva vaan kääntyy hitaasti. Lohduton taloudellinen näkymä myös erikoistumisen este.

Haasteita ja ratkaisuja: 3/3 ”Turvaton tila” ja ”riippuvainen asema” ?? Keskiössä uhrin psyykkinen tila. Miten siitä voi tehdä luotettavia päätelmiä? Uhri ei välttämättä ymmärrä olevansa uhri. Juristi ei ole psykologi. ”Uskalluskin” vaihtelee. Vieraista kulttuureista johtuvat piirteet. Rikosprosessin toimijoiden on tunnettava ja tunnistettava osaamisvajeensa. Asiantuntijatodistelu ja osaamisen lisääminen.

Lopputeesit: Ihmiskauppa on ihmisoikeuksien räikeää rikkomista. Oikeusvaltiossa on tehtävä työtä sen torjumiseksi. Ihmiskaupan torjunta tehokkaimmillaan on eri viran- omaisten ja kolmannen sektorin sujuvaa yhteistyötä. Yhteistyön tehokkuus edellyttää muun muassa sitä, että kaikilla sen osapuolilla on riittävät, oikeat ja ajantasaiset tiedot paitsi ihmiskaupasta ilmiönä myös havainnoista ja kokemuksista sen vastaisessa työssä. Kiitos mielenkiinnostanne!