Logistiikkaseminaari 15.4.2010 Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ELINTARVIKKEIDEN ULKOMYYNTI JA SUURET YLEISÖTILAISUUDET
Advertisements

Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevät elintarvikehuoneistot Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Maaria Hackzell.
KOULUTUSOHJELMAT Peruskurssi (P) Yhdistetty peruskurssi (YP)
Kansainväliset säädökset
Oikeus liikkua maastossa
Rajanveto: alkutuotanto – elintarvikehuoneisto 3. 2
Elintarvikehuoneiston rekisteröinti
LOUNAFOOD PIENEN ELINTARVIKEYRITTÄJÄN TUKENA
Sanna Stark Turun kaupungin ympäristöterveydenhuolto
HYVÄN KÄYTÄNNÖN OHJEET ELINTARVIKELOGISTIIKASSA
LÄMPÖTILAHALLITTAVIEN ELINTARVIKKEIDEN KULJETUKSET JA ATP-SOPIMUKSEN SOVELTAMINEN Lappeenranta LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET- KULJETUSALAN.
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
YHTEISHAKU Sähköisen yhteishaun ohjeistus.
Uusi elintarvikelaki ja kala-ala
Elintarvikkeiden vastaanottotarkastukset vähittäismyyntipaikoissa
Viranomaistahon rooli- valvontaa ja neuvontaa
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenranta Ensisaapumistoiminta Ylitarkastaja Britta Wiander.
Toimijoiden roolit väitteiden hyväksymisessä ja käyttämisessä Ravitsemus- ja terveysväiteseminaari , Evira, Helsinki Neuvotteleva virkamies Anne.
Suomen kansallinen tarkastus ja maksatusten hakeminen /MU.
Suomen kansallinen tarkastus ja kansallisen vastinrahahan maksatushakemus Haaparanta /Maija Uusisuo.
Konstit on monet Kirjastojen kotipalvelukuljetuskyselyn tuloksia Marja Heroja Johanna Oosi-Villikka Koti- ja laitoskirjastohenkilöstön koulutuspäivä Tampere.
SEURAFOORUMI OHJELMA: AVAUS Liikuntalautakunnan puheenjohtaja Lassi Kurittu LASTEN JA NUORTEN LIIKUNTAPAIKKAMAKSUT Liikuntalautakunnan päätös.
Elintarvikkeiden kuljetus- ja logistiikkaseminaari ”teoriasta käytäntöön” Mika Jyrkönen, Valio
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
Elintarvikevalvonnan tiedonkeruun tietovarastoinnin tarpeet tulevaisuudessa Saila Suominen
Teurastamon näkökulmia eläinkuljetuksista Tuomas Herva AtriaNauta Tuotantoeläinten hyvinvointiseminaari Jyväskylässä KoneAgria-messujen yhteydessä
Otsikkosivu valkoisella taustalla
Koulutuksen tavoite antaa toimijoille ja valvojille tietolähteitä
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta Kuljetus- ja logistiikkaseminaari Jyväskylä, Sebastian Hielm, MMM.
VIRANOMAISTAHON ROOLI JA TEHTÄVÄ
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turun lääninhallituksen auditorio Osastonjohtaja Maria Teirikko.
Maitohygienialiitto / Evira koulutuspäivä
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
LÄMPÖTILAHALLITTAVAT ELINTARVIKEKULJETUKSET-
Laajennettu työssäoppiminen TOP LAAJA Verkostotapaaminen
Akkreditointi tarkoittaa erikoistumisopintojen arviointi- ja rekisteröintiprosessia, jota Korkeakoulujen arviointineuvosto on toteuttanut vuodesta 1999.
PÄIJÄT-HÄMEEN SOSIAALI- JA TERVEYSYHTYMÄ Ympäristöterveyskeskus Palvelusopimusneuvottelu Pentti Lampi Ympäristöterveyskeskuksen johtaja.
Vastavuoroinen tunnustaminen VANK syysseminaari Säätytalo Leila Vilhunen.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Turku Ensisaapumistoiminta Britta Wiander Tuonti- ja markkinavalvonta.
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikevalvonnasta Säädöshahmotelma Keskustelutilaisuus Sebastian Hielm, MMMELO.
PL 123 (LÖNNROTINKATU 37) HELSINKI ► PUHELIN (09) ► Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus.
Viranomaistahon rooli - valvontaa ja neuvontaa -
Sähköisen yhteishaun ohjeistus. Sähköinen yhteishaku Yhteinen hakuaika kaikille , mutta haku meidän koulussamme toteutetaan välisenä.
VALTIOVARAINMINISTERIÖ HKO, Valtion IT-toiminnan johtamisyksikkö Julkishallinnon sähköisen asioinnin rakenneosat Kehitettävät yhteiset alustat,
Sankarit ja sankaruus Venäjällä Makula, kevät 2015 Tavoitteet, suorittaminen ja aikataulu.
Helsinki Elintarvikekuljetus- ja logistiikkaseminaari Teoriasta käytäntöön Pääjohtaja Jaana Husu-Kallio Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Kalastustuotteita koskevien dioksiinisäännösten valvontaohje & yhteinen kalastuspolitiikka – ”erä” / jäljitettävyys Silakkapaja, Naantali, Jussi.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillisen yliopiston auditorio
Itä-Suomen lääninhallitus Hankkeiden valintamenettely, välttämättömät ja hankevalintaa ohjaavat kriteerit sekä päätöksenteko EU-projektipäällikkö Timo.
Laitosasetuksen 37/EEO/2006 uudistus Muutosehdotuksia
ELÄINSUOJELUASETUS Eläinten pitopaikka P11 § Yleiset vaatimukset Eläimen pitopaikka sekä pitopaikan rakenteet ja laitteet on suunniteltava, rakennettava.
Digitarina Multimedia oppimisprojektina 2012 Vaka.
Lämpötilahallittavien elintarvikkeiden kuljetukset ja ATP-sopimuksen soveltaminen Lappeenrannan teknillinen yliopisto Ylitarkastaja Mikko Maunu.
Elintarvikehuoneistojen riskiperusteisempi ennakkovalvonta - tausta Keskustelutilaisuus Tieteiden talo Veli-Mikko Niemi MMM.
FINETS 2 uudet toiminnallisuudet Päästökauppapäivä Tero Liikkanen Energiavirasto.
Elintarviketilojen puhtaanapito OMAVALVONTA Päämääränä on laadunvarmistus ja elintarvikelainsäädännön määräysten ja ohjeiden noudattaminen.
VALTIONEUVOSTON ASETUS Ampumaradoista. AMPUMARATAA KOSKEVA HAKEMUS JA ILMOITUS Ampumarataa ja ampumaurheilukeskusta koskevassa hakemuksessa tai vähäistä.
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
1 Pienten toimijoiden helpotukset ja raakamaidon suoramyynti Pirjo Korpela Evira
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Comenius koulun kehittämishanke
Korvaavuuden, sisällyttämisen ja vapautuksen prosessi
EU 290/2012 ORA.GEN.200 SMS implementointi Nykyiset JAR FTO- ja TRTO-toimiluvan haltijat (päivitetty )
Rautatiealan toimijoiden sidosryhmätilaisuus
Ennakkovalvonnasta jälkivalvontaan
EU 965/2012, ORO.GEN.200 SMS implementointi AOC:n haltijat
Esityksen transkriptio:

Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja Jyväskylän kaupunki

Elintarvikkeiden ammattimainen kuljettaminen on toimintaa, joka edellyttää elintarvikelain 13 §:n mukaista hyväksyntää elintarvikehuoneistoksi (ETL 6 §, kohta 18). Kuljetusajoneuvot, varastot ja terminaalit on hyväksyttävä elintarvikehuoneistoksi ennen toiminnan aloittamista tai sen olennaista muuttamista ( ETL 13 §). Poikkeus: hakemusta ei tehdä, jos kuljetustoiminta sisältyy kokonaisuudessaan muun elintarvikehuoneiston hyväksymishakemukseen Hyväksyminen elintarvikehuoneistoksi

VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMINEN ELINTARVIKEHUONEISTOKSI Hyväksyntää haetaan varaston tai terminaalin sijaintipaikkakunnan valvontaviranomaiselta Elintarvikehuoneiston hakemuslomakkeen saa valvontaviranomaiselta Mikäli eläimistä saatavia elintarvikkeita varastoidaan yli 48 tuntia niin tilat tulee hyväksyä ”laitokseksi” (MMM:n asetus 37/EEO/2006) Tämä esitys ei koske ”laitoshyväksyntää”

Elintarvikehuoneistoasetus 28/2009 Elintarvikkeiden kuljetusta koskevat vaatimukset –Kuljetusvälineet pidettävä puhtaina –Jos kuljetetaan myös muuta kuin elintarvikkeita, on ennen elintarvikkeiden kuljetusta tila tarkastettava ja tarvittaessa puhdistettava –Jos kuljetetaan myös tuotteita, jotka voivat vaarantaa elintarvikkeen hygieenisen laadun, elintarvikkeet on kuljetettava näistä tuotteista erillään (ei saa siirtyä aineita, hajuja, makuja) Kuljetusastiat on säilytettävä suojattuina Kuljetusastiat on puhdistettava käyttökertojen välillä

Hakemusmenettely Toimija täyttää ETL 14 § mukaisen hakemuksen ja liitelomakkeen ( kuljetusajoneuvon, kontin tiedot) Laatii kirjallisen omavalvontasuunnitelman Hakemus, liite ja omavalvontasuunnitelma toimitetaan elintarvikealan toimijan kotipaikkakunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle Viranomainen tutustuu hakemukseen ja omavalvontasuunnitelmaan ja sopii tarkastusajankohdan.

Hakemusmenettely Kuljetusajoneuvon /huoneiston tarkastaminen Perustiedot Rakenteet Lämpötilan rekisteröinti- ja seurantalaitteet Kuljetuslämpötilat Osastointi Puhtaanapito Kuljetusten osalta ATP- luokitus tarpeen mukaan

Hakemusmenettely Tarkastuksen perusteella kirjoitetaan tarkastuspöytäkirja Puutteiden korjaamiseksi määräaikoja => uusintatarkastus Mikäli elintarvikemääräykset toteutuvat => hyväksyminen elintarvikehuoneistoksi mahdollinen Viranomaisen on tehtävä päätös 60 vrk:n kuluessa asian vireilletulosta Päätös on maksullinen ja toistaiseksi voimassa oleva Päätös postitetaan toimijalle Päätös ja omavalvontasuunnitelma on säilytettävä elintarvikehuoneistossa. Toiminnan keskeyttämisestä/lopettamisesta on tehtävä ilmoitus valvontaviranomaiselle

kuljetustila on umpikori kuljetustila on päällystetty sisältä kovapintaisella, sileällä, helposti puhtaana pidettävällä materiaalilla kuten lasikuidulla tai muulla vastaavalla ovissa on hyvät tiivisteet Ajoneuvo voidaan hyväksyä käytettäväksi elintarvikekuljetuksissa seuraavin ehdoin

kuljetustilassa ei säilytetä työkaluja, köysiä, vararenkaita eikä muitakaan asiaankuulumattomia tarvikkeita kuljetustila on ohjaamosta eristetty kuljetustilassa on tuotteille sopivat kuljetuslämpötilat ja toiminnan edellyttämä valaistus

Ajoneuvo voidaan hyväksyä käytettäväksi elintarvikekuljetuksissa seuraavin ehdoin auton puhdistamiseen käytettäville puhdistusvälineille on oma säilytystilansa esim. auton säilytyspaikan yhteydessä, eikä näitä puhdistusvälineitä käytetä muuhun tarkoitukseen kuljetustila puhdistetaan päivittäin perusteellisesti ja mikäli autolla kuljetetaan muuta tavaraa, kuljetustila puhdistetaan aina ennen elintarvikkeiden kuljetusta kuljetustilassa on mahdollisuus sitoa rullakot ja vaunut kuljetuksen ajaksi

Hyväksymismaksut Jyväskylä JYVÄSKYLÄN SEUDUN YHTEISTOIMINTA-ALUEEN Ympäristöterveydenhuollon MAKSUTAKSA – Ympäristöterveysjaosto § 9 –Hyväksymismaksut –Ensimmäinen ajoneuvo 90 € ja seuraavat 45 €/h –Elintarvikevarastot: –Eläimistä saatavia elintarvikkeita varastoiva laitos 380 € –Muu kuin edellä mainittu 180 €

Kuljetusvälineiden hyväksynnät tilanne 2010 Jyväskylän ympäristöterveysosaston tietojär- jestelmässä on rekisteröitynä tiedot n. 60 kuljetusliikkeestä, joiden kuljetuskalustoa on hyväksytty elintarvikehuoneistoksi. Samanaikaisesti usealle kuljetusajoneuvolle haettaessa hyväksyntää on kaikkien ajoneuvojen tunnistetiedot laitettu samaan päätökseen.

Kuljetusvälineiden valvonta Kuljetusten valvonta vähäistä, painottunut hyväksymisen yhteydessä tehtäviin tarkastuksiin Muita tarkastuksia esim. varastojen ja laitosten valvonnan yhteydessä, pääpaino lämpötila-seurannassa Elintarvikehuoneistojen vastaanottotarkastusten valvonta Muu kuljetusten valvonta toteutettavissa parhaiten projektein, esim. kylmäketjun seurantaprojektit