7.9.2014Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue1 Tilaajavastuulain valvonnan tuloksia vuodelta 2009.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1. Missä vietät joulun useimmiten?. 2. Missä viettäisit joulun mieluiten?
Advertisements

Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Rakennetukien kesäpäivät Ajankohtaista rakennetukien myönnöstä Kouvola Sanna Koivumäki.
Kiinteistöveroprojekti Tilanne: huhtikuu 2013
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
Tiedotustilaisuus Rakennustoimisto Pohjola Oy •Vuonna 1989 perustettu perheyritys •Toiminta-alue Pirkanmaa ja Etelä-Suomi •Liikevaihto n. 35,5.
TYÖAIKAKIRJANPITO JA SEN VALVONTA
UUDENMAAN TYÖSUOJELUPIIRI VUOKRATYÖSEMINAARI Uudenmaan työsuojelupiiri Lea Piho.
Työsuojeluviranomaisen tiedonsaantia koskevat lakimuutokset Informaatio- ja keskustelutilaisuus tilaajavastuulain valvonnasta Etelä-Suomen.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, lääninelintarviketarkastaja Raisa Romppanen1 Kokemuksia yleisötilaisuuksien turvallisuuden tarkastamisesta.
Esiopetuksen huoltajat 2014 Generated on :41.
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
Katja Mikkonen Kari Niklander
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla 2009
Rakennusala torjuu harmaata taloutta Rakennusteollisuus RT ry

Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Euroopan kemikaaliviraston REACH-valvontahankkeet ( EU:n yhdenmukaistetut valvontaprojektit )  REACH-EN-FORCE-1, 2009 – 2010  REACH-EN-FORCE-2, 2010.
Kalastuslain kokonaisuudistuksesta järjestöpäällikkö Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto.
Esimerkki hekojärjestelmästä Piirin koulutusristeily
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Laskelma kuntien ja kuntayhtymien menoista v. 2012
Osallistuminen sidosryhmien näkökulmasta -kysely metsäneuvostojen jäsenille Marjo Laitala.
Lastensuojelun avohuollon tukitoimet vuotiaille Keski- Suomessa Opinnäytetyö Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sini Moberg.
1 Senioreiden säästäminen ja maksutavat 2014 SENIOREIDEN SÄÄSTÄMINEN JA MAKSUTAVAT
Eläkeselvitys 2012: Selvitys TEKin jäsenten näkemyksistä eläkeiästä ja eläke- ehdoista
Tutkimusosasto Vanhempainvapaiden kustannusten kohdentumisesta työnantajille Sosiaaliturvan kuumat perunat Kela Anita Haataja, Tutkimusosasto.
Yliopistokirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010 Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut marraskuu 2010.
Perusopetuksen oppilaat 2014 Generated on :03.
Valvontaviranomaiset 15 § Kunnan määräämä valvontaviranomainen valvoo, että kunta ja tontinomistaja täyttävät laissa säädetyt velvollisuutensa.
Väestö Vantaan osa-alueilla
Juha Kauppinen Consulting oy Rakenneselvitykseen liittyviä tutkimuksia Tiedotustilaisuus Karjasillan kirkolla Juha Kauppinen.
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti poliittisten vaikuttajien parissa tutkimuksen julkisista palveluista Suomessa ja Euroopassa – Tutkimuksen.
Perusopetuksen ryhmäkoko
 Ulkomaankauppa on aina ollut merkityksellistä Suomelle.  Kokonaisvienti nelinkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008 asti.  Tavaroiden ja palveluiden.
Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät alueittain
1 Raha-asioiden suunnitteleminen ja nykyinen rahatilanne Senioritutkimus 2011.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
Anneli Ketonen Länsi-Suomen lääninhallitus Maakuntakirjastokokous Seinäjoki.
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
1 Akavalaisten ja kaikkien palkansaajien palkkatietoja Lähde: Tilastokeskus n Palkkarakennetilasto 2007, diat 2-24 n Sektorikohtaiset palkkatilastot.
Oulu ALO-luokka 12kyl, 4pys Tuomari: Tytti Lintenhofer Kyl:
Päihdeongelmien torjunta - kaikkien yhteinen asia
Taustatietoja maatalouteen liittyen Lähde: MTK / MTK-Pohjois-Savo
Kemi ALO-luokka 14 kyl, 3 pys Tuomari: Tytti Lintenhofer Kyl: 31, 26, 9, 3, 18, 20, 5, 13, 14, 4, 12, 14, 7,
Työajat työsuojeluvalvonnassa
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Tietoja muuttoliikkeestä Yhteenvetoa PKS = Vantaa, Espoo, Helsinki ja Kauniainen KUUMA = muu Helsingin seutu (10 kuntaa)
V Markku Hirvonen aloittaa ”harmaan talouden” selvitystyön VM Sauli Niinistön toimeksiannosta.
INSSI- tilanne (1) Tekniikan vetovoimakehitys vuosina : v2007v2008v2009v2010 1,801,86 2,16 2,20 Keskimääräinen opiskeluaika vuosina
0-14 vuotta:- Vahingonkorvausvastuu alkaa
Lasten päivähoito Kuntakyselyn osaraportti / Salla Säkkinen1 Lasten päivähoito 2013 Kuntakyselyn osaraportti Salla Säkkinen.
Sivu 1 Manner-Suomen maaseutuohjelman toimeenpano Tilannekatsaus
Mitä tilastot kertovat ulkona liikkumisen turvallisuudesta/turvattomuudesta ANTTI IMPINEN / THL.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
1. Missä vietät joulun useimmiten?. 2. Missä viettäisit joulun mieluiten?
Vastasyntyneet 2010 Eija Vuori Mika Gissler.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Yleistä tutkimuksesta
Hedelmöityshoitotilastot 1992–2010 Mika Gissler Anna Heino.
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
HARMAA TALOUS TILAAJAVASTUU KÄÄNNETTY ARVONLISÄVERO ASt 2015
Mikä ihmeen tilaajavastuu – rehdillä kilpailulla Suomi nousuun
Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron
KHO 2007:52 Avopuolisot A nimellinen omistaja, B päättäjä
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
Verotuksen perusteet – muutoksenhaku 2018
Esityksen transkriptio:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue1 Tilaajavastuulain valvonnan tuloksia vuodelta 2009

Tilaajavastuulain valvonta vuonna 2009  789 tarkastusta koko Suomen alueella  13 tarkastajaa  Vuoden 2009 tarkastukset jakautuivat toimialoittain seuraavasti: - Rakennusala (374) - Teknologiateollisuus (85) - Kiinteistöhoito (69) - Kemianteollisuus (66) - Majoitus- ja ravitsemisala (55) - Logistiikka (51) - Kauppa (50) - Muut (37) Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue2

Tilaajavastuulain valvonta vuonna 2009  Yhteistyötä syvennetty Verohallinnon verotarkastusyksikön kanssa.  Ilmoituksia muille viranomaisille (Verohallinto, Eläketurvakeskus, Tapaturmavakuutuslaitosten liitto, Virke, Poliisi) tehtiin vuoden 2009 aikana yhteensä Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue3

Tilaajavastuutarkastukset 2009  Kaiken kaikkiaan tarkastettiin yhteensä 2967 sopimusta, joista 1730 tapauksessa (58 %) ei ollut ehdotonta selvitysvelvollisuutta.  Tarkastuksella käytiin läpi keskimäärin 4 alihankinta- tai vuokratyösopimusta.  Tehdyistä tarkastuksista n. 60 %:ssa havaittiin joitakin puutteita tilaajavastuulain noudattamisessa (puutteeksi on määritelty, jos selvitys on puuttunut kokonaan, se on hankittu sopimuksen tekemisen jälkeen, selvitys on vanhempi kuin 3 kuukautta, maksusuunnitelma puuttuu tai selvitys on jotenkin muuten puutteellinen).  Yleisimmät puutteet koskivat työehtosopimusselvitystä ja kaupparekisteriotetta, mutta suuria eroja selvitysvelvollisuuskohtien välillä ei ollut Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue4

Havaittujen puutteiden jakautuminen selvitysvelvollisuuskohdittain (3302 kpl) Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue5

Tarkastuksissa havaitut puutteet  Niissä tarkastetuissa sopimussuhteissa, joissa tilaajalla oli ehdoton selvitysvelvollisuus, oli puutteita noin 53 %:ssa kaikista selvitysvelvollisuuskohdista.  Vuonna 2008 vastaava luku oli 42 %, joten havaittujen puutteiden suhteellinen määrä on noussut.  Kun katsotaan kaikkia tarkastettuja sopimussuhteita (mukana myös tapaukset, joissa tilaajalla ei ollut ehdotonta selvitysvelvollisuutta), oli puutteita 22 %:ssa kaikista selvitysvelvollisuuskohdista Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue6

Tilaajavastuutarkastukset 2009  Kuulemisia selvitysvelvollisuuden laiminlyönnistä oli lähetetty mennessä 143 (n.18 %).  mennessä 77 tilaajalle (n.10 %) oli määrätty laiminlyöntimaksuja yhteensä €.  41 prosessia oli tuolloin kesken.  Laiminlyöntimaksuun johtaneissa tapauksissa puutteet koskivat yleisimmin verojen maksamista, eläkevakuuttamista ja työehtosopimusselvitystä koskevia kohtia Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue7

Tietämys laista ja havaitut puutteet  Valvontahavaintojen mukaan tilaajavastuulaki on tunnettu vuonna 2009 kentällä paremmin kuin vuonna 2007 ja 2008, mutta laiminlyöntimaksujen ja havaittujen puutteiden suhteelliseen määrään tällä ei näytä olleen vaikutusta.  Tähän voi osaltaan vaikuttaa se, että rakennusalalla siirryttiin tarkastamaan enemmän pieniä ja keskisuuria yrityksiä Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue8

Maksujen perusteet  Lähes poikkeuksetta laiminlyöntimaksupäätökset ovat perustuneet tilaajavastuulain 9 §:n 1 momentin 1 kohtaan, eli tilaaja on laiminlyönyt tilaajavastuulain 5 § 1 momentin selvitysvelvollisuuden.  Yhdessä tapauksessa laiminlyöntimaksu määrättiin 9 §:n 1 momentin 2 kohdan perusteella, kun tilaaja oli solminut alihankintasopimuksen liiketoimintakieltoon asetetun henkilön kanssa Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue9

Väärennökset  Kolmella tarkastuksella tavattiin väärennettyjä veroasioita käsitteleviä asiakirjoja, jotka ovat päätyneet poliisin tutkittavaksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue10

Laiminlyöntimaksuista tehdyt valitukset vuosina  Vuosina tehtyjen tarkastusten johdosta on määrätty mennessä laiminlyöntimaksu tai laiminlyöntimaksuja kaiken kaikkiaan 205 tilaajalle.  61 tapauksessa (n.30 %) on valitettu hallinto-oikeuteen.  Valituksista 25 tapauksessa (41 %) on asian käsittely kesken  21 tapauksessa (34 %) päätös on pidetty sellaisenaan voimassa  9 tapauksessa (15 %) maksun määrää on alennettu  6 tapauksessa (10 %) päätös on kumottu Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue11

Laiminlyöntimaksuista tehdyt valitukset vuosina  Kaiken kaikkiaan vuosina määrättyjen maksujen yhteissumma oli mennessä euroa.  Tästä summasta on palautettu Hallinto-oikeuden päätösten johdosta yhteensä euroa Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue12

Valitukset korkeimpaan hallinto-oikeuteen  Kaksi tilaajaa on valittanut hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kummassakaan tapauksessa ei ole vielä saatu päätöstä.  Työsuojeluviranomainen on valittanut kahdesta hallinto- oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Toista valitusta ei otettu yhden päivän myöhästymisen vuoksi käsiteltäväksi ja toisesta annettiin päätös, jonka mukaan hallinto-oikeuden päätöstä ei ole syytä muuttaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue13

Muita havaintoja  Ne alat, joilla tarkastuksia on tehty 2007 alkaen, tietävät laista ja lain velvoitteista paremmin kuin alat, joilla valvonta vasta aloitettiin.  On syntynyt www-palveluita, joiden kautta tilaajayritykset voivat hankkia tilaajavastuutietoja (esim. RT:n Luotettava Kumppani – palvelu ja Suomen Asiakastieto Oy:n Vastuullinen yritys –palvelu ).  Ilman aktiivista valvontaa tarve näille palveluille olisi mahdollisesti paljon pienempi. Palveluiden syntyminen on harmaan talouden torjunnan näkökulmasta hyvä asia. Tilaajavastuutiimi on myös ollut aktiivisesti mukana konsultoimassa em. palveluiden kehittämistyötä Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue14

Muita havaintoja  Tarkastusten, tiedottamisen ja aktiivisen sidosryhmäyhteistyön ansiosta käyntejä työsuojeluhallinnon www-sivujen tilaajavastuuosiossa on tilastojen mukaan paljon.  Myös puhelintiedusteluja ja sähköpostitiedusteluja lakiin liittyen tulee runsaasti.  Tiedotusvälineet ja sidosryhmät ovat kiinnostuneita tiimin toiminnasta ja valvontatuloksista Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue15

Tarkastajien näkemyksiä lain uudistamistarpeista  Toiminnan vakiintuneisuus (rajaa ulkopuolelle suuren osan tarkastetuista sopimuksista).  Tilaajan selvitysvelvollisuus koskien itsenäistä työnsuorittajaa tulisi ulottaa koskemaan myös muitakin aloja kuin rakennusalaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue16

Tilaajavastuulain valvonta vuonna 2010  Yhteensä 905 tarkastusta  Valvontahankkeet: - Rakennusala (362) - Teknologiateollisuus (143) - Kemianteollisuus (116) - Majoitus- ja ravitsemisala (54) - Metsänhoito (60) - Julkishallinto (93) - Muut (77) Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue17

Kiitos! Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue18