1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia 2008 - 2010 Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla 29.8.2007.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

VALTIONHALLINNON YLIMMÄN VIRKAMIESJOHDON PALAUTEPÄIVÄ
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Maaseutupoliittisen toimenpideohjelman valmistelu Työpaja Tampere.
Keski-Pohjanmaan Lapsi- ja Nuorisopoliittinen strategia
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Pirkko Rimpilä-Vanninen
NELIÖT KOHDALLEEN KESTÄVÄSTI KAUPAN TAVOITTEITA TUKIEN?
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Mihin strategiaa tarvitaan?
Keravan seurakunta - matkakumppanisi
ARKISTOLAITOKSEN STRATEGIAN 2015 PÄÄKOHDAT. Arkistolaitoksen toiminta-ajatus Arvot Visio Keskeiset strategian tavoitteet Toteuttamisen keskeiset keinot.
Pohjanmaan maakuntien sosiaalialan osaamiskeskus - D e österbottniska landskapens kompetenscentrum inom det sociala området - SONet.
STES - kesäkoulu – UKK-instituuttiTampere.
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
KJT strategia Johtokunta Open
Harrasteliikuntatuote Poweraction Nuorten liikuttamista vuodesta 2003 Liikuntapalvelukeskus Blomberginaukio 4, Turku Lasten ja nuorten.
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Eviva-hanke Vertaistukea ja voimaa ryhmätoiminnoilla päivät Sanna Forsell Ikääntyvien ja iäkkäiden Hankekoordinaattori, Eviva-hanke Turun kaupunki,
Ks Oulun Eteläinen  3 seutukuntaa  Nivala - Haapajärven  Siikalatvan  Ylivieskan  17 kuntaa
Sivistystoimen tuloskortti 2013
Sivistystoimen tuloskortti 2012
Hallitusohjelman teemat, ehdotuksia 1. Johdanto Pirkkala huolehtii alueensa asukkaiden hyvinvoinnista itsenäisenä kuntana. Toteutamme kestävän.
Seutukirjastotyöryhmä, HK KUOPION SEUDUN SEUTUKIRJASTOSTRATEGIA Karttulan kh , Kuopion kh , Maaningan kv
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
Ks Oulun Eteläinen  3 seutukuntaa  Nivala - Haapajärven  Siikalatvan  Ylivieskan  17 kuntaa.
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
VAIKUTTAVUUS Kriittinen menestystekijä Arviointikriteerit
HENKILÖSTÖSTRATEGIA Yhteistyötoimikunta
HENKILÖSTÖSTRATEGIA
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset Erityisasiantuntija Teija Mikkola.
Harri Sirén1 TULOKSELLISUUS, PALKINTA JA NEUVOTTELUTOIMINTA.
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
Hyvinvointimatkailu Lähiruoka/ Loimijoen ruokalaakso Lähiruoka/ Loimijoen ruokalaakso Vaihtoehtoinen malli Etelä-Suomen keskellä Valinnanvapautta palvelusetelillä.
Oulaskankaan yhteistoiminta alue Alustava toimintasuunnitelma 02/2007 – Vaihe 1 esiselvitys Vaihe 2 yhteistoiminta- alueen suunnittelu Vaihe.
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
Pirkko Rimpilä-Vanninen 2010 Projektipäällikkö, Laurea “Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Hiiden alueen hyvinvoinnin tila Eija Tommila.
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Terveys kansanterveysohjelma
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
© T 2 O Consulting Oy Liiketoiminnan tasapainoinen kehittäminen T 2 O Consulting Oy Juhani Pylkkänen Maj-Britt Rytkönen.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
© HAUS Vaikuttavuus ja palvelukyky Taloudelliset resurssit ja mahdollisuudet Uudistuminen ja henkilöstön työkyky Rakenteet ja prosessit Viihtyisä ja toimiva.
OPS 2016 Kunnan strategia Opetussuunnitelman perusteet Kunta KeSu.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
HealthHUB Mika Vuori Tampereen kaupunki
Strategiaperusta ja ohjelmat
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Janakkalan kunnan strategia vuoteen 2025
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
SUOMEN SOTILASURHEILULIITON
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali- ja terveysasiat
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Opiskeluhuollon palvelut
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Esityksen transkriptio:

1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla

2 Arvot Asukas- ja asiakaslähtöisyys Kaupunki on demokratiaan ja vuorovaikutukseen perustuva palveluorganisaatio. Osaaminen ja luovuus Tieto, taito ja tahto palvella asukas- ja asiakaslähtöisesti kehitetään Suomen parhaimmaksi. Kestävä kehitys Turvataan taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti myös tulevien sukupolvien elämän mahdollisuudet tasapainoisella ja jatkuvalla muutoksella. Oikeudenmukaisuus Jokaista ihmistä kohdellaan tasa-arvoisesti; samat periaatteet myös yrityksille ja yhteisöille. Yhteistyö Paikalliseen, seudulliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön panostetaan voimakkaasti. Organisaation arvot

3 Toiminta-ajatus Terveystoimi on menestyvä ja vetovoimainen terveydenhuollon toimija, jonka osaava ja motivoitunut henkilökunta edistää väestön terveyttä ja hyvinvointia.

4

5 VISIO Tuloksellista toimintaa terveyden edistämiseksi ja sairauksien parantamiseksi. Kriittiset menestystekijät vuosille TERVEYSTOIMI 1. YHTEISKUNNALLISET VAIKUTUKSET 1.1 Lisätä terveyttä ja hyvinvointia 2. ASIAKKUUDEN HALLINTA JA PALVELUKYKY 2.2 Lasten ja nuorten terveyden edistäminen 2.3 Terveyden ja esteettömyyden edistäminen sekä elämänhallinnan ja oman aktiivisuuden tukeminen 3. TALOUS 3.4 Kustannusten hallinta ja tasapainoinen talous 4. OSAAMINEN,UUDISTUMINEN JA TYÖKYKY 4.5 Osaava henkilökunta 4.6 Työnilo 4.7 Osaava johtaminen 5. PROSESSIT JA RAKENTEET 5. 8 Oikea hoito oikeaan aikaan oikeassa paikassa 5.9 Osaamisalueiden tunnistaminen

6 Mittaamisesta Kyky arvioida luotettavasti on tärkeämpää kuin tarkka mittaaminen Arvioinnin tyypittelyä –TulosmittaritOnko tavoite saavutettu? –OhjausmittaritOnko oikeat valinnat kyetty tekemään, kuljetaanko oikeaan suuntaan? –KäynnistysmittaritOnko kyetty reagoimaan? Lähtemään liikkeelle? Luomaan energiaa? Strategisen kyvykkyyden nosto edellyttää huomion kiinnittämistä käynnistysmittareihin ja ohjausmittareihin Tulosmittarit ovat tärkeitä, mutta ne eivät korvaa ohjaus- ja käynnistysmittareita (Katso, VIA-malli, Arvi-suositus/KL & VM) Lähde: HAUS

7 TERVEYSTOIMI YHTEISKUNNALLISET VAIKUTUKSET (1/1) Kriittiset menestystekijät Lisätä terveyttä ja hyvinvointia Arviointikriteerit ja mittarit Tavoitetasot Terveystoimen toimenpiteet ja palvelut lisäävät omalta osaltaan turkulaisten terveyttä ja hyvinvointia. Turku-strategian kriittinen menestystekijä Terveyden ja esteettömyyden edistäminen sekä elämänhallinnan ja oman aktiivisuuden tukeminen Kestävää kasvua ja hyvinvointia tukeva kaupunkisuunnittelu Turku-strategian painopiste Kilpailukykyä ja kestävää kehitystä; Hyvinvointia ja elämän laatua Koettu terveys Sairastavuusindeksi (Sotkanet) Turkulaisten eliniänodote (0-v) Imeväiskuolleisuus : 71 %, 2010: 72 % (erittäin tai melko hyvä) : =< 0, : =<0, : miehet 74,9 vuotta naiset 82,0 vuotta 2010: miehet 75,1 vuotta naiset 82,2 vuotta : 2,5 ‰

8 TERVEYSTOIMI ASIAKKUUDEN HALLINTA JA PALVELUKYKY (1/2) Kriittiset menestystekijät Lasten ja nuorten terveyden edistäminen Arviointikriteerit ja mittarit Tavoitetasot Lasten ja nuorten kehitys- ja terveysriskien tunnistaminen, ehkäiseminen ja hoitaminen Turku-strategian kriittinen menestystekijä Lasten, nuorten ja lapsiperheiden aseman kehittäminen Turku-strategian painopiste Hyvinvointia ja elämän laatua Lasten ja nuorten talo Painokashanke -käynnistysmittari 5 -vuotiaiden kariesvapaiden osuus 5-vuotisseulaan jääneiden määrä / suositeltujen kuntoutustoimenpi-teiden toteutumisen seuranta 6-vuotiaana Lasten ja nuorten tupakointi (kouluterveystutkimus,8-9. lk) Lasten ja nuorten päihteiden käyttö (kouluterveystutkimus,8-9. lk) :Suunnitelman toteutta- minen ja palveluprosessien uudistaminen yhteistyökumppa- neiden kanssa : Suunnitelman mukainen toteuttaminen : 68 % : 70 % 2010: 75 % : >= 85 % (ei-tupakoivia) : >= 85,0 % (ei-humalahakuisia)

9 TERVEYSTOIMI ASIAKKUUDEN HALLINTA JA PALVELUKYKY (2/2) Kriittiset menestystekijät Terveyden ja esteettömyyden edistäminen sekä elämänhallinnan ja oman aktiivisuuden tukeminen Arviointikriteerit ja mittarit Tavoitetasot Työ kohdistetaan kansanterveyden kannalta merkittäviin sairauksiin. Väestön oma-aloitteisuutta terveyden edistämisessä tuetaan siten, että elämäntavat suosivat fyysisen ja henkisen hyvin- voinnin lisääntymistä ja terveysriskien välttämistä Turku-strategian kriittinen menestystekijä Terveyden ja esteettömyyden edistäminen sekä elämän- hallinnan ja oman aktiivisuuden tukeminen Turku-strategian painopiste Hyvinvointia ja elämän laatua Väestön BMI >= 25 (painoindeksi, vuotiaat, Lähde: Efekon tutkimus) Wellcom - sähköisten palvelujen käyttöönotto TurkuDEE : <= 40 % : Sähköinen asiointi vakiinnutettu osaksi toimintaa : Hankesuunnitelman mukainen 2. vaiheen toteutus

10 TERVEYSTOIMI TALOUS (1/1) Kriittiset menestystekijät Kustannusten hallinta ja tasapainoinen talous Arviointikriteerit ja mittarit Tavoitetasot Koko henkilöstö on tietoinen tuottamiensa palvelujen kustannuksista ja etsii edullisimpia toimintatapoja Turku-strategian kriittinen menestystekijä Tehokas ja asukaslähtöinen toiminta sekä tasapainoinen talous Turku-strategian painopiste Kilpailukykyä ja kestävää kehitystä Ikävakioidut menot (€/asukas) Palvelut tuotteistettu ja tuotekohtaiset kustannukset seurannassa Taloushallinnon palvelukeskus : Alle suurten kaupunkien keskiarvon : Tuotekustannusten päivittäminen ja hinnoittelu : Seuranta ja arviointi

11 TERVEYSTOIMI OSAAMINEN, UUDISTUMINEN JA TYÖKYKY (1/3) Kriittiset menestystekijät Henkilökunta tuntee terveystoimen perustehtävät ja tavoitteet. Henki- löstö on tehtävien vaativuuden, koulutuksen ja osaamisen kannalta oikein mitoitettu. Työnantaja ja henkilöstö sitoutuvat työn tuloksellisuuteen ja ammatilliseen täydennyskoulutukseen. Turku-strategian kriittinen menestystekijä Innovatiivisuutta tukeva korkea- koulu- ja yritysyhteistyö Turku-strategian painopiste Elinvoimaa koulutuksesta, osaamisesta ja yrittäjyydestä Täydennyskoulutuspäivät /ammattiryhmä /vuosi Työpanoksen osuus työvoimasta (81,0 % v. 2006) Osaava henkilökunta Arviointikriteerit ja mittarit Tavoitetasot : 3-10 pv/hlö/vuosi (keskimäärin ammattiryhmittäin) : 82,0 %

12 TERVEYSTOIMI OSAAMINEN, UUDISTUMINEN JA TYÖKYKY (2/3) Kriittiset menestystekijät Osaava johtaminen Arviointikriteerit ja mittarit Tavoitetasot Johtaminen perustuu henkilökunnan ja esimiesten aktiiviseen vuoropuheluun, vastuunottamiseen ja yhteisten tavoitteiden toteuttamiseen. Tämän seurauksena terveystoimi on monipuolisesti kilpailukykyinen ja haasteellinen työpaikka Turku-strategian kriittinen menestystekijä - Turku-strategian painopiste - Kehityskeskustelut käyty - kehittämispäivät käytössä Esimiesten säännöllinen koulutus : 95 % : 80 % SoTe- valmennuksen piirissä

13 TERVEYSTOIMI OSAAMINEN, UUDISTUMINEN JA TYÖKYKY (3/3) Kriittiset menestystekijät TyöniloArviointikriteerit ja mittarit Tavoitetasot Kuvastaa henkilökunnan hyvää motivaatiota ja osaamisen ja vaatimusten oikeaa kohtaamista. Se heijastuu myönteisenä käyttäytymisenä ja palveluhalukkuutena ja vaikuttaa välittömästi asiakkaan kokeman palvelun laatuun. Turku-strategian kriittinen menestystekijä - Turku-strategian painopiste - Työn hallinta (Kunta-10:n mittari) Työyhteisön toimivuus (Kunta-10:n mittari) Suositteletko nykyistä työnantajaasi ystävillesi? (Kunta-10:n mittari) : 3, : 3, : 71 %

14 PROSESSIT JA RAKENTEET (1/2) Kriittiset menestystekijät Uudistukset ja toimenpiteet tähtäävät hoitoon, jossa potilaan saama hyöty on mahdollisimman suuri. Potilaat ohjautuvat ja ohjataan viiveettä oikeisiin hoitomuotoihin ja -paikkoihin. Turku-strategian kriittinen menestystekijä Asiakaslähtöinen palvelutuotanto ja kehittyvä kumppanuus Turku-strategian painopiste Hyvinvointia ja elämän laatua Hoidon saatavuuden toteutuminen Paikallisten ja valtakunnallisten hoitosuositusten ja -ohjelmien toteuttaminen Keskimääräiset jonot TYKS:sta VTP:hen ja TKS:aan Oikea hoito oikeaan aikaan oikeassa paikassa Arviointikriteerit ja mittarit Tavoitetasot TERVEYSTOIMI :. Lain vaatimusten mukainen toteutuminen : Sairaanhoitopiirin alueen yhtenäiset hoitoketjut (Hoitoreitit-projekti) käytössä : <= 30 henk. / vko

15 TERVEYSTOIMI PROSESSIT JA RAKENTEET (2/2) Kriittiset menestystekijät Terveystoimen perustehtävien mukaiset osaamisalueet tunnistamalla arvioidaan palvelutoimintaa: mitä tehdään itse, mitä yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa, mitä palveluita ostetaan. Turku-strategian kriittinen menestystekijä Asiakaslähtöinen palvelutuotanto ja kehittyvä kumppanuus Elinkeinorakenteen monipuolista- minen ja kärkialojen tukeminen Turku-strategian painopiste Hyvinvointia ja elämän laatua; Elinvoimaa koulutuksesta, osaamisesta ja yrittäjyydestä Oman toiminnan ja ostopalveluiden optimaalinen toteutuminen. Varsinais-Suomen yhteinen elintarvikelaboratorio SoTe-hanke Osaamisalueiden tunnistaminen Arviointikriteerit ja mittarit Tavoitetasot : Palvelustrategian mukaiset linjaukset : Toteutus, seuranta ja arviointi 2008: Sosiaali- ja terveystoimen yhdistämistyö : Sosiaali- ja terveystoimen johtamisprosessi ja organisaatiorakenne ovat uudistuneet ja vastaavat laadukasta, asiakkaan näkökulmasta lähtevää toimintamallia