Lukemaan oppii vain lukemalla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ohjeita kotiopiskelun tueksi
Advertisements

 Valitse otsikko, jonka varmasti ymmärrät  Kopioi otsikko oikein  Kirjoitusvirhe, esim. ”? ” puuttuu = -2p  Otsikko muutettu tai se puuttuu = -5p.
Tietopaketti Big Datasta
Opiskelulukeminen.
JÄTEVEDENPUHDISTUS JA ONGELMA JOKA RATKAISTAAN YHDESSÄ.
Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
Sanaston oppiminen Älä ota kesäsanaa!
Vinkkejä sanojen muistamiseen •Visuaalisen muistin tukeminen ▫Sanan liittäminen kuvaan  pohdi, mitä oman kielen sanaa opeteltava sana muistuttaa  luo.
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Katso Aitolasta lisää:
Uutinen.
Mä mistä löytäisin sen aiheen?
Eri kielitaidon osa-alueet, materiaalit ja suunnittelu
Listening comprehension
Preppaus ENA 4.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
Vektorit MA 05 Mihin lukiolainen tarvitsee matematiikkaa
7.-luokan historia kunnialla läpi!
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Kommentti ÄI1.
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Tekstin muotoilu Wordilla:
Miten kirjoitan verkkoon? Vammaispalvelujen käsikirja sosiaaliportti.fi Hanna Heikkonen.
Käyttöohje: Kuinka luoda käyttäjätili. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
 Valitse otsikko, jonka varmasti ymmärrät  Kopioi otsikko oikein  Otsikko muutettu tai se puuttuu = -5p.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Lehtijutun osat.
Netvibes Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
PILKKU.
Opinnäytetyö Rautalankamalli
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
Suullinen esitys Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Kuinka esittää ratkaisu menestyksekkäästi B2B –myyntineuvottelussa Based on Thesis (2013) Mari Klemola.
Etsi ensin predikaatti.
Perhe- ja jäämistöoikeuden peruskurssi 2012
Päättötyön esittelyohjeet
AINEISTOPOHJAINEN KIRJOITELMA
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
OPISKELULUKEMINEN Ei riitä, että osaat lukea. Eikä sekään, että muistat lukemasi. Sinun on myös ymmärrettävä, mitä olet lukenut ja osattava soveltaa lukemaasi.
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
OIVALTAVA LUKEMINEN Tervetuloa! FM Kaisa Heinlahti.
Viestintäkoulutus PDG Maija-Liisa Heikkilä.
Opiskelutaidot Pohdi, mitä tiedät opittavasta asiasta jo etukäteen Ole utelias ja etsi lisätietoa  opiskelija on toimija! Aloita uuteen asiaan tutustuminen.
Avaimia oppimiseen  Kuuntele tarkkaavaisesti  Tee muistiinpanoja  Selvitä asiat, joita et ymmärrä  Keskustele, kysy, kyseenalaista, arvioi  Etsi lisätietoja.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Proosatekstin analyysi
Vinkkejä englannin kirjalliseen kokeeseen
9lk kirja-analyysi.
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Innokas harrastus 7. Oppimiskerta EAGER.
Havaintokanavatestin pisteytys
Tehtävänanto yleensä jokin seuraavista:
Novellin käsittelyä ryhmissä
3. Terveystottumusten tutkiminen
Tietoa välittävä puheenvuoro
ESSEE.
Miellekartta.
Aineistosta kirjoittaminen
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Uskonnon koe 1.
Oman alani blogit Onko minun alallani opiskelijoita, ammatinharjoittajia ja harrastajia, jotka bloggaavat? Millaisia oman alani blogeja netistä löytyy?
Ideaa lukemiseen Taina Kylmänen/OSAO
Kirjoittamisen perusoppeja
Esityksen transkriptio:

Lukemaan oppii vain lukemalla Lukeminen Lukemaan oppii vain lukemalla runsaasti elämyksellisiä lukukokemuksia bussilukemista, väliaikalukemista: helppoja nuorten kirjoja, sellaisia mielenkiintoisa kirjoja, jotka on lukenut suomeksi Kokonaiskuvan saaminen on tärkeää Ymmärränkö mitään? Löydänkö otsikkoon liittyvää tietoa ollenkaan? Saanko juonesta pääpiirteissään selvää?

Lue teksti kerroksittain Lukeminen Lue teksti kerroksittain Ennakoi! Päättele etukäteen, mistä teksti kertoo. Lue sanasto läpi, silmäile väliotsikot ja tutki kuvia. Pohdi, mitä tiedät jo aiheesta ja tee miellekartta. Silmäile! Lue väliotsikot ja jokaisen kappaleen ensimmäinen virke. Älä pysähdy miettimään sanoja, joita et heti ymmärrä. Yritä saada kokonaiskuva tekstistä. Tarkenna! Silmäile teksti uudestaan nähdäksesi, miten kunkin kappaleen ensimäistä virkettä on täsmennetty tekstissä.

Lukeminen Päättele! Tiivistä! Tulkitse! Päättele vieraat sanat tekstiyhteydestä tai esim. muiden kielien avulla. Älä välitä, vaikka tekstissä olisi useita lauseita, joista et saa heti selvää. Epävarmuudensietokyky tärkeää! Tiivistä! Pysähdy välillä kertomaan omin sanoin, mistä tekstissä on kyse. Tiivistä pääkohdat muutamalla sanalla. Kuvittele, että kerrot tekstin sisällön jollekulle toiselle. Tulkitse! Lue rivien välistä ja suhteuta sanottua omiin tietoihisi.

Kun tekstistä ei saa selvää? Lukeminen Kun tekstistä ei saa selvää? Lue teksti (ääneen tai huuliolukuna) muutaman kerran. Älä hätäile lukemisessa. Lue otsikko (ja väliotsikot) sekä kunkin kappaleen ensimmäinen virke. Pystytkö muodostamaan kokonaiskuvaa tekstistä niiden perusteella? Kerää aikaisempia tietojasi aiheesta. (Kirjoita tai listaa mielessäsi.) Tee miellekartta: keskelle otsikko ja sen ympärille väliotsikot tai kappaleiden alkuvirkkeet. Lue kukin kappale vielä läpi ja täydennä miellekarttaa.

Lukeminen Tee kunkin kappaleen kohdalle marginaaliin pieni kuvasymboli tai tukisana, jonka avulla muistat, mistä kappaleessa on kyse. Selosta miellekarttasi avulla omin sanoin ääneen, mistä tekstissä on kyse. Voit esittää itsellesi kysymyksiä tekstistä: Mikä aihe? Mikä ajankohta? Mikä ongelma tai ilmiö? Hae joka lauseesta verbi ja tekijä ja merkitse ne eri tavoin. Pystytkö erittelemään muita lauseenjäseniä (tapa, paikka, aika jne.)? Päättele sanojen sanaluokka. Onko tämä adjektiivi?