C-vitamiini Sanna Syväjärvi 2008.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Molekyylien sidokset Juha Taskinen
Metallit Kuva :
Metallien reaktiot.
Metallien reaktiot.
Korroosiomaalauksen perusteet
Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen.
1. Malmista metalliksi Yleensä metallit esiintyvät erilaisissa yhdisteissä eli mineraaleissa Esim. Hematiitti (Fe2O3) ja kuparihohde (Cu2S) Jalot metallit.
Kemia, luento1 lisämateriaalia
Esittää.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Kappale 16.
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
S Ruoka ja terveys s
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Syöpäpotilaan ravitsemus
Kemia on sähköä Kemiallisia reaktioita, joissa elektroneja siirtyy kutsutaan hapetus-pelkistysreaktioiksi (tai redox-reaktioiksi) Kun alkuaine luovuttaa.
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
HEDELMÖITYMINEN, ALKIONKEHITYS, SYNNYTYS
Tupakointi ja sen vaikutukset
Solun kemia BIOLOGIAN LAITOS, SEPPO SAARELA, 2010.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Hapot ja emäkset Happo luovuttaa protonin emäs vastaanottaa
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
Muovien kierrätys.
Proteiinien tehtävät elimistössä
Elimistömme suurin sisäelin
Fotosynteesi.
SÄHKÖVARAUS Sähkövaraus on aineen perusominaisuus, joka ilmenee voimavaikutuksina. Protonin ja elektronin varaukset kumoavat toistensa vaikutuksen ne.
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Typpi.
Happi Esiintyy ilmakehässä toiseksi yleisin ilmakehän kaasu (21%)
A-vitamiini ja näkeminen
4. Metallien sähkökemiallinen jännitesarja
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Karboksyylihapot. Rakenne  Karboksyylihapot koostuvat hiilestä, hapesta ja vedystä  Karboksyyliryhmä –COOH sisältää karbonyyli-ja hydroksyyliryhmän.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
Avain Kemia 2 | Luku 7 Useimpien epämetallioksidien vesiliuokset ovat happamia ja metallioksidien vesiliuokset ovat emäksisiä. Vetyionit aiheuttavat liuoksen.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Hermosto Hermosto jaetaan: 1. Keskushermosto (aivot + selkäydin)
Eläimen aineenvaihdunta
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
A-vitamiini ja näkeminen
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Lukion kemia 3, Reaktiot ja energia
1. Malmista metalliksi Yleensä metallit esiintyvät erilaisissa yhdisteissä eli mineraaleissa Esim. Hematiitti (Fe2O3) ja kuparihohde (Cu2S) Jalot metallit.
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Orgaanisissa yhdisteissä reaktiot tapahtuvat pääsääntöisesti funktionaalisissa ryhmissä.
Kemialliset sidokset Metallisidos
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Kemian opetuksen päivät
Muutokset atomin elektronirakenteessa
NINGXIA RED Koko kehoa ravitseva uute.
3. Ionisidos Alkuaineet pyrkivät oktettiin (8 ulkoelektronia).
Esityksen transkriptio:

C-vitamiini Sanna Syväjärvi 2008

C-vitamiini eli askorbiinihappo

Yleistä C-vitamiinista C-vitamiini tunnetaan yleisesti kemiallisella nimellä askorbiinihappo C-vitamiiniksi kutsutaan myös askorbiinihapon hapettunutta muotoa eli dehydroaskorbiinihappoa, askorbiinihappo on C-vitamiinin pelkistynyt muoto Kuuluu vesiliukoisiin vitamiineihin Ihmisen elimistö ei pysty tuottamaan C-vitamiinia, joten sitä on saatava päivittäin ravinnosta C-vitamiinia syödään valmisteina enemmän kuin mitään muuta vitamiinia

C-vitamiini C-vitamiini eli askorbiinihappo on poolinen yhdiste, joten se liukenee muihin poolisiin yhdisteisiin kuten veteen  vesiliukoinen vitamiini. Poolisuuden aiheuttaa vedyn ja hapen väliset sidokset (O-H), vedyllä on positiivinen ja hapella negatiivinen osittaisvaraus. Askorbiinihapon positiivinen varaus ja veden negatiivisesti varautunut pää (happiatomi) vetävät toisiaan puoleensa  C-vitamiini liukenee veteen Viereisessä tikkumalli kuvassa punaiset pallot ovat happia, valkoiset vetyjä ja harmaat hiiliä.

Askorbiinihapon happamuus Askorbiinihappo ei sisällä karboksyyliryhmää (-COOH), mutta se on silti happo (pKa=4,17). Tämä johtuu siitä, että kuvassa sinisellä merkitty vety on hapan, koska sen irrottua muodostuva anioni on resonanssin stabiloima ja samanlainen kuin karboksylaatti-ioni.

Askorbiinihapon happamuus Joskus elektronipari osallistuu useamman kuin kahden atomi sitomiseen kuten askorbaatti-ionissa. Ionin varaus on jakautunut tasaisesti koko molekyylin alueelle, mitä voidaan kuvata resonanssirakenteiden avulla. Varautuneen molekyylin resonanssirakenteissa atomien järjestykset ovat identtiset, mutta elektronien järjestys muuttuu.

Askorbiinihapon hapettuminen dehydroaskorbiinihapoksi Askorbiinihappo ja dehydroaskorbiinihappo muodostavat tehokkaan hapetus-pelkistyssysteemin, johon C-vitamiinin vaikutukset perustuvat.

C-vitamiinin tehtävät C-vitamiinin toiminta perustuu sen kykyyn toimia antioksidanttina eli hapettumisen estäjänä etenkin reaktioissa, joissa on metalli-ioneja läsnä kuten rautaa (Fe2+) tai kuparia (Cu2+) Reaktioissa askorbiinihappo hapettuu dehydroaskorbiinihapoksi (kts. edellinen sivu), jonka pelkistymistä takaisin askorbiinihapoksi helpottaa tripeptidi, glutationi ja/tai NADPH eli niasiinia sisältävä koe-entsyymi C-vitamiini toimii antioksidanttina suojaten solun proteiineja, DNA:ta ja solukalvoja hapettumiselta

C-vitamiini antioksidanttina Antioksidantti on aine, joka estää solujen ja rasvojen hapettumista eli härskiintymistä. Elimistössä syntyy jatkuvasti haitallisia vapaita radikaaleja, hapen yhdisteitä, normaalin aineenvaihdunnan, tupakoinnin ja saasteiden vaikutuksesta. Vapaalla radikaalilla on pariton elektroni, joten se on erittäin kiivas reagoimaan esim. solukalvon rasvahappojen kanssa  solut tarvitsevat antioksidantteja sitomaan vapaita radikaaleja, jotta solujen hapettuminen estyy C-vitamiini antioksidanttina: C-vitamiini hapettuu itse suojaten muita yhdisteitä hapettumiselta

C-vitamiini antioksidanttina C-vitamiini toimii antioksidanttina useissa entsyymisysteemeissä: Kollageenin muodostus Stressi- ja muiden hormonien muodostus Vastustuskyky Tulehdus- ja allergiareaktiot Metalli-ionien imeytyminen

C-vitamiini antioksidanttina Kollageenin muodostus Kollageenit ovat soluväliaineen ja sidekudoksen tärkeimpiä rakenneproteiineja, jotka ylläpitävät kudosten rakenteita C-vitamiinia tarvitaan, jotta kollageenin kolmen aminohappoketjun välille muodostuu vahva köysimäinen rakenne C-vitamiinin puute johtaa siihen, että kierre jää löysäksi ja sidekudos heikkenee

C-vitamiini antioksidanttina Stressihormonien muodostus C-vitamiini osallistuu stressihormonien (noradrenaliinin ja adrenaliinin) muodostukseen  stressin sietokyky paranee stressin aikana kudosten C-vitamiinipitoisuus vähenee Noradrenaliini (C8H11NO3) ja adrenaliini (C9H13NO3) ovat katekoliamiineihin kuuluvia sterssihormoneja.

C-vitamiini antioksidanttina Hormonien muodostus askorbiinihappo osallistuu entsyymisysteemeissä seuraavien hormonien muodostukseen tyroksiini, säätelee aineenvaihduntaa vasopressiini eli antidiureettinen hormoni, säätelee verenpainetta oksitosiini, vaikuttaa synnytyksen käynnistykseen ja imetykseen kolekystokiniini, vaikuttaa ruuansulatukseen Vastustuskyky C-vitamiini ei estä flunssaa, mutta se vähentää oireita ja lyhentää sen kestoa

C-vitamiini antioksidanttina Tulehdus- ja allergiareaktiot C-vitamiini toimii luontaisena antihistamiinina askorbiinihappo yhdessä kuparin kanssa lisää histamiinin hajoamista ja estää sen kasaantumista histamiinia vapautuu tulehdus- ja allergiareaktioissa  sileiden lihassolujen ja siten keuhkoputken supistelu lisääntyy verisuonen seinämän läpäisevyys lisääntyy Histamiini (C5H9N3) on monoamiini. Se toimii elimistössä mm. keskushermoston välittäjäaineena.

C-vitamiini antioksidanttina Metalli-ionien imeytyminen C-vitamiini parantaa joidenkin tärkeiden metallien imeytymistä kuten raudan (Fe) imeytymistä Vastaavasti C-vitamiini heikentää haitallisten metallien imeytymistä muuttaen ne heikosti imeytyvään muotoon Haitallisia metalleja ovat mm. nikkeli (Ni), lyijy (Pb), vanadiini (V) ja kadmium (Cd) C-vitamiini osallistuu myös seuraaviin reaktioihin: sappihappojen rakentamiseen kolesterolista rasvahappojen hajoamiseen lääkeaineiden ja syöpää aiheuttavien yhdisteiden muuttamiseen vesiliukoiseen, virtsan mukana erittäytyvien yhdisteiden, muotoon

Perinteinen suomalainen lähde on mustaviinimarja C-vitamiinin lähteet Yleisesti hyviä C-vitamiinin lähteitä ovat kasvikset, hedelmät ja marjat sekä peruna. Perinteinen suomalainen lähde on mustaviinimarja Erityisesti peruna on hyvä C-vitamiinin lähde Runsaasti C-vitamiinia on mm. ruusunmarjoissa, tyrnimarjassa, kiivissä, sitrushedelmissä, paprikassa, persiljassa sekä juureksissa.

C-vitamiinin tarve Vähimmäistarve naiset: 60 mg/vrk miehet: 60 mg/vrk lapset: 35-50 mg/vrk Tarve lisääntyy Sairauksien, raskauden ja imetyksen sekä fyysisen rasituksen aikana Myös yksipuolinen ravinto ja epäsäännölliset elämäntavat voivat lisätä tarvetta Elimistö säätelee C-vitamiinin saantia siten, että annoksen kasvaessa imeytyminen vähenee ja eritys virtsaan lisääntyy Elimistön C-vitamiinivarasto on n. 1,5 – 5 g C-vitamiinin puute käyttää varastoista 3% päivässä  jo kuukaudessa varastot saattava pienennyttyä 600 mg:aan, jolloin alkaa ilmetä puutosoireita

C-vitamiinin puutos Kollageenin muodostus heikkenee Rasvahappojen muodostus heikkenee Hermojen toiminnassa esiintyy muutoksia Lääkeaineiden eritys heikkenee Lievä puute aiheuttaa väsymystä, lihaskipuja, stressin sietokyvyn sekä vastustuskyvyn heikkenemistä Pitkäaikainen C-vitamiinin puutos voi johtaa keripukkiin, jonka oireita ovat anemia, lisääntynyt verenvuototaipumus erityisesti ikenissä, kipu säärissä ja lihasheikkous

Tehtäviä Ristikko Monivalinta Kerrataan läpi käyty asia muutaman lyhyen tehtävän avulla: Ristikko Monivalinta

Tutkimustehtävä Määritetään C-vitamiinipitoisuus erilaisista hedelmämehuista Ohje 1: Oppikirja, Mooli 4: Metallit ja materiaalit, s.142 – 144, Työ 3C: C-vitamiinin määritys hedelmämehusta Ohje 2: C-vitamiinin määritys kokeellisesti http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/aineistot/elintarvikkeet/labratyo_2.htm

Lähteet Kirjallisuusviitteet: Hart, H., Craine, L.E. & Hart, D.J. Organic Chemistry A Short Course. 10. painos, Houghton Mifflin Company, Boston, New York, 1999. (s.476) Aro, A., Mutanen, M. & Uusitupa, M. Ravitsemustiede. 1.painos, Karisto Oy, Hämeenlinna, 2003. (s.159-163) Internet lähteet: http://www.tohtori.fi/?page=6746948&id=6108950 http://www.avoin.helsinki.fi/materiaalit/ravitsemustiede/04_vitamiinit.shtml http://www.helsinki.fi/kemia/opettaja/aineistot/c-vitamiini http://www.medicina.fi/fato/48.pdf