Tähän syvätty kuva Ilona Tanskanen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uutta Suvi-työryhmältä Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän pj Proflangin kevätpäivät Rovaniemellä 23. –
Advertisements

Kypsyysnäyte Kypsyysnäyte on oppimiskokemus ja työnäyte sekä väline opinnäytetyön esilletuontiin.
OPETUSSUUNNITELMATYÖN ETENEMINEN AMMATTIKORKEAKOULUISSA Kysely 09-10/2005.
Copyright VirtuaaliAMK1 Opiskelijaliikkuvuus amk.fi –portaalissa vuonna 2011.
Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän asiantuntijatiimi 
Työelämän ja ammattikorkeakoulujen yhteistyön haasteet Opettamisesta osaamiseen –seminaari, Metropolia Ammattikorkeakoulu
WinhaWiivi Taija Oksanen Tähän syvätty kuva.
MITÄ KV-YHTEISTYÖ EDELLYTTÄÄ KOULUTUSOHJELMILTA JA OPETUSSUUNNITELMILTA? Ammattikorkeakoulutuksen kokonaisvaltainen kansainvälistyminen ja tuloksellinen.
KIEKURA Turun Kielitivolin koulutusristeily BIENVENUE !
Kielitaidon kartuttaminen kuuluu kaikkeen opiskeluun
Moodlen ohje opiskelijoille
Portal-ohje opiskelijoille. 2 Kirjaudu sisään tunnuksella ja salasanalla. Portaliin kirjauduttaessa käytetään samoja tunnuksia kuin muihin VAMKin IT-järjestelmiin.
 Jatkoa ESR-osarahoitteiselle AHOT korkeakouluissa -hankkeelle  Päätoteuttajana on Turun yliopisto  Osatoimijana kielten ja viestinnän jatkohankkeessa.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO Aikuiskoulutuksen laatuyliopisto IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTON VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISHANKE, osa II ”Oikeus.
Lapista tulevaisuus Lapin korkeakouluista valmistuneet työelämässä.
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
INSSI-hanke = Tekniikan alan ammattikorkeakoulutuksen kehittämishanke INSSI Arenen tekniikan ja liikenteen alan kehittämisryhmän yhteishanke. Rahoittajina.
KORKEAKOULUN KIELIPOLIITTISET LINJAUKSET Anneli Airola Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Kielten ja viestinnän vastuuopettajat
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN VASTUUOPETTAJIEN TAPAAMINEN ANNELI AIROLA ESR AHOT-KATSAUS.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
Opetusmenetelmät sekä kontaktiopetuksen ja itsenäisen työn suhdeluvut ammattikorkeakouluissa Ryhmätyöskentely
Puhumalla paras – Puhvista käytännössä
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
OHJAUS AMMATTIKORKEAKOULUISSA Pentti Rauhala ARENE ry:n pj., rehtori, Laurea – ammattikorkeakoulu
| | Minne menet aikuisohjaus? –seminaari Elinikäinen oppiminen ja ohjauksen monet muodot Kommenttipuheenvuoro, Savonia-ammattikorkeakoulu.
”Laadukasta osaamista ja ammattitaitoista, pätevää väkeä” AMMATTIKORKEAKOULUJEN KIELTEN JA VIESTINNÄN OPETUKSEN LAADUN ITSEARVIOINTI Anneli Airola, Pohjois-Karjalan.
Eurooppalainen kielisalkku ammattikorkeakoulussa
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Opiskelija oppimisen arvioinnissa Ryhmäkeskustelujen tuotokset Peda-forum päivät Helsingissä Työpaja 17.
Suomen kieli ja viestintä YAMK-koulutuksessa Vastuuopettajien AC-kokous / Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän ja Osku-hankkeen tuotoksia.
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
KORKEAKOULUJEN KIELTEN OSAAMISKUVAUSHANKE
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
 Suvi-työryhmä ehdotti erillistä S2-kypsyysnäytettä maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille.  Oikeusministeriön lausunto varovaisen myönteinen.
Vakka Verkostoon – Vanhustyön koulutuksen kehittäminen ja arviointi Seminaari Tampere.
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Vaasan yliopisto Arviointiprojektin käynnistysseminaari Ilkka Virtanen Kauppatieteiden ja liiketalouden korkeakoulutuksen arviointi-
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Maija Innola/ as / /1. Tavoitesopimus Sopimuksen.
AMMATILLISEN OPETTAJANKOULUTUKSEN LÄHTÖKOHTIA
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
KOMPETENSSIANALYYSI KPAMK:SSA Case liiketalous, Kokkola
Verkko-opetuksen laatuhankkeen kehitystyö 2006 VVYOP` Sari Koski-Kotiranta, Helsingin yliopisto
FUAS Kielet ja viestintä
Savonia-ammattikorkeakoulu, Terveysala, Kuopio
Osaamisperustaisuus korkeakouluissa
Kondiittorilajin tiimimäinen toiminta Aktiivinen valmennustoiminta aloitettu v Valmennustoimintaa on järjestetty aktiivisesti 2- vuoden syklein lajipäällikön.
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
AMMATILLISTEN OPETTAJAKORKEAKOULUJEN YHTEISHAKU
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
Esteettömät oppimisympäristöt JAMK-ESOK
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisohjelma Metropoliassa Opettamisesta osaamiseen - kehittämisohjelman avausseminaari Leena Koivumäki,
W w w. h a m k. f i / a o k k AMK-opintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajataustaisille Riihimäki Vesa Parkkonen ja Riitta Metsänen.
Osaamisen ja sivistyksen asialla YLIOPISTOJEN YHTEISHAKU JA SÄHKÖINEN HAKUJÄRJESTELMÄ Vilho Kolehmainen VALTAKUNNALLISET OPO-PÄIVÄT
Rahoitus: ESR, Etelä-Suomen lääninhallitus Koulutuskeskus Salpaus – Tavoitteena on edistää nuorten työllistymistä vahvistamalla.
MONIKULTTUURISUUS SUOMESSA 6 op
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
OPETUSSUUNNITELMATYÖ POHJOIS-KARJALAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Ammattikorkeakoulujen kielten ja viestinnän asiantuntijatiimi
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
W5W-toimintaa vuonna 2006 W5W.2 - Matkalla akateemiseksi osaajaksi ( ) Katariina Alha, W5W-projektipäällikkö, Oulun yliopisto Tommi Haapaniemi,
Uudenkaupungin lukiosta valmistuneiden ylioppilaiden SIJOITTUMISTIETOJA Opinto-ohjaaja Mirja Niiranen Uudenkaupungin lukio
DIGIJOUJOU Suomen ja ruotsin kielen joustava oppiminen ja ohjaus tulevaisuuden työelämän tarpeisiin Tavoite: Uusi digipedagogiikka, joustavat opintopolut.
Suvi-verkoston kuulumiset
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
Osaajia työelämään -verkko-oppimisympäristö
Esityksen transkriptio:

Tähän syvätty kuva Ilona Tanskanen 30.01.2009 Suomen kielen ja viestinnän valtakunnalliset kompetenssi- ja osaamistasokuvaukset

Valtakunnallisen yhteistyön lähtökohtia Ydinainesanalyysillä alkuun Lukuvuonna 2004 – 2005 ydinainesanalyysejä tehtiin eri oppiaineissa • suomen kielen ja viestinnän opettajien koulutuspäivä 9.12.2004 Hämeenlinnassa (HAMK:ssa) työsti osaamistarpeita ja ydinsisältöjä • seminaari 4.2.2005 Hämeenlinnassa jatkoi, tuloksena yhteinen tavoitekuvaus ja osa-aluekuvaukset oppilaitoskohtaisten opintojaksokuvausten laadintaan • valittiin ensimmäinen suvi-edustaja ARENE ry:n kielten opetuksen kehittämisryhmään www.turkuamk.fi

Valtakunnallinen ydin Tavoite Opiskelija pystyy toimimaan tarkoituksenmukaisesti ja taitavasti työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa. Hän osaa ottaa huomioon vastaanottajan, tilanteen ja alan vaatimukset sekä viestiä jäsentyneesti, ymmärrettävästi ja vakuuttavasti. Hän osaa ja haluaa kehittää suomen kielen ja viestinnän taitojaan osana omaa ammattitaitoaan. Tähyvätty kuva

Suomen kielen ja viestinnän opintojen osa-alueet Asiantuntijaviestintä • oman viestintäkompetenssin tavoitteellinen kehittäminen Työelämän ryhmäviestintä • tarkoituksenmukainen ja yhteistyökykyinen toiminta työelämän yhteisöllisissä viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa Tä kenttään voi sijoittaa kuvan tai kaavion

Kompetenssi- ja osaamistasokuvauksiin käsiksi Suomen kielen ja viestinnän opettajien valtakunnallisessa työseminaarissa Oulussa 9.11.2007 päätettiin, että ns. Suvi Rukkanen eli suvi-työryhmä valmistelisi kompetenssikuvausluonnokset seuraavan valtakunnallisen työseminaarin hyväksyttäväksi. Suvi-työryhmä on koostunut eri ammattikorkeakoulujen eri koulutusaloja edustaviesta suvi-opettajista, jotka ovat ilmoittaneet halukkuutensa kehittämistyöhön. Puheenjohtajana on toiminut valtakunnallisen suvi-verkoston puheenjohtaja (2005 – 2008 Ilona Tanskanen (TuAMK), 2009 – Tarja Ahopelto (JAMK)).

Kompetenssi- ja osaamistasokuvausten kehys Lainsäädäntö: Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 15.5.2003/352 & Valtioneuvoston asetus suomen ja ruotsin kielen taidon osoittamisesta valtionhallinnossa 481/2003 & Laki julkisyhteisöjen henkilöstöltä vaadittavasta kielitaidosta 6.6. 2003/424 ARENE ry:n kieltenopetuksen käytäntösuositus 2006 Yleiset AMK-kompetenssit (ARENE ry:n) Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen suomen kielen ja viestinnän opetuksen tavoite ja osa-alueet Eurooppalainen viitekehys: Kielten oppimisen, opettamisen ja arvioinnin yhteinen eurooppalainen viitekehys 2003.

Kompetenssi- ja osaamistasokuvausten perusta Toiminnallinen ja sosiaalinen näkemys kielestä ja viestinnästä: Mitä on opittava tekemään kielellä, että pystyisi käyttämään sitä viestintään? Mitä tietoja ja taitoja tarvitaan, jotta viestintä olisi tehokasta ammatillisissa yhteyksissä? Huomioon otetaan kognitiiviset, emotionaaliset ja tahtotoimintaan kuuluvat voimavarat – ihminen nähdään sosiaalisena toimijana. Kieli- ja viestintätaitoja lähestytään tilannelähtöisesti.

Kompetenssi- ja osaamistasokuvaustyön eteneminen Valtakunnallisessa työseminaarissa 9.11.2007 suvi-osaamisalueita työstettiin työpajassa. Tuloksena saatiin suvi-osaamisalueet ja ensimmäinen luonnos kuvaukseksi, mitä opiskelijan tulee osata suomen kielen ja viestinnän alueella valmistuessaan ammattikorkeakoulusta. Valmisteleva suvi-työryhmä työskenteli vuoden aikana seuraavasti: 18.1.2008 Tampereella 28.3.2008 Helsingissä 1.10.2008 Virtuaalisesti Jokaiseen uuteen tekstiversioon pyydettiin s-postitse kommentteja valtakunnallisessa suvi-verkostossa.

Kompetenssi- ja osaamistasokuvausten käyttö ja kehittäminen Kuvaukset julkistettiin valtakunnallisessa suvi-työseminaarissa Jyväskylässä 31.10.2008. Kuvakset ovat suvi-opettajilla käytössä. Työseminaarissa AfinLan päivillä 12. – 13.11.2009 pyritään käynnistämään kompetenssi- ja osaamistasokuvauksiin liittyvä arvioinnin kehittäminen. Vuoden 2010 työseminaarissa arvioidaan tehtyjä kuvauksia etenkin arvioinnin kehittämisen näkökulmasta sekä sovitaan jatkotoimista.

Suvi-työryhmä Tarja Ahopelto, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, vetäjä Terhi Kemppainen, Oulun seudun ammattikorkeakoulu Mirja Kinnunen, Tampereen ammattikorkeakoulu Pasi Lankinen, Metropolia ammattikorkeakoulu Raija Lerssi, Pelastusopisto Johanna Marjomäki, Lahden ammattikorkeakoulu Kaarina Murtola-Jokiniemi, Laurea ammattikorkeakoulu Sami Norrbacka, Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Ilona Tanskanen, Turun ammattikorkeakoulu Tuija Tolonen, Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu Pirjo Valokorpi, Hämeen ammattikorkeakoulu Aino Vuorijärvi, Metropolia ammattikorkeakoulu

Kirjallisuutta ARENE ry:n kehittämisprojektin tuottama kuvaus yleisistä AMK-kompetensseista luettavissa http://www.ncp.fi/ects/materiaali/Yleiset%20kompetenssit%20tutkintotasoittain%2019042006.pdf. ARENE ry:n kielten opetuksen kehittämisryhmän antamat suositukset kielten opetuksen käytännöiksi ammattikorkeakouluissa (12.12.2006) luettavissa http://extra.seamk.fi/arenektr/kaytantosuositukset/ARENEKieltenKaytantosuos12.12.2006+liitteet.rtf. Suvi-työtila Moodlessa: https://moodle.hamk.fi, Etsi kursseja: amk-suvi, Naama (Tämä kurssi sallii käyttäjät virailija-tunnuksella), Kirjaudu vieraana, tunnus amksuvi. Tanskanen, I. 2008. Viittoja opetukseen ja osaamisen arviointiin. Virke 1/2008, 14 – 16. Tanskanen, I 2008. Ydinainesanalyysista arviointiin. Ammattikorkeakoulujen suomen kielen ja viestinnän opetuksen valtakunnallisen kehitystyön vaiheita, sisältöjä ja tuloksia. KeVer 2/2008, Vol 7.