Päästöoikeusmarkkinoiden analysointi ja riskienhallinta POMAR / MARMET Helsingin yliopisto Ympäristöekonomia Teknillinen korkeakoulu Ympäristö- ja laatujohtamisen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ydinvoimaa rakennetaan lisää – miten suomalaista osaamista kehitetään
Advertisements

Tapahtumaverstas ja tutkimuksen lähtökohdat •Tapahtumaverstas –Perustettu v.2007 (Fregatti Oy Yrityspalveluiden sisar) –Tarjoaa Tapahtumaviestintää.
1 Exporting Culture – Kulttuuriviennin ammattilainen -valmennus.
2 Mitä? Valtakunnallinen pk-yritysten ja yksittäisten henkilöiden tuotekehitys- ja innovaatiotoimintaa tukeva asiantuntijapalvelu Yritys- tai hankekohtaisesti.
Vuosaaren lukio Juha Venäläinen
Vuosaaren lukio Juha Venäläinen
Pk-yrityksen riskienhallinta
Enterprise Europe Networkin palvelut yritysten kansainvälistymiseen Saksan markkinat ja kansainvälistymisrahoitus, Finnvera Janne Koivisto, Helsingin.
STARTUP DESIGN - Muotoiluosaamista yritysneuvontaan Kaisa Sibelius
TULEVAISUUDENTUTKIMUKSEN VERKOSTOAKATEMIA (TVA)
Itsensä kuvaava tieto Media Technology DIGIWORKSHOP klo Aamukahvi klo Käytännön työpaja … ohjelma.xml.
Koulutusta ja tukea kansainväliseen projektitoimintaan, GLOBRO -hanke
1 Selvitysmiehen raportti Panu Kalmi. 2 Taustaa Työ on jatkoa viime kerralle esitetylle selonteolle. Selvityksen osan 2 muodostaa viime kerralla esitetyt.
Jukka Heinonen, tutkija
Ympäristö ja oikeus -tutkimusohjelma
Keravan Energia Oy © Jussi Lehto Keski-Uudenmaan finanssilounas Energia tulevaisuuden kilpailutekijänä Toimitusjohtaja Jussi Lehto Keravan.
RATKAISUNA RAKENNETTU YMPÄRISTÖ. RAKENNETTU YMPÄRISTÖ  Aiheuttaa 40 % kasvihuonekaasupäästöistä  Kuluttaa 40 % energiasta  Teollisuutta tai liikennettä.
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
ROAD-SHOW SOTŠI ”SOCHI 2014” VALTAVA HANKE ALUEEN MATKAILU- JA PALVELUTARJONNAN KEHITTÄMISEKSI UUDELLE TASOLLE 2.
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj EAKR-rahoituksen v ä litt ä j ä n ä Euroopan aluekehitysrahaston tukea yritystoiminnan.
Oulu Juha Pulkkinen Tekes.
Lahden tiedepuisto Lahden seudun kehitys LADEC Oy.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
YHTEISTYÖSSÄ Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisoinnin esiselvitysprojekti 11/2011-6/2012.
Mobiililiiketoiminnan tutkimusyhtestyö: VTT & OY/TaTK.
12/12/01USIX tapaaminen Kohti luonnollisempaa ihmisen ja koneen välistä vuorovaikutusta USIX kieliprojektien yhteistapaaminen 12/ Interact Project.
Käyttäjäkokemuksen muodostuminen ja kehittäminen verkkoyhteisössä Maria Hyytiäinen Työn valvoja ja ohjaaja: Dosentti Timo Korhonen
MASI MASIT03 Inversio-ongelmat ja mallien luotettavuus MASI – Mallinnus ja simulointi –teknologiaohjelma kehittää mallinnus- ja simulointityökaluja.
Sosiaalinen media opetuksen ja oppimisen tukena - projekti.
Tietojenkäsittelytieteen laitos Helsingin yliopisto
Lasse Lyytikäinen 2005 Kivialan tutkimus-, tuotekehitys- ja koulutusprojekti Kajaanin yliopistokeskus Taideteollinen korkeakoulu Suomen kivikeskus.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
 Terveyskirjasto tuo luotettavan, riippumattoman ja ajantasaisen tiedon terveydestä ja sairauksista suomalaisten ulottuville.  Tämä on suomalainen sivusto,
Puheenvuoro ilmastofoorumissa Ilmastokampanjavastaava Lauri Myllyvirta
Muotoilun mahdollisuudet teknologiateollisuudessa Ulla-Maaria Mutanen, Helsingin yliopisto Suomalainen muotoilu - osa liiketoiminnan ydintä? Muoto 2005.
Projekti: Iso rinkeli.
Projektin nimi: Iso rinkeli
Korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen Päivi Jokitalo Kirjastoverkkopäivät 2010.
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Maija Innola/ as / /1. Tavoitesopimus Sopimuksen.
Työvoima- ja elinkeinokeskus Ohjelmakausi 2007–2013 käynnistyy, EU-projektien toteutus Yritysrahoituksen puheenvuoro Pekka Pelkonen Pohjois-Karjalan TE-keskus.
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
MuotoCon tavoitteena on luoda palvelu, josta pk-yritys saa kootusti tietoa muotoilun käytön hyödyistä, löytää tekijät ja saa tietoa rahoitusmahdollisuuksista.
Sähköenergiajärjestelmien simulointi ENERTEKNO-HANKE Vaihe 1: Vaihe 2: Vaihe 3:
Panoste-projekti Yleiskatsaus Projektin Aikataulu Projekti käynnistyi Projekti päättyy (mahdollinen jatkoaikaa?)
FSD:n seminaari Tutkimusmenetelmien oppimateriaalit ja verkko-opetus Tampere Tapani Alkula, HY Esimerkkinä on Helsingin yliopiston sosiologian.
PK-yritysten liiketoiminnan kehittäminen osana perusopetusta 1 A M K: perustehtävät OPETUST & KALUE- VAIKUTUS.
Työkaluviuhka Autoalalle Kristina Tuori-Nyman
Hyvinvointialan yrittäjyyden kasvuohjelma HYRRÄ Ohjelmajohtaja Jarmo Kauppinen Joensuun Seudun Kehittämisyhtiö JOSEK Oy Alueet ja hyvinvointi.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Clean Energy (CE) Projektianalyysi kurssi Kasvihuonekaasupäästöjen analyysi RETScreen ® Ohjelmistolla © Minister of Natual Resources Canada 2001 – 2005.
FUNIMA Finnish Universities International Marketing and Admissions Helsingin yliopisto Rebekka Niskanen.
Käyttöoikeustietojen välittäminen Haka-luottamusverkostossa FinELib-päivä Arto Tuomi CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
Yrityksen ja projektin esittely
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
DM Arktiset meret Etsii uudistajia ja verkottajia.
Elektroniikan valmistuksen koulutus- ja koetehdas ELECTRIA
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Kestävää kasvua ja työtä
Alueellinen yhteistyö e-oppimisen tutkimuksessa ja käytännön verkko-opetuksessa Seppo Pohjolainen & Tuuli Haapala ITK’02 Areena
Yritysrahoitus Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Rahoitusyksikkö
+ Ammatillisella koulutuksella on vientiä Toimintasuunnitelma ammatillisen toisen asteen koulutuksen viennille Mervi Jansson AMMATILLINEN KOULUTUSVIENTI.
Vesihuollon kehittämissuunnitelma
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2015, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta.
KTT Eliisa Troberg Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Vaka-organisaatio/toimipaikkatietoja (Pohdintaa)
Kommenttipuheenvuoro, sulautuva sosiaalityö
Pohjois-Savon EU-rahoitusinfo 7. 11
Kari Tuutti Yksikönjohtaja, Long Products Outokumpu
Esityksen transkriptio:

Päästöoikeusmarkkinoiden analysointi ja riskienhallinta POMAR / MARMET Helsingin yliopisto Ympäristöekonomia Teknillinen korkeakoulu Ympäristö- ja laatujohtamisen yksikkö

POMAR Helsingin yliopiston (HY) ja Teknillisen korkeakoulun (TKK) yhteistutkimusprojekti Hankkeen kesto: – Hanke vastaa yritysten päästöoikeusmarkkinoiden analysointitarpeisiin sekä lisää yritysten riskienhallintaosaamista Tarkoituksena on kasvattaa ymmärrystä päästöoikeusmarkkinoiden toiminnasta ja parantaa yritysten mahdollisuutta menestyvään liiketoimintaan ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen Rahoittamiseen ja riskienhallintamenetelmien kehittämiseen osallistuu useita merkittäviä suomalaisia yrityksiä

Rahoitus ja yhteistyö Hankkeen päärahoittaja on TEKES ja tutkimus on osa ClimBus-tutkimusohjelmaa Lisäksi projektin rahoitukseen ja työhön osallistuvat: –GreenStream Network Oy –Outokumpu Oyj –Savon Voima Oyj –Tampereen Sähkölaitos –Vantaan Energia Oy

POMAR tavoitteet Hankkeessa kehitetään yhteistyössä osallistuvien yritysten kanssa: 1.päästöoikeuksien lyhyen aikavälin hintaa ennustava malli –Helsingin yliopisto, ympäristöekonomian oppiaine 2.päästökauppaan liittyvää riskienhallintaa –Teknillinen korkeakoulu, ympäristö- ja laatujohtamisen yksikkö

Päästöoikeuksien hintaennustemalli (HY) Hintaennustemalli ennustaa päästöoikeuksien lyhyen aikavälin hintakehitystä EU:n päästökaupassa Kyseessä tilastollinen malli, joka ottaa huomioon mm: –keskeisten polttoaineiden ja sähkön hintakehityksen –suhdanteiden muutosta kuvaavat indikaattorit –päästöoikeusmarkkinoiden sisäisen dynamiikan –teollisuuslaitosten tuotannon ja investointipäätökset –CDM ja JI -projektien päästövähennykset Projektin aikana mallilla tuotetaan päästöoikeuksien hintaennusteita Mallin avulla yritys voi pienentää päästöoikeusmarkkinoihin liittyvää epävarmuutta ja lisätä ymmärrystä päästömarkkinoiden toiminnasta

Riskienhallintaosaamisen kehittäminen (TKK) Riskienhallinnan taustaselvitys –Kootaan tietoa päästökaupan riskienhallinnan nykyisistä ja tulevista menetelmistä –Yritys- ja asiantuntijahaastattelut, sekä kirjallisuustutkimus Tapaustarkastelut yritysten kanssa –Päästöoikeuksien riskienhallintaa kehitetään yhdessä yritysten kanssa –Tapaustarkastelut ovat luottamuksellisia ja lähtevät yritysten kehitystarpeista –Tapaustarkasteluiden myötä yritysten riskienhallintaosaaminen ja valmius vastata päästökaupan tiukentuviin haasteisiin kasvaa Riskienhallintamalli –Rakennetaan yleinen riskienhallintamalli, jonka avulla päästökaupan piiriin kuuluva yritys voi määritellä itselleen sopivan riskienhallintastrategian

Yritysosapuolten rooli GreenStream Network Oy –toimii projektissa asiantuntijana –tarjoaa hankkeen käyttöön markkinainformaatiota –osallistuu tiivisti hankkeen toteuttamiseen omalla työpanoksellaan Muut yritysosapuolet osallistuvat omien tarpeidensa ja mahdollisuuksiensa mukaisesti –tiedonkeruuseen –työpajoihin (mm. hiilirahastot, päästöoikeuden hinnan ennustaminen) –riskienhallinnan tapaustarkastelut

Yhteystiedot Kimmo Ollikka Taloustieteen laitos Helsingin yliopisto PL 27 (Latokartanonkaari 9) Helsingin yliopisto Tel: (09) Fax: (09) Anna Kumpulainen Ympäristö- ja laatujohtamisen yksikkö Tuotantotalouden osasto Teknillinen korkeakoulu PL 5500 (TUAS-talo,Otaniementie 17) Teknillinen korkeakoulu Tel: Juha Ruokonen GreenStream Network Oy Erottajankatu Helsinki Tel: Fax: (09)