1 MMM:n SEKTORITUTKIMUS yhteiskunnan strategisena tukena Markku Järvenpää pääsihteeri maatalous- ja elintarviketutkimuksen neuvottelukunta MMM

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ympäristö ja oikeus -tutkimusohjelma
Advertisements

MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Terveyden edistämisen määrärahat 2009
Akavan elinkeinopoliittinen ohjelma Vesa Vuorenkoski Tiedotustilaisuus
Edelläkävijämarkkinaohjelma Fiksu kysyntä luo uutta ohjelmavalmistelu Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Hallinnon kehittämisen uudet tuulet
VALOVUOSI = km IHMISIÄ = 1 IHMINEN / km LINNUNRATA Ø = VALOVUOTTA
Satu Helmi & Ismo Kantola
Keski-Pohjanmaan Lapsi- ja Nuorisopoliittinen strategia
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Hanke- ja hakuinfo Länsi-Suomen EAKR -ohjelma Pirjo Peräaho Keski-Suomen liitto.
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
Ministeriöverkoston kokous Kohti kestävää tuottavuutta - työelämän laatu, innovaatiot ja tuottavuus -hankkeen käynnistäminen.
AMK tutkimuksen tulevaisuus Tulevaisuustyöpaja 2/Aluekehitys
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
V INKA Road Show &Meripohjolan uudistuva metalli- ja konepajateollisuus Risto Pietilä Nivala, Raahe, Oulu, Kemi
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Tulevan hallituskauden tiede- ja yliopistopoliittiset painopisteet (Edistyksellinen tiedeliitto ) Rehtori Keijo Virtanen Turun yliopisto Suomen.
10/2009 © Copyright Tekes Kilpailukykyä ja työelämän laatua Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen rahoitus (TYKE) Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen.
DM Copyright © Tekes PROOMU Päätösseminaari Avaus, Martti af Heurlin, Tekes # Muotoilu – PROOMU –
Valtion aluehallintouudistus - Onko palapeli valmis?
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
LUT Tuotantotalouden tiedekunta Kolmoisvelkaantuminen ja tuottavuusinnovaatiot Vesa Harmaakorpi, dekaani.
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Loppuseminaari Säätytalo Helsinki Mikko Peltonen, MMM.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
Oulaskankaan yhteistoiminta alue Alustava toimintasuunnitelma 02/2007 – Vaihe 1 esiselvitys Vaihe 2 yhteistoiminta- alueen suunnittelu Vaihe.
VISIO 2015 Tulevaisuuden metsät - lisää hyvinvointia uusiutuvista luonnonvaroista EHDOTUS : Liite 1.
Sosiaaliturvan ABC toimittajille Kela lainsäädännön toimeenpanijana
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Ammattitaitokilpailut 2020 Skills-laivaseminaari
VISIO 2015 Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia uusiutuvasta luonnonvarasta Liite 6.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Kalatalouden tulevaisuuden mahdollisuudet
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Tavoitteena alueellinen osaamiskeskittymä – matkalla Lapin koulutuskonserniin Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunnan Tulevaisuusseminaari
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Strategiaperusta ja ohjelmat
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Digitalisaation ohjausmalli
POKAT 2021 maakuntaohjelman valmistelu
Kemian opetuksen visiot kemianteollisuuden näkökulmasta
METLAN ALUEHALLINTOUUDISTUS Kuulemistilaisuus
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Avoimen tiedon tavoitteet
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Luonnonvarakeskus – pohjaa biotaloudelle
MTT, Metla, RKTL ja Tiken tilastot matkalla Luonnonvarakeskukseen
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Elintarviketurvallisuusvirasto, Maaseutuvirasto ja osa Maanmittauslaitoksen tietotekniikan palvelukeskusta on nyt Ruokavirasto.
Esityksen transkriptio:

1 MMM:n SEKTORITUTKIMUS yhteiskunnan strategisena tukena Markku Järvenpää pääsihteeri maatalous- ja elintarviketutkimuksen neuvottelukunta MMM Hankehaavi

2 VahvuudetHeikkoudet Mahdollisuudet Uhat SEKTORITUTKIMUS-SWOT Tutkimustiedon tarve päätöksenteossa Sektoritutkimuksen ohjaus integroitu osastojen politiikkavalmisteluun Hyvät resurssit (infra, talous) Osaaminen Kattavuus (keskeisimmät luonnonvara-alat edustettuina) Pitkät aikasarjat tutkimusresurssina Hallinnonalan sektoritutkimus on selkeästi asemoitu perustutkimuksen ja teknologiantutkimuksen välissä Ministeriön johtamisjärjestelmä kehitysvaiheessa Ministeriön ja laitosten näkymättömyys tutkimus- poliittisena toimijana Koordinoinnin ja yhteistyön osaamisen puute ministeriössä ja laitoksissa Alan muun T&K rahoituksen vähäisyys (tutkimus ei vastaa yhteiskunnan tarpeisiin, heikko markkinasuuntautuneisuus) Tutkimuslaitosten stabiili rakenne ja tutkijoiden heikko reagointikyky( resurssien joustamattomuus) Heikko kustannustietoisuus Muutosjohtamisen heikko osaaminen, muutosvastarinta Valtion tutkimusvoimavarojen priorisoinnin muuttaminen; näkemys perinteisten luonnonvara- alojen merkityksen vähenemisestä Tutkimusvoimavarojen karsinta ilman sitä tukevaa tuottavuusohjelmaa Tutkimustoiminnan kv. kilpailu lisääntyy Kotimainen maa- ja metsätaloustuotanto ei pärjää kv-kilpailussa Kestävän kehityksen varmistaminen Toimialan laajuus ja kansainvälisyys, erikoistumismahdollisuudet Biotieteiden merkitys kasvaa kansainvälisesti Toimiala lähellä kuluttajaa Tietotarpeiden kasvu; tutkimustiedon jalostaminen hyödynnettävään muotoon

3 Tutkimus- ja kehitystoimintamme tukee uusiutuvien luonnonvarojen kestävää käyttöä, edistää elinkeinotoiminnan kilpailukykyä sekä turvaa ihmisen ja luonnon hyvinvointia. Tuotamme tietoa ja osaamista päätöksenteon tueksi sekä innovaatioita elinkeinon kehittämiseksi. (Evidence and Innovation) MMM:n sektoritutkimuksen toiminta-ajatus

4 MMM:n Visio ja strategiset päämäärät MMM:n Visio ja strategiset päämäärät Suomi on uusiutuvia luonnonvaroja kestävästi, monipuolisesti ja tehokkaasti hyödyntävä yhteiskunta, jossa ihminen ja luonto voivat hyvin. 1) Uusiutuvien luonnonvarojen käyttö on kestävää ja tuottaa lisäarvoa, ja luonnonvaroja käytetään tavalla, joka hyväksytään laajalti yhteiskunnassa 2) Uusiutuviin luonnonvaroihin perustuva tuotanto vastaa kuluttajien tarpeita ja on kansainvälisesti kilpailukykyistä 3) Elintarvikkeet ovat turvallisia; kasvit, eläimet ja ihmiset ovat terveitä 4) Maaseutu on toimiva ja elinvoimainen 5) Hallinto on asiakaslähtöinen, selkeä ja tehokas 6) Ministeriö on aktiivinen, ennakkoluuloton ja tulevaisuuteen suuntautunut

5 Tutkimus- ja kehitystoimintamme on kansainvälisesti korkeatasoista, hyvin verkottunutta ja vastaa yhteiskunnan tarpeisiin Toimimme kansallisen ja kansainvälisen innovaatiojärjestelmän aktiivisena osana MMM:n sektoritutkimuksen visio

6 Vaikuttavuus Kriittiset menestystekijät Talous ja resurssit Kriittiset menestystekijät Henkiset voimavarat Kriittiset menestystekijät Prosessit, toiminnot ja rakenteet Kriittiset menestystekijät VisioToiminta-ajatus. - Korkeatasoinen ja relevantti tutkimus - Tuloksellinen innovaatiotoiminta sekä tehokas tiedon ja teknologian siirto - T&k-toiminnan laaja hyödyntäminen yhteiskunnassa - Verkostoituminen ja asiakaslähtöisyys - Toimiva johtamisjärjestelmä ja tulosohjaus (tutkimushallinto) - Tutkimustiedon välittäminen, siirto ja käyttö - Osaamisen strateginen johtaminen (henki- löstörakenne, osaaminen) -Monialaisuuden hyödyntäminen, monitie- -teinen tutkimusosaaminen - Työnantajakilpailukyky - Kustannustehokas infrastruktuuri ja toiminta - Aktiivinen työnjako - Kestävä rahoitusrakenne, rahoituslähteiden ja sitomattoman rahoituksen lisääminen.

7 Näkökulmia sektoritutkimukseen Valtioneuvosto on asettanut vuonna 2006 sektoritutkimustyöryhmän, jonka yhtenä tehtävänä on pohtia "yksittäisiä elinkeinoja palvelevan sektoritutkimuksen ja Suomen elinkeinoelämän keskinäistä vastaavuutta sekä tutkimuslaitosten organisointimalleja" –Tämä pallo on heitetty MMM:lle! BKT ei mittaa kaikkea. Maa-, metsä-, kala-, ja riistatalous ovat toimialoja, joiden tutkimusresurssien mitoittamisessa on alan elinkeinojen kehittämisen lisäksi otettava huomioon yhteiskunnalliset tarpeet. Toimialan elinkeinot ovat strategisesti tärkeitä ja pinta-alaintensiivisiä. Ne vaikuttavat merkittävällä tavalla kaikkien kansalaisten elämään. Vaikutukset ulottuvat luonnonympäristön tilaan, maisemaan, elintarvikkeiden laatuun ja turvallisuuteen sekä virkistys- ja harrastustoimintaan. Ei alan tutkimustoiminta tätä vielä ole itsekään täysin hahmottanut. Sen haasteena on suuntautua muuttuvien tarpeiden mukaisesti.

8 MMM-sektoritutkimuksen yhteiskunnallinen merkitys Maa- ja metsätalousministeriön t&k-toiminta on suunnattu sekä elinkeinoja kehittävään innovaatiotoimintaan että yhteiskuntapoliittisen päätöksenteon tarvitseman tieto- ja osaamispohjan (evidence) tuottamiseen luonnonvarojen kestävässä käytössä, hoidossa ja suojelussa. Tutkimusresurssien määrä on suhteutettava paitsi näiden elinkeinojen taloudelliseen merkitykseen yhteiskunnassa, myös siihen, miten nämä elinkeinot vaikuttavat jokaisen kansalaisen elämään luonnonympäristön tilan, maiseman, elintarvikkeiden laadun ja turvallisuuden kautta sekä siihen, miten luonnonvarojen kestävä hyödyntäminen luo edellytyksiä virkistys- ja harrastustoiminnalle. Maailmankaupan vapautuminen ja globaali ilmastonmuutos vahvistavat osaltaan kansallisen tutkimus- ja kehittämistoiminnan merkitystä luonnonvara-alalla.

9 MMM-sektoritutkimuksen yhteiskunnallinen merkitys Maa- ja metsätalousministeriön sektori on rakenteeltaan pienoismalli koko sektoritutkimusjärjestelmästä. –useita politiikkasektoreita, joilla kullakin on oma tutkimuslaitoksensa. Toiminta on ollut jokseenkin sektorilähtöistä, ja on ilmeistä, että politiikkasektoreiden keskinäistä vuoropuhelua tulee jatkossa lisätä sekä tutkimuksen että politiikkojen valmistelussa. Hajautetun järjestelmän etu - myös koko Suomen tasolla on, että sektoritutkimus on lähellä politiikkavalmistelua. Haitta: horisontaalinen, useaa hallinnonalaa koskeva osaaminen on pirstaleina eri hallinnonalojen laitoksissa. Arvioinneissa on esitetty, että sektoritutkimuksen koordinaatiota tulee kehittää. Ministeriö toimii näin omalla hallinnonalallaan ja on valmis osallistumaan koordinaatioon ministeriöiden välillä.

10 Tulosten hyödyntäminen MMM-hallinnonalan tutkimuslaitokset kehittävät aktiivisesti yhteiskunnallisen vaikuttavuuden mittareita MMM-hankerahoituksessa on sisäänrakennettu hyödyntämisreitti –hankkeille nimetään ohjausryhmät, joissa tulosten hyödyntäjätahot ovat mukana hankkeen alusta asti: –hallinto, elinkeino ja sen neuvonta, teollisuus

11 Tutkimuslaitosten budjettirahoituksen käyttö t&k-toimintaan sekä ulkop. t&k-rahoitus 2004 Geodeettinen laitos EELAMTTMETLARKTLYht. Toimintamenot josta t&k 100 %30 %80 %92 %44 %69 % t&k-toimintamenot Ulkop. t&k-rahoitus YHTEENSÄ t&k-budjetti ulkop t&k-rahoitus t&k- budjetista 16 %10 %30 %21 %38 %25 % MMM-osuus ulkop.t&k- rahoituksesta 17 %80 %34 %16 %49 %31 % MMM-yhteisrahoitus omille virastoille MMM-yhteisrahoitus 2004 yhteensä %