Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Syksy 2011/Pirjo Kinnunen. Miten hanke etenee? IdeointiSuunnittelu KäynnistysToteutus TUOTOS PäättäminenArviointi Käyttöön otto ja seuranta.
Advertisements

Tekaisu-hankkeen yleisesittely Jouni Tuomisto Mikko Pohjola THL, Nordem Oy.
Yhteistoiminnallinen oppiminen ja tiedon rakentaminen Esitys laadullisten lähestymistapojen kokeilemisesta HyvAMO-hankkeessa Heli Saarikoski,
Päätösanalyysia ja riskinhallintaa tapausesimerkin kautta - Johdanto Mikko Pohjola, THL, Kuopio.
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Tutkimussuunnitelma…
Avoin arviointi erityistilanteessa. Tilannetiedotus Opasnetissä Jouni Tuomisto, THL, Kuopio.
Päätösanalyysia ja riskinhallintaa tapausesimerkin kautta Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola THL.
Tiedon kuvaaminen Opasnet-wikissä Virpi Kollanus THL / YMAL Avoimen arvioinnin ja Opasnetin käyttökoulutus -seminaari
YMALin strategia: tavoitteet ja painopistealueet.
Ympäristöstä aiheutuvien terveys- haittojen arviointi päätöksenteossa Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
Avoin arviointi ja avoin päätöksentekokäytäntö Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola THL, Nordem Oy.
Avoin arviointi ja avoin päätöksentekokäytäntö Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola THL, Nordem Oy.
Guide Jouni Tuomisto, THL Johdanto TEKAISU (ympäristöstä aiheutuvien TErveyshaittojen arviointi KAIkkeen SUunnitteluun ja päätöksentekoon) on kolmevuotinen.
YMALin strategia: tavoitteet ja painopistealueet.
Terveysvaikutusten arviointi Minera-hankkeessa
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
TTL Sosiaalisessa mediassa
Liisa Laakso, Projektihakemusten arviointi Euroopan komissiossa tutkimuksen puiteohjelma.
Huomioita Kuopion ilmastopoliittisesta ohjelmasta Mikko Pohjola, THL, Kuopio.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Tekaisu-hankkeen yleisesittely Jouni Tuomisto Mikko Pohjola THL, Nordem Oy.
Avoin arviointi ja avoin päätöksentekokäytäntö Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola THL, Nordem Oy.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Tiimien kaksoisprosessin tarkasteleminen 1. Pyritään etenemään kohden tavoitteita (tehtäväorientaatio) 2. Viedään läpi yhteistoiminnallisia prosesseja.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Simulaattorikoulutuksen jälkipuinti – osa oppimisprosessia.
TUTTI - TietotUrvallisuuden iTsearvioinTivälIne v 1.0 ©2012 Kimmo Rousku sivu 1(8) TietotUrvallisuuden iTsearvioinTivälIne Pisteytysapuvälineet.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittämishanke KaaSu Palvelun tuottaja kehittämässä palveluprosessin seurantaa Kaakkois-Suomen.
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Vaikeasti työllistyvien palvelujärjestelmän kehittäminen
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi EU:n neuvoston suositus epävirallisen ja arkioppimisen validoinnista Omaehtoiset opinnot näkyviksi Carita.
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
Viestintäsuunnitelma
Opasnet – väline tieteellisen tiedon jalkauttamiseen Jouni Tuomisto, Ympäristöterveyden osasto, THL, Kuopio.
Ivan käytön arviointia perhepalveluissa Kätevä käyttää, tulee punnittua asioita monesta näkökulmasta ja mietittyä eri vaihtoehtojen vaikutuksia pitkälle.
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Opasnet päätöksenteon työkaluna Jouni Tuomisto, THL.
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
Lisää tähän otsikko Selvityshanke kansalaisten yksilöllisistä koulutustileistä Mirja Hannula.
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
OK-Consultancy 1 Kylien kehittäminen Kuntien rooli.
Aloitusseminaarin ohje
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Helsingin energiapäätös 2015 Jouni Tuomisto THL, Kuopio.
Yhtäköyttä-hankkeen esittely: miten tieto sidotaan päätöksentekoon? Jouni Tuomisto & kumpp. THL, Kuopio.
Yhtäköyttä-hankkeen esittely: miten tieto sidotaan päätöksentekoon? Jouni Tuomisto & kumpp. THL, Kuopio.
Yhtäköyttä-hankkeen esittely Jouni Tuomisto THL, Kuopio.
Tarpeen mukaiset palvelut... Asiakkaiden tarpeen mukaiset päätökset päätösten mukaiset palvelut, toteutuneen palvelun mukainen laskutus… Tiedotus, neuvonta.
Yhtäköyttä-hankkeen esittely: miten tieto sidotaan päätöksentekoon? Jouni Tuomisto & kumpp. THL, Kuopio.
Helsingin energiapäätös 2015 Jouni Tuomisto THL, Kuopio.
Yhtäköyttä-hankkeen esittely: miten tieto sidotaan päätöksentekoon? Jouni Tuomisto & kumpp. THL, Kuopio.
kansanedustajasi oikein ydinvoimasta?
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Tervetuloa Innokylään
THL:n asiakkuustyön ja CRMn vaikuttamissuunnitelma
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
AVIen asiakaslähtöinen toiminnan kehittäminen
Arvioinnista arkipäivää
Taloudellisesta arvioinnista
Nuorisotyön auditointi- ja itsearviointimalli
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Indikaattorit – mitä ne kertovat vaikuttavuudesta?
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Miten sosiaalityöllä tulisi vastata asiakkaiden tarpeisiin?
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto

Miksei tutkimustieto palvele päätöksentekoa niin kuin halutaan? Tässä tutkija on tietokirjansa kanssa tarjoamassa tietoa päätöksenteon tueksi (information push) – sisällä on päättäjä, jolla on tiedon kysyntäimu (information need pull) http://fi.opasnet.org/fi/APTK

Tutkimuskysymykset Avoin arviointi: Avoin päätöksentekokäytäntö: Miten jäsennetään tieteellistä tietoa ja arvoarvostelmia yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi siten, että avoin osallistuminen on mahdollista? Avoin päätöksentekokäytäntö: Miten rakennetaan jaettua ymmärrystä päätösprosessin eri vaiheissa siten, että tarvittavat toimenpiteet tulevat tehokkaasti toteutetuiksi ja vaikutukset todennetuiksi? (Jaettu ymmärrys = osapuolet ymmärtävät, mitä näkemyksiä asiasta on, mistä ollaan erimielisiä ja miksi.) http://fi.opasnet.org/fi/APTK

Huomio päätöksentekoon kokonaisuutena Tarkasteltava yhtä aikaa asiantuntijoiden ja päättäjien toimintaa. Tarkasteltava koko prosessia päätösvalmistelusta toimenpiteisiin ja vaikutusten seurantaan. Tarkasteltava erityisesti tiedon roolia, tiedon jalostamista ja tiedon virtaamista (tai sen esteitä). Tuomisto, Pohjola, Pohjola (2014): Avoin päätöksentekokäytäntö voisi parantaa tiedon hyödyntämistä. Yhteiskuntapolitiikka 79: 1: 66-75. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2014031821621 http://fi.opasnet.org/fi/APTK http://fi.opasnet.org/fi/APTK

Avoin päätöksentekokäytäntö: periaatteet Tavoitteellisuus: päättäjät määrittelevät julkisesti päätöksen sisällön ja tavoitteet, joihin toimintaa peilataan. Kohteellisuus: työn kohteena on verkkotyötilassa tehtävä vaikutusarviointi, johon tuotetaan suositukset ja perustelut. Syysuhteiden kuvaus: arviointi tarkastelee syyketjua päätösvaihtoehdoista vaikutuksiin ja tavoiteltuihin arvioihin. Uusiokäyttö: kaikki tieto jäsennetään mahdollisimman helposti käytettäväksi uusiin tarkoituksiin. Kritiikki: Kaikkea työn sisältöä saa kritisoida joka vaiheessa. Kritiikin murtamat osat hylätään. Avoimuus: Kuka tahansa saa osallistua. Kaikki tieto jaetaan heti netissä. http://fi.opasnet.org/fi/APTK

Toimintamallin keskeinen sisältö Ohjeita tavoitteenasetteluun Ohjeita vaikutusten arviointiin Ohjeita työn seurantaan ja ohjaukseen ”Mistä tiedetään, että tulos on hyvä?” Huomio tiedon yhteenvetämisen taitoon http://fi.opasnet.org/fi/APTK

Työtä varten verkkotyötila Opasnet Nettisivusto, jossa voi tehdä kaiken päätösvalmistelutyön. http://fi.opasnet.org/fi/APTK

Opasnet-hankkeita http://fi.opasnet.org/fi/Luettelo_Opasnetiss%C3%A4_toteutettavista_hankkeista

Avoin päätöksentekokäytäntö http://fi.opasnet.org/fi/APTK

Esimerkki: rokotehankinnan avoin valmistelu STM ja THL määrittelevät hankinnan terveys-, kustannus- ja muut tavoitteet Kuvataan alustavat laskentamallit, joilla vaikuttavuutta on tarkoitus arvioida. Avoin julkinen keskustelu vaikuttavuuden kriteereistä, parametreista ja arvioinnista yleensä. Kriteerit päätetään ja avataan julkinen hankintakilpailu. Tarjousten julkinen arviointi ja keskustelu. THL moderoi keskustelua ja vetää tiedot yhteen APTK:n periaatteiden mukaisesti. STM tekee hankintapäätöksen. http://fi.opasnet.org/fi/APTK

Mitä pitäisi muuttaa? Tutkijat/asiantuntijat Päättäjät: Kaikki: Tärkeä tieto julki heti eikä vasta kun artikkeli on julkaistu. Ei-asiantuntijoidenkin näkemyksiä on lähtökohtaisesti pidettävä mahdollisesti tosina ja siksi tärkeinä. Päättäjät: Todelliset tavoitteet julki. Konkreettisiin kysymyksiin haetaan konkreettisia vastauksia. Kaikki: Enemmän yhteistä keskustelua. Tavoitteeksi toisen ymmärtäminen ja auttaminen. http://fi.opasnet.org/fi/APTK