Proteiinit.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Elimistö puolustautuu
Advertisements

KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
YHDISTELMÄ-DNA-TEKNIIKKA
Vegaani Elämäntapa, jossa vältetään kaikkia tuotteita, joissa on eläinperäisiä aineksia tai joiden tuottamisessa on loukattu eläinten oikeuksia elämään,
Keuhkot ja hengitys Mankkaan koulu Helena Rimali -
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Kappale 16.
S Ruoka ja terveys s
TYPPI JA TYPEN KIERTOKULKU
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Kehittymisen kulmakiviä
Elimistön tasapaino.
Liikunta ja ravinto Tuomas Sallinen.
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Tartuntataudit s
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Johdatus bioinformatiikkaan
4. VERENKIERTO- JA HENGITYSELIMISTÖ
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Proteiinien matka suusta soluille
Proteiinien tehtävät elimistössä
Elimistömme suurin sisäelin
Bakteerien rakenne ja patogeeniset bakteerit
Typpi.
Palkokasvit, soija ja kuivatut pavut
Reaktioita ruoanvalmistuksessa
1. Hiili – elämän alkuaine
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
IMMUNITEETTI puolustuskeinomme. Syöpäsolut ja mikrobit ovat uhkana elimistölle.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
Karboksyylihapot. Rakenne  Karboksyylihapot koostuvat hiilestä, hapesta ja vedystä  Karboksyyliryhmä –COOH sisältää karbonyyli-ja hydroksyyliryhmän.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
DNA:n & RNA:n rakenne ja toiminta
5. Entsyymit pilkkovat ja rakentavat molekyylejä.
14. Aminohapot ja valkuaisaineet  Aminohapon rakenteessa on sekä aminoryhmä -NH 2 ja karboksyyliryhmä –COOH  Aminoryhmä on yleensä liittynyt karboksyyliryhmän.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
 MARJAT, HYÖNTEISET, VILJA, HUNAJA JA KALA.  karhu syö myös lihaa.
Perustettu vuonna Nuoren urheilijan kehittyminen.
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Sydän- ja verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta
2. Solun hienorakenne.
Lääkekorvausoikeudet
Nestetasapaino.
Eläimen aineenvaihdunta
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Munuaiset Munuaiset huolehtivat veren ja kudosten oikeasta vesi-, suola- ja happoemästasapainosta eli säätelevät elimistön sisäistä tasapainoa = HOMEOSTAASI.
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Proteiinit.
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Kpl 1-3 SOLU.
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Elimistön puolustautumisjärjestelmät
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Perinnöllisyystieteen perusteita
Unelmien liikuntapäivä
MUNUAISET KPL 9.
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

Proteiinit

Proteiinit = Valkuaisaine Kasvin ja eliöiden soluissa Proteiinit elimistön rakennusaine ja säätelevät toimintoja toimimana entsyymeinä Esimerkkejä proteiineista: Albumiini = veressä ja kananmunassa Keratiini = hiukset, iho, kynnet Myosiini = lihakset Gluetiini = vehnä Proteiinit siis tärkeä osa ravintoa Saadaan lihasta, kalasta, kananmunasta, palkokasveista ja soijasta

Mistä proteiinit koostuvat? Proteiinit makromolekyylejä jotka koostuvat aminohapoista (Tähän diaan selittäviä kuvia)

Mistä proteiinit koostuvat? Olemassa 20 erilaista aminohappoa, josta 8 on ihmiselle välttämättömiä Aminohappo sisältää amiini-ryhmän (–NH2-) ja karboksyyliryhmän (-COOH) Proteiinin kierto elimistössä: Ihminen syö proteiinia Ruuansulatus pilkkoo proteiinit aminohapoiksi Elimistö valmistaa aminohapoista tarvitsemansa proteiinit

Proteiinien rakenteen tuhoutuminen Proteiinien monimutkainen rakenne voi tuhoutua: Denaturoitumalla, jolloin hapot, emäkset, raskasmetallit tai alkoholit tuhoavat proteiinin rakneteen Koaguloitumalla eli hyytymällä jolloin korkea lämpötila hyydyttää proteiinin rakenteen Tuhoutunutta rakennetta ei voi palauttaa Huono juttu: korkea kuume tuhoaa elimistön proteiinin Hyvä juttu: kananmuna ja muut käyttötarkoitukset