Luoton alistaminen Luoton alistaminen voidaan toteuttaa usealla eri tavalla: Rakenteellinen alistaminen -> tulee kysymykseen moniportaisessa yritysjärjestelyssä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Raha taseessa Talousdemokratian keskustelutilaisuus Old Bankissa, Turussa Patrizio Lainà Suomen Talousdemokratia ry:n puheenjohtaja.
Advertisements

Kiinteistönkauppa sähköisesti
Voyagerin Universal Borrowing: käyttöpolitiikka Annu Jauhiainen Helsingin yliopiston kirjasto
Henkilöstön virkistysrahan käyttö HUS:ssa
Luokkien väliset koostesuhteet
Yritysjärjestely Yritysapu Comuf Tummat pilvet yrittäjyytesi yllä
Projektirahoitus Projektirahoituksen perusrakenne ja osapuolet
Asunnon vuokraaminen:
Ohjelman perusrakenteet
Perusparannus seminaari
Ennakkomaksut Saadut ennakkomaksut Maksetut ennakkomaksut Muut ennakot
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
NY Menestyksen avaimet – oma talous hallussa!. Lisämateriaalia opettajan opaaseen: NY Menestyksen avaimet – Oma talous hallussa! Maksaminen ja ostaminen.
Nimet ja henkilötiedot - yhteenveto
Yrityksen talouden peruskäsitteet
Panttivelkojan asema yritys-saneerauksessa ja konkurssissa
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
4.2 Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon toteuttaminen s.11.
Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan? Puoluerahoituksen kehittämistä.
Yrityskauppojen rahoitus
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Ohjelman perusrakenteet
Tulos vs. Kassa / #1 MYYNTI
YRITYSVEROTUS NYT JA TULEVAISUUDESSA
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Verotuksen perusteet VI, Osakeyhtiön varojenjaon verotus
Leasingjärjestelyt Operating leasing -> tavallinen vuokraus
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Annuiteetti- eli tasaerälaina
Velvoiteoikeus / Halila
Yhteysopettajakoulutus
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Tehtävä 3: PowerPoint Tomi Ilmonen. Ohjeistus Tämä on tehtävä 3: Power Point Etene tässä olevien ohjeiden mukaan. ◦ Älä ”hypi” eli käy kohta kohdalta.
Tehtävä 3: PowerPoint Jarmo Lautamäki. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Aalto-yliopisto Professor of Practice OTT Sakari Wuolijoki
Kirjanpito, tilinpäätös ja verotus
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Lakitieto VELKA JA VAKUUDET.
Lakitieto AVIOLIITTO REKISTERÖITY PARISUHDE AVOLIITTO.
Kuka voi saada opintolainan
Kuluttajatarvitsee pankkia Kuluttaja tarvitsee pankkia s
KHO 2007:52 Avopuolisot A nimellinen omistaja, B päättäjä
Ryhmä 2 Indeksikorjaus ja korvaukselle maksettava korko ja sen suhde täydenkorvauksen periaatteeseen.
Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä
Tilastokuvaajien tulkinta
Elinkeinoverolaki tiivistelmä /ks
Vastauksia tehtäviin Kpl 22.
Yhteiskunnallinen kyselytutkimus
Rahoitusoikeus, luento 3
OSA II Luotot ja takaus. OSA II Luotot ja takaus.
ARVONLISÄVERO Heli Kortesalmi.
Rahoitusoikeus, luento 4
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
OSA III Jos lasku tai luotto jää maksamatta
Rahoitusoikeus, luento 3
Vero-osion rakenne Aihe Materiaali Tehtävät
Korot.
Vertikaaliset rajoitukset
LIIKEKILPAILU Kilpailulaki /948. LIIKEKILPAILU Kilpailulaki /948.
KKO:2016:10 Jarmo Heikkilä
Mitä muita asioita tulisi huomioida?
Lukuvuosi-ilmoittautuminen ja lakiperusteiset poissaolot
IFRS 16:n soveltaminen FAS-tilinpäätöksessä – verottajan näkökulma
Esityksen transkriptio:

Luoton alistaminen Luoton alistaminen voidaan toteuttaa usealla eri tavalla: Rakenteellinen alistaminen -> tulee kysymykseen moniportaisessa yritysjärjestelyssä tai –ostossa, jossa käytetään holdingyhtiöitä väliyhtiöinä ja operatiivista yhtiötä, joka liiketoiminnallaan generoi kassavirtaa ja jonka tuloksesta ensin maksetaan luotonantajille takaisin luoton pääomaa ja korkoa ja sen jälkeen osingon muodossa holdingyhtiölle osinkoa -> osinko on näin rakenteellisesti alistettu operatiivisen yhtiön luotoille Lakisääteinen alistaminen - pääomalaina on OYL 12:1:n ja MJL 6 § 4-kohdan nojalla viimesijaista eli alistettua velkaa Sopimusperusteinen alistaminen - velkojat sopivat keskenään, että seniorvelkoja on oikeutettu maksuun ennen juniorvelkojaa

Luoton alistaminen kaikille velallisen veloille alistaminen toteutetaan velallisen ja juniorvelkojan välisellä sopimuksella kaikille velallisen veloille Kyseessä on lainaehto (ks. KKO 1988:44) Alistaminen tapahtuu MJL 6 §:n 4 kohdan nojalla -> viimesijainen saatava Rinnastettavissa pääoma- ja debentuurilainaan (MJL 6 § 3–k ja 6 § 4-k) Voidaan soveltaa ylipäänsä kaikkiin saataviin, joiden korko ja muu hyvitys maksetaan lainaehtojen mukaan konkurssissa ja yhtiön purkautuessa vasta kaikkien muiden velkojien jälkeen Tällainen sopimuksin perustettu viimesijainen laina voidaan maksaa takaisin milloin tahansa (toisin kuin pääomalaina) eikä vakuuden asettamista ole rajoitettu Jos vakuus on asetettu, niin voidaan toteuttaa vakuudesta huolimatta viimesijaisuudesta

Luoton alistaminen tietyille velallisen veloille Velallisen ja juniorvelkojan välisellä lainasopimuksella alistetaan vain tietyille velallisen veloille -> ei voida perustella MJL:llä Tässäkin tapauksessa on kyse lainaehdosta -> lainasopimuksella alistamisesta Kyse on juridisesti arvioituna sopimuksesta kolmannen (seniorvelkojan) hyväksi Peruutusmahdollisuutta ei ole silloin, kun kolmas on saanut sopimuksesta tiedon ja tällä on ollut perusteltu syy luottaa sopimukseen Lainaehdossa lähdetään siitä, että juniorvelkojan luottoa voidaan lyhentää vasta, kun seniorluotot A ja B on täysin maksettu. Jos velallinen joutuu konkurssiin tai muuhun maksukyvyttömyysmenettelyyn, juniorluotolle maksettavat jako-osuudet ja muut suoritukset käytetään ensisijaisesti seniorluottojen A ja B maksuun

Luoton alistaminen tietyille velallisen veloille senior- ja juniorvelkojan (ja velallisen) välisellä sopimuksella Alistaminen toteutetaan yleisimmin velkojien välisellä alistussopimuksella (intercreditor agreement) Osapuolten kesken sovitaan, että juniorvelkoja ei ole oikeutettu suorituksiin ennen kuin seniorvelkojan saatava on täysin maksettu -> tämä on voimassa myös velallisen maksukyvyttömyysmenettelyssä Seniorvelkojan riskipositiota on vahvistettu rajoittamalla juniorvelkojan oikeutta määrätä saatavastaan Perustuu yksityisoikeudelliseen alistussopimukseen -> ei lähtökohtaisesti ja täysin vastaa oikeutemme vakiintunutta instituutiota kuten esim. ehdollinen saatava, saatavan panttaus, saatavan siirto suorituksen aikaansaamiseksi tai saatavan perimiseksi tms. Voidaan puhua rahoitusinstrumentista -> vakuustarkoituksessa solmituksi sopimukseksi, jonka tarkoituksena on turvata seniorvelkojalle suoritus juniorvelalle odotettavissa olevasta suorituksesta

Alisteisen lainan käyttötilanteita Alisteinen laina taloudellisten vaikeuksien yhteyksissä - esimerkkinä luottojen uudelleenjärjestely MBO eli Management Buy Out - MBO –kauppa osana suurempaa yrityskauppaa Alisteinen laina projektirahoituksessa Esimerkkinä voimalaitoksen rakentaminen syndikoidun luoton turvin