Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Vertikaaliset rajoitukset

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Vertikaaliset rajoitukset"— Esityksen transkriptio:

1 Vertikaaliset rajoitukset

2 Kilpailulaki 5 § Elinkeinonharjoittajien väliset kielletyt kilpailunrajoitukset Sellaiset elinkeinonharjoittajien väliset sopimukset, elinkeinonharjoittajien yhteenliittymien päätökset sekä elinkeinonharjoittajien yhdenmukaistetut menettelytavat, joiden tarkoituksena on merkittävästi estää, rajoittaa tai vääristää kilpailua tai josta seuraa, että kilpailu merkittävästi estyy, rajoittuu tai vääristyy, ovat kiellettyjä. Kiellettyjä ovat erityisesti sellaiset sopimukset, päätökset ja menettelytavat: Joilla suoraan tai välillisesti vahvistetaan osto- tai myyntihintoja tai muita kauppaehtoja; Joilla rajoitetaan tai valvotaan tuotantoa, markkinoita, teknistä kehitystä tai investointeja; Joilla jaetaan markkinoita tai hankintalähteistä; Joiden mukaan eri kauppakumppaneiden samankaltaisiin suorituksiin sovelletaan erilaisia ehtoja siten, että kauppakumppanit asetetaan epäedulliseen kilpailuasemaan; tai Joiden mukaan sopimuksen syntymisen edellytykseksi asetetaan se, että sopimuspuoli hyväksyy lisäsuoritukset, joilla niiden luonteen vuoksi tai kauppatavan mukaan ei ole yhteyttä sopimuksen kohteeseen.

3 Kilpailulaki 6 § Edellä 5 §:ssä säädetty kielto ei kuitenkaan koske sellaista elinkeinonharjoittajien välistä sopimusta, elinkeinonharjoittajien yhteenliittymän päätöstä tai elinkeinonharjoittajien yhdenmukaistettua menettelytapaa tai sellaista sopimusten päätösten tai yhdenmukaistettujen menettelytapojen ryhmää, joka: Osaltaan tehostaa tuotantoa tai tuotteiden jakelua taikka edistää teknistä tai taloudellista kehitystä; Jättää kuluttajille kohtuullisen osuuden näin saatavasta hyödystä; Ei aseta asianomaisille elinkeinonharjoittajille rajoituksia, jotka eivät ole välttämättömiä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi; ja Ei anna näille elinkeinonharjoittajille mahdollisuutta poistaa kilpailua merkittävältä osalta kysymyksessä olevia hyödykkeitä.

4 101 artikla (aiempi EY-sopimuksen 81)
1. Sisämarkkinoille soveltumattomia ja kiellettyjä ovat sellaiset yritysten väliset sopimukset, yritysten yhteenliittymien päätökset sekä yritysten yhdenmukaistetut menettelytavat, jotka ovat omiaan vaikuttamaan jäsenvaltioiden väliseen kauppaan ja joiden tarkoituksena on estää, rajoittaa tai vääristää kilpailua sisämarkkinoilla tai joista seuraa, että kilpailu estyy, rajoittuu tai vääristyy sisämarkkinoilla, ja erityisesti sellaiset sopimukset, päätökset ja menettelytavat: a) joilla suoraan tai välillisesti vahvistetaan osto- tai myyntihintoja taikka muita kauppaehtoja; b) joilla rajoitetaan tai valvotaan tuotantoa, markkinoita, teknistä kehitystä taikka investointeja; c) joilla jaetaan markkinoita tai hankintalähteitä; d) joiden mukaan eri kauppakumppaneiden samankaltaisiin suorituksiin sovelletaan erilaisia ehtoja kauppakumppaneita epäedulliseen kilpailuasemaan asettavalla tavalla; e) joiden mukaan sopimuksen syntymisen edellytykseksi asetetaan se, että sopimuspuoli hyväksyy lisäsuoritukset, joilla niiden luonteen vuoksi tai kauppatavan mukaan ei ole yhteyttä sopimuksen kohteeseen. 2. Tämän artiklan mukaan kielletyt sopimukset ja päätökset ovat mitättömiä.

5 101 artikla 3. Voidaan kuitenkin julistaa, että 1 kohdan määräykset eivät koske - yritysten välistä sopimusta tai yritysten välisten sopimusten ryhmää, - yritysten yhteenliittymän päätöstä tai yritysten yhteenliittymien päätösten ryhmää, - yhdenmukaistettua menettelytapaa tai yhdenmukaistettujen menettelytapojen ryhmää, joka osaltaan tehostaa tuotantoa tai tuotteiden jakelua taikka edistää teknistä tai taloudellista kehitystä jättäen kuluttajille kohtuullisen osuuden näin saatavasta hyödystä: a) asettamatta asianomaisille yrityksille rajoituksia, jotka eivät ole välttämättömiä mainittujen tavoitteiden toteuttamiseksi; b) antamatta näille yrityksille mahdollisuutta poistaa kilpailua merkittävältä osalta kysymyksessä olevia tuotteita.

6 Vertikaaliset sopimukset
Eri tuotannon- tai jakeluportaalla olevien yritysten välisiä sopimuksia. Esim. jakelusopimukset, toimitussopimukset, fanchiese sopimukset tai yksipuolisia toimenpiteitä. Samat säännökset soveltuvat kuin horisontaalisiin kilpailunrajoituksiin. Lähtökohtaisesti sallittuja, mutta kiellettyjä mikäli merkittävästi estävät, rajoittavat tai vääristävät kilpailua. Tunnusmerkkejä: Yhden tai useamman kilpailutilanteen kannalta relevantin kilpailuparametrin rajoittaminen eri tuotanto- tai jakeluportaalla, toisiinsa nähden ostaja- ja myyjäsuhteessa toimivien elinkeinonharjoittajienvälillä; Vaihdantasopimus, jolla rajoitetaan vähintään yhden sopijapuolen toimintavapautta kolmansien osapuolten kanssa solmittavissa sopimuksissa; Sopimuksen osapuolen säilyminen juridisesti itsenäisinä. Vertikaaliset kilpailunrajoitukset voidaan jakaa hinnoittelua koskeviin ja muihin rajoituksiin.

7 Määrähinnoittelu Menettelytapa, jossa ylempi myyntiporras edellyttää, että alempi porras noudattaa tiettyä hinnoittelua tai hinnoitteluperustetta. Voidaan väärinkäyttää rinnakkaistuonnin estämiseksi, aiheuttaa usein kilpailuhaittoja. Voi myös lisätä tehokkuutta. EU:ssa käytäntö lieventynyt – alimman sallitun hinnan asettamista pidetään vakavana kilpailunrajoituksena, mutta suhtautuminen ylimmän sallitun hinnan asettamiseen on lieventynyt. Yksinmyynti- / yksinostosopimukset Inter-brand kilpailu ja Intra-brand kilpailu

8 Muut vertikaaliset rajoitukset
Yksinoikeus Yksinmyyntisopimus = tuotteen valmistaja myöntää jälleenmyyjälle yksinoikeuden tuotteen jälleenmyyntiin tietyllä alueella. Yksinostosopimus = tuotteen ostaja sitoutuu ostamaan tiettyä tuotetta ainoastaan tietyltä myyjältä. Intra-brand-kilpailun rajoittaminen ei välttämättä ole vahingollista, mikäli inter-brand-kilpailua voidaan pitää toimivana. Selektiivinen jakelu Elinkeinonharjoittaja valitsee halukkaiden jälleenmyyjien piiristä ne, joiden kanssa hän haluaa ryhtyä liikesuhteisiin. Laadullisia, ammatillisia, palvelullisia kriteereitä. Usein toimitusrajoituksia verkostoon kuulumattomille jälleenmyyjille.

9 Ryhmäpoikkeusasetus Ns. safe harbour mikäli hyödykkeen valmistajan markkinaosuus relevanteilla hyödyke- ja maantieteellisillä markkinoilla ei yli 30 %:n rajaa. Ei kuitenkaan saa olla ns. mustan listan ehtoja. Nämä koskevat esim. alinta sallittua hintaa, tuonti- tai vientirajoituksia, asiakkaita tai alueita, kielpailukieltojen kestoa. Pyritään estimään, että Toimittajat tai ostajat suljetaan pois markkinoilta luomalla esteitä markkinoille pääsylle. Tuotemerkkien välisen kilpailun väheneminen. Tuotemerkin sisäisen kilpailun väheneminen. Kuluttajien vapautta ostaa tavara tai palvelu haluamastaan jäsenvaltiosta rajoitetaan.


Lataa ppt "Vertikaaliset rajoitukset"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google