MUISTIN PERUSTOIMINNOT:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
10 RUUSUA SINULLE!.
Advertisements

Muistiinpanojen tekeminen
Oppimistyylit.
Opiskelulukeminen.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Sanaston oppiminen Älä ota kesäsanaa!
Havaintomotoriset taidot pelinluvun perustana
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
OHJAAMINEN.
Jenna, Marika, Iiris. Esiintymismuodot: • Kielen äännerakenne epäselvä, metalingvistiset vaikeudet • Vaikeudet ääntämisessä, kirjoittamisessa, lukemisessa.
Tietoa käsittelevä ihminen
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Lukemaan oppii vain lukemalla
Miellekartta ja kuvakollaasi Virikkeitä hiekkavalukorujen suunnitteluun Helena Vuorio 2007.
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Ajatuksia oppimisesta
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Analyysi Analyysi = kreik. irrottaa: hajottaa osiinsa, eritellä, jäsentää. voi käsitteellisesti tarkoittaa kahta erilaista asiaa: muotoanalyysi: miten.
Ilpo Mäki, rehtori Oulun Aikuiskoulutuskeskus
Mikä vaikuttaa oppimiseen?
Matemaattiset oppimisvaikeudet
Elina Kauhanen Vantaan ammattiopisto Varia, Talvikkitien toimipiste
NEUVOTTELUUN VALMISTAUTUMINEN
Historia ja tausta: Alku 70-luvun tutkinnonuudistuksessa Alku 70-luvun tutkinnonuudistuksessa Monivaiheinen kehitys yli 30 vuoden aikana Monivaiheinen.
Vertaisohjaajatoiminta - itsearviointi ja auditointi 3/29/2015Tommi Ripatti / Nuorisoasiainkeskus.
Kuvakäsikirjoitus Jonna ja Sara. Ensimmäinen kohtaus Kohtauksen sisältö: Luokassa keskustellaan yhteisistä käyttäytymissäännöistä.  yleiskuva luokkahuoneesta.
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
Mitä tarkoittaa skeema oppimisessa? Anna-Helena Lipponen 2012.
Oivallus 1 Luku 05 Kognitiivinen toiminta on tiedonkäsittelyä.
Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI >
Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI TYÖMUISTI.
Opiskelutaidot Pohdi, mitä tiedät opittavasta asiasta jo etukäteen Ole utelias ja etsi lisätietoa  opiskelija on toimija! Aloita uuteen asiaan tutustuminen.
Kappaleet KooKooHuu2015. REKONSTRUKTIIVINEN muisti Mieli rakentaa muistikuvat  todellisista havainnoista  Pohjatiedoista  Ennakko-odotuksista.
Kuinka voit tehostaa oppimistasi?
MUISTI 1. Mitä teit viime perjantaina? 2. Entä viime kesänä?
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Millaiset seikat oppimistilanteessa (esim. lukion kurssilla)
Kolme oppimista jäsentävää orientaatiota
PS3S Ihmisen tiedonkäsittelyn perusteet
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
5 MUISTI PS3 LAJM.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN
Luku 15 Oppiminen, muisti ja aivot.
Muisti SENSORINEN MUISTI SÄILÖMUISTI TYÖMUISTI KAIKU- MUISTI (kuulo)
Terveystiedon ainereaali
OPPIMAAN OPPIMINEN (1.vsk).
Oppiminen voidaan määritellä:
Otsikon asettelu Alaotsikko.
esim. hormonit, autonominen hermosto omat sisäinen odotukset haaveet
Ideaa lukemiseen Taina Kylmänen/OSAO
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Oppiminen.
Alaotsikko Otsikon asettelu.
Työmuistitesti Näet seuraavaksi 20 sanan listan.
Työmuistitesti Näet seuraavaksi 20 sanan listan.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Urheilun ja liikkumisen valmiudet ja ominaisuudet Psyykkinen valmennus Itsetunto ja itseluottamus Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
Volitioprosessi, tahdon!
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Otsikon asettelu Alaotsikko.
Esityksen transkriptio:

MUISTIN PERUSTOIMINNOT: Muisti ja oppiminen MUISTIN PERUSTOIMINNOT: mieleen painaminen mielessä pitäminen mieleen palauttaminen.

Muisti 1. Sensorinen muisti eli havaintomuisti muodostuu ikoni- ja kaikumuistista. Ikonimuisti on näköhavainnoista saatavaa tietoa. Kaikumuisti on kuulon avulla omaksuttavaa tietoa. 2. Työmuisti eli lyhytkestoinen muisti ylläpitää ja muokkaa käsiteltävää tietoa. Osa työmuistista häviää tiedon käsittelyn aikana ja osa siirtyy säiliömuistiin. 3. Säiliömuisti eli pitkäkestoinen muisti vastaa tiedon pysyvästä tallettamisesta.

Sensorinen muisti taltioi havaintoinformaatiota 1-2 sekuntia sijaitsee aistijärjestelmässä omaa suuren kapasiteetin ja lyhyen keston toimii tietoisuuden ulkopuolella on oleellinen puheen ymmärtämisessä ja tekstin lukemisessa.

Työmuisti eli lyhytkestoinen muisti ylläpitää ja muokkaa käsiteltävää tietoa Osa työmuistista häviää tiedon käsittelyn aikana ja osa siirtyy pitkäkestoiseen muistiin. taltioi havaintoinformaatiota 20-30 sekuntia voi käsitellä 5-7 muistiyksikköä kerrallaan muokkaa ja liittää havaintoja säiliömuistin aikaisempaan tietoon toimii yksilön tarkkaavaisuuden mukaan.

Säiliömuisti eli pitkäkestoinen muisti vastaa tiedon pysyvästä tallettamisesta tallettaa elämänkokemuksemme, tietomme ja taitomme jäsentää asioita säiliömuistissa oleviin tietoihin, malleihin ja kokonaisuuksiin edellyttää tiedon ymmärtämistä auttaa tiedon mieleen palauttamisessa edellyttää, että tiedot on kerrattu ja yliopittu, jotta ne voivat siirtyä säiliömuistiin. Reijo A. Kauppila. Opi ja opeta tehokkaasti. Opetus 2000. PS-kustannus.

Kertaus on opintojen äiti Ensimmäinen kertaus auttaa muistamaan tietoa 24 tuntia eteenpäin. Toinen kertaus (24 h ensimmäisen jälkeen) siirtää viikon ajassa eteenpäin. Kolmas kertaus (viikon kuluttua opiskelusta) auttaa muistamaan asian noin kuukauden. Neljäs kertaus (1 kk kuluttua)  yksityiskohdat pysyvät muistissa vielä 2 kk. Viides kertaus (2 kk edellisestä) tieto säilyy seuraavat 3 kk. Kuudes kertaus (3 kk edellisestä) tieto siirtyy pitkäaikaismuistiin.

Muistitekniikoita Jäsentele ja muokkaa. Jäsentele asioita tiivistelmin. Tee kaavioita. Tee miellekarttoja. Piirrä ja muodosta käytännön esimerkkejä. Kertaa. Tee tarina. Luo mielikuva, näytelmä tai sarjakuva, joka liitetään tapahtumaan, tarinaan tai tuttuun paikkaan. Idea on siinä, että opittava liitetään valmiiseen muistijälkeen. Näin voidaan muistaa kaavoja, sanastoja, koodeja, tärkeitä numerosarjoja. Kulje muistikatua. Muistettava asia sijoitetaan tutun kadun taloihin, kodin eri huoneisiin tai maisemaan. Itse asiassa jo muistisäännön keksiminen (mihin tämän tiedon kätkisin?) houkuttelee keskittymään ja kuvittelemaan, siis aktivoi aivot. Etsi oma tapasi. Etsi ja vahvista sitä, olipa se sitten hyräily, liike, kosketus, kartoitus tms. Lähde: Repo Irma- Nuutinen Tapio,2003, Viestintätaito - opas aikuisopiskelun ja työelämän vuorovaikutustilanteisiin Otavan kirjapaino Oy

Oppimisen perusideoita Oppiminen on oppijan omaa toimintaa. Uusi oppiminen rakentuu aina vanhan pohjalle. Oppiminen riippuu tilanteesta. Oppiminen on sosiaalista toimintaa. Lähde: http://www.kuntoutussaatio.fi/terttu/oppiminen/oppimisen perusta.html)

Miellekartta oppimisen tehostamisesta ( Kauppila Reijo A, Opi ja opeta tehokkaasti. Psyykkinen valmennus oppimisen tukena. PS-kustannus. Opetus 2000)

Oppimiseen vaikuttavat tekijät Perustaitojen automatisoituminen Oppimisstrategiat Tehokas oppiminen Motivaatio Tarkkaavaisuus Minäkäsitys Miksi oppiminen ei suju? ”Ei ole oppimisvaikeuksia, on vain opettamisvaikeuksia”