Vanhustyön hyvät käytännöt Hanna Hyttinen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Avaimella vai tiirikalla - vapautuvan vangin tie omaan kotiin
Advertisements

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 2010 ja Terveyden edistämistoimijoiden yhteistyöseminaari Kommenttipuheenvuoro ”Kumppanin kylijessä”
Diabeteshoitotyön osaaminen
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
Ikäihmisten perhehoidon käynnistäminen Kanta-Hämeessä
1 Invalidiliitto 1 Esteettömyysprojekti Tavoite: • lisätä osaamista ja tietoa rakennetun ympäristön esteettömyydestä Kolme vastuualuetta – kolme asiantuntijaa.
Oulaisten terveydenhuolto-oppilaitos
Laatija: Olli Karonen esteettömyyskartoittaja
Palveluohjaus ja palvelutarpeenarviointi työryhmän I kokous klo –
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Sosiaali- ja terveysala Satakunta University of Applied Sciences | Faculty of Social Services and Health Care Satakunnan.
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Anne Eronen-Lindeblad
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Muistitiimi Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Yhteisvoimin kotona – ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Satakunnan vanhusneuvosto
TRAPPAN Portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta Projektipäällikkö Johanna Torppa Projektikoordinaattori Merja Virkkala.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Satakunta University of Applied Sciences KYLÄMAISEMAT KUNTOON Taide, kulttuuri ja ympäristö Tomi Kuusimäki.
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
MONIALAINEN LIIKKUVA TUKI HAJAUTETTUUN ASUMISEEN Arviointityöskentely
Anna-Riitta Airaksinen vs. vanhuspalvelujohtaja
HALLINTOKUNNAT JA ESTEETTÖMYYDEN TARVE - HANKE Niina Kilpelä, Kynnys ry.
MIELENTERVEYSTYÖ JA OMA JAKSAMINEN Copyright Tero Lappalainen 2011
Viestintäsuunnitelma
Hei, katsotaanpa netistä miten pääsen auditorioon! "Esteettömyys oppilaitoksissa" – tietopohja rakennusten opastuksen välineenä Seija Örn, Pohjois-Karjalan.
Mielenterveys kuntoutus
Toimintakyvyn arviointi
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Keski-Pohjanmaa-Kainuu-Oulunkaari-Lappi Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
OMAISHOIDON TUKI. YLEISTÄ Laki omaishoidon tuesta /937 omaishoitajalle annettavasta hoitopalkkiosta, vapaasta ja omaishoitoa tukevista palveluista.
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
THL:n Hyvä käytäntö –toiminta Rakenne Johdatusta THL:n hyvä käytäntö –toimintaan Tausta-ajattelu Hyvän käytännön kuvausmalli
HEIDI, PÄIVI JA ANU Vammaisasioiden oppimis- verkoston koordinaattorit Mikä Innokylä on? Juha Koivisto.
Vanhuspalvelulaki & laatusuositus Anne Nordblad Sosiaali- ja terveysministeriö.
MYK Päivätoiminnan sisällön kehittäminen Päivätoiminnan laajentuminen Vuosikello Henkilöstölle ja asiakkaille Haasteita: -Muistisairaita 1599.
Innovaatiot syntyvät vuorovaikutuksessa Juha Koivisto, THL
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
Maakuntauudistuksen valmistelu Pohjois-Karjalassa
Ammatillisen koulutuksen hyvinvointipäivät
Kuntoutuksen Living Lab suomalaisen yhteiskunnan vahvistajana
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
Oikea palvelut oikeaan aikaan
SenioriKaste Lapin toiminnallinen osahanke Muistisairaan palveluprosessimalli Ohjausryhmä
Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen
Gerontologisen kokonaisarvioinnin prosessimalli
Sosiaalialan tehtävärakenne
Järjestöpäivä Matara Ikäihmiset –työpaja klo 10-12
Sosiaalisen kuntoutuksen valtakunnallinen kehittämishanke SOSKU
Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla Tampere
Pohtimolampi Vanhustyön kehittämisyksikkö
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Yhteiskehittäminen Innokylässä
OmaTori ydinkeskustassa torin laidalla, osana muuta palvelukorttelia…
Läheisen ohjaus terapiatyössä
Ryhmä 2 Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluketjujen hallinta
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Taloudellisesta arvioinnista
SenioriKaste – Kainuun toiminnallinen osakokonaisuus
Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen Kärkihanke: Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) / STM Vertaisoppimispäivät Oulu
Omaishoidon tukeminen Eksotessa 2018
Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
Kynnys ry osatoteuttajana
IkäArvokas KOKEVA Kohtaamisia Keravan asuinalueiden ikääntyneille
Ylihyvää elämää Vaasan kotihoidon strategia
Asiakasohjausyksikkö Alviina
Esityksen transkriptio:

Vanhustyön hyvät käytännöt 29.4.2010 Hanna Hyttinen hanna.hyttinen@samk.fi

Mikä on hyvä käytäntö? Hyvä käytäntö on suhteellinen ja yhteistuottamiseen perustuva toimintasysteemi, joka koostuu inhimillisistä toimijoista (esim. asiakas, lääkäri, hoitaja, muu ammattilainen, lähijohto, asiakkaan perheenjäsen tai muu läheinen), näiden toiminnasta ja vuorovaikutuksesta sekä resursseista, joita nämä mobilisoivat toiminnassaan (esim. työvälineet, tilat, teknologiat, säännöt, periaatteet, tiedot ja taidot, ihmissuhteet) Asiakas/potilas on siis käytännön aktiivinen toimija, ei työntekijäkeskeisten toimenpiteiden kohde. (Koivisto 2009)

Voiko hyviä käytäntöjä siirtää ? Käytännöt eivät ole universaalisti tosia tai toimivia. Ne syntyvät ja toimivat tietyt elementit omaavissa toimintaympäristöissä. Käytäntöjen siirtäminen, käyttöönotto ja toimeenpano on räätälöintityötä, jossa rakennetaan inhimillisistä toimijoista, resursseista ja toiminnoista koostuva käytäntö sekä tälle sopiva ympäristö. (Koivisto 2009)

Hyvien käytäntöjen siirtäminen on aina tapauskohtaista Hyvien käytäntöjen siirtäminen (implementointi), käyttöönotto ja toimeenpano ovat räätälöintiä, jossa rakennetaan toimijoista, resursseista ja toiminnoista koostuva toimintamalli sekä tälle sopiva ympäristö. Käytännöt saavat omanlaisiaan muotoja eri sovellusympäristöissä. Implementointiosaamista voi kehittää kuten muutakin kehittämisosaamista perehtymällä erityisesti ihmisiä innostaviin ja yhteistyötä vahvistaviin menetelmiin ja hyödyntämällä vertaisarviointia.

Miten hyvyys arvioidaan? Käytännöllä itsellä ei ole pysyviä, sisäisiä ominaisuuksia (esim. toimiva, kestävä tai vaikuttava) Ne ovat käytännön avulla saavutettavia tuloksia jossakin toimintaympäristössä

Käytännön hyvyyden arviointi Käytäntöä voidaan arvioida esim. siltä kannalta, millaisia seuraamuksia se saa aikaan ikääntyneen voimaantumisen kannalta, ammattilaisten hyvinvoinnin kannalta tai sitä soveltavan organisaation kustannus- tehokkuuden kannalta.

Sentteri -hanke hyvien käytäntöjen levittäjänä Sentterin -hankkeen tavoitteet: Hyvien käytäntöjen, tutkiva kehittäminen, levittäminen ja vaikutusten arvioiminen Toimintakykyä ja kotona selviytymistä tukevien ympäristöjen kehittäminen Terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä ja gerontologista preventiota koskeva tiedottaminen ja täydennyskoulutus Kehittämistä palveleva soveltava tutkimus

Muistitukitoiminnan hyvät käytännöt 1/3 Muistisairauksien hyvät hoitokäytännöt - asiantuntijasuositus (2008) linjaa muistipotilaan hoidon, kuntoutuksen ja palvelujen kehittämistä osaksi alueellista hoito- ja palveluketjua Em. suosituksen ja myös tutkimusten tulosten perusteella asiakkaan kotona asumista ja kuntoutumista turvaavat onnistuneesti lääkäri ja muistikoordinaattori, joka on perehtynyt muistisairauksiin ja -palveluihin.

Muistitukitoiminnan hyvät käytännöt 2/3 Muistineuvolatoiminta on osa muistioireisten ja heidän omaistensa hoito- ja palveluketjua. Se on matalankynnyksen paikka lähellä asiakasta, edistää varhaisdiagnostiikkaa ja tukee muistisairautta sairastavien ja heidän läheistensä hyvinvointia sairauden eri vaiheissa. Ensisijaisesti perusterveydenhuollon palveluna tai ostopalveluna esim Muistiyhdistys ry:ltä. Erikoissairaanhoito organisoi monella paikkakunnalla muistipoliklinikkatoimintaa (Palomäki 2009)

Muistitukitoiminnan hyvät käytännöt 3/3 Esimerkki Etelä-Pohjanmaalta: muistitestaukset (alkuselvitys tai kontrolli) toimintakykyarviot muistipotilaan ja omaisen ohjaus ja neuvonta, sekä tilannekartoitus tapauskohtainen konsultaatio, koulutus, osastotunnit, yleisöluennot yhdyshenkilötoiminnasta (Huhtamäki-Kuoppala)

Kaatumisen ehkäisyn hyvät käytännöt Ympäristötekijät ja ulkonaliikkumisen turvallisuus, ks. esim THL (KTL) tai Merja Rantakokko (2009) Vaaratekijöiden arviointi ja miihin puuttuminen ks esim. Kokkolan malli tai Satakunnan kaatumishoitajamalli (Teeri 2009)

Asumisen koettu esteettömyys (Heimovaara-Kotonen 2009) Housing Enabler-menetelmä yhdistää neljä eri osa-aluetta: asumistyytyväisyyden, kodin merkitykset, kodin toimivuuden sekä asumiseen liittyvät hallintauskomukset. Yhdistetty neljä mittaria: ”Asumistyytyväisyys”, ”Kotini toimivuus”, ”Kotini merkitykset” ja ”Hallinnan tunteet omassa kodissa” Arvioidaan henkilön toimintakyvyn rajoitteet ja apuvälinetarve, tehdään ympäristökartoitus ja lasketaan kokonaispisteet: esteettömyysongelmat (Tanttu & Heimovaara-Kotonen 2009.) Tulossa myös lyhyempi versio

Muita esteettömyyden arviointimenetelmiä Invalidiliitto, Rakennetun ympäristön esteettömyyskartoitus – opas kartoituksen tilaajalle ja tuottajalle (maksuton), tarkoitettu sekä julkisiin että yksityisiin tiloihin, siksi vähän monimutkainen THL tekemässä rakennusten esteettömyys- luokitusmallia ARVI -Asunnon arviointimenetelmä (maksuton) Löytyy www.ara.fi Työtehoseuralta löytyy myös asunnon arviointilomake (Hynynen 2009.)

Omaishoitajien tuki Tutkijat ovat olleet kiinnostuneita omaishoitajan hoitotaakasta (burden) ja jaksamisesta sekä tukimuotojen vaikuttavuudesta Yleisimmin tarjottuja palveluita olivat apuvälinepalvelut, kotisairaanhoito ja kotipalvelu ja tukipalveluista kuljetuspalvelu. Yleisimpiä omaishoitajille järjestettäviä palveluja ovat olleet vapaapäivät, palveluohjaus, koulutus, neuvonta, sosiaalityön palvelut sekä vertaisryhmätoiminta.

Omaishoitajien tukimuotojen vertailu 1/2 Osa tukitoimista on suunnattu yksinomaan omaishoitajiin tai hoidettaviin. Osassa interventio on kohdistunut kumpaankin. Omaishoitajiin kohdistuneissa interventioissa on käytetty esim. tukiryhmätoimintaa, yksilö- ja ryhmäterapiaa, koulutusta ja neuvontaa, tai lomaa omaishoitajalle. Omaishoitajille on ollut hyötyä myös tehostetusta kotiuttamisohjelmasta, johon on kuulunut ohjausta ja kotikäyntejä.

Omaishoitajien tukimuotojen vertailu 2/2 Hoidettaviin kohdistuneilla interventioilla on pyritty vaikuttamaan kapea-alaisesti esim. käytösoireiden vähentämiseen tai yöuneen ja/ tai ravitsemustilaan. Osassa on mitattu myös kyseisen intervention vaikutusta omaishoitajiin. Parhaat tulokset on saatu, kun on käytetty sekä hoitajaan että hoidettavaan kohdistettuja monitekijäisiä interventioita, esim. lääkitys ja terapia; ohjaus ja psykososiaaliset ryhmät, kotikäynnit ja puhelinkonsultaatiomahdollisuus tarvittaessa.