Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TOIMINNAN SUUNNITTELU
Advertisements

1. Lukupiiri: Tehtävien purku
Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi foorumi ja kuinka kommentoida foorumiin. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
© 2010 IBM Corporation1 Bannerikaruselli  Bannerikaruselli on sisällönhallinnan komponentti, jolla voidaan laittaa www-sivulla haluttuun kohtaan näkymään.
Tehdään nettisivu  suunnittelu  rakentaminen  testaaminen  julkaiseminen.
Katso Aitolasta lisää:
ja aluetutkielmakysymykseen vastaaminen yo-kokeessa
Mikä on internet? b Kymmenien tuhansien yhteen liitettyjen tietoverkkojen kokonaisuus b Internetin palvelut ovat ilmaisia - liittymät ovat maksullisia.
Tutkielman kirjoittaminen
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi uutinen. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Ohje PowerPoint esityksen tekoon
W w w. h a m k. f i Wiki koulutus Leenakaija Lehto
MAAPERÄGEOLOGIAN SEMINAARI I
HTML-kielen perusteet Osa 5 Vilho Kemppainen
Power Point – esitysgrafiikkaohjelma lyhyesti
Päivän erikoinen ÄI1.
Akateemineninen kirjoittaminen Yhdyssanat, välimerkit ja luetelmat
Aineiston laatimisessa ovat auttaneet FT Toini Rahtu
W w w. h a m k. f i Hamkin kirjaston e-aineistot verkko-opetuksessa Nelliportaali, e-aineistojen käyttöoikeudet ja aineiston linkittäminen.
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Referointi ja referaatti
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Tekstin muotoilu Wordilla:
Käyttöohje: Kuinka luoda käyttäjätili. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
Hyvä PowerPoint-esitys
Maaseutu.fi on uudistunut -
TYÖN AIHE Oma nimi ja ryhmän tunnus
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Ohjeita loppuraportointiin.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
Seminaarityön rakenteesta
Vuorovaikutusta verkossa Käynnistäminen Ohjaaminen Arviointi Sari Koski-Kotiranta.
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
MAILAAMAAN!. Sähköpostiviestin ominaisuudet Perille nopeasti Vastaaminen helppoa Ei tarvitse olla yhtä aikaa viestimässä Ongelmana lyhyt harkinta-aika.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Tieteellinen kirjoittaminen 1 Tuula Marila / kevät 2010
…Raportit kuosiin… Näin teet sivunumeroinnin ja sisällysluettelon
Essee on kirjoitelma, jossa on paljon kirjoittajan omia ajatuksia.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Vaikuttaminen ja vakuuttaminen
Tehtävä 3: PowerPoint Tomi Ilmonen. Ohjeistus Tämä on tehtävä 3: Power Point Etene tässä olevien ohjeiden mukaan. ◦ Älä ”hypi” eli käy kohta kohdalta.
Tehtävä 3: PowerPoint Jarmo Lautamäki. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
AINEISTOPOHJAINEN KIRJOITELMA
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
YO-info syksy Koetilanne  Omia koepapereita ei tuoda, koetilanteessa annetaan tarvittava määrä paperia.  Koepaperiin jätetään marginaali.  Jokaisessa.
Wiion lait Viestintä yleensä epäonnistuu - paitsi sattumalta.
Tutkielman teko-ohjeet
Ohjeita….
LÄHTEIDEN KÄYTTÖ.
Työelämän tekstejä sähköposti.
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
Opinnäytetyön otsikko
Luonnontiedeaiheinen projekti
Tehtävä 3: PowerPoint Maria Rahkola.
Kirjoita ja puhu asiantuntevasti Aalto-yliopisto / Tiina Airaksinen
Aineistosta kirjoittaminen
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Tehtävä 3: PowerPoint Jouni Koski.
Liittokokous Förbundsmötet xx.xx.2014
Kirjoittajan nimi, arvo Työpaikka
Muokkaus Mari Lampinen,
Marttojen powerpoint esityspohja 2019
Otsikko Ingressiin kirjoitetaan kortin sisältö tiivistettynä.
Wiion lait Viestintä yleensä epäonnistuu - paitsi sattumalta.
Esityksen transkriptio:

Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit Kuinka voin tietää, mitä ajattelen, ennen kuin näen, mitä olen kirjoittanut? – C. A. Foster Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit Tuula Marila Kevät 2009 Kielikeskus/Kielipalvelut

Sen uskominen, että tieto on saavutettu, on vaarallista Sen uskominen, että tieto on saavutettu, on vaarallista. Sen uskominen, että tieto on lopullisesti saavutettu, on erittäin vaarallista. – taolainen filosofi Sisältö: Taulukot 3–6 Kuviot 7 Esimerkit 8–9 Lähteet 10–11 Linkit 12

Taulukot - parantavat tekstin luettavuutta - ovat taloudellisia. Tulkitse taulukko, mutta - älä toista tekstissä kaikkea, mikä taulukosta käy ilmi! Muista: taulukko ei ole mikään selkeyden tae!

Taulukot Taulukon täytyy tuoda tekstiin jotain uutta. Tärkeää: Kun käytät taulukkoa tai kuviota: - kerro ensin lukijalle, miksi käytät niitä - analysoi tarkemmin vasta sen jälkeen. Muista: - Taulukolla ja kuviolla täytyy aina olla nimi ja järjestysnumero! - Käytetään arabialaisia numeroita juoksevasti omana numerosarjanaan.

Taulukot / otsikointi Otsikon kieli tieteellisissä teksteissä taulukot otsikoidaan tekstin kielellä kansainvälisesti tärkeissä tutkimuksissa tiivistelmän kielellä. Otsikko laitetaan taulukon yläpuolelle. Otsikon tulee olla informatiivinen! Sana TAULUKKO kirjoitetaan isoilla kirjaimilla.

Taulukot / asemointi Riviväli - Kaksi riviväliä jätetään ennen taulukon nimeä. - Myös taulukon jälkeen jätetään kaksi tyhjää riviä. Taulukon koko: Isot taulukot on hyvä pienentää arkille mahtuviksi. - Leveydeksi suositellaan tekstin leveyttä. - Jos joudut jatkamaan taulukkoa seuraavalle sivulle, kirjoita sivun oikeaan alareunaan sulkeisiin käsikirjoituksen kielellä: (jatkuu, continues, fortsätter) jne. TAULUKKO 15. (jatkuu). Seuraavalle sivulle kirjoitetaan vasemmalle ylös taulukon numero ja sulkeisiin sama sana kuin edelliselle sivulle.

Kuvion punainen lanka Mikä idea kuvion on välitettävä? Onko kuvio tarpeellinen? - älä käytä, jos se vain toistaa tekstiä! Minkä tyyppinen kuvio sopii mihinkin tarkoitukseen? Yleisiä kuvioita ovat: - pylväskuviot - piirakat - sektoridiagrammit. Numeroi myös kuviot!

Esimerkit Tärkeää: Kun laitat esimerkkejä: - kerro ensin lukijalle, miksi käytät niitä - analysoi tarkemmin vasta sen jälkeen. Esimerkkejä ei kannata laittaa kerralla kovin paljoa. Sisennä esimerkit. Numeroi ne myös.

Tärkeää Muista laittaa taulukoihin, kuvioihin ja esimerkkeihin myös lähteet! Muista viitata myös lähteeseen itse tekstissä! Esimerkkejä kuvista ja taulukoista: mikrobiologian esimerkki biotekniikan esseen kirjoitusohje (kuvat ja taulukot sivulla 2)

Linkkejä Yliopiston Kielijelppi: http://www.kielijelppi.fi/ ruotsiksi: http://www.sprakhjalpen.fi Verkko-Kielikello: http://www.kielikello.fi/ Kotus: http://www.kotus.fi/ Nelli-portaali: http://www.nelliportaali.fi Mikrobiologian harjoituskertomus: http://www.mm.helsinki.fi/MMKEM/MIKRO/Opetus/ohjeita/Harjoittelukertomus.htm Metsäekonomian laitoksen graduohjeet: http://www.mm.helsinki.fi/mmekn/opiskelu/graduohjeet_FPM.htm Kirjoittajan työkalupakki: http://wiki.helsinki.fi/pages/viewpage.action?pageId=23856684