Puulajit Kirjassa kappale 2..

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P ERTTI YLÄMÄKI Virolahden ya. H YÖNTEISET Esitykseni aihe on hyönteisten anatomia ja elin tavat. Esittelen myös tunnetuimpia suomalaisia hyönteisiä.
Advertisements

CYCNOCHES, CATASETUM Suku: CATASETINAE. Cycnoches – joutsenorkidea ’Swan Orchids’ Nimi tulee kreikan kielen sanasta ’Kyknos’ joutsen, ’Auchen’ kaula Noin.
Haapa Kuvauspaikka: Koulunpiha Kuvauspäivä:
Kappale 5 Kenttäkerroksen kasvit ovat joko ruohovartisia kasveja tai varpuja. Varpukasvit ovat puuvartisia: Mustikka, puolukka, variksenmarja, kanerva…
Juolukka Tuntomerkit: Juolukka on varpu, joka voi kasvaa jopa metrin korkeaksi, mutta tavallisemmin 30–50 cm korkeaksi. Yleensä kasvusto on helposti huomattavissa.
Suomen sanoja: Missä ja minne? 3
Taimikonhoito Huhtikuu 2007.
Kappale 5 Kenttäkerroksen kasvit ovat joko ruohoja tai varpuja.
ENSIHARVENNUS Pertti Mäkinen
Metsätalouden energiahaasteet 2000-luvulla Veli Pohjonen Kiikissuon metsänhoitoyhdistys
Perinnetietoa rakennuspuusta
SUOMI ON SOIDEN JA METSIEN MAA (Kirjoita muistiinpanot vihkoosi)
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska mm. : 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi.
Koe; koeavain 1001 Koeala 1 Koeala 2 Koeala 3 Koeala 4 Koemetsikkö 1 (koemetsikköavain ) Koeala 5 Koeala 6 Koeala 7 Koeala 8 Koemetsikkö 2 (koemetsikköavain.
TURVETUOTANTO JA ISOT PETOLINNUT
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska: 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi voi.
Tavaliset puut Tornionlaaksossa
6 luokka Tekijä: L.A.Pupulainen
Metsätyypit Kasvupaikkatekijöiden vaihtelu vaikuttaa kasvillisuuteen.
Metsätyypit ja metsätehtäviä
Sademetsä.
Massa m ja paino G.
Näsijärven kalastusalue Isännöitsijä Anne Kasanen
Talousmetsän kierto Talousmetsän kierto – oppimateriaali perusopetukseen ( , päivitetty 06/2012) Lisätietoja: Taustatietoa ja linkkejä löytyy.
ORAVA.
Suomen yleisimpiä puulajeja. Säilyttää värinsä läpi vuoden.
Kappale 7.
NÄIN HOIDAN METSÄÄNI Juha Juuti
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
NAALI Kettua muistuttava koiraeläin Valkoinen ja tuuhea karvapeite
0rava - Sciurus vulgaris
EVOLUUTIOTUTKIMUKSESSA sivut
Karhu on euroopan suurin petoeläin
Ilves TUNTOMERKIT Ilves on Suomen luonnon ainut kissaeläin.
Pituus- ja paksuuskasvu
LAJIEN VÄLISET SUHTEET s
Metsätyypit Kasvupaikkatekijöiden vaihtelu vaikuttaa kasvillisuuteen.
SIENISTÄ.
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
P OHJOISMAINEN LUONNONKUKKARETKI N OKIALLA
Liimaus Marko Seppä-Murto. Puun liimaukseen vaikuttavat tekijät Puun ominaisuuksia puun rakenne erilaiset viat puun kosteus puun eläminen liimattavan.
Kasvio eli herbaario. Keräämällä ja prässäämällä: Joka näytteeseen nimilappu! Tarvikkeet: Piirustuspaperia Teippiä Kaksi levyä Sanomalehtipaperia Painoja.
Mänty saavutti laajimman levinneisyytensä vuotta sitten, jolloin heinäkuussa oli vähintään 2,6 o C nykyistä lämpimämpää ja mäntymetsiä 13000km.
Tehtävät 1.Käsitteitä Määrittele oheiset käsiteparit:
MITEN METSÄNOMISTAJAN TULISI VARAUTUA ILMASTONMUUTOKSEEN? Kari Mielikäinen Metsäntutkimuslaitos © Metla/Arvo Helkiö.
Sarjatalvikki (Chimaphila umbellata) SLL, Etelä-Hämeen vuoden laji 2013 Heli Jutila FT.
Lehtikuusi. Tärkeimmät tuntomerkit Lehtikuuset voivat kasvaa yleensä metrin korkeuteen. Monilla lajeilla korkeus jää kuitenkin vain 6-20 metriin.
Puun ”muisti” luonnon ja ilmaston historiankirjana
Liito-orava Jenna Muhonen 8a.
Ennakkotehtävät, tietoa ja jälkipuintia luokille
Kansalaiskysely seksuaalisuudesta ja seksistä
INTIA Väkiluku: BKT: 4,99 biljoonaa USD
Harakka Pica pica.
Keltasirkku.
Lääkeaineet Ennen laboratorion lääkeaineita ihmiset käyttivät lääkkeinä luonnosta saatavia aineita kuten piharatamoa ja pajunkuorta. Kasvit ovat parantamistaidon.
SUOMALAISIA KASVEJA Venny.
Lupiini Lupinus polyphyllus
Tammi.
Suomalainen kasvimikrobiomi
Vaahtera.
Tavi.
Kirjosieppo.
Vaahtera.
TAMMi (Quercus robur).
Vaahtera.
LEHMUS.
1 Biopolttoaineet Bioenergian lähteitä lämpölaitoksissa voivat olla
METSÄTALOUDEN HIRVIVAHINGOT Vahinkojen määrittely- arviointi- ja ilmoitus Koulutus metsänomistajille Kuivaniemi Juha Hyvönen.
II Ekologia.
Esityksen transkriptio:

Puulajit Kirjassa kappale 2.

Mänty Pinus sylvestris

Mänty Valoa vaativa havupuu kasvaa lähes koko Suomessa pohjoisempia tuntureita lukuunottamatta. Sietää kuivuutta, märkyyttä, happamuutta ja kylmyyttä. Symbioosi sienilajien kanssa, joiden rihmasto ympäröi männyn juuria lisäten niiden veden- ja ravinteidenottokykyä monikymmenkertaisesti. Kukinta on kesäkuun alkupuolella, jolloin hedekukinnoista lähtee lentoon keltaista siitepölyä pölyttämään muiden puiden emikukintoja. Oman puun siitepöly ei emikukille kelpaa. Mänty suojaa haavansa pihkalla, joka estää tautien ja tuholaisten iskeytymisen puuhun. Erityisen runsaasti pihkaa muodostuu kuolevan puun runkoon. Tätä käyttivät hyväkseen entisajan tervanpolttajat. Männyn kuoriosan pihkasta valmistetaan tervan lisäksi pikiöljyä ja tärpättiä. Männynneulasissa on erittäin runsaasti C-vitamiinia, noin kuusinkertaisesti appelsiineissa oleva määrä. Männynneulasista tehty tee tai mehu on virkistävä juoma silloin tällöin nautittuna. Pitkäaikaisessa käytössä neulasten sisältämät haihtuvat öljyt voivat olla haitallisia. Kuoren alla olevasta nilasta saadaan pettua. Männyn sisältämät pihka-aineet voivat suurempina annoksina ärsyttää munuaisia.

Kuusi Picea abies Suomessa kuusia kasvaa koko maassa pohjoisimpia tunturiseutuja lukuunottamatta. Hyviä siemenvuosia joka 4.-5. vuosi, Pohjois-Suomessa harvemmin. Kuusi on tuhoaltis puulaji, sillä esiintyy useita siemeniä, neulasia ja puuainetta vahingoittavia hyönteisiä, sekä lahottajasieniä ja sienitauteja. Se on myös hallanarka puulaji. Lapissa kasvava kapealatvuksinen kuusi eroaa metsäkuusesta. Pohjoisen alalajin lyhyet oksat kestävät hyvin tykkylumen ja jään painoa. Kuusen juuristo on hyvin pinnanmyötäinen.

Kuusi on levinnyt maahamme puulajeistamme viimeisimpänä vasta noin 5 000 vuotta sitten. Kuusi on viljavien maiden puulaji. Se on yleinen tuoreilla ja lehtomaisilla kankailla ja korpisoilla. Kuusi asettaa mäntyä suuremmat vaatimukset kasvupaikan ravinteisuudelle ja kosteudelle, mutta se sietää varjostusta. Kuusi kukkii Etelä- ja Keski-Suomessa toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa muutamaa viikkoa aikaisemmin kuin mänty. Lapissa kukinta tapahtuu usein vasta heinäkuun puolella. Kuusen kukat ovat yksineuvoisia, eli heteet ja emit ovat eri kukissa, joskin emi- ja hedekukat ovat samassa yksilössä. Kuusi ei elä yhtä vanhaksi kuin mänty. Silti sen ikä voi olla yli 300 vuotta.

Vuosirenkaat . puun iän määrittäminen vuosirenkaista tai vuosikasvaimista

Eliöitten välisistä suhteista Symbioosi ++ esim. mänty ja sienirihmasto levä + sieni = jäkälä ihminen ja suolistobakteerit kirva ja muurahainen Lois- isäntäsuhde + - esim. tautibakteerit ja isäntä lahottajasienet ja puu lapamato ja ihminen

esim. juuristokilpailu, kilpailu pesäpaikoista ekologinen lokero helpottaa kilpailua Peto-saalissuhde + - esim. susi ja jänis Toiselle hyöty ja toiselle ei merkitystä + o esim. korppikotka ja leijona

Tehtäviä Mitä tarkoittaa sanonta, että metsä on uudistuva luonnonvara? Moniste Miten kuusi ja mänty eroavat toisistaan:oksien sijainti, juuristo, neulaset, kävyt, osuus Suomen metsistä, käyttö Miksi havupuissa on pihkaa? Mitä hyötykäyttöä männylle ja kuuselle tiedät muuta, kuin että ne ovat paperin raaka-ainetta ja puutavaraa niistä saadaan myös. Tutustu sivuihin: www.oppimispolku.fi

Muita puu- ja pensaslajejamme Haapa, tervaleppä, harmaaleppä, pihlaja, vaahtera, hieskoivu, rauduskoivu, visakoivu, Pajut, paatsama, kuusama, kataja Moniste