Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

SIENISTÄ.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "SIENISTÄ."— Esityksen transkriptio:

1 SIENISTÄ

2 Mitä sienet ovat? Sienet eivät ole eläimiä eikä kasveja. Ne luokitellaan omaan ryhmäänsä: sienet. Miksi sienet eivät tarvitse valoa elääkseen ! Mitä ne tarvitsevat? Sienet voivat elää: Loisina – aiheuttaen tauteja eläimille ja kasveille Symbioosissa yhteyttävän kasvin kanssa Hajottajina

3 Sienet ihmiselle Syötävät sienet ravintona
Hiivat ja homeet ravinnonvalmistuksessa esim. viininvalmistus, leivonnaiset, homejuusto Esim. penisilliinin valmistus Aiheuttavat sairauksia kuten jalkasilsa, sammas, savipuoli Asuntojen homevauriot ja allergiaoireet Mitä muuta käyttöä sienille tiedät?

4 Kantasienen rakenne

5 Erilaisia metsäsieniä

6 Sienimyrkyt Solumyrkyt (tuhoavat kudoksia)
Hermomyrkyt (huumaavia vaikutuksia jo intiaanit ja shamaanit käyttivät) Ruuansulatuskanavaa ärsyttävät myrkyt Syöpää aiheuttavia aineita (karsinogeeneja) sisältävät sienet Osa sienimyrkyistä aiheuttaa oireita alkoholin kanssa nautittuna.

7 Mitä sieniä voi syödä? Joistakin sienistä myrkky voidaan poistaa ryöppäämällä tai kuivattamalla. Esimerkiksi korvasieni (Gyromitra esculenta) on herkullisena pidetty, käsittelemättömänä erittäin myrkyllinen. Kumma kyllä hirvet syövät sitä.

8 Valkokärpässieni

9 Sienet lahottavat, mutta eivät lihota!

10 Tehtäviä SIENIÄ OVAT MYÖS ESIMERKIKSI (alleviivaa) SAMMALET HIIVAT HOMEET ESIM. PENISILLIINI JÄKÄLÄT JALKASILSA HILSE RUOSTESIENET KASVEISSA Mikä kasveille tunnusomainen solunosa puuttuu sienistä? 3. Mainitse esimerkki, jossa sieni elää symbioosissa toisen eliön kanssa loisena 4. Mitä hyötyä sienistä on? 5. Mitä ravintoaineita sienissä on paljon? 6. Valitse 1-2 sienilajia. Piirrä kuva vihkoosi ja kirjoita sienestä ja sen mahdollisesta käyttötavasta tai myrkyllisyydestä. Apuna oppikirja ja koulun sieniopas

11 Hyviä linkkejä 60,4592 innostus_valtaa_taas_lappilaisia_ html


Lataa ppt "SIENISTÄ."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google