Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

6 luokka Tekijä: L.A.Pupulainen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "6 luokka Tekijä: L.A.Pupulainen"— Esityksen transkriptio:

1 6 luokka Tekijä: L.A.Pupulainen
TALVEHTIVIA LINTUJA. 6 luokka Tekijä: L.A.Pupulainen

2 Lue teksti: Syksyllä monet linnut muuttavat lämpimille seuduille. Mutta meille tulee talveksi lintuja, joita meidän metsissämme et näе keväälla eikä kesällä. Sydäntalvella, kovimpien pakkasten aikana saa nähdä punatulkkuja. Ne tulevat vielä pohjoisemmasta, jossa talvi on vieläkin ankarampi. Keväällä punatulkut muuttavat takaisin syntymämaahansa, kasvattavat siellä poikasensa ja palaavat meille seuraavana talvena koko perheineen.

3 Tikan tuntee sen koputuksesta
Tikan tuntee sen koputuksesta. Se hakkaa puun runkoa ja etsii puista hyönteisiä ruuakseen. Nokallaan se kovertaa myös pesänsä puun runkoon. Tikka on ihmeellinen lintu. Vielä ihmeellisempi on käpylintu. Sillä on ristinokka, jolla se rikkoo käpyja. Käpylinnun ravintona ovat männyn ja kuusen siemenet. Käpylinnun poikaset syntyvät joulu-, tammikuun kovimpien pakkasten aikana, mutta ne eivät palellu. Käpylintu ja tikka ovat metsälintuja, ne eivät tule lähelle ihmisasuntoja.

4 Varpunen on pieni, mutta urhea lintu
Varpunen on pieni, mutta urhea lintu. Varpunen elää meillä ympäri vuoden, se ei pelkää kovimpiakaan pakkasia. Tiaiset ovat pihojemme talvivieraita. Talvella ne eivat ole niin arkoja kuin kesällä ja tulevat mielellään lintulaudalle nokkimaan murusia. tiainen

5 Linnut ovat hyviä ystäviämme, ne hävittävät vaarallisia hyönteisiä
Linnut ovat hyviä ystäviämme, ne hävittävät vaarallisia hyönteisiä. Puutarhurit ripustavat tiaisen pönttöjä tarhaansa. Yksi tiaisperhe voi pitää puhtaana neljäkymmentä hedelmäpuuta. Ruokkikaa lintuja talvella. Nälkäinen lintu ei kestä pakkasta, se kuolee viluun ja nälkään.

6 Vastaa kysymyksiin: Mitä lintuja sinä tunnet?
Mitkä linnut ovat muuttolintuja? Onko varpunen muuttolintu? Onko meillä Karjalassa kesällä punatulkkuja? Mistä punatulkut tulevat meille? Miksi puutarhurit ri­pustavat pönttöjä tarhaan? Miksi lintuja pitää ruokkia talvella? Mitä hyötyä on linnuista?

7 Täydennä lauseet sopivalla sanalla:
Sydäntalvella metsässä saa nähdä hakkaa puun runkoa ja etsii siinä hyönteisiä. syö männyn ja kuusen siemeniä. tulevat mielellään lintulaudalle nokkimaan murusia. hävittävät vaarallisia hyönteisiä.

8 Muodosta lauseita seuraavista sanoista:
Talvi, linnut, nokkia, mielellään, murut, lintulauta. Käpylintu, tehdä, pesä, sydäntalvi, kova, pakkanen, aika. Talvehtia, linnut, ei pelätä, pakkanen. Kevät, koululaiset, ripustaa, tarha ja metsä pönttö. Linnut, hävittää, vaarallinen, hyönteinen.

9 Kotitehtävä: Oppettele uudet sanat
kirjoita kertomus linnuista(10-15 lausetta)

10 Lähteet: М. Муллонен. Учебник финского язык, 6 класс - Петрозаводс: Карелия, 1988


Lataa ppt "6 luokka Tekijä: L.A.Pupulainen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google