Hyvät ratkaisut tuki- ja liikuntaelinten terveydeksi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSAINVÄLINEN FIBROMYALGIAPÄIVÄ
Advertisements

Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
TYÖELÄMÄN KEHITTÄMISEN PUOLESTA Tutkimusiltapäivä , Helsinki Suomalaisten työpaikkojen työhygieeninen tutkimus ja kehitys Anna-Liisa Pasanen.
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Työnkuormituksen yhteydet TULE- sairauteen
Lasten ja nuorten tuki- ja liikuntaelinoireet
UUDENMAAN TYÖSUOJELUPIIRI KMP Työsuojelupiirien toimintamahdollisuudet muuttuvassa työympäristössä Kaarina Myyri-Partanen piiripäällikkö Uudenmaan.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
TYÖTERVEYSHUOLTO Liisa Lempiäinen Työterveyshuollon ylilääkäri
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Hyvinvointia työstä.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Tule-sairauksista aiheutuvaan työkyvyttömyyteen voidaan vaikuttaa
YHDISTYSTYÖNANTAJAN JÄRJESTÄMÄ TYÖTERVEYSHUOLTO KÄYTÄNNÖSSÄ
SUOMEN PANKKI | FINLANDS BANK | BANK OF FINLAND 1 Maailmantalouden näkymät ja Suomen haasteet Pääjohtaja Erkki Liikanen
Pia Virtanen Hyvät ratkaisut kaupan työssä Pia Virtanen Marketpäällikkö.
Raskaana olevan päihderiippuvaisen naisen hoito Vankisairaalassa
Ikääntyvä työntekijä työelämässä
TULE-vaarojen tunnistaminen ja hallinta työssä
TYÖTERVEYSHUOLTO MUKANA HYVISSÄ RATKAISUISSA
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Miten alkoholi näkyi päivystyksessä kahden vuoden aikana? tapaturmapotilaat puhallutettiin alkometrillä hoitoon tullessa päihtyneiden tapaturmapotilaiden.
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Työsuojelu Suomessa.
Skitsofrenian epidemiologia
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Organisational justice and health of employees: prospective cohort study M Kivimäki, M Elovainio, J Vahtera, J E Ferrie (2002)
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Severiina, Matilda, Antti ja Joona
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Kansantaudit Tartuntataudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Fysioterapia työterveyshuollossa Työn psykososiaalinen kuormitus.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9.
TUTKIMUSHOITAJAPÄIVÄT ÄREÄNÄ? JAKSAA, JAKSAA! Pia Kaulio, työterveyspsykologi.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Työkykymalleja Lääketieteellinen työkykykäsitys
Asento Kpl 23.
Työn imu ja työn kuormittavuus pienissä järjestöissä
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
talotekniikka- ja rakennusalalla
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Sporttiturva tarjous Suomen Pöytätennisliitolle
Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
O0525KO TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUS JA KUNTOUTUSOHJAUS
Työn energeettinen kuormitus
Sari Aalto-Matturi Suomen Mielenterveysseura Work Goes Happy
Työhyvinvointi …turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa.
Liikunta tukee työhyvinvointia
YKSOTE-kuormitus 2017–18 -hankkeen koordinaattori
Miten tunnistan psykososiaaliset kuormitustekijät?
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Hyvät ratkaisut tuki- ja liikuntaelinten terveydeksi Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviikon Itä-Suomen alueseminaari, Joensuu

Työkuormituksen yhteydet TULE-sairauksiin Marja-Leena Savolainen Työterveyshuollon erikoislääkäri

Muutos työympäristö työmenetelmät työssä käytettävät koneet, välineet, laitteet aineet ja energiat muuttuvat

Muutos työn järjestelyissä ja työn tekemisen tavoissa altistumistasoissa ja altistusten laadussa työhön liittyvien vaara- ja kuormitustekijöiden kirjossa.

Muutos perinteiset työympäristön riskitekijät yleisiä työelämän kasvavat tuottavuus- ja laatuvaatimukset ikääntyvät työntekijät fyysiset kuormitustilanteet vähenevät kiireen, vastuun, kehittymis- ja muutospaineiden ja osaamisvaatimusten kasvu

Työllisen työvoiman altistuminen työssä tai työympäristössä esiintyville vaara-, haitta- ja kuormitustekijöille (lähde: Työterveyslaitos).

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet haitallisesta fyysisestä kuormituksesta voi aiheutua tuki- ja liikuntaelimistön kipua ja muita oireita lääkärin toteamia sairauksia ammattitautilainsäädännön mukaisia ammattitauteja

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Kolmasosa kansaneläkelaitoksen sairauspäivärahakausista päivärahoja 670 milj. € v.2004 5,4 milj. € kaularangan välilevysairauksissa 31 milj. € olkapään kiputiloissa Lähde: Kansaneläkelaitoksen Tilastollinen vuosikirja 2004

Niska-hartiaseudun tai yläraajan sairaudet; niska Niska-hartiaseudun kipua on kokenut joskus yli 30-vuotiaista miehistä 51% ja naisista 60%. (Viikari-Juntura 1996). Niskan kiputiloja voivat olla kaularangan välilevyrappeuma, jännitysniska, fibromyalgia (sidekudosreuma) ja tapaturmien jälkitilat.

Niska-hartiaseudun tai yläraajan sairaudet; niska spesifisen kiputilan diagnostiset kriteerit . spesifinen diagnoosi ja positiiviset kliiniset löydökset näyttävät ennustavan oireiden pitkittymistä (Silverstein ym. 2006) ja sairauslomia (Viikari-Juntura ym. 2000). spesifiset kiputilat ovat myös selkeämmin yhteydessä fyysisiin kuormitustekijöihin kuin epäspesifiset (Walker-Bone ym. 2006).

Niska-hartiaseudun tai yläraajan sairaudet; niska Täsmällisen kliinisen diagnoosin määrittämisellä on merkitystä: -hoidon valinnassa -ennusteen arvioimisessa -riskitekijöiden tunnistamisessa.

yläraajan suuri voiman käyttö työliikkeiden toistuvuus Niska-hartiaseudun tai yläraajan sairaudet: työn fyysiset kuormitustekijät/ niska yläraajan suuri voiman käyttö työliikkeiden toistuvuus staattisessa työssä niskan etukumara asento tärisevien työkalujen käyttö

vaikuttamismahdollisuuksien vähyys vähäinen työyhteisön tuki Niska-hartiaseudun tai yläraajan sairaudet: työn psykososiaaliset kuormitustekijät/niska suuri työmäärä vaikuttamismahdollisuuksien vähyys vähäinen työyhteisön tuki vähäinen esimiehen tuki.

Olkapään kipu Työikäisessä väestössä tavallisin olkapääkipu syntyy pinnetilan seurauksena. olkapääkipua on kokenut joskus 46% miehistä ja 53% naisista Ahtaan olkapään taustalla voi olla monia tekijöitä.

Olkapääkivun työperäisiä riskitekijöitä liikkeitä joita tehdään yläraajojen ollessa yli 60 asteen fleksiossa tai abduktiossa runsaasti yläraajojen toistoliikkeitä käyttämällä raskaita työkaluja. tärinän vaikutus tutkimuksessa näytti vähäiseltä. psykososialisista tekijöistä vähän tutkittua tietoa( Duodecim 6/2007 )

Yläraajan rasitussairaudet paikallisia pehmyt kudoksiin paikantuvia kiputiloja, joita on vaikea tarkasti diagnosoida. suuri osa yläraajan rasitusperäisistä kiputiloista avoterveydenhuollossa ei täytä spesifisten sairauksien diagnoosia. toimistotyöntekijä –hiirikäsi

Yläraajan rasitussairaudet Ylärajan rasitussairauksiin luetaan kyynärvarren, ranteen ja käden: jännetulehdukset epikondyliitti rannekanavaoireyhtymä

Yläraajan rasitussairaudet: kuormitustekijät käden suuri puristusvoiman käyttö työliikkeiden runsas toistuvuus ranteen taipunut asento tärisevien työkalujen käyttö Kuormitustekijöiden esiintyminen yhdessä voimistaa epäsuotuisia vaikutuksia

Selkäsairaudet ja työkuormitus Kolme neljästä suomalaisesta on kokenut joskus selkäkipua Äkillisiä sekä pitkäaikaisia selkäkipuja esiintyy miehillä ja naisilla yhtä paljon. Välilevytyrän aiheuttama iskias on kuitenkin miehillä yleisempi kuin naisilla.

Selkäsairaudet ja työkuormitus Fyysisesti raskastyö lisää välilevyvaivojen riskiä. Välilevy kestää paremmin puristusvoimia kuin kiertovoimia. Toistuvan kiertokuormituksen seurauksena syntyy vaurioita välilevyn rakenteisiin häiriten välilevyn aineenvaihduntaa edistäen rappeutumista.

Selkäsairaudet ja työkuormitus Taakkojen nostaminen, kantaminen ja työntäminen: selän lihaksiin ja nivelsiteisiin kohdistuu suuria jännitysvoimia luihin ja nivelten rustopintoihin suuria puristusvoimia. Vauriot voi syntyä: yksittäisestä ylikuormituksesta väsymisestä toistokuormituksessa pienilläkin taakoilla.

Selkäsairaudet ja työkuormitus asento Selän etukumara asento tai ääriojennus pitkäaikaisena lihasten staattinen kuormittuminen kudoksen verenkierron heikkeneminen ja kudosvaurio

Selkäsairaudet ja työkuormitus Kokokehontärinä selkärangan kuluma alaselkäkipu välilevyrappeuma iskias-kipu Tärinädirektiivi ja –asetus koskevat myös kokokehontärinää. Ammattitautiasetus ei mainitse vahva epidemiologinen näyttö.

Selkäsairaudet ja työkuormitus Psykososiaaliset tekijät huono työssä viihtyminen työn yksitoikkoisuus oireiden kokeminen sairauskäyttäytyminen

Lopuksi Työhön liittyvät sairaudet ovat suurelta osin ehkäistävissä. Työelämän muutosten huomioimisella, työn laadun parantamisella ja ennakoivalla toiminnalla on keskeinen merkitys. Työhön liittyvien sairauksien ehkäisy on sekä yksilön terveyden ja hyvin voinnin että talouden kannalta tarkasteltuna kannattavaa

kirjallisuus KIITOS 1) Toistotyötä koskeva työsuojeluhallinnon valtakunnallinen ympäristöanalyysi 2002 STM Työsuojeluhallinto, Tampere 2) Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim 6/2007; 13/2007 3) Olkapääongelmat osa 1. H.Panula, Yksityislääkäri N.3 touko-heinäkuu 2007 4) Reliability of the Southampton examination schedule for the diagnosis of upper limb disorders in the general population. K Walker-Bone, ym. Ann Rheum Dis 2002;61:1103–1106 5) Ammattitaudit ja työhön liittyvät terveysvaarat; Suomalaisten terveys 18.7.2005, Jorma Rantanen (www.ttl.fi) 6) Psychosocial risk factors for neck pain: Ariëns GA, ym. Scand J Work Environ Health 2006:7-19