Suunnittelutilanteen analysointi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Talonrakennuksen jatkokurssi 6 op Säätekijät
Advertisements

Hirsimökki + tulisija Tuloilma joka hirren välistä n. 1m:n korkeuteen
Hyvän asumisen kehittäminen ASUNTO 2010
Lehtikorven viheralueet
Toimittaja – Sovellusarkkitehtuuritas on pilkkominen Kalle Launiala, ProtonIT Oy
SYNTYYKÖ UUSI LIIKENNEMUOTO ? HISTORIA •Aikojen kuluessa ja teknologian kehittyessä on otettu käyttöön montakin uutta liikennemuotoa (laiva, juna, auto,
ROOMA.
Paikallisuus auditoinnin näkökulmasta decomb-ryhmätapaaminen , työmuistio Panu Lehtovuori Olli Maijala.
Liikennevirasto ja Espoon kaupunki
MARK TENNANT LIFELONG LEARNING AS A TECHNOLOGY OF THE SELF HANNA PORRASSALMI Postmoderni kritiikki aikuiskasvatuksessa vallitsevia minuuden teorioita kohtaan.
PARAS-ARVIOINTITUTKIMUSOHJELMA
Yhdyskunnan arvot, merkitykset ja estetiikka Kuinka ympäristö mielletään? Miten ympäristöä arvotetaan? Mikä on esteettinen arvo? Kevin Lynch ja ympäristön.
Uusia asuntoja vanhaan kaupunkirakenteeseen
Rakennusmääräyskokoelma F-osa
- Vuokra-asunto: - Asunnon voi vuokrata yksityiseltä tai julkiselta taholta esim. kunnalta (yleensä edullisempia) - Ei tarvita suuria pääomia, pääsee helposti.
19.– , Tampereen Messu- ja Urheilukeskus
Asumisen elinkaari ja palvelut
Rakennetun ympäristön virikkeellisyys
Maunulan keskustan kehittäminen Mitä suunnittussa pitäisi huomioida? Maunula-Seura Strategiset Mau- nulaan liittyvät tavoitteet Asiat jotka voidaan.
Descartes ja modernin mielenfilosofian synty II Mekanistinen fysiologia ja representaatiot Timo Kaitaro, II periodi,
A Rakenteiden fysiikka ja mekaniikka (3op) Syksy 2013
Maantieteen ja geologian laitos Maankäytön ja metsänhoidon muuttuvat käytännöt ja moniulotteiset sopeutumisstrategiat Sansibarilla, Tansaniassa (Suomen.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Kaksi olohuonetta ja tilaa riisisäkille? – Maahanmuuttajat ja asumisen suunnittelu Hanna Dhalmann HY / Maantieteen laitos.
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
SANAKARTAT Vammaisasiain neuvottelukunta Polku – liikkumistaito H.Hirn.
Työmäärän vaihtelu automaattilypsy-
Sähköpalokuolemat Suomessa Antti Nenonen, Tukes Sähköpalokuolemat Suomessa Tilastollinen tutkimus Ylitarkastaja Antti Nenonen.
Rakenteen ja ilmeen määrittelystä konseptissa. Konseptisuunnittelu Konseptisuunnitelman sisällöstä Konseptisuunnitelmassa kuvaillaan Projektin tausta.
Tietohallinnon ja tietojärjestelmien kehittämisen perusteet
Tontista hyvän elämän puutarhaksi Puutarhakurssi Naantalin Opisto, Kalevanniemen koulu Hortonomi Anne Hanhiniemi.
KVV-maisteriohjelman HOPS-työskentely Miksi? Miten? Kuinka monelle?
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
, Janne Virtanen, Ilmastonmuutos: hillitseminen ja sopeutuminen, toiminta Varsinais-Suomessa.
Yliopistojen yhteisen YDW tietovaraston määrityshanke - tilannekatsaus Tampere
E STEETTÖMYYDEN LIITTÄMINEN NYKYISTÄ TIIVIIMMÄKSI OSAKSI KAAVAPROSESSIA Heini-Sofia Luotola
Ympäristövaikutukset (YVA) ja sosiaaliset vaikutukset (SVA)
Kulttuurisemiotiikkaa Harri Veivo Oulun yliopisto Lokakuu
Kestävä kehitys ja YVA Ilmastomuutos: ääri-ilmiöiden voimistuminenIlmastomuutos: ääri-ilmiöiden voimistuminen Ympäristö yhdyskuntasuunnittelussaYmpäristö.
Matkareppu: mikä on olennaista? Määrästä sisältöön vs. sisällöstä määrään Avoin kaupunki: yhdyskuntarakenteen muutoksen hallinta Yhdyskuntarakentamisen.
INVENTOINNIN DOKUMENTOINTI 3-osainen kohteen kuvaus: –sijaintitiedot –kohteen topografia, maaperä ja kasvillisuus –muinaisjäännökseen liittyvät tiedot.
Department of Electrical Energy Engineering 1 31/03/2015 Jatko-opintokurssi Wind Power in Power Systems Kappale: 3. An introduction Jussi Antikainen.
Käyttöönottokaavio– Deployment diagram Vesa Jokikokko Tarmo Kemi TIK9SNA.
Lämpövyöhykkeet ja ilmasto
Olet ostamassa omaa asuntoa Pirkanmaalta. Bruttopalkkasi on 2971 €/kk, josta sinulle käteen jää verojen jälkeen 2018 €/kk. Omia säästöjä sinulla on 8000.
Mitä yhdyskunta- ja kaupunkisuunnittelu on?
Ilmastonmuutoksen vaikutukset Sudanin vesitilanteeseen.
Kulttuurisemiotiikkaa Oulun yliopisto Lokakuu 2007 Harri Veivo.
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Laatutyö ja KA Toiminnan kuvaaminen JY:n KA-tiimi
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
RATAPIHA asemakaava muutos
TUTKE Koordinoivan hankkeen ja klusteritutkimusten väliraportti
Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta
Vesa Kanninen / Aalto-yliopisto Monikeskuksisuus, keskusverkko
asemakaava-arkkitehti Hannele Kelavuori
Ympäristöterveys – tarkastelun näkökulmia
VE1 ”Tiivistyvä Kempeleentie”
Vuoden 2011 hirsirakennus.
THL – SÄHKÖINEN JULKAISEMINEN MÄÄRITTELYTYÖPAJA
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Ympäristövaikutukset (YVA) ja sosiaaliset vaikutukset (SVA)
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Energiatehokkuus suunnittelun lähtökohtana
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Volitioprosessi, tahdon!
JHKA-jaoston kokous Jari Kallela
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Annukka Harjula, kokemusasiantuntija
Esityksen transkriptio:

Suunnittelutilanteen analysointi Liikkeellepanevat voimat Olevat ja keskeneräiset suunnitelmat Suunnittelualue ja sen sijainti Maanomistus Maisemarakenne Yhdyskuntarakenne Historia Toiminnallinen kokonaisuus Palvelut Yhteydet Viherrakenne Miten nykytilannetta jatketaan? KL 30.9.2004

Asuinalueen suunnitteluelementit Alueen suunnittelussa tulee edetä kokonaisuudesta osiin, esim. Maisemarakenne Suunniteltu kokonaisrakenne Liikenneverkko Viherrakenne Kaupunkitila Korttelirakenne Rakennustyypit

Maisemarakenne Maisema rakenteena vs. maisemakuva Orientoivia kysymyksiä analyysia varten: Millainen on maiseman topografia ja maaperä? Miten maisema vaikuttaa mikroilmastoon (kylmä ja lämmin ilma, tuulisuus, kasvillisuus) Miten maisema vaikuttaa kosteusolosuhteisiin? Auringonvalon vaikutus, edulliset ilmansuunnat Mitä johtopäätöksiä voit tehdä rakentamisen sijoittamisen ja luonteen suhteen?

Kokonaisrakenne Kuinka asukas ja suunnittelija hahmottaa alueen kokonaisuuden? Kevin Lynch: alueet, väylät, solmukohdat, maamerkit, rajat Kokonaisuuden jakaminen osa-alueisiin Alueen rajautuminen ympäristöstään Alueen keskusten ja muiden painopisteiden löytäminen Eri osa-alueiden luonne-erot

Kevin Lynch: The Image of the City 1960

Liikenneverkko Vain osin päällekkäinen kaupunkitilan, ei sama asia Liikenneväylät toimintoja yhdistävinä ja erottavina elementteinä Liikenneverkon toiminnalliset vaatimukset: turvallisuus, sujuvuus, orientoivuus, kestävyys, huollettavuus Ympäristö- ja sosiaaliset vaikutukset Liikennemuotojen erottaminen ja yhdistäminen Pysäköinti erityisongelmana

Viherrakenne Viherrakenne uusi suunnittelukäsite, joka pitää sisällään viher- ja vesialueet ja niiden rakenteelliset yhteydet Viherrakenne on monifunktionaalinen: sillä on virkistys- ekologista, esteettistä, suoja- ja kasvatusmerkitystä Viherrakenteessa toimintojen päällekkäisyys tulee ottaa huomioon, samoin rakenteellisuus Viherrakenne on itsessään kustannustekijä, mutta se vaikuttaa positiivisesti (10-25 %) ympäröivien alueiden arvoon

Viikki-Latokartano

Kaupunkitila ja kaupunkirakennustaide - Sitten dualismi: kaupunkirakennustaide keskeisten väylien ja aukioiden esteettisenä suunnitteluna Modernismi: arkkitehtuurin kytkeytyminen teollistumiseen, asumisen nouseminen suunnittelun keskiöön, koko yhdyskunta esteettis-funktionaalisen suunnittelun kohteena

Kaupunkitilan visuaalisuus Tilan rajaaminen ja avaaminen Rajausten opasiteetti ja transparenssi Rajaukset horisontaali- ja vertikaalielementeillä: tilan “lattia, seinät ja katto” Tilasarja Toisiaan leikkaavien tilasarjojen solmukohdat

Korttelirakenne Kortteli juridisena, visuaalisena ja sosiaalisena yksikkönä Suljettu, puoliavoin ja avoin kortteli ja näiden muunnelmat Korttelityypillä tärkeä merkitys tilan julkisuuden määrittelyssä Asuntojen suojaaminen tuulelta ja melulta, näkymien järjestäminen tai estäminen, auringonvalon hyödyntäminen tavoitteina

Rakennustyypit Pientalot Kerrostalot Erillispientalot: yhteys maanpintaan, väljyys Kytketyt pientalot: aputilojen kautta kytketyt pientalot, paritalot, rivitalot: suuri tehokkuus, mutta vaativia suunnittelukohteita Kerrostalot Lamellitalot: tehokkaita tilan rajaajia Pistetalot: väljä tilanmuodostus, näkymät Sivukäytävätalot Terassitalot

Arabianranta