- leikkiäkö rakkaus, rakkaus leikkiin Lek och kärLEK

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten vuorovaikutustaitojen tukeminen käytännössä
Advertisements

Ajatuksia elämästä .....
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
vedestä, ilmasta ja tulesta.
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
Jumalan kanssa.
Vihdin seurakunnan ilta
Mikään ei ole arvokkaampaa kuin tämä päivä
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
Ajatuksia elämästä..
ELÄMÄN LÄHDE JA PARANEMISEN MAHDOLLISUUDET
Varhaiskasvatuksen messut Heureka
Gardnerin lahjakkuudet verkossa Otavan Opisto Jari Sarja On tunnustettava, että jotkut ovat erityisen fiksuja ja älykkäitä, ehkä taiteellisesti.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Naisen elämänkaari ja henkinen hyvinvointi
LUOVUUDEN RAKKAUS – RAKKAUDEN LUOVUUS
LEIKIN MERKITYS LAPSELLE Päivi Koivisto, KT, päiväkodin johtaja
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Innovaatiokyvykkyys ja luovuus
NALLE PUH.
Luetaan! Kota-projekti, Diat laati Maija-Liisa Halme-Briedis.
Lapsi ja internet Seppo Mentula
SEKALAISIA KOIRAKUVIA. Täältä tulee Jyrä, ja jyrää kaiken!
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
Lapselle hyvä päivä tänään
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Lihavuus on onnellisten hetkien kertymää....
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Avaimia itsensä valmentamiseen
Meidän kirkko – osallisuuden yhteisö  hengellinen elämä vahvistuu  huolehdimme heikommista ja kannamme maailmanlaajaa vastuuta  vahvistamme kirkon jäsenyyden.
Uhratkaamme siis hänen kauttansa Jumalalle joka aika kiitosuhria, se on: niiden huulten hedelmää, jotka hänen nimeänsä ylistävät. (Hepr. 13:5)
Aggressiontunne Luento nro 1..
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
Yhdessä vahvemmaksi kasvaminen
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
Esa Fabrin Ihmisen kasvu, muutos ja ahdistus 1/3 Ihmisen elämässä kasvu ja muutos liittyvät jatkuvasti toisiinsa Myös persoonallinen, perusteissaan.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Ystävyytesi on: arvokas aarre....
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
 Teema valittu kirjasta Parempaa Golfia, Päivi Frantsi,  Esityksen tarkoituksena tuoda ydinasiat esiin kyseisestä kirjan kappaleesta  Tämän lisäksi.
AIKUINEN OPPIJA.
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
= olemusajattelu. Essentialismin mukaan kaikilla substansseilla on oma olemus jonka mukaan ne toimivat Kaikilla eliöillä ja elottomilla on oma päämääränsä.
Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Koulussa elämää opettelemassa
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
Tapahtukoon sinun tahtosi
TVT (vaka) Projektitehtävä
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Ops seminaari Askola.
Miten meidän tulee toimia?
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
JEAN PIAGET JEAN PIAGET ( ). AJATTELUN KEHITYS Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit eli skeemat Lapsen toimintaa ohjaavat sisäiset mallit.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Sisällölliset orientaatiot ja lapselle ominaiset toimintatavat Ruut Ruokonen 2012.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Nopolan koulu Opettajien veso
Liikuntasosialisoituminen ja liikuntasuhde
Taidon ja taiteen tulevaisuuden voimaa
Hyvän elämä ja sen eväät
Kognitiivinen kehitys
Mikä on elämänkatsomus?
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
Urheilun ja liikkumisen valmiudet ja ominaisuudet Psyykkinen valmennus Itsetunto ja itseluottamus Paula Arajärvi ja Terhi Lehtoviita.
Esityksen transkriptio:

- leikkiäkö rakkaus, rakkaus leikkiin Lek och kärLEK 12.3.2004 Kaarina Määttä Lapin yliopisto

RAKKAUS LEIKKI KÄRLEK Kaikki, mistä ihminen kiinnostuu, innostuu ja pitää, voi muuttua rakkaudeksi - leikiksi (vrt. eri muodot)

RAKKAUS LEIKKI KÄRLEK Ihminen on rakastava olento (Scheler 1874-1928) Lapsi on puhtaimmillaan ”leikkiä” (Kuhfuss 1966) Rakkaus ja leikki, kuten vaikkapa ilo ja suru – ovat oma kategoriansa, ei voi selittää millään muulla

Eikö rakkaus ole sielun korkeinta elämää? Ja eikö korkein kaikessa ole ikuinen salaisuus? (Atterbom) On mahdotonta kattavasti määritellä tai sanoa, mitä rakkaus (kärlek) leikki on ja mitä se ei ole Fromm: Rakkaus on asenne, ”sielun voima”- suhtautumistapa maailmaan

Tutkijat korostavat myönteisiä piirteitä RAKKAUS LEIKKI - iloa (Spinoza) miellyttävää/nautintoa (Garvey1990) - huumoria KÄR-LEK - spontaania, - vapaaehtoista, vapaasti valittavaa - ikimuistoista, koskettavaa - harjoittelua ja oppimista myös epätoivoa, pettymyksiä, ahdistusta

RAKKAUS LEIKKI työtäkö. (vrt RAKKAUS LEIKKI työtäkö? (vrt. kestävä rakkaus) (Montessori1984) Tunteiden ohella myös tieto- ja taitolaji: - voidaan eritellä rakastamisen ja leikin vaatimia taitoja ja edellytyksiä sekä niiden kehittymistä, muuttumista

Vastaa tarpeisiin ja toiveisiin RAKKAUS LEIKKI Vastaa tarpeisiin ja toiveisiin (Theodore Reik) (Lev Vygotsky) Mielikuvitus tarpeen ”Rakkaus on ”Leikissä lapsi mielikuvituksen pystyy mihin haluaa” voitto järjestä” (Vygotsky) (Mencken) sekä ”ratkaisemaan ristiriidat ”Ei silmien näkemänä, toiveiden ja todellisuuden vaan mielen kokemana” välillä” (Helenius 1993)

Saako intellektualisoida? RAKKAUS LEIKKI Saako intellektualisoida? Scott Peck: Vygotsky: ”Ei, menetät sen.” ”Ei, lapsi ei ole teoreettinen olento.” ”Rakkautta tutkiessasi leikit arvoituksen kanssa, joka on liian suuri ja syvällinen sanoilla selitettäväksi” Onko rakkauden tutkiminen leikkiä sekin? ”Leikin tutkimus herttaisesta olemuksestaan huolimatta erittäin vaikea alue.” (Soini 1997)

RAKKAUS LEIKKI saa ihmisen kasvamaan, kehittymään, tulemaan yhä enemmäksi Fromm: rakkaus Vygotsky: leikeissä aktiivinen voima lapsi päätä pitempi itseään Erikson: edistää persoonallisuuden eheyttä Itsetuntemus lisääntyy, minä laajenee, itsearvostus voimistuu Tunnetarpeiden sekä emotionaalisen ja älyllisen tasapainon kannalta ajassamme tärkeitä niin rakkaus kuin leikki (vrt. Piaget

Rakkauden ja leikin kehitysvaiheet Murstein: Piaget: stimulus- harjoitteluleikki arvo- ja symbolileikki roolivaihe sääntöleikki Kerckhoff & Davis: ”Filtteriteoria”

SÄÄNTÖLEIKIT : perinneleikit (”Perinteiset leikit pitävät edelleen siellä täällä sitkeästi puoliaan” (Kalliala 1999) kielelliset leikit piiloleikit pilailuleikit LUOVAT LEIKIT: roolileikit näytelmäleikit NIIN RAKKAUDESSA KUIN LEIKISSÄ

Rakkaus ja leikki on yksilöllisesti vaihteleva - Jokainen rakastaa ja jokainen leikkii omalla tavallaan. Rakkaus ja leikki on yksilöllisesti vaihteleva - Silti on löydettävissä erilaisia rakastamistapoja ja - tyylejä, (ks. www.vaahtokylpy.net/parisuhde/peli.shtml kuten myös leikin muotoja ja lajeja.

ILMAN RAKKAUTTA ILMAN LEIKKIÄ ONGELMAT LISÄÄNTYVÄT Jokainen ihminen ja yhteiskunta tarvitsee rakkautta pysyäkseen terveenä. Myös leikin, mielikuvituksen, luovuuden, lapsekkuuden arvo on korvaamaton. Myös aikuisen pitäisi muistaa vaalia lapsessa itsessään: ”ihmisen lapsellisuus on hänen eettisyytensä edellytys” (Ojakangas 2002)

RAKKAUS JA LEIKKI EI KATSO IKÄÄ KYKY RAKASTAA JA KYKY LEIKKIÄ ON OSA IHMISTÄ VIELÄ VANHANAKIN

ONKO RAKKAUS LEIKKIÄ? VAI LEIKKI RAKKAUTTA? Kyllä! VAIN LEIKKIÄKÖ RAKKAUS? Ei! RAKKAUS on meille jokaiselle yhtä vakava ja tärkeä, yhtä haavoittava ja itseä koskettava ja kehittävä, rikastuttava ja uusia näköaloja avaava OPPIMISKOKEMUS KUIN LEIKKI