Vesionperusoikeus.fi VESI ON PERUSOIKEUS Ensimmäinen Euroopan unionin kansalaisaloite 1.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pohjois-Pirkanmaan Tattariosuuskunta  Perustettu vuonna 2003  Osuuskunnan tarkoituksena on tuottaa puhdasta raaka-ainetta paikallisille tattaria jalostaville.
Advertisements

Työmarkkinaosapuolten oma neuvottelujärjestelmä EU:ssa
Pieni ja epätäydellinen lyhennesanakirja OAJ-laiselle toimijalle
TEKNIIKAN JA TIEDON TOIMIHENKILÖT TTT RY
1 EU:n tuki ystävyyskuntatoiminnalle 2006 ehdotuspyyntö ja tulevaisuuden perspektiivit Helsinki, Risto Raivio johtava hallintovirkamies.
JHL:n sähköiset palvelut
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MIKÄ MLL? • Valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi •
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA
Inno- opettajat ja pääkaupunkiseudun teknologiapolku
SPOL Suomen Psykologian Opiskelijain Liitto. Mikä SPOL? Kattojärjestö paikallisille ainejärjestöille, perustettu vuonna 1968.
LAADUKKAAT PALVELUT LAADUKKAILLA HANKINNOILLA PALVELUJEN PAKETOINTI – SEMINAARI
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Hitech Business Breakfast Perjantai Kimmo Paajanen.
VEERA EINOLA TEHYN OPISKELIJAYHDISTYKSEN PJ STTK-OPISKELIJOIDEN JOHTORYHMÄ, TYÖELÄMÄ & KANSAINVÄLISYYS KANSAINVÄLINEN OPISKELIJAYHTEISTYÖ.
Puhdas vesi jokaiselle lapselle
EU ja raha: Budjetin synty Tulot ja menot.
Suuri ja mahtava Euroopan unioni?
Euroopan unionin kansalaisuus
Kriisiviestintä Thorleif Johansson Viestintäjohtaja.
EU-vaikuttaminen Suomessa
AR/20111 EUROOPPALAISIA SUUNTAVIITTOJA Subsidiariteetti Kansalaisläheisyys Regionalismi Federalismi Oikeusvaltio
Täysistunnon simulointi. Teidän tehtävänne kuudessa eri vaiheessa 1.Lausunnon käsittely 2.Muutosehdotusten laatiminen ja lähettäminen 3.Ryhmäkokoukseen.
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Tampereen yhdistysrakenne hanke
Lääkehoidon päivä Toimiiko lääkehoitosi?
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
KVTES luku IV vuosilomalaista johtuvat muutokset 2013
Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti poliittisten vaikuttajien parissa tutkimuksen julkisista palveluista Suomessa ja Euroopassa – Tutkimuksen.
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
Työterveys ja -turvallisuus on yhteinen asia. Hyväksi sinulle. Hyväksi tuottavuudelle. Yhteistyöllä riskit hallintaan Terveellinen työ -kampanja 2012–2013.
LAPSEN OIKEUDET.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
Täysistunnon simulointi. Tehtävänne kuudessa eri vaiheessa: 1.Lausuntoon tutustuminen 2.Oman ryhmän valitseminen (1 opiskelija kuhunkin ryhmään), muutosehdotusten.
ETwinning Mikä eTwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY Kohti kunnallisvaaleja 2012 Yksityisen sosiaalialan kunnallisvaaliteemat yhteiset pelisäännöt valvonnan toteuttamiselle tasaveroiset.
Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry Enni Räisänen Asiamies Palvelutoimialat, YTN.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi eTwinning Yrjö Hyötyniemi Opetushallitus
Terveystieteiden akateemiset johtajat ja asiantuntijat ry.
Työsuojelu Suomessa.
Tekniikan Akateemisten Liitto TEK ry Toiminta-ajatus ” Parantaa jäsenen työmarkkina-arvoa, elämän laatua ja ammattikunnan vaikuttavuutta. ”
Kaijamaija Parviainen Pätevyysluotsi työpaikalla Työpaikalla tapahtuvan ohjauksen mahdollisuudet, edut, esteet ja haitat Kaijamaija Parviainen.
Euroopan Unionin perustuslaki ja Lissabonin sopimus EU:n tulevaisuuskonventti valmisteli sopimuksen EU:n perustuslaista Piti tulla voimaan jo 2006, mutta.
Piiriapurahojen tarkoitus
Tuloksellisuutta edistävä palkinta ja neuvottelutoiminta
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
Liikkuvuus ja lähetetyt työntekijät Pekka Ristelä Palkansaajajärjestöjen EU-edustusto FinUnions 1/04/20151.
Akavalainen neuvottelutoiminta AKAVA  talous- ja tulopolitiikka  yhteiskuntapolitiikka, verotus, sosiaalipolitiikka, koulutus, työvoimapolitiikka,
AVARA-hanke valtiotieteellisen tiedekunnan näkökulmasta Leif Åberg
Kirjastoammattilainen 2020 Arvostus, osaaminen, palkkaus
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
Olemme matkalla kohti uutta keskusjärjestöä 2 > Katsomme 2020-luvulle ja siitä eteenpäin. Perustamme uuden ajan keskusjärjestön ammattiyhdistysliikkeen.
Yhteistyöjärjestöt Akavan Erityisalat
Kansalaisten Eurooppa
ERITYISTAIDEKASVATUS
Ruokahävikin vähentäminen ravintoloissa Veli-Matti Aittoniemi
Vanhoja yo-kysymyksiä EU:sta

Lissabonin sopimus.
EU:N POLITIIKAN TOIMEENPANOELIN
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Suomen suurin suun terveydenhoitoalan ammattiliitto Yli 6000 jäsentä
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
HLBTI-henkilöiden yhdenvertaisuuden edistäminen Euroopan unionissa
Esityksen transkriptio:

vesionperusoikeus.fi VESI ON PERUSOIKEUS Ensimmäinen Euroopan unionin kansalaisaloite 1

Mitä vesi perusoikeutena tarkoittaa? • Vuonna 2010 YK:n yleiskokous hyväksyi päätöslauselman, jossa oikeus puhtaaseen veteen ja toimivaan viemäripalveluun tunnustetaan ihmisoikeudeksi. • Vesi perusoikeutena tarkoittaa, että • kaikkien ihmisten saatavilla pitäisi olla puhdasta ja turvallista talousvettä perustarpeita varten ja toimiva. • Viemäripalvelu/vesihuolto, joka huolehtii jätevesien käsittelystä sekä edistää hygieniaa ja terveyttä. 2

Miksi aloite on tärkeä? • Puhtaan veden saanti on elämän perusehto, kuten YK on jo tunnustanut. • Vesihuollon laadukas ja toimiva rakentaminen ja ylläpito vaativat paljon voimavaroja, osaavia toimijoita sekä korkeatasoista ja tehokasta valvontaa. • Erityisesti 1990-luvulla yksityistettiin monien maiden vesihuolto. • Monet yksityistämiset kuitenkin epäonnistuivat, ja vesihuoltoa palautettiin takaisin julkiseksi toiminnaksi. • Vesi ja vesihuolto eivät voi olla pelkän liikevoiton tavoittelun väline: Vesipalveluiden tuottajan on oltava yhteiskunnan demokraattisen valvonnan alainen. 3

Miksi aloite on tärkeä? • Nyt talouskriisin oloissa EU:n komissio on vaatinut useita maita yksityistämään vesihuoltonsa. • Samalla on myös puututtu työntekijöiden oikeuksiin ja palkkaehtoihin. • Toisaalta esimerkiksi Ranskassa on monien kaupunkien vesihuolto otettu takaisin kaupungin omaksi työksi, myös Berliinissä. • Vesialan yritysten tuottamat palvelut tulivat kansalaisille kalliiksi eikä palvelun laatu ollut riittävän hyvä. • Suomessa vesihuolto on toistaiseksi hoidettu vastuullisesti ja hyvin. • Kuitenkin maailmanlaajuiset vesialan jättiyritykset tutkivat markkinoita myös meillä ja saattavat lähitulevaisuudessa antaa ostotarjouksia paikallisista vesilaitoksista. 4

EU-kansalaisaloite ja vesikampanja • Tämän aloitteen tavoite on saada EU:n peruslainsäädäntöön säädös siitä, että oikeus puhtaaseen juomaveteen ja vesihuoltoon on ihmisoikeus, joka kuuluu kaikille. • EU-kansalaisaloitteen… …aiheen ja sisällön pitää kuulua komission toimivaltaan. … tueksi on kerättävä yhden vuoden aikana vähintään miljoonan EU-kansalaisen allekirjoitukset. • Ennen allekirjoitusten keruuta komissio tutkii aloitteen sisällön ja päättää koskeeko se sellaista lainsäädäntöä, johon voidaan EU:n kansalaisaloitteella vaikuttaa. • Euroopan unionin ensimmäinen kansalaisaloite on nimeltään: VESI ON PERUSOIKEUS. 5

Ketkä ovat mukana? • Kampanjan pääjärjestäjä EPSU on julkisen alan ammattiliittojen eurooppalainen kattojärjestö, johon kuuluu 270 jäsenliittoa 48 maasta – EPSU edustaa lähes 8 miljoonaa Eurooppalaista työtekijää. • Suomessa kampanjan toteuttavat Suomen julkisen alan ammattiliittojen EU-yhdistys FIPSU ry:n jäsenliitot: JHL, JYTY, Pardia, SuPer, TEHY, AE, OAJ, Talentia, KTN 6

Mistä on kyse? Vaadimme, että:  Kaikille Eurooppalaisille taataan toimiva vesihuolto ja jätevesipalvelu: YK on jo hyväksynyt päätöslauselman, jossa oikeus veteen julistetaan avaintekijäksi kaikkien ihmisoikeuksien toteutumisessa.  Vesihuolto säilytetään julkisen palvelun luonteisena. EU ei saa suhtautua veteen kilpailulle avoimena kauppatavarana.  Vesivarojen omistuksessa ja käytössä säilytetään yhteiskunnan kontrolli. 7

Vesikampanja ja EU-kansalaisaloite • Kampanja hyödyntää EU:n uutta kansalaisaloitemahdollisuutta • Kansalaisaloite on EU:n uusi keino lisätä kansalaisten demokraattisia osallistumismahdollisuuksia EU:ssa • Kun keräämme mennessä vähintään miljoona allekirjoitusta, EU:n komissio sitoutuu ottamaan aloitteen käsittelyyn. ● Suomen osuus allekirjoitusta 8

Kuinka toimitaan? • Kerää allekirjoituksia erilaisissa tapahtumissa: ● Työpaikkakäynnit ● Oppilaitoskäynnit ● Messut ● Koulutukset ja kurssit ● KAIKKIALLA, MISSÄ IHMISIÄ ON KOOLLA! • Ota allekirjoituslomake, flyerit, pamfletit ja ständi tapahtumiin • Kannusta ihmisiä allekirjoittamaan tilaisuudessa tai ohjaa allekirjoittamaan netissä: vesionperusoikeus.fi Kaikille tärkeä ja keskustelunherättävä aihe! 9

Kuinka toimitaan? • Täydet allekirjoituslomakkeet lähetetään postitse FIPSUn koordinaattorille osoitteeseen: Päivikki Kumpulainen Suomen julkisen alan ammattiliittojen EU-yhdistys FIPSU c/o Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Sörnäisten rantatie HELSINKI • Allekirjoituslomakkeet tulee olla Fipsussa viimeistään

Allekirjoita vetoomus verkossa! vesionperusoikeus.fi 11

Tietoa kampanjasta: • Suomen kampanjasivustolta: vesionperusoikeus.fi • EPSUn Water is a Human Right – kansalaisaloitteen sivustolta: • EU:n viralliselta kansalaisaloitesivustolta: 12

Tiedustelut: • Suomen julkisen alan ammattiliittojen EU-yhdistys FIPSU ry Päivikki Kumpulainen, Fipsun koordinaattori, puh: gsm: • EPSUn yleishyödyllisten palvelujen komitean jäsen Jorma Peussa, puh: gsm: , 13

FIPSU-liitot Kampanjaa Suomessa koordinoi Suomen julkisen alan ammattiliittojen EU-yhdistys FIPSU ry, jonka jäsenliitot ovat: Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto JYTY Palkansaajajärjestö Pardia Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer TEHY Tekniikka ja terveys KTN ry Akavan Erityisalat Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia OAJ 14