Hys hiljaisuus, kolme lähetystä käynnissä samaan aikaan. •Sastamalan verkostolukio, kolmen lukion yhteistyötä samanaikaisopetuksen avulla. •Onnistuneen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Heini-Marja Järvinen Turun yliopisto
Advertisements

Ranskan A2-etäopetus Turussa  Adoben Connect Pro –verkkokokousjärjestelmä  oppilaita /luokka-aste, etäringissä 2-3 koulua  jokaisella tietokone,
Ranskan etäopetus alakoulussa
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
W w w. h a m k. f i Verkko-opetukseen valmentautuminen Verkko-opetuksen parhaan palat 2011.
FISH! Parantaa työmoraalia ja saa sinut rakastamaan työntekoa!
Verkko-opetuksen laatutyöpaja Vopla-seminaari
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
OPETTAJAN AIKAHARHA OPETTAJAN AJAN TAJU VÄÄRISTYY KUN HÄN ASTUU YLEISÖN ETEEN. OPETTAJAN AIKA OPISKELIJAN AIKA OPETTAJA LUULEE ETENEVÄNSÄ HITAASTI, MUTTA.
OHJAAMINEN.
Oppiminen ja opettaminen harjoitustilanteessa
Musiikin ryhmäkoulutus
Jyrki Kalliolahti TIES
Kuvakäsikirjoitus.
SUULLINEN HARJOITTELU
Wikispaces vieraan kielen opetuksessa Opetus goes POP mediaope Katrina Vartiainen.
Listening comprehension
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Metropolian tietoturvapolitiikka Tai miltä se voisi näyttää.
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
Kohti osallistuvaa toimintakulttuuria Oppilaskunnan, opettajakunnan ja vanhempainyhdistyksen yhteistyö Aleksanterin koulussa.
Norssi ja Varis juttusilla
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Kauneuden käytänteet HL-N. n Sama ryhmänohjaaja ensimmäisestä vuodesta kolmanteen vuoteen n Moduloitu opetus, jolloin yksi opettaja opettaa.
Kokemuksia virtuaaliopena toimimisesta
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Tampereen aikuislukion etälukio Jaana Leppä vt. rehtori Tampereen aikuislukio Tampereen aikuislukio.
Kuinka tehdä blogi o365:ssä
SASTAMALAN VERKOSTOLUKIO Liite: Talous- ja toiminta Yhteenvetoja ja ennusteita.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
Etäopetuksen pedagogiikkaa Katrina Vartiainen. Käytänteitä  Opettajalla vain etäoppilaita yhdessä koulussa  Opettajalla etäoppilaita kahdessa tai useammassa.
@ Leena Lahtinen Toistorakenne Ohjelmassa toistetaan tiettyjä toimenpiteitä monta kertaa peräkkäin Toisto noudattaa sille kuuluvia tarkkoja standardoituja.
Älykkäiden käyttöliittymien käytettävyysvaatimukset Rami Annala T Käyttöliittymien ja käytettävyyden seminaari, Syksy 2002: Kontekstiherkkyydestä.
Venäjän tunteja suunnittelemaan ”Punainen lanka” ”Luontevia siirtymiä” ”Helppouden tuntua” - Takana paljon suunnittelutyötä.
Tieto- ja viestintätekniikka eri oppiaineiden opetuksessa AO-koulutuksen perusharjoitteluinfo Olli Vesterinen, Sokla Mediakasvatuskeskus.
Keskustan Pohjoisen alueen pohdintoja Jokaisella oppilaalla on oikeus hyvään opetukseen * Pätevät opettajat, riittävä resurssointi ei liian suuriksi kasvavia.
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Kouluinfo Renkomäen koulu
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Äidinkieli 2 Puheenvuoroteoriaa. Puhuminen Seuraavassa yleistä teoriaa, tietoiskuohjeet s. 12.
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Missä kaupunki X? Esimerkki PaikkaOpin käytöstä opetuksessa tehtävän idea: luokanopettaja Minna Glogan toteutus: koordinaattori Virpi Hirvensalo.
RAHOITUSJÄRJESTELMÄN UUDISTAMINEN! OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS! SÄHKÖISET YO-KIRJOITUKSET! LUKIOVERKON HARVENTUMINEN! PEDAGOGINEN UUDISTAMINEN! TOIMINTAKULTTUURIN.
Kirjautuminen Opiskelijat kirjautuvat yleensä sisään vieraana. Kirjoita nimesi kenttään ja kirjaudu sisään. Voit kirjautua sisään myös omilla tunnuksilla.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
KAVERIKAHVILA Vertaisoppimisen menetelmiä kouluihin
KIRKONKYLÄN KOULUN PIENLUOKAT
Kokemuksia inkluusio- opetuksesta Laajasalon peruskoulussa
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
Oppiminen oppilaan omien kiinnostuksenkohteiden kautta
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
(Työ)elämän esiintymistilanteet
Vieraiden kielten opiskelusta
Mahdollisuus monipuoliseen kielitaitoon
OPPIMISTA OHJAAMAAN - Oppimistaidot ja ohjaava opetus
Esityksen transkriptio:

Hys hiljaisuus, kolme lähetystä käynnissä samaan aikaan. •Sastamalan verkostolukio, kolmen lukion yhteistyötä samanaikaisopetuksen avulla. •Onnistuneen samanaikaisopetuksen taustalla on toimiva kokonaisorganisaatio, jossa luodaan positiivisia mielikuvia virtuaaliopetuksesta. •Tärkeää on aito verkostoituminen siten, että tuntee oikeasti toisesta lukiosta jonkun, jonka kanssa tehdä yhteistyötä esim. ongelmatilanteissa

Sastamalan verkostolukio - oppimisen resurssikeskus Mouhijärven lukio: 42 Vammalan lukio: Äetsän Sarkia-lukio:

Verkostolukion yhteiskurssit -Samanaikaisopetuksena esim. alkavat kielet ja reaaliaineiden syventäviä kursseja (32 kpl) -Verkko-opetuksena reaaliaineiden syventäviä kursseja ja abikursseja (9 kpl)

Auton ohjaimissa ensi kertaa!! 1.Olisi hyvä kokeilla opetustilannetta käytännössä. Opettaja voisi viedä oman ryhmänsä virtuaaliluokkaan ja pyytää yhden oppilaan tulemaan tunnille virtuaalisesti. Tilanne on hyvin opettavainen ja ensimmäinen kerta tuntuu siltä kuin autokoulussa ensimmäisillä ajotunneilla. 2.Harjoittelutilanteessa olisi hyvä olla kerralla ainakin kaksi opettajaa, jolloin toinen voisi toimia oppilaana ja toinen opiskelijana. Kokemus opiskelijana olemisesta on tärkeä

Opiskelijan perehdyttäminen •Tärkeä osa onnistunutta virtuaaliopetusta on myös opiskelijan perehdyttäminen ohjelman käyttöön. •Myös opiskelija tarvitsee vinkit esim. wep- kameran käyttöön tai ohjeet sijoittumiseen luokassa suhteessa mikrofoneihin ja kameraan. •Jos osallistujia on paljon, on opiskelijan hyvä sulkea äänen lähetys, silloin kun hänen ei tarvitse olla äänessä.

Kognitiivinen psykologia ja tarkkaavaisuus Opettaja virtuaaliluokan ohjaimissa •Opettajan on jaettava tarkkaavaisuutensa monen asian suhteen aivan kuin kuljettajan liikenteessä. •a) luokkaan, luokanhallintaan •b) etäopiskelijaan/opiskelijoihin (luokanhallintaan) •c) laitteiden hallintaan •d) itse asiaan •e) tunnin skriptiin eli käsikirjoitukseen. •Mitä paremmin tekniikan hallitsee sitä paremmin voi keskittyä itse opettamiseen ja oppilaisiin. Tekniikan hallinta automatisoituu.

Opiskelijoiden tapaaminen kerran livenä auttaa asiaa.. •Kognitiivisen psykologian ajatus sisäisistä malleista ja representaatioista auttaa ymmärtämään myös opiskelijoiden ja opettajan vuorovaikutusta. •Jos opettajalla on edes kerran mahdollisuus nähdä opiskelija livenä ja opiskelijalla opettaja niin jatkossa nähdessään hieman huonommankin kuvan kohteesta voi hän automaattisesti täydentää kuvaa mielen sisäisellä muistikuvalla.

KUVA NÄKYY JA ÄÄNI KUULUU, KAIKEN LÄHTÖKOHTA! •Opiskelijan on tärkeää nähdä opettajan kasvot. Jos äänen kuuluvuudessa on ongelmia tai puhe on vieraskielistä tai epäselvää niin huulten liikkeet auttavat tunnistamaan sanoja ja viestin. • Tämä on erityisen tärkeää jos oppija on auditiivinen oppija tai hänellä on vaikeuksia kuulla tai vaikeuksia erottaa tarkkailtava ääni taustamelusta. •Klassinen virhe on, että opettaja istuu vastavalossa eli valolähde on opettajan tai opiskelijan selän takana.

KUVA NÄKYY JA ÄÄNI KUULUU, KAIKEN LÄHTÖKOHTA! •opettajan on tärkeää nähdä opiskelijat riittävän hyvin. Tietynlainen raja on juuri identifikaatio eli opettaja tunnistaa opiskelijan. •Äänen kuulumista voi parantaa mikrofonien oikealla suuntaamisella. •Sastamalan verkostolukiossa on lisäksi käytössä langattomat mikrofonit, joilla äänen kuulumista voidaan parantaa entisestään. Erittäin tärkeää tämä on esim. esitelmien pidossa ja vieraan kielen opetuksessa.

Vastaanottava ryhmä onkin suuri •Lähetystä vastaanottavan isomman (6-20) ryhmän kohdalla on tärkeää, että opiskelijat sijoittuvat esim. puolikaareen, jolloin heidän näkeminen kameran kautta ja kuuleminen mikrofonin kautta on helpompaa. •Seinäkameran käyttö on ison ryhmän kanssa erityisen tärkeää ja isomman streami-koon käyttöä on syytä harkita •Erityishaasteen opetukselle luo myös etäryhmän hallinta, silla sen sisälle voi alkaa syntyä sisäistä ryhmädynamiikkaa. (opetukselle myönteistä/kielteistä)

Virtuaaliopetuskin on ihmisten kohtaamista! •huomiointi, alkutervehdykset, loppujutustelu •oikeudenmukaisuus, välillä etäryhmäläisiltä kysytään ensin välillä kotiryhmältä. •Myös lähetyksen aikana on hyvä välillä kysyä, onko kaikki hyvin, ehditkö tehdä muistiinpanoja, näetkö, kuuletko. •Näin luodaan mielikuvaa, jossa virtuaaliopetus on turvallinen oppimisympäristö, jossa opiskelija huomioidaan yksilönä.

VARMUUDEN VUOKSI •Välillä tekniikka voi pettää. •Tällöin on hyvä, että opettajalla on etäopiskelijoiden puhelinnumerot, jotta hän voi tiedottaa tilanteesta opiskelijoille ja antaa työskentelyohjeita. •Jos vastaanottajana on koulu ja isompi ryhmä niin on hyvä olla ns. virtuaaliluokkavastaavan puhelinnumero, jotta ongelmatilannetta voidaan heti ratkoa yhdessä ja asiantuntevan ihmisen kanssa. •Myös Online-tuen puhelinnumero on hyvä olla omassa kännykässä.

Virtuaaliopetuksen toimivuus on myös päätös ja asenne •Kun opettajalla on myönteinen asenne virtuaaliopetukseen niin hän välittää tämän asenteen myös opiskelijalle •Tärkeää on positiivinen selviytymisennuste. Sekä opettaja, että opiskelija uskovat voivansa oppia ja opettaa myös etäopetuksen avulla. Tämä luo positiivisen kehän. •Hyvällä asenteella ja ahkeruudella opiskelija saa irti enemmän virtuaaliopetuksesta aivan samoin kuin perinteisestä opetuksesta.

Yhteenveto •Onnistunut virtuaaliopiskelu ei ole vain ohjelman ja tekniikan toimivuutta •Onnistunut virtuaaliopetus on monen asian summa: •1. Toimivat tekniset laitteet ja erityisesti kaistan riittävyys •2. Käyttäjät perehdytetään laitteiden ja ohjelmien käyttöön huolella, jotta ominaisuudet saadaan hyötykäyttöön. •3. Jatkuva online-tuki ja myöskin tarvittaessa pedagoginen tuki. Opettajien koulutus ohjelmien mahdollisiin uusiin ominaisuuksiin. •4. Organisaation eri solujen muu toimiva yhteistyö, joka on luomassa onnistunutta virtuaaliopetusta. •5. Lopulta järjestelmä on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki esim. opetus voi epäonnistua siksi, että vastaanottavan etäopiskelijan headset on viallinen!

Sastamalan verkostolukio •Esityksen laati Kasper Kouvo Vammalan lukiosta (CC)