VESIHUOLTOLAIN UUDISTUS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jätevesien käsittely kuntoon
Advertisements

• Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Kertausta kaivoslaista | LKL:n kultaristeily, Pasi Molkoselkä 1 32 § Etuoikeusjärjestys Etuoikeus malminetsintälupaan,
Etuuksia koskevat kannanotot AKKU-johtoryhmän esitysten johdosta •Aikuiskoulutus on tullut myöhään tuen piiriin, ja sen taso on myös alhaisimpia. Ajatuksena.
Asiakasmaksulainsäädännön mukaiset kuntoutushoidon asiakasmaksut Lakimies Mari Laurén.
Pohjois-Kuoreveden vesiosuuskunta Toimitusjohtajan tehtävät
INNOVAATIOT JULKISISSA HANKINNOISSA Rahoitusta hankintojen kehittämiseen 1.
Hyvälaatuinen talousvesi ja tehokkaasti puhdistetut jätevedet ovat hyvinvointimme perusta. Yli 90 % suomalaisista on vesihuoltolaitosten vesijohtoverkostojen.
Holvi.com -maksutili 1 Työelämävalmiuksia | Yrittäjyyskasvatusta | Oman talouden hallintaa
BUDJETOINTI Tarja Huovinen kouluttaja
Teollisuusalueiden jäte- ja hulevedet –seminaari
Luottamus kansakunnan pääomana ja talousjohtamisen tavoitteena Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja, OTT Tuomas Pöysti Ylimmän virkamiesjohdon.
Budjetointi.
LAUKAAN VESI- JA VIEMÄRILAITOS
Kohtuullinen korvaus. •Kohtuullinen korvaus tässä yhteydessä tarkoittaa kohtuullista korvausta tekijänoikeuden siirron osalta. •Muissakin tekijänoikeudellisissa.
Nokian kaupungin ja Nokian Yrittäjät ry:n infotilaisuus vahingonkorvausasioista Vesihuoltolain mukaisesta virhevastuusta VT Pirkka-Petri Lebedeff.
Tulvariskien hallinta lainsäädännössä Tulvariskityöryhmä: keskustelutilaisuus Pekka Kemppainen Lakimies Maa- ja metsätalousministeriö Yleinen.

Uusi JoJo - kurssi Kouluttajakoulutus Nosto ”Talous” Suomen Palloliitto Helsinki Veijo Vainikka.
Lopen vesihuoltopäivä Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö.
VESIOSUUSKUNNAT NURMIJÄRVELLÄ Mahdollisuus maaseudun vesihuollon kehittämiseen.
Hautausmaahallinnon ajankohtaisia asioita Seurakuntapuutarhurien opintopäivät Tampereella Harri Palo.
Oikeus hoivaan ? Perusoikeusseminaari Laura Kalliomaa-Puha.
LAKIKATSAUS Pellervon Päivän 2009 juhlaseminaari Helsingissä Lakiasiainjohtaja, varatuomari Kari Lehto Pellervo- Seura ry.
Varsinais-Suomen ELY-keskus, Jyrki Lammila
Mitä hulevedet ovat? Jukka Jormola, Suomen ympäristökeskus SYKE Järvipooliseminaari: Hulevedet Kuopio Määritelmiä Miksi tarvitaan uusia käytäntöjä?
Laki muuttuu – miten se eroaa yhteispalvelulaista? Yhteispalvelupisteestä Asiointipisteeksi – seminaari Lainsäädäntöneuvos Sami Kouki.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustusten käyttö ja käytön valvonta Yleistä avustusten myönnöstä Valtionavustuspäätös Avustuksen käyttötarkoitus/hyväksyttävät.
Tietoturvallisuus osa 6
ONNELAN ALUE. 4 Onnelan alue sijaitsee keskustasta noin 2 km Niemenkylälle päin 4 Onnelan alueella on myynnissä kolmella eri kortteli alueella viisi tonttia:
Hulevesiin liittyvä lainsäädäntö ja sen kehitysnäkymät
Vesihuolto-osuuskunnat osana kansallista vesihuoltopolitiikkaa Pellervon Päivä 2010 Vesihuolto-osuuskunta -seminaari Helsinki, Jaakko Sierla,
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Tulos vs. Kassa / #1 MYYNTI
Liite 1. Vesihuollon investointistrategia ehdotus esittelykalvosarja esittelykalvosarja
Salaojateknikoiden neuvottelupäivät , Hyvinkää Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitusten riita-asiat.
Riihimäen kaupungin ympäristönsuojelumääräykset
Psykiatrian toimintasuunnitelmasta johtuvien henkilöstövaikutusten ratkaiseminen Henkilöstötoimikunta
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
TALOUSARVION NOUDATTAMINEN JA TULOKSELLISUUDEN JOHTAMINEN Ajankohtainen viesti – Hyvän hallinnon periaatteet ja toimiva sisäinen valvonta Ylijohtaja Marjatta.
Salaus ja tietoturva Mitä käsittää?.
Riihimäen kaupunki vesihuollon kehittämissuunnitelma
17/6/2009 Päijät-Hämeen haja-asutuksen vesihuollon kehittämissuunnitelma Vesihuollon kehittämissuunnitelmat Vesihuoltopäivä Suvi Virta.
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Vesihuoltolainsäädäntö elintarviketeollisuuden kannalta Antti Belinskij Vanhempi hallitussihteeri Maa- ja metsätalousministeriö If, vesiseminaari,
Huleveden tulva-alueet
Kirjanpito, tilinpäätös ja verotus
LAUKAAN KUNTA TA 2017 Vuosikello Lasse Leppä Kunnanhallitus
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
SÄHKÖINEN LASKUTUS Lähde: Taloushallinnon taitajaksi, 2014.
Kirjanpidon tilit 1/2 Liiketapahtumat kirjataan tileille
Liiketoimintasuunnitelman esitys
ILMOITUKSENVARAISTEN PALVELUJEN REKISTERÖINTI
Vesihuollon kehittämissuunnitelma
Osmo Seppälä, toimitusjohtaja Vesi- ja viemärilaitosyhdistys VVY
Parasta palvelua ”kansallinen toiminnan muutos ja uusi tietojärjestelmä” Johanna Mätäsaho.
EmCen käyttöönotto.
NY Vuosi yrittäjänä Yrittäjyyttä ja työelämäoppeja käytännössä 4. ja 5
Määräys käyttöoikeuksien perusteista
SOSTEn linjaukset asiakasmaksujen uudistamiseksi
Vesiosuuskunnat ELY- keskuksen näkökulmasta
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista
Rautateiden hinnoittelu
Budjetointi.
Esimies - kannattavuuden mahdollistaja
Sisäinen laskentatoimi
Esimies - kannattavuuden mahdollistaja
Liiketoimintasuunnitelman esittely
Liiketoimintasuunnitelma
Rautjärven Veden toiminta-alueiden vesihuolto
Esityksen transkriptio:

VESIHUOLTOLAIN UUDISTUS Pikaisesti hulevesien kannalta tarkasteltuna

UUDISTUKSEN TAVOITTEET Varmistaa turvallisten ja kohtuuhintaisten vesihuoltopalvelujen saatavuus Parantaa hulevesien kokonaishallintaa sään ja vesiolojen ääri-ilmiöiden lisääntyessä ja päällystettyjen pintojen määrän kasvaessa yhdyskunnissa

Uudessa vesihuoltolaissa tarkoitetaan: vesihuollolla vedenhankintaa eli veden johtamista, käsittelyä ja toimittamista talousvetenä käytettäväksi sekä viemäröintiä eli jäteveden poisjohtamista ja käsittelyä Ennen mukana oli myös ..huleveden ja perustusten kuivatusveden poisjohtamista ja käsittelyä

Vesihuoltolain muutokset kohdistuvat erityisesti Vesihuollon kehittämiseen Toimintavarmuuteen Velvollisuuteen liittyä vesihuoltolaitoksen verkostoon Talouden läpinäkyvyys Kilpailuneutraliteetti Hulevesien hallinta

HULEVESIEN HALLINNASTA Säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa, johon ehdotetaan tätä tarkoittavia muutoksia 103 a § Hulevesien hallinnan määritelmä 103 b § Hulevesien hallinnan tavoitteet 103 c § Hulevesien hallinta 103 d § Hulevesien hallintaa koskevat määräykset 103 e § Määräys hulevesistä aiheutuvan haitan poistamiseksi 103 f § Kielto johtaa hulevesiä jätevesiviemäriin 103 g § Hulevesisuunnitelma 103 h § Yhdyskunnan hulevesijärjestelmän toteuttaminen 103 i § Kiinteistön hulevesien johtaminen yhdyskunnan järjestelmään 103 j § Johtamisvelvollisuudesta vapauttaminen 103 k § Hulevesien hallinnasta kunnalle perittävät maksut

EM. ”HULEVESILAIN ” TAVOITTEENA ON että huleveden viemäröinnin korostamisesta siirrytään kattavaan hulevesien kokonaishallintaan, jossa hyödynnetään etenkin maanpäällisiä ratkaisuja ja imeytetään hulevesiä mahdollisuuksien mukaan jo niiden kerääntymispaikalla selkiyttää yhteiskunnan ja kiinteistön vastuut hulevesien hallinnasta

17 a, b ja c § HULEVEDEN VIEMÄRÖINTI Kunta voi päättää vesihuoltolaitoksen kanssa neuvoteltuaan, että laitos huolehtii päätöksessä määritellyllä alueella huleveden viemäröinnistä yhdyskuntakehityksen tarpeita vastaavasti. Päätöksen edellytyksenä on, että vesihuoltolaitos kykenee huolehtimaan huleveden viemäröinnistä taloudellisesti ja asianmukaisesti. Liittyjälle osoitetaan liittämiskohta kohtuullisen matkan päähän kiinteistöltä

HULEVEDEN VIEMÄRÖINTI (jatkuu) Vesihuoltolaitoksella on oikeus periä kunnalta kustannuksia vastaava korvaus yleisiltä alueilta vesihuoltolaitoksen viemäriverkostoon johdettavan huleveden viemäröinnistä. Kustannusten vastaavuus -> eriytetty tulos- ja taselaskelma hulevesien hallinnalle Kunta laskuttaa asiakkailtaan – julkisoikeudellinen taksa Kunta voi antaa laskutusvaltuuden vesihuoltolaitokselle VOIDAAN MYÖS HOITAA VEROVAROIN !!

18 § Maksujen yleiset perusteet Vesihuollon maksujen tulee olla sellaiset, että pitkällä aikavälillä voidaan kattaa vesihuoltolaitoksen uus- ja korjausinvestoinnit sekä kustannukset. Maksuihin saa sisältyä enintään kohtuullinen tuotto pääomalle. Mitä maksuista säädetään, sovelletaan myös huleveden viemäröintiin ja siitä perittäviin maksuihin.

20 § VESIHUOLLON ERIYTTÄMINEN KIRJANPIDOSSA Kunnan tai yrityksen tulee kirjanpidossaan eriyttää vesihuolto muista toiminnoista Vesihuollolle on tilikausittain laadittava tase ja tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja esitettävä niiden liitteenä olevat tiedot Mitä edellisessä edellytetään, sovelletaan myös 17 §:ssä tarkoitettuun huleveden viemäröintiin

SUMMASUMMARUM !! Lainsäätäjän tavoitteena on selvästi ollut, ettei hulevesikustannuksia jatkossa hoidettaisi vesi- ja viemäritaksoilla – EI MYÖSKÄÄN VAHINGONKORVAUKSIA KAUPUNKITULVISTA !! Envitec –hankkeen toteutus ja päämäärä vastaavat tulevien lakimuutosten periaatteita ja henkeä