Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Työhönvalmennuksella työelämään
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Valmennus AMK-opintoihin -työkori –
XX RESPONSE KEHITTÄMISKUMPPANUUS RESPONSE-KEHITTÄMISKUMPPANUUS
Monikulttuurisuus opetuksessa
Kriittinen pedagogiikka ja mediakasvatus
S2-tiimin muistiinpanot
Työpaikkaohjaajakoulutus
Suomen kielen oppimisen tuki ja ohjaus / TAKK
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
TOPO-opettajien ohjatut työelämäjaksot Nina Aula.
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 7/2012 Maahanmuuttajat SAK:laisilla työpaikoilla (N=1153) Eve Kyntäjä SAK:n maahanmuuttoasiantuntija.
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
Oulun aikuislukio 2014.
SYL:n tiede- ja yliopistopoliittiset kärkitavoitteet tulevalle hallituskaudelle.
PAKOLLINEN KANSAINVÄLISTYMISJAKSO TUTKINTOVAATIMUKSISSA TAVOITE: Opiskelijalla oltava valmiudet työskennellä kansainvälisessä toimintaympäristössä. LÄHTÖKOHTA:
KULTTUURIT KOHTAAVAT Hannele Juntunen Kristiina Kukkonen
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
Tavoitteet antaa eri maista tuleville nuorille mahdollisuus tapaamiseen ja mielipiteiden vaihtoon Antaa nuorille tietoa Kreikan historiasta ja kulttuurista.
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
 Tämä on rasismia!   Punainen Risti viettää 21. maaliskuuta YK:n rasismin vastaista päivää yhdessä monien muiden järjestöjen ja kansalaisliikkeiden kanssa.
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
LIIKE-RESTO-OPS-linjaukset Kaija Sääski.
TutKIVA oppiminen verkossa  suunnitellaan ja toteutetaan opetusteknologiaa hyödyntäviä opintoja, joissa sovelletaan tutkivan oppimisen pedagogisia periaatteita.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi MAAHANMUUTTAJAN KIELITAITOVAATI- MUKSET JA OPETUSKIELEN OSAAMINEN Tilanne normeissa ja opetushallituksen selvityksissä.
Laajennettu työssäoppiminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Itsearviointi Tiivistelmä tuloksista.
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Ammatillisen koulutuksen kielikoe
Case Omnia, LAHP10SEA : Atto-aineita osittain työssäoppien päiväkodissa, sosiaali ja terveysalan pt.
Yritysyhteistyö ja työanalyysit
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Mitä opetan ammatillisessa oppilaitoksesta? Tuija Saarimaa
Kamut-projektin päättöseminaari Marja Sierilä
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Ammatillisen opettajan dynaaminen tulevaisuuden työnkuva Yksintekijästä – työyhteisölliseksi osaajaksi Työssäoppimisen ohjaajasta - koulutuksen ja työelämän.
Koulunkäynti alkaa noin 7-8v Peruskoulu, ammattikoulu, Jns.
Kokkolan ammattiopisto
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Kysely OSAKOn Going Abroad -päivien yhteydessä Bastian Fähnrich, : N = 35 opiskelijaa (Oulainen 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu)
Esittäytyminen Tuomas Korkalainen Metropolia. Kuka olet? Projektisuunnittelija, Metropolia kulttuuri ja luova ala, elokuvan ja tv:n koulutusohjelma Reititin.
W w w. h a m k. f i / a o k k AMK-opintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajataustaisille Riihimäki Vesa Parkkonen ja Riitta Metsänen.
” ILMAN PROJEKTIA MINULLA EI OLISI TUTKINTOA” TAMPEREEN YLIOPISTON INFORMAATIOTUTKIMUKSEN LAITOKSEN VALMIIKSI TYÖN OHESSA -PROJEKTI (2005 – 2006)
ATATVER Ammattitaito työssäoppimalla ja verkossa.
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
Ajatuksia AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen sisällöistä Metropolia / Riitta Metsänen.
Samran Khezri Kieliparlamentti, Helsinki
Ohjaus seminaari Jyväskylä Tuija Rantanen & Anne Vaahtio Innova Länsi-Suomen aikuiskoulutuskeskus Verkottuva kumppanuus aikuisohjauksessa.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESIKOULUSSA
Kotipuu Anita Novitsky, Monikulttuurisuuden asiantuntija.
Vertaisryhmät vanhemmuuden tukena Kotipuu. VÄESTÖLIITON KOTIPUU TAVOITE Maahanmuuttajataustaisten perheiden psykososiaalinen hyvinvointi KOHDERYHMÄ -Julkisen.
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
Deskriptiivinen ja normatiivinen monikulttuurisuus
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
Kulttuurienvälinen viestintä
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KUNTOUTUS -TYÖPAJAN KOOSTE
Tampereen seudun S2-opettajat ry
Työtavoista elämänkatsomustiedossa
Esityksen transkriptio:

Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tukeminen Variassa Kamut-projektin yhteenvetoa Varian opettajien kokemuksia

• Maahanmuuttajat-sanan tilalle uusisuomalaiset? • Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden määrä on kasvussa ammatillisissa oppilaitoksissa. • Keskeyttämiset hiukan yleisempiä (14,5 %. OPH 2010) kuin suomen- ja ruotsinkielisillä opiskelijoilla (9,9%. OPH 2010). • Maahanmuuttajataustaiset opiskelijat yksilöitä -> saattavat olla ryhmänsä parhaita.

Moninaisuus on rikkautta • Onnistumisen kokemukset • Opiskelijoiden ja opettajien maailmankuvan avartuminen • Väärinkäsityksiin voi suhtautua huumorilla • Tiedon moninaisuus ja sen jakaminen

Haasteet • Kieliongelmat aiheuttavat pulmia -> Opiskelijoita kannustettava kysymään, jos ei ymmärrä. • Yhteydenpito vanhempiin -> Tulkin palvelut?, Vanhempien ”liian tiukka linja”. • Muiden opiskelijoiden rasismi aiheuttaa ongelmia -> Puututtava ilmetessä. • Kulttuuritaustat vaikuttavat: opettajan asema ja auktoriteetti on erilainen eri kulttuureissa. Joissain tapauksissa tiukempi linja auttaa vastakohtana suomalaiselle neuvottelevalle tyylille. • Kaikkia tapoja ei tarvitse hyväksyä -> samat säännöt kaikille.

Monikulttuurisuuden hyödyntäminen opetuksessa • Mahdollisuus hyödyntää eri kulttuuritaustaisten kokemuksia, tietämystä ja kielitaitoa. • Ammattiaineissa mahdollisuuksien mukaan, ei kuitenkaan itämaista sidontaa kuljetusalan opintoihin . • Maahanmuuttajille suunnattujen ryhmien ja muiden ryhmien yhteistyö esim. englanninkieliset kokkiopiskelijat opettavat ammattistarttilaisia. -> Opitaan molemmin puolin kielitaitoa.

Miten maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita voidaan tukea? • Ryhmäyttäminen ja oppilaitoksen yhteiset tapahtumat • Opiskelijahuollon palvelut • Ammattisanasto • Yksinkertaisesti esitetyt ohjeet, selkokieli, kuvat -> Hyödyttävät kaikkia opiskelijoita! • Varmistetaan, onko asiat ymmärretty, johon ei riitä opiskelijan pelkkä vastaus ”Kyllä on.” • Suomi toisena kielenä opinnot • Aikakäsitys monissa maissa erilainen kuin Suomessa. -> Huolehdittava siitä, että opiskelijat ymmärtävät ajan tarkkuuden merkityksen. • Suvaitsevaisuus ja erilaisten kulttuurien arvostus esillä opetuksessa. • Maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden tuki toisilleen -> Opinnoissa menestyneet, voivat käydä kertomassa kielen oppimisesta, opiskelusta ja työelämän tavoista maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille esim. suomi toisena kielenä tunneilla. • Työssäoppimisessa voidaan hyödyntää parityöskentelymallia, jossa heikosti suomea osaava opiskelija saa kaverikseen suomenkielisin opiskelijan työssäoppimispaikalle.

Miten rasismiin pitäisi suhtautua • Ei tule sallia -> Puututtava asiaan, jos ilmenee! • Myös opettajien oltava varovaisia ja valppaita puheissaan, vitsit eivät sovi tähän aiheeseen. • Opettajan suvaitsemattomuus voi loukata opiskelijoita. • Perustuslaki kieltää syrjinnän etnisen taustan, kielen, kulttuurin, uskonnon, sukupuolen ja seksuaaliseen suuntautumisen ym. perusteella. -> Tietoisuus omista ennakkoluuloista on tärkeää, jotta voi välttää niiden ilmaisemisen.