MIKÄ IHMEEN LIIKUNTATUUTORI?. www.oll.fi SISÄLTÖ: Miksi liikunta? Miksi tuutori?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Golfliiton Liittokokouspäivät, Vaasa Jari Parkkari Hyvinvointi, Terveys ja Golf Jari Parkkari, kansanterveystieteen dosentti, ylilääkäri Tampereen.
Advertisements

Sama keho ja sama pää koko elämän
45 ajatusta elämästä Music: snowdream Nov 2009 He Yan.
By: LadyLine Ritz, Vaasa. Alkaen To 22//13 Lisää infoa & ilmoittautuminen: TAI 55+ KUNTOKURSSI Sinulle, joka haluat:
Magnus Lönnqvist KTM, Ammattivalm,THvalm
Opiskelijahyvinvointihanke Tarja Lipponen ToKem.
SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset Erityisasiantuntija Teija Mikkola.
Veteraanien haaste: Koko kansa kävelemään sunnuntaina
Pohjanmaan Partiolaiset Syyskokous
SUOMEN OLYMPIA-AKATEMIA
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
Vaasan Ammattikorkeakoulu
Uudet ELY-keskukset ja tiedonvälityksen haaste työhallinnossa Ideapäivä-seminaari Jaana Suokonautio Jaana Suokonautio.
Huippu-urheilunmuutos.fi Pääkaupunkiseudun yläkouluverkosto Antti Paananen Huippu-urheilun muutosryhmä.
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
”Siellä minä olen heidän keskellään”
VAPAAEHTOISTEN VOIMAVARAPÄIVÄ
"Mitä sitä turhaan rehkimään" - Miten saamme nuoret osallistumaan ja liikkumaan? Nuoren Suomen työseminaari Pauli Miettinen.
| | Minne menet aikuisohjaus? –seminaari Elinikäinen oppiminen ja ohjauksen monet muodot Kommenttipuheenvuoro, Savonia-ammattikorkeakoulu.
Haave-verkosto  Verkoston tavoitteena on nuorten kansalaisaktiivisuuden edistäminen ja järjestöjen sekä nuorisopalveluiden yhteistoiminnan.
HÄTÄKESKUSLAITOS TÄNÄÄN
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
toiminnanjohtaja, FT, TtM Virpi Pennanen
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
Hyvinvointia koulun liikunnalla Etätehtävä Tavoite: Opiskelija soveltaa kurssin ” Hyvinvointia koulun liikunnalla” tietoja omaa koulua kehittävän projektin.
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Liikuntaluokalle Nurmon yläasteelle syksyllä 2013 Hae liikuntaluokalle, jos kaipaat: Samanhenkisiä kavereita Lisää kuntoliikuntaa Piristäviä lajikokeiluja.
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
Mitä Student Life on? Student Life on Jyväskylän yliopiston ja jyväskyläläisten kumppaneiden luoma toimintamalli, jonka fokuksessa ovat yliopistomme.
Kemi-Tornion ja Rovaniemen ammattikorkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi 2005 Minna Viuhko Otus rs
Terveystieto 7.
Lähtötilanne LC Vähäkyrön klubi aloite Heinolan vuosikokoukselle 2013 – Vk hyväksyi.
Harrasteliikuntatuote Poweraction Nuorten liikuttamista vuodesta 2003 Liikuntapalvelukeskus Blomberginaukio 4, Turku Lasten ja nuorten.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
TraiNet-verkosto puhuu nyt kielillä − harjoittelu ulkomailla antaa kilpailuedun Haaga-Helia amk, Helsinki.
Lajipäällikköpäivät Skills –oppisopimus ja huippuvalmennus painotekniikkalajissa.
Taitajat Oulussa Tavoitteet ja keinot.
LIIKUNTA JA KOULUIKÄINEN
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
LIIKUNTATUUTOROINTI VALTAKUNNALLISESTI Opiskelijoiden Liikuntaliitto.
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Liikuntapoliitiikan perusteet. Prosessi (mukana ohjausryhmä) ●Tarvekyselyt (kuntalaiset, järjestöt) ●Perustietojen kokoaminen (miten maassa menee, viralliset.
Suurten ja keskisuurten kaupunkien terveys- ja sosiaalitoimen kustannukset Erityisasiantuntija Teija Mikkola.
Jyväskylän yliopisto tänään  maan suurimpia  maan tuloksellisimpia  maan valtakunnallisin opiskelijoiden taustalta  opiskelijaa 85 maasta 
Sosiaalinen luototus2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
MIKÄ IHMEEN LIIKUNTATUUTOROINTI? Hanna Laakso Opiskelijoiden Liikuntaliitto Helsinki
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Yrittäjien hyvinvointikilta® yrittäjien hyvinvointia tukemassa Yrittäjien hyvinvointikilta on Suomen Mielenterveysseuran ja Suomen Yrittäjien kehittämä.
VIRTAA TE2 Nuoret, terveys ja arkielämä | Sykettä liikunnasta Sykettä liikunnasta Virtaa TE2 Nuoret, terveys ja arkielämä.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Mielenterveyden häiriöt
Liikutaan Kpl 29.
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Fyysisen aktiivisuuden on havaittu edistävän myös lasten tiedollisia toimintoja, kuten muistia, tarkkaavaisuutta sekä tiedonkäsittely- ja ongelmanratkaisutaitoja.
Liikutaan.
Liikutaan.
LIIKKUUKO LAPSESI RIITTÄVÄSTI?
Ulkomaalaiset Lapissa
Osatyökykyisille tie työelämään
X-breikki: LIIKKUVA AMIS SAKU ry.
VÄHÄN LIIKKUVIEN AKTIVOINTI
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Lohja Janiina Mieronkoski, RIKU
Esityksen transkriptio:

MIKÄ IHMEEN LIIKUNTATUUTORI?

SISÄLTÖ: Miksi liikunta? Miksi tuutori?

TUTKIMUSTEN MUKAAN… 10 % suomalaisista opiskelijoista on fyysisesti inaktiivisia 36 % liikkuu vähintään pari kertaa viikossa 42 % mies- ja 28 % ammattikorkeakoulujen naisopiskelijoista on ylipainoisia Lähes 15 % amk-opiskelijoista toivoisi apua liikunnan aloittamiseen Ikä on kriittinen liikunnallisen elämäntavan kannalta! 3

LIIKUNTA ON HYVÄKSI, KOSKA SE… Tehostaa aineenvaihduntaa Lievittää stressiä ja jännitystä Pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin Parantaa unta Vahvistaa luita Tekee sinusta terveemmän ja iloisemman! 5

LIIKUNNAN YHTEYS OPISKELUKYKYYN Fyysinen aktiivisuus vaikuttaa muistiin ja keskittymiskykyyn Nuorilla: vähäinen liikunta on yhteydessä tunne-elämän häiriöihin sosiaalisiin ongelmiin tarkkaavuus- ja käytöshäiriöihin Liikkuvat opiskelijat suorittavat enemmän opintopisteitä (?) Opiskelijat, jotka liikkuivat ennen luentoja saivat myös 17 % korkeammat arvosanat

PALJONKO SITTEN PITÄISI LIIKKUA? WHO: “Adults aged 18–64 should do at least 150 minutes of moderate- intensity aerobic physical activity throughout the week OR do at least 75 minutes of vigorous-intensity aerobic physical activity throughout the week OR an equivalent combination of moderate- and vigorous- intensity activity.”

MIKSI IHMISET LIIKKUVAT? Fyysiset syyt  Terveys, ihanteet Henkinen hyvinvointi  Terveys, rentoutuminen Sosiaaliset syyt  Kaverit ja yhteisöllisyys Suositeltu hyödyllisyys 10

MIKSI TUUTOROINTI?

OPISKELIJALIIKUNNAN VERTAISTUKI Tuutorointi tuttua korkeakouluissa  miksi ei hyödynnettäisi olemassa olevia kokemuksia ja osaamista myös liikunnan hyödyksi? Liikuntatuutorit tutustuttavat opiskelijoita korkeakoulun liikuntapalveluihin ja järjestävät toimintaa  vaihtoehto usein kostealle opiskelijakulttuurille  tukee korkeakoulujen liikuntakulttuuria ja yhteisöllisyyttä

LIIKUNTATUUTOROINNIN SYNTY Aloitettu Oulussa 2009 osana Lähtenyt liikkumaan –hanketta Liikunta lisää muutakin aktiivisuutta, myös opiskeluaktiivisuutta Iso osa korkeakouluopiskelijoista ei liiku terveytensä kannalta riittävästi Tavoitteena lisätä liikuntaa opiskelijayhteisöihin ”sisältäpäin” Liikuntatuutorit ovat lähellä opiskelijaa kuulee, näkee ja puhuu >>> vaikuttaa valintoihin

LIIKUNTATUUTOROINNIN YHTEYS OPISKELUKYKYYN Opiskeluympäristö (sosiaalinen ympäristö) Merkittävä tekijä jaksamisessa Opiskeluyhteisöt ja opiskelijoiden omat yhteisöt  Ryhmäytyminen ja tutustuminen luontevampaa tekemisen/liikunnan ohessa  Ryhmään kuuluvuuden lisääntyminen  Kavereiden löytäminen helpompaa  Yksinäisyyden tunteen väheneminen (syrjäytymisen väheneminen)  Kiusaamisen väheneminen  Vaihtoehto pelkälle juhlimiselle Opetus- ja ohjaustoiminta Tuutorointi >>> liikuntatuutorointi (yksi ulottuvuus lisää toimintaan) Opiskelijan terveys ja voimavarat (sosiaaliset suhteet)

TAVOITTEITA Myös terveytensä kannalta riittämättömästi liikkuvien tavoittaminen Liikunnasta syrjäytymisen ennaltaehkäisy Liikuntakulttuurin kehittäminen ja vahvistaminen Yhteisöllisyyden ja terveyttä edistävän toiminnan edistäminen korkeakouluissa Vertaistukiverkoston luominen vähemmän liikkuville  Liikuntakynnyksen madaltaminen

LIIKUNTATUUTOROINTI NYT Oulun pilotin lisäksi toimintaa ainakin seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki (AYY, HYY, METKA, HELGA) Joensuu (ISYY)Lahti (LAMKO) Turku (TYY, ÅAS, TUO)Tampere (TAMKO, Tamy) Jyväskylä (KOOLS, JYY)Kuopio (ISYY, Savotta) Lappeenranta (SaLUT)Rovaniemi (korkeakoululiikunta) Mikkeli (MAMK)Kemi-Tornio (KETOAKKU) Hämeenlinna (HAMKO)Pori (SAMMAKKO) Vaasa (VYY)Kajaani (KAMO) Seinäjoki (SAMO)HUMAKO

LIIKUNTATUUTOREIDEN TEHTÄVÄT: Ihan mitä tahansa! Tehkää toiminnasta itsenne näköistä! Markkinointi Liikuntatoiminta Korkeakoululiikunnan toiminnan esittely …

MIKSI OPISKELIJAT EIVÄT LIIKU? Ei ole aikaa  Liikunnan ei tarvitse kestää tunteja  Tee liikunnasta osa arkea! Täytyy opiskella  Liikkuminen antaa lisää energiaa myös opiskeluun Liikunta on kallista  Myös edullisesti pääsee liikkumaan 19

LISÄÄ SYITÄ LIIKKUMATTOMUUTEEN En pidä urheilusta  Kokeilkaa jotain uutta ja erilaista, kaikki liikunta on hyväksi! En osaa  Kokeilkaa jotain uutta yhdessä En ole riittävän hyvä  Kaikki ovat hyviä jossain  Liikunnan ei tarvitse olla kilpailua  etsikää laji, jossa ei ole vastakkainasettelua 20

 Tehkää osallistumisesta mahdollisimman helppoa!  Pitäkää hauskaa! 21 LIIKUNTATUUTOROINTI EI OLE VAKAVAA!