TAVARAN TILAAMINEN, VASTAANOTTO JA VARASTOINTI
Energiatehokas kylmä- ja pakastesäilytys Hanki keittiöön vain ammattikäyttöön tarkoitettuja laitteita. Kylmä- ja pakastetilat sijoitetaan erilleen astianpesutiloista, uuneista ja muista lämpöä tuottavista laitteista. Esteetön ilmankierto laitteen ulkopuolella ja sisäpuolella säästää energiaa. Kylmä- ja pakastetilojen mitoitus suunnitellaan keittiöön tulevien tuotteiden kuljetuskertojen, raaka-aineiden jalostusasteen sekä tuotevalikoiman mukaan. Kun valitaan keskuskonemalliset kylmä- ja pakastelaitteet, niin työympäristö on hiljaisempi ja lämpötilaolot ovat hallittavissa lauhduttimien lämpöä ei johdeta keittiötilaan vaan se voidaan hyödyntää muiden tilojen lämmityksessä samalla vähennetään keittiötilojen ilmanvaihdon tarvetta. Kylmätilojensuosituslämpötilat ovat +4 … +6 astetta ja pakastetilojen -18 astetta. Jo yhden asteen muutos kylmempään lämpötiloissa lisää sähkönkulutusta jopa 5 %. Riittävän suurissa kylmä- ja pakastetiloissa tavarat pysyvät järjestyksessä ja löytyvät helposti, tuotteiden varastoiminen voidaan tehdä kylmä- ja pakastetilan sisällä, eikä ovia tarvitse pitää auki. www.motiva.fi Lähde: www.motiva.fi/files/3041/TTS-tutkimuksen_loppuraportti_2009_Energiatehokas_ammattikeittiö.pdf
Varastonkierto FiFo – first in first out Seuraa varastotilannetta tarkasti ja opettele arvioimaan menekkiä. Tarkenna tämän pohjalta elintarvikkeiden sopivat hankintamäärät, etenkään tuoretuotteita ei pidä hankkia liikaa (vähennetään turhat hankinnat – vähennetään hävikkiä). Huolehdi varastokierrosta ja säilytystilojen siisteydestä: ensiksi tulleet tuotteet käytetään ensin. Elintarvikkeiden oikea päiväyksenmukainen käyttöjärjestys vähentää ruokahävikin syntymistä. Ympäristön ja kustannusten kannalta paras jäte on syntymätön jäte. Valtava määrä raaka-aineita, energiaa, kuljetusten päästöjä ja tehtyä työtä valuu hukkaan, jos valmista raaka-ainetta tai ruokaa heitetään pois. www.hsv.fi/fiksu Lähde: www.hsy.fi/fiksu/toissa/ammattikeittiot/tarkistuslista suurkeittiöille
X Käytä kansia säilytyksessä Käyttämällä kansia säilytyksen aikana, vältät kertakäyttöisen kelmun ja/tai alumiinifolion käyttöä. Kylmäsäilytyksessä kansilla estät tuotteen kuivumisen ja ruoista haihtuvan kosteuden kerääntymisen höyrystimen pintaan. Ruokien / raaka-aineiden sisältämät hapot (esimerkiksi etikka) syövyttävät höyrystintä ja saranoita. X
Lämpötilojen seuranta Ulkopuolinen digitaalinen lämpötilanäyttö helpottaa lämpötilojen seurantaa ja vähentää hukkakulutusta (ei tarvitse avata ovea). Tietokoneavusteinen omavalvontajärjestelmä mahdollistaa kylmä- ja pakastetilojen ohjauksen, valvonnan, säätämisen ja seurannan reaaliaikaisesti. Järjestelmä kirjaa mittaustulokset verkkoyksikköön, tietokoneelle tai palvelimelle. Asetetuista raja-arvoylityksistä kirjautuu tieto esimerkiksi esimiehen tietokoneelle tai päivystävän huoltomiehen puhelimeen. Lähteet: www.euracon.com , www.sensire.fi www.euracon.com/files/ova nettiin_2010.pdf www.motiva.fi/files/3041/TTS-tutkimuksen_loppuraportti_2009_Energiatehokas_ammattikeittiö.pdf www.sensire.fi/lampotilojen omavalvonta/tempnet –esittely/
Automaattinen liiketunnistin kylmä- ja pakastetiloissa Valot syttyvät automaattisesti tilaan astuttaessa. Valot sammuvat itsestään säädetyn ajan kuluttua
Kylmäsäilytystilojen tiivisteet kunnossa Huolehdi, että ovien tiivisteet ovat puhtaat ja ehjät. Vaihda rikkoutuneet tiivisteet uusiin.
Säilykepurkit eivät tarvitse kylmäsäilytystilaa X
Lasiovet kaappimallisissa kylmä- ja pakastetiloissa Lasiovet kylmä- / pakastekaapissa vähentää oven avaamistarvetta. Tavarat pysyvät järjestyksessä ja löytyvät helposti. Tuotteet ovat nopeasti otettavissa.
Lähteet: www.motiva.fi/files/3041/TTS-tutkimuksen_loppuraportti_2009_Energiatehokas_ammattikeittio.pdf www.hsy.fi/fiksu/toissa/ammattikeittiot/tarkistuslista suurkeittiöille www.euracon.com/files/ova nettiin.2010.pdf www.sensire.fi/lampotilojen omavalvonta/tempnet-esittely/