Lastensuojelun dokumentoinnin kehittäminen teemaryhmässä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Miten lapsen osallisuus toteutuu läheisneuvonpidossa? •Viranomaisten yhteenvedot: keskittyvätkö lapsen tilanteeseen, tulevatko niissä lapsen näkemykset,
Advertisements

Kaikki lapsen parhaaksi. Lahden ensi- ja turvakoti ry / Turvallisten perheiden Päijät-Häme –projekti OIKEUS TURVALLISEEN PERHE-ELÄMÄÄN! •”Turvallinen.
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Tietoturvallisuuden huonetaulu
Katso Aitolasta lisää:
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Lapsi ja vanhemmat/ huoltajat T u l o t i a n e Hoito- suunnitelma
, Vantaa TE-KESKUSTEN JA TOIMINTARYHMIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ Toimintaryhmien ja TE-keskusten hyviä käytäntöjä Koulutus Manner-Suomen maaseutuohjelman.
Projekti ja siinä työskentely
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
Palautteen olemuksesta
Lahden kaupungin vanhusten kotihoidon palvelujen uudistaminen tarinateatterin keinoin Prosessi liittyy Lahden kaupungin "Kotiin kohdistuvien palveluiden.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että itkettää...soita minulle. En lupaa, että saan sinut nauramaan, mutta voin itkeä kanssasi.
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Lastensuojelu nuoren tukena
Turun seudun vetovoimaisin kaupunki KAARINAN k a u p u n k i Valomerkki –toimintamalli Stop nuorten päihteiden käytölle Kaarinan kaupunki Kaarinan kihlakunnan.
AITOLAN RYHMÄPERHEÄIVÄKOTI SADUTUSKOKEILUN KAUTTA KOHTI SADUTUKSEN TOIMINTAKULTTUURIA Helena Lindqvist Sadutus, dokumentointi, pienryhmä- ja teematyöskentely.
Perhetyöntekijä sosiaalityöntekijän työparina lastensuojelutarpeen selvityksessä ja arvioinnissa Lastensuojelun avohuollon ja perhetyön kehittämisyksikköhanke.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Opintopolku.fi Kysymyksiä ja käytäntöjä siirtovalinnoista Opintoasiainpäivät Anu Holvikivi, HY & Ulla Lehtonen, OPH.
”Elämä oli sotkuista, meluista ja sekavaa.” Sosiaalinen media ja nuoret Tomi Kiilakoski Oulu
TYÖN AIHE Oma nimi ja ryhmän tunnus
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
OULUN SEUDUN LASTENSUOJELUN KEHITTÄMISYKSIKKÖ
Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, VALO, Finland puhelin , fax
LUENTORUNKO: Mitä työnohjaus on Työnohjauksen muodot
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
”Et ne kattoo, että mihin palveluihin mun pitäs mennä” Lainrikkoja-asiakkaiden näkökulma palveluihin Katariina Pekkola Teija Sundman.
Koulutuksen rakenteet ja mallit tekniikan amk-koulutuksessa Työpaja Lahti.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Maaseutupolitiikan YTR Verkostosparraus
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
Haastatteluun valmistautuminen
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
Terapeuttiset kirjeet ja dokumentit- narratiivisen työtavan koulutus
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
LUOKAN PELISÄÄNNÖT Millainen on luokka, jossa on hyvä opiskella ja missä on hyvä luokkahenki ? Jokainen kirjoittaa paperille aiheesta 4-6 asiaa. Jaetaan.
Toimintaohjeet opelle
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
Opetusta verkkoon – miksi? Sari Koski-Kotiranta
Petra Pohjonen Youth Against Drugs ry.  Parantaa työssä jaksamista  Antaa aikaa varsinaiselle työlle  Rajaa työtä ja vapaa-aikaa  Lisää työtehoa 
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Tarpeen mukaiset palvelut... Asiakkaiden tarpeen mukaiset päätökset päätösten mukaiset palvelut, toteutuneen palvelun mukainen laskutus… Tiedotus, neuvonta.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
1 Yhdessä voimistuen – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille - Sodankylään perustettu sosiaalityön kehittämisyksikkö Kehittämisen painopiste.
VASU:n jalkauttaminen Raumalla
Merja Fischer, Tkt, KTM Positiivinen vuorovaikutus synnyttää hyvinvointia ja tyytyväisiä asiakkaita Merja Fischer, Tkt, KTM
Följyssä-toiminnan prosessin kuvaaminen
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
Kirjallisuusterapia.
Jatkossa varhaisen tuen perhetyö
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
Miten sosiaalityöllä tulisi vastata asiakkaiden tarpeisiin?
Case-työskentely Rovaniemellä
Esityksen transkriptio:

Lastensuojelun dokumentoinnin kehittäminen teemaryhmässä 16.12.08 Mirva Makkonen Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö

Teemaryhmä Kokoontumisia kuukauden välein; tähän mennessä 9 tapaamista ja keväälle 2009 2 tapaamista Osallistujat: Merja Järveläinen, laitostyön johtaja, Oulun ensi- ja turvakoti Riitta Lamppu, lastenhoitaja, Onnelan lastenkoti Päivi Martikainen, sosiaalityöntekijä, Liminka Elina Muhos/Anna Rajala, ohjaaja Salme Määttä, sosiaalityöntekijä, Oulu/perhehoito Eija Pesonen, ohjaaja, Oulu/perheiden tukipalvelut Anna-Maria Raukovaara, perhepalveluohjaaja, MLL Helena Repola, ohjaajaa, Onnelan lastenkoti Kaija Vaarnanen, sosiaalityöntekijä, Oulunsalo Helena Vandell, ohjaaja, Oulu/perheiden tukipalvelut Anna-Kaija Ylitalo, sosiaalityöntekijä, Tyrnävä Mirva Makkonen, kehittäjä-sosiaalityöntekijä,

Työskentelytavat Alustukset ja keskustelut Harjoitukset Yhteyshenkilö työyhteisöön Kehittäminen työyksiköissä

Teemaryhmässä esille tulleita asioita Havainnot ja tulkinnat; kirjaaminen Vuorovaikutuksen havainnoinnin kirjaaminen Ammatillisen arvion ja johtopäätösten kirjaaminen ”Vaikeiden” asioiden kirjaaminen Asiakirjojen luovuttaminen ja käsittely asiakkaan kanssa Asiakkaan näkemyksen kirjaaminen Positiivisten asioiden ja voimavarojen kirjaaminen Aika Liikkuva työ Mitä on oleellinen ja merkityksellinen?

Tavoitteena dokumentointiohje työyksiköihin Kun työn ja sen kirjaamisen tavoitteet ovat epäselvät, myös asiakirjasta tulee epäselvä ja ylimalkainen. On vaikea valita mitä kirjataan ja mukaan otetaan kaikki mahdollinen Kun työn tavoite on kirkastunut, kirjaaminen saa jäsentyneen muodon. Tavoitteeltaan epäselvä työ ja sen kirjaaminen eivät tarkennu erityisesti mihinkään. (Kagle 1984)

Kirjaamisen sisällöistä ja toimintatavoista on hyvä olla kirjalliset ohjeet ja periaatteet, joihin voi tarvittaessa palata. Kun asioista on yhteisesti sovittu, työyhteisöön syntyy myös yhteinen käytäntö kirjaamisessa. Kun työyksikössä on dokumentointiohjeistus jokainen tietää, mikä on kirjaamisen tarkoitus omassa työtehtävässä. Kirjaamisen sovittua sisältöä ja laatua arvioidaan säännöllisin väliajoin ja tehdään tarvittavat korjaukset.

Mitä varten? Kirjoitetaan ja luetaan työssä Työtä varten Työn tekemiseksi. Intentio tulla tulkituksi tietyllä tavalla vs. miten tulkitsija tunnistaa kirjoittajan intentiot. Muodostetaan ymmärrystä, kerätään ja tallennetaan tietoa sekä suunnitellaan toimintaa. Keille kirjoitetaan? Itselle Toisille työntekijöille Asiakkaille Lapsen näkyväksi tekeminen Muille viranomaisille Keille muille?

”Minulla ei ole asuntoa” Asiakas kertoo, että hänellä ei ole asuntoa. Asiakas on asunnoton. Asiakkaalla ei ole asuntoa. Asiakas sanoo olevansa asunnoton. Asiakas väittää olevansa asunnoton Asiakas toteaa olevansa asunnoton. Asiakas itkee, koska hänellä ei ole asuntoa. Asiakas on vihainen asunnottomuudestaan. Asiakkaan asumistilanne on edelleen epätoivoinen. Kääriäinen 13.10.2005

Mikä on lauseen merkitys? ”Koti on suhteellisen siisti.” Mikä on lauseen merkitys? Verrattuna mihin? Mitä on suhteellinen? writeenough.org.uk

”Isä ei ole pystynyt tarjoamaan lapselle vakaata kasvuympäristöä.” Miksi ei pysty? Konkreettiset perustelut, syyt. Mikä vaarantaa lapsen kasvua ja kehitystä? Millaiset olosuhteet lapsi tarvitsee? Mitkä ovat vakaan kasvuympäristön kriteerit juuri tämän lapsen kohdalla? writeenough.org.uk

”Äidin katkeruus heijastuu lapsen kehitykseen.” Miten katkeruus on todennettu? (todennettu vai väitetty) Miten äidin katkeruus vaikuttaa lapseen? writeenough.org.uk

Evääksi Hyvä lastensuojelun dokumentointi ei tarkoita automaattisesti, että asiakastyö tulisi hyvin tehdyksi. Puutteet dokumentoinnissa eivät myöskään tarkoita yksioikoisesti sitä, että toiminta asiakkaan kanssa olisi huonoa tai epäammatillista. (Kääriäinen 2006). Myötäkarvainen lukeminen (Kääriäinen 2006). Menneisyyden tulevaisuus (Kalela 2000).