ÄIDINKIELEN YLIOPPILASKOE

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Eveliina Sirkeinen: Tekstianalyysi ja mielipidetekstit netissä
Advertisements

Kypsyysnäyte Kypsyysnäyte on oppimiskokemus ja työnäyte sekä väline opinnäytetyön esilletuontiin.
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita  Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan.
Argumentaatioanalyysi tekstitaidon tehtävänä
Tekstilajeja Pääkirjoitus, kolumni, kommentti, pakina, yleisönosastokirjoitus, vastine, arvostelu, haastattelu.
Thorleif Johansson Suomen Lions-liitto ry Viestintäjohtaja
Tervetuloa vanhempainiltaan!
Pysyneet ja pudotetut Katri Sarmavuori Verkkojulkaisu.
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Matematiikan yo-ohjeita. Yleisohjeita Laskimet ja taulukot on tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta (24h) ennen kirjoituspäivää kansliaan. Laskimien.
Kemian tentit ja yo-kirjoitukset 2014
Runo tekstitaidon kokeessa
UUDISTUVA YO-TUTKINTO
Ylioppilastutkinto
Tavoitteena tänään tekstitaidon tehtävien tarkastelu
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Aine ei noudata riittävästi tehtävänantoa.
Yo-kirjoitukset Yleisohje Matematiikka. Koetehtävät 15 samanarvoista tehtävää, laadittu pakollisten ja syventävien kurssien perusteella saa vastata enintään.
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Essee on kirjoitelma, jossa on paljon kirjoittajan omia ajatuksia.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
YLIOPPILASTUTKINTO.
Essee – tekstien jalokivi
Tunnetko tekstilajit, entä tekstityypit?
Esseen kirjoittaminen
AINEISTOPOHJAINEN KIRJOITELMA
- Vastauspaperit koululta - KAIKKIIN papereihin NIMI ja kokelasnumero - Koepaperiin VAIN TEHTÄVÄN NUMERO (esim TE1, TE+9) - Ensimmäinen vastaus kokoarkille,
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa.
Äidinkielen esseekoe: kokeen raamit Lukemisen, kirjoittamisen ja kypsyyden koe Uudistunut 2007.
Otsikkoesseen kirjoitusprosessi. Prosessin työvaiheet 1. Aineistoon ja tehtävänantoihin tutustuminen 2. Valitun tehtävän avaaminen 3. IDEOINTI 4. Näkökulmien.
Esseekokeen aihepiirit ja tekstilajit TÄRPPEJÄ ÄIKÄN ESSEEKOKEESEEN?
Aineistoon viittaaminen Intertekstuaalisen kirjoittajan tärkeä taito!
AI8 Tekstin keinot, uutinen Tekstin keinot Kappalejaolla voidaan auttaa lukijaa hahmottamaan tekstiä ja sen pääkohtia. – Kappaleen alussa tulee.
YO-info syksy Koetilanne  Omia koepapereita ei tuoda, koetilanteessa annetaan tarvittava määrä paperia.  Koepaperiin jätetään marginaali.  Jokaisessa.
OHJEITA MATEMATIIKAN YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN AJANKOHTA Tarkista päivämäärä YTL:n sivuilta.
UUDISTUVA YO-TUTKINTO
Ohjeita valintaa varten
Tutkielman teko-ohjeet
Essee – tekstien jalokivi
Lukijasta kirjoittajaksi
Aineistoaine Särmä s. 359 Vastaa Särmä-kysymyksiin TK:sta s. 96
Tekstitaidon ylioppilaskoe
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Tunnetko tekstilajit, entä tekstityypit?
ÄIDINKIELEN SÄHKÖINEN YLIOPPILASKOE
Mitä tehtävänanto voi määrätä?
Ylioppilastutkintolautakunnan kriteereitä
Biologian YO-koe: syyskuun 18. päivänä (maanantai)
Matematiikan YO (uudistetut ohjeet ).
Äidinkielen esseekoe Lukemisen, kirjoittamisen ja kypsyyden koe
Asiatekstien tyylilaji: asiatyyli
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Tunnetko tekstilajit, entä tekstityypit?
Aineiston käyttö oman tekstin pohjana
AI8 muistiinpanot Ti
Kirje, sähköposti, blogi
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen
Aineistosta kirjoittaminen
Mielipiteen, kannanoton, vastineen kirjoittamisesta
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
Tekstitaitovastauksen kertausta
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Maantieteen preppaus.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen
KIELI, KIRJALLISUUS JA IDENTITEETTI
Tehtävänantojen sudenkuoppia
Lukemisen, kirjoittamisen ja kypsyyden koetyyppi
MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET
Esityksen transkriptio:

ÄIDINKIELEN YLIOPPILASKOE

Tekstitaidon koe ”Tekstitaidolla tarkoitetaan kokelaan kykyä eritellä, arvioida, hyödyntää ja tuottaa erilasia tekstejä tietoisena niiden tavoitteista ja konteksteista.” Kuuden tunnin mittainen A4-kokonien, enintään kahdeksansivuinen vihko, jossa on sekä aineistot että tehtävänannot Asiatekstejä, artikkeleita , uutisia, mielipidetekstejä, katkelmia tietoteoksista – ja kaunokirjallisia tekstejä Viisi tehtävää, joista saa tehdä kolme

Tehtävätyypit Tehtävät liittyvät pohjatekstin tai tekstien välisiin merkityksiin, rakenteisiin, ilmaisuun, tematiikkaan, vastaanottoon ja kontekstiin ja niiden välisiin suhteisiin. Tehtävänä voi olla myös tiettyyn tarkoitukseen tähtäävän, aineistoon pohjaavan kirjoituksen laatiminen (mielipidekirjoitus, uutinen, tiedote, kirje…)

Esimerkkejä tehtävänannoista Tarkastele mielipidetekstien argumentointikeinoja ja retoriikkaa. Tarkastele runojen tematiikkaa. Tarkastele romaanikatkelman aikasuhteita. Mitä tietoja saat romaanikatkelman kertojasta? Ota kantaa kolumnin näkökulmiin. Kirjoita mielipideteksti. Kirjoita tiedote.

Vastaustekniikka Pituus (1) - 2 sivua Otsikko ja tehtävännumero Suoraan asiaan, lopetus napakasti Selkeä rakenne, kieli ja tyyli Uusi vastaus aina uudelta sivulta Ei puhtaaksikirjoitusta, mutta selkeä ja siisti ulkoasu Yliviivataan luonnokset (= ei arvostella)

Arviointi Jokainen arvioidaan erikseen, lähtökohtana tehtävä ja tehtävänannon noudattaminen Hyvässä vastauksessa on Riittävästi havaintoja ja päätelmiä ja tehtävänannon kannalta olennaisia tietoja väitteet perusteltu käsitteitä käytetty luontevasti ja riittävästi näkemys on esitetty loogisesti ja ytimekkästi

… arviointi tekstilaji on tunnistettu ja se on asetettu historiallisiin ja kulttuurisiin yhteyksiinsä. Kokelaalta odotetaan hyvää yleissivistystä ja kykyä ymmärtää tekstin kytkökset muihin teksteihin ja kulttuuriin. (Ylioppilastutkintolautakunnan ohje)

Esseekoe Esseekokeessa tutkitaan kokelaan yleissivistystä, ajattelun kehittyneisyyttä, kielellistä ilmaiskykyä ja kokonaisuuksien hallintaa. Kuuden tunnin mittainen A4-kokoinenen, enintään 16-sivuinen tehtävävihko Vähintään 12 tehtävää, joista valitaan yksi

Tehtävätyypit 12 tehtävää osa aineistopohjaisia. Tehtävänanto tai pelkkä otsikko Aineistot asiatekstejä, kaunokirjallisuutta, tilastoja, kuvia, taulukoita. Äidinkielen ja kirjallisuuden oppisisältöihin tai yleissivistykseen liittyviä

Tekniset ohjeet Suoritus jätetään viimeisteltynä ja mustekynällä puhtaaksikirjoitettuna. Puhtaaksikirjoitettuun versioon voidaan virheitä korjata siististi yliviivaamalla ja kirjoittamalla korjaus rivin väliin, marginaaliin tai alareunaan. Luonnosteluun käytetyt paperit yliviivataan. Suosituspituus 4 – 5 sivua

Arvosteluperusteet Äidinkielen oppisisällöt perustana Kokonaisuus ratkaisee Tehtävänanto, aineisto ja mahdollinen otsikko otettava huomioon Riittävästi painavaa sanottavaa, asiatiedot pitävät paikkansa ja perustelut loogisia ja kestäviä Havainnollistavat yksityiskohdat

Arvosteluperusteet Kokonaiskuva Kiinnostavuus, koskettavuus Jäsentely, kappalejako Kielellisesti itsenäinen suoritus Aineiston käyttö ja viittaustekniikka.

Jäsentely Asiantuntemus voi näkyä rakenteessa Kappalejako Kielellisesti itsenäinen suoritus Aineiston selostaminen, viittaustekniikka

Äidinkielen ylioppilaskokeen pisteitys Tekstitaidon kokeessa kustakin vastauksesta maksimipistemäärä on 6 p. = yht. 18 p. Esseekokeen maskipistemäärä on 60 p. Tekstitaidon kokeen pisteet kerrotaan kolmella, jolloin koko kokeen maksimipisteet ovat 114 p. Syksyn 2007 arvosanarajat: L 90 p. – E 77 p. – M 62 p. – C 44 p. – B 32 p. – A 21 p. Arvosanarajat vaihtelevat vuosittain koko maan tason mukaan.