Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET"— Esityksen transkriptio:

1 MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET
Matematiikan kokeen määräykset koskevat ensimmäisen kerran kevään 2019 tutkintoa Riihimäen lukio Heini Eveli

2 MATEMATIIKAN YLIOPPILASKOE
Pitkän matematiikan koe (perustuu matematiikan pitkään oppimäärään). Lyhyen matematiikan koe (perustuu matematiikan lyhyeen oppimäärään) Kokelas saa lukio-opinnoistaan riippumatta valita, osallistuuko hän pitkän vai lyhyen matematiikan kokeeseen.

3 KOETEHTÄVÄT Tehtävät laaditaan pakollisten ja valtakunnallisten syventävien oppimäärien mukaan Sekä pitkän että lyhyen matematiikan kokeessa on 13 tehtävää. Kokelas saa vastata kokeessa enintään 10 tehtävään. Tehtävien maksimipistemäärä on 12 pistettä/tehtävä. Kokeen enimmäispistemäärä on 120. Koetehtäviin voi kuulua erilaisia aineistoja, tarvittaessa erillisinä tiedostoina. Kokelas valitsee itse, millä koejärjestelmän ohjelmista hän käsittelee kyseistä aineistoa.

4 KOKEEN RAKENNE Sekä pitkän että lyhyen matematiikan kokeessa on kaksi osaa: A-osa ja B-osa. B-osa jakautuu edelleen kahteen osaan, jotka merkitään tunnuksin B1 ja B2.

5 Kokeen A-osassa kokelaalla ei ole käytössään seuraavia muuten koejärjestelmään sisältyviä ohjelmia: • LibreOffice Calc • wxMaxima • Texas Instruments TI-Nspire CAS • Casio ClassPad Manager • Logger Pro • Geogebra • 4f Vihko. Kokeessa on sallittua käyttää koko kokeen ajan: KCalc-laskinohjelmaa Sähköistä MAOL-taulukkokirjaa (paperista taulukkokirjaa saa käyttää syksyyn 2020 saakka) Kokeen B-osassa kokelaalla ovat käytössä kaikki koejärjestelmään sisältyvät ohjelmat

6 KOETARVIKKEET Luonnospaperit Kaikki kokelaan digitaalisessa kokeessa käyttämät koepaperit tulkitaan luonnoksiksi. Apuvälineet Matematiikan kokeissa saa käyttää apuvälineinä lautakunnan määräysten mukaisia laskimia ja taulukkokirjoja syksyn kokeeseen saakka (syksy 2020 mukaan lukien). Käytettäviksi tarkoitetut laskimet ja taulukkokirjat on jätettävä lukiolle ennen koetta tarkastettavaksi.

7 LASKIN Matematiikan kokeissa sallitaan syksyn 2020 kokeeseen saakka (syksy 2020 mukaan lukien) Kaikki funktio-, graafiset ja symboliset laskimet ovat sallittuja kokeen B-osassa. Kokelaan on tyhjennettävä laskimen muisti ennen koetta, ja tarvittaessa hänen on selvitettävä tyhjennysmenetelmä tarkastajalle. Epäselvissä tapauksissa laskinta ei hyväksytä. Kokeessa ei saa olla mukana laskinten erillisiä käyttöohjeita, lisämuisteja eikä tiedonsiirtoon tarkoitettuja välineitä.

8 TAULUKKOKIRJAT Matematiikan kokeissa sallitaan syksyn 2020 kokeeseen saakka (syksy 2020 mukaan lukien) seuraavien taulukkokirjojen käyttö: - MAOL: MAOL-taulukot, Otava, sekä vastaava ruotsinnos - Ranta–Tiilikainen: Lukion taulukot, WSOY. Kokeissa saa käyttää samanaikaisesti kumpaakin taulukkokirjaa. Taulukkokirjoissa saa olla ainoastaan omistajaa koskevia lisämerkintöjä. Todetut painovirheet saa korjata, mutta taulukkokirjoihin ei saa lisätä mitään kirjoitettuja tai monistettuja tietoja eikä alleviivauksia.

9 KOKEEN KULKU (sähköinen koe)
Kokeen alkaessa on käytössään vain osa koejärjestelmän ohjelmista. Kokelas voi halutessaan vastata sekä A-osan että B-osan tehtäviin. A-osan palautukselle paperikokeessa ollut 3 tunnin aikaraja poistuu. Muutos antaa kokelaalle mahdollisuuden suunnitella ajankäyttöään vapaammin, mikäli hän haluaa esimerkiksi tehdä ensin B-osan tehtäviä ilman laskimia. Kannattaa aloittaa A-osasta: vastaa huolellisesti kaikkiin A-osan tehtäviin. Näiden avulla jo varmistat läpipääsyn kokeesta! Ohjenuorana voi edelleen pitää, että kokelaiden olisi hyvä siirtyä tekemään B-osan tehtäviä viimeistään kolmen tunnin jälkeen.

10 Sujuva siirtyminen B-osaan
Kun A-osa on valmis, napsauta ”Palauta A-osa” -painiketta.  Painikkeen napsauttamisen jälkeen A-osan koetehtävät katoavat näkyvistä. Tämän jälkeen Sinulla on vielä minuutin kestävä harkinta-aika, jonka kuluessa voit vielä peruuttaa A-osan vastausten palauttamisen. CAS-laskinohjelmat ovat käytettävissä, kun minuutin harkinta-aika on kulunut loppuun.

11 A-osan vastausten palauttamisen jälkeen et enää näe A-osan tehtäviä ja vastauksia etkä enää pääse muokkaamaan niitä.   A-osan palautettuasi saat käyttöösi oman laskimesi (mikäli haluat käyttää erillistä laskinta ja olet tuonut sen ennen koetta koululle tarkastettavaksi). Hae oma laskimesi päävalvojalta.

12 Arvostelu Koesuoritukset tarkastaa ja arvostelee valmistavasti lukion matematiikan opettaja ja lopullisesti ylioppilastutkintolautakunta.

13 Suorituksia arvioitaessa kiinnitetään huomiota erityisesti seuraaviin näkökohtiin:
Suorituksesta näkyy, miten kokelas on päätynyt vastaukseen. Ratkaisussa on oltava tarvittavat laskut tai muut perustelut ja lopputulos, ellei tehtävänannossa toisin ohjeisteta. Vastauksen pitää olla riittävän selkeä. Valittua merkintätapaa voi tukea selityksillä.

14 Ohjelmia voi käyttää tehtävän ratkaisussa hyväksi niille luonteenomaisella tavalla, eikä niiden tuottamaa esitystä tarvitse kirjoittaa uudestaan, mikäli esitys on ymmärrettävä. Jos kokelas jättää B1-osassa arvosteltavaksi enemmän kuin kolme tehtävää, katsotaan lopullisen pistemäärän muodostuvan niistä kolmesta tehtävästä, joiden pistesumma on pienin.

15 Pisterajoja kahdelta edelliseltä tutkintokerralta (max. 60 p.)

16 Jännittääkö matematiikan sähköinen yo-koe?
Jos haluat varmistaa, että osaat kaikki kokeessa tarvittavat tekniset työkalut, ota haltuun nämä kolme asiaa. Monta tapaa onnistua matematiikan kokeessa Matematiikan ylioppilaskokeet digitalisoituvat keväällä Onnistuneen matematiikan koesuorituksen voi tehdä monella eri tavalla.

17 Lähteet YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA Abitti, kokeessa työskentely Ylioppilastutkintolautakunta, koekohtaiset määräykset ja ohjeet maaraykset-ja-ohjeet Jännittääkö matematiikan sähköinen yo-koe? Ota haltuun nämä kolme teknistä asiaa! sahkoinen-yo-koe-ota-haltuun-nama-kolme-teknista-asiaa


Lataa ppt "MATEMATIIKAN DIGITAALISEN YO-KOKEEN MÄÄRÄYKSET"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google